احتمال وقوع زلزله شدید در تهران چقدر است؟
رکنا: پس از زلزله امروز ملارد در استان تهران، احتمال پیش بینی ها در مورد زلزله بزرگ تر در تهران قوت گرفت. اما آیا زلزله بزرگتر در تهران در راه است؟
شبکههای لرزهنگاری مرکز لرزهنگاری کشوری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در ساعت ۱۰:۲۸:۳۹ صبح امروز جمعه ۱۵ اردیبهشتماه ۱۴۰۲ زلزله ای به بزرگای ۳.۹ در ملارد استان تهران را ثبت کردند. این زلزله باعث شد پیش بینی ها در مورد احتمال وقوع زلزله بزرگتر در تهران قوت بگیرد.
هفته پیش یک پیش گوی هلندی نسبت به وقوع زلزلهای قدرتمند در ایران بین روزهای ۲۹ تا ۳۰ آوریل ۲۰۲۳ (۹و۱۰ اردیبهشت) هشدار داد اما این اتفاق نیافتد .
براساس احتمالات ناشی از تحقیقات علمی زمین شناسی احتمال قریب به یقین روزی تهران با زلزله شدیدی روبرو خواهد شد. زلزلهای که ممکن است تهران را به مخروبهای تبدیل کند.
اینکه این زلزله مهیب چه روزی در تهران به وقوع میپیوندد، مشخص نیست، اما بنابرگفته زلزلهشناسان به دلیل وجود گسلهای مختلف در صورت وقوع چنین زلزلهای حجم تخریب ساختمانها و میزان کشته شدگان بسیار زیاد خواهد بود.
بنابر شواهد تاریخی تخمین زده شده، نخستین زلزله تهران حدود ۴هزار سال پیش از میلاد مسیح در شهر ری اتفاق افتاده و حدود یک هزار سال پیش و همچنین بعد از آن در حدود سال ۷۰۰ تا۸۰۰ میلادی نیز چند زلزله تاریخی در تهران رخ داد، اما شهر دوباره از نو ساخته شد.
دادهها نشان میدهد که در منطقه تهران حدود هر ۱۵۸ سال یک لرزه اتفاق میافتد. آنچه مسلم است این است که تهران آمادگی چندانی برای مقابله با این پدیده مخرب طبیعی ندارد. از آنجایی که وضعیت ساختمانها در تهران مطلوب نیست. بخشهای مرکزی تهران و محلات قدیمی شهر و اطراف آن مانند تجریش، قلهک و جنوب شهر ساختمانهایی با طول عمر بیش از ۳۰ سال وجود دارد که با مصالح نامرغوب و ملات ضعیف ساخته شدهاند و نمیتوانند در برابر زلزلهای با بزرگی متوسط مقاومت کنند.