چرا عربستان به پذیرش صلح در یمن تن داد؟
یک کارشناس مسائل یمن در اظهاراتی پیرامون دلایل گرایش عربستان به سمت آتشبس و صلح در یمن تاکید کرد که اهداف ریاض در یمن محقق نشد، بنابراین ترجیح داد به آرامش و صلح بازگردد.
عبدالرحمن الراجح، رئیس مرکز مطالعات سیاسی و روابط بینالمللی «تقارب» یمن اظهار داشت: چیزی که عربستان را وادار به نشستن بر سر میز مذاکره کرد، این است که جنگ به طول انجامید و هشت ساله شد. اهداف ریاض در این کشور محقق نشد و جایگاهی که برای خود در آینده جهت سیطره بر منطقه ترسیم کرده بود تقریبا بر باد رفت. بنابراین از درِ ایران برای بازگشت به آتشبس و صلح وارد شد.
وی ادامه داد: قطعا هدف اول و آخر عربستان از آتشبس و صلح، حلوفصل مسئله یمن است؛ زیرا در هیچ یک از اهدافش موفق نبود و شکست خورد. همچنین افزایش قدرت ارتش و مردم در یمن به تهدید بزرگی علیه منابع نفت و گاز و همچنین وضعیت اقتصادی در عربستان تبدیل شده است. مهمتر از آن عقبگرد نقش آمریکا است. به نظر میرسد که سعودیها انتظار داشتند تا آمریکا به طور مستقیم در یمن مداخله کند و آنها را با سرازیر کردن ارتش و نیرو به یمن حمایت کند اما این اتفاق رخ نداد و باعث شد که عربستان عقبنشینی کند و در نهایت آتشبس را بپذیرد.
پژوهشگر و تحلیلگر مسائل یمن در پاسخ به سوالی درخصوص اینکه آیا عربستان در پرونده یمن روی توافق با ایران حساب باز کرده است یا خیر گفت: قطعا ریاض بر روی تهران برای خارج نمودن آن از باتلاقی که در آن گرفتار شده حساب باز کرده و به دنبال برونرفت سیاسی است. به نظر من توافق در یمن نزدیک شده است و اگر عربستان به آنچه که درباره خروج از یمن، پرداخت غرامت، احترام به حاکمیت یمن و لغو محاصره میگوید پایبند باشد، مذاکرات به سمت صلح واقعی پیش خواهد رفت.
وی ادامه داد: به اعتقاد من، توافق ایران و عربستان به طور کلی مقدمهای برای آتشبس در منطقه است. این توافق برای یمن و غیر یمن و برای کشورهای منطقه مفید است. عربستان از نام ایران برای این صلح استفاده کرد، چرا که قطعا ایران میتواند عربستان را در یمن برای خروج از این بحرانی که به وجود آورده کمک کند. به طور کلی اقدام بزرگی در زمینه صلح در یمن در حال انجام است و توافق ایران و عربستان بازتاب روشنی بر آنچه در یمن رخ میدهد داشته است.
این کارشناس یمنی درباره سرنوشت یمن پس از جنگ، با توجه به اوضاع کنونی گفت: سرنوشت یمن یا آینده این کشور بسیار پیچیده است. بعد از خروج عربستان بحران بزرگی یمن را تهدید میکند و آن "تجزیه" است. همچنان مزدوران کنترل مناطق گستردهای را در یمن در دست دارند و اگر عربستان و همچنین امارات دست از حمایت از این گروههای موجود در یمن بردارند، معتقدم که یمنیها و عربستانیها میتوانند مسائل فیمابین خود را خاتمه دهند. به طور کلی وضعیت یمن، سرنوشت آن و همچنین سرنوشت جنگ و نیز وضعیت تجزیه یمن نامعلوم است.
رئیس مرکز مطالعات سیاسی و روابط بینالمللی «تقارب» یمن گفت: در حال حاضر دولتهای کوچکی در یمن وجود دارند و سرنوشت این کشور مبهم است اما به نظرم اگر عربستان و نیز امارات دست خود را از این کشور بردارند، یمنیها میتوانند به راه حلی برای تشکیل دولت یکپارچه یمنی یا متشکل از دو منطقه یا بیشتر دست پیدا کنند.