اکران آخرین فیلم کیومرث پوراحمد
روز چهارشنبه در حوزه فرهنگ و هنر خبر رسید که آخرین فیلم پوراحمد و «آه سرد» مجوز اکران گرفتند، «ویدیو چک» به آنتن صدا و سیما برگشت، سیاه نمایش ایرانی به تئاتر شهر میرود، چهار فیلم سینمای ایران در جشنواره سیدنی حضور دارند، فیلم «جنگیر پاپ» با دوبله ایرانی عرضه میشود و یک جاده هفتهزارساله در دریای سواحل کرواسی کشف شد.
به گزارش ایران اکونومیست، روز چهارشنبه ( 20 اردیبهشت) درهای سی و چهارمین نمایشگاه کتاب با شعار «آینده خواندنی است» به روی مردم باز شد و همزمان با نمایشگاه حضوری در مصلای تهران، نمایشگاه مجازی کتاب هم آغاز به کار کرد.
بیشتر بخوانید:
۳۴ دوره نمایشگاه کتاب تهران را با پوسترها مرور کنید
آخرین فیلم پوراحمد مجوز اکران گرفت
در جشنواره فیلم فجر سال گذشته آخرین فیلم کیومرث پوراحمد با نام «پرونده باز است» رونمایی شد و پس از درگذشت او علی قائممقامی (تهیهکننده) برای اکران فیلم اقدام و درخواستی را برای دریافت پروانه نمایش در سازمان سینمایی ثبت کرد. در تازهترین خبر اعلام شد که این فیلم مجوز اکران گرفته است.
فیلم دیگری که به تازگی از سازمان سینمایی پروانه نمایش گرفته، «آه سرد» به کارگردانی ناهید عزیزی صدیق و تهیهکنندگی رضا محقق است. این فیلم هم در جشنواره فجر سال قبل نمایش داده شد.
سینمای ایران فسیل شده است؟!
استقبال زیاد مخاطب از فیلمهای کمدی در یک سال اخیر که با رکوردشکنیهایی در فروش همراه بود، رغبت بیشتر فیلمسازان و تهیهکنندگان و سینماداران را به تولید و اکران کمدی سوق داده است. این مسئله دغدغههایی را میان برخی سینماگران ایجاد کرده که آیا از این پس باید در انتظار تولید و نمایش موجی از فیلمهای کمدی باشیم؟ آیا این اتفاق که باعث رونق گیشه سینما میشود خوب است یا این دغدغه را هم میتواند بهوجود بیاورد که در صورت نداشتن دقت نظر، فیلمهای ژانرهای دیگر در مهجوریت قرار میگیرند و کار به جایی میرسد که روزی جامعه مخاطبان از فیلمهای ژانر کمدی زده میشوند؟
این موضوع را با جابر قاسمعلی یکی از فیلمنامهنویسان شناخته شده سینما و تلویزیون که فیلم «زعفرانیه ۱۴ تیر» علی هاشمی و «رؤیای کاغذی» علی عطشانی به نویسندگی او هنوز فرصت اکران پیدا نکرده است، مطرح شد و او دغدغههای خود را برای این روزهای سینما بیان کرد.
«ویدیو چک» با عبدالله روا به آنتن برگشت
همچنین اعلام شد که برنامه ورزشی «ویدئو چک» از پنجشنبه شب با اجرای عبدالله روا از شبکه ورزش به روی آنتن میرود.
هنرمندان بابت ممنوع الفعالیتی پیشداوری نکنند
اخیرا بخش کوتاهی از گفتگوی بلند ایران اکونومیست با سید محمد جواد طاهری منتشر شد. اما روز چهارشنبه بخش مفصلتر این گفتگو را داشتیم که در آن مباحثی همچون وضعیت اجراهای تالار اصلی این مجموعه، نتایج دو فراخوان آن، تحلیل عملکرد شورای نظارت و ارزشیابی، وضعیت نابسامان اطراف تئاتر شهر و ... بررسی شده و بعد از تایید مدیر مجموعه تئاتر شهر منتشر شده است.
مدیر مجموعه تئاتر شهر در این مصاحبه با انتقاد فراوان از وضعیت پیرامونی این مجموعه گفت: از شهردار تهران درخواست میکنم تا سرزده به دور و بر تئاتر شهر سری بزند و بعد قضاوت کنند که آیا وضعیت موجود در شان این مجموعه فرهنگی که ثبت ملی شده است میباشد یا خیر ؟ این بنای فرهنگی متعلق به زمان خاص نیست و امروز ما نیز میراثداری میکنیم تا به دست آیندگان بسپاریم و این مسئولیت سنگینی است چرا که آیندگان از ما مطالبه خواهند کرد.
سیاه نمایش ایرانی به تئاتر شهر میرود
از سویی، یکی از آثار برگزیده بیستمین جشنواره نمایش های آیینی ـ سنتی از روز پنجشنبه بیست و یکم اردیبهشت ماه اجرای خود را در کارگاه نمایش مجموعه تئاتر شهر آغاز می کند. «مجلس شبیه لیربیچاره» عنوان این نمایش است که به نویسندگی حسین جمالی و کارگردانی ملیکا رضی در کارگاه نمایش مجموعه میزبان مخاطبان تئاتر است.
جایزه جهانی ایپس برای یک ایرانی
در ادامه، پنجمین جایزه جهانی ورزشینویسان ایپس در بخش ویدئوی کوتاه به مازیار کوپیدار تعلق گرفت. اثر ویدئویی «من یک دختر هستم، من یک پسر هستم» به کارگردانی مازیار کوپیدار به نمایندگی از ایران به بخش نهایی و سه اثر برتر جهان راه یافته بود.
چهار فیلم سینمای ایران در جشنواره سیدنی
هفتادمین جشنواره بینالمللی سیدنی در استرالیا، چهار فیلم بلند از سینماگران شناخته شده ایرانی را در برنامه نمایش خود قرار داد. فیلمهای «جنگ جهانی سوم» به کارگردانی هومن سیدی، «تفریق» از مانی حقیقی، «شب داخلی دیوار» به کارگردانی وحید جلیلوند و «خرس نیست» از جعفر پناهی در بخش ویژه فیلمهای بلند (Features) به نمایش گذاشته خواهند شد.
این در حالی بود که فیلم سینمایی «شهربانو» ساخته مریم بحرالعلومی برنده جایزه بهترین فیلم داستانی از هفتمین جشنواره فیلم و هنرهای رسانهای زنان استرالیا شد.
«کن» زیر سایه اعتراضات فرانسه
هفتاد و ششمین جشنواره فیلم «کن» امسال در پس زمینه ای از ناآرامیهای اجتماعی در فرانسه برگزار می شود که از سال ۱۹۶۸ تا به امروز بیسابقه بوده است. حواشی پیرامون جشنواره کن امسال در حالی به اوج خود رسیده که زندگی روزمره فرانسویها همچنان به دلیل اعتراضات، اعتصابات بخش حمل و نقل و حتی علامت سوال در مورد تامین انرژی مختل شده است.
هفتاد و ششمین دوره جشنواره فیلم کن از ۱۶ تا ۲۷ می سال ۲۰۲۳ (۲۶ اردیبهشت تا ۶ خرداد ۱۴۰۲) برگزار میشود و طبق اعلام پیشین در بخش مسابقه اصلی امسال شاهد رقابت سینماگران سرشناسی از جمله «وس اندرسون»، «کن لوچ»، «نانی مورتی»، «هیروکازو کورئیدا»، «نوری بیلگه جیلان»، «آلیس رورواکر»، «تاد هینس» و «ویم وندرس» خواهد بود.
«جنگیر پاپ» در ایران
فیلم ترسناک «جنگیر پاپ» با بازی راسل کرو بهزودی با دوبله محمدرضا علیمردانی عرضه می شود. «جنگیر پاپ» یکی از فیلمهای مطرح ژانر وحشت در سال ۲۰۲۳ است که حضور راسل کرو (ستاره فیلمهایی چون «گلادیاتور» و «ذهن زیبا») در نقش اصلی یک فیلم ترسناک، یکی از مهمترین وبژگیهایی است که «جنگیر پاپ» را به یک فیلم کنجکاویبرانگیز تبدیل کرده است.
نمایش نسخه مرمت شده «فردوسی» و کنسرتی از اشعار فردوسی
در ادامه خبر رسید که موزه سینمای ایران همزمان با روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی فیلمی از تاریخ سینمای ایران بنام «فردوسی» را روز یکشنبه ۲۴ اردیبهشت ماه نمایش میدهد. همچنین گروه موسیقی «شهپر» اشعار فردوسی را در قالب کنسرت در سالن خلیج فارس فرهنگسرای نیاوران اجرا میکند؛ این کنسرت شامگاه یکشنبه (۲۴ اردیبهشت ماه) از ساعت ۱۹:۳۰ برگزار میشود.
برپایی نمایشگاهی با هنرنمایی خانمها
همچنین قرار است که نمایشگاه هنرهای تجسمی انفرادی «آب، رنگ، مهر» با حضور دو نقاش در فرهنگسرای اندیشه برگزار میشود. در این نمایشگاه، آثار هنری دو هنرمند، درناز حسینی ویجویه و فاطمه عبادی چکان در معرض دید عموم علاقهمندان قرار میگیرد.
نخستین کنسرت «حامیم» و حاشیههایش
نخستین کنسرت خواننده پاپ «حامیم» در شرایطی ۲۱ و ۲۲ اردیبهشت برگزار خواهد شد که حاشیههای بلیتفروشی این خواننده بارها در فضای مجازی خبرساز شد. حاشیه این کنسرت به بلیتفروشی آن برمیگردد که موجب شد سایت فروش بلیت سه بار از دسترس خارج شود تا سرانجام شرکت برگزارکننده برنامه بدون اعلام قبلی، به فروش بلیتهای کنسرت اقدام کرد که البته این رویکرد، انتقادهایی را از سوی هواداران این خواننده در پی داشت.
سرپرست موزه پرحاشیه تهران رسما معرفی شد
با رفتن مدیر موزه فرش، سرپرست جدیدی برای این موزه پرحاشیه معرفی شد. سجاد نوروزیان که از مهرماه ۱۴۰۰ مدیر موزه فرش تهران شده بود، یکی از انتخابهای پرحاشیه وزارت عزتالله ضرغامی محسوب میشد که او را چندین بار وادار کرد دراینباره توضیحاتی دهد. ضرغامی زمانی که کاندیدای انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری شده بود، سجاد نوروزیان را نیز به عنوان دستیار کسب و کار های نوین خود معرفی کرده بود. اکنون با جدا شدن نوروزیان از موزه فرش، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، مهران صحرایی را که معاون مدیر موزه فرش بوده به عنوان سرپرست این موزه معرفی کرده است.
حال ناخوش میراث جهانی ایران
وضعیت امروز بافت تاریخی یزد و گزارشهایی که از شدت تخریبهایی که در آن رخ میدهد، ایران اکونومیست را بر آن داشت که از قسمتی از بافت تاریخی یزد بازدید کند که در گزارشی که روز چهارشنبه منتشر شد، شرحی از این وضعیت داشتیم. بافت تاریخی یزد به عنوان نخستین شهر تاریخی ایران در فهرست میراث جهانی ثبت شده است، اما این میراث جهانی امروز وضعیت خوبی ندارد و بخشهای زیادی از بافت آن درحال تخریب و تعرض تدریجی است. حتی یک در صد از بافت تاریخی یزد نیز در سیل تابستانه سال ۱۴۰۱ از دست رفت و با وجود وعدههایی که درباره مرمت و حفاظت بناها پس از سیل داده شد، اما شواهد گویا است که بخشی از آن به حال خود رها شده است.
سفر در جهان ۲ برابر شد
در ادامه، گزارشی هم از جدیدترین آمارهای گردشگری جهان داشتیم، گردشگری بینالمللی در مسیر بازگشت به سطح قبل از همهگیری است، به طوری که در سهماهه نخست سال ۲۰۲۳ در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته، شمار گردشگران دوبرابر شده است. گردشگری همچنان مقاومت خود را نشان داده است؛ دادههای اصلاح شده برای سال ۲۰۲۲ نشان میدهد که بیش از ۹۶۰ میلیون گردشگر در سال گذشته به خارج از کشور سفر خود کردهاند، به این معنی که دو سوم (۶۶درصد) از آمار قبل از همهگیری کرونا بهبود یافته است.
کشف جاده هفتهزارساله در دریا
دست آخر اینکه، باستانشناسان بقایای یک جاده هفتهزارساله را در اعماق دریای نزدیک به سواحل کرواسی کشف کردند. جزیره «کورچولا» واقع در کرواسی خانه محوطههای باستانشناسی است که قدمت برخی از آنها به ۲۰ هزار پیش از میلاد بازمیگردد، اما کشف یک جاده هفتهزارساله که زمانی یک مکان باستانی را به این جزیره متصل میکرد، کاملا دور از انتظار بود.
پیشنهادهایی برای خواندن: