ایران پیرتر می شود


ایران پیرتر می شود

جمعیت در ایجاد اقتدار، پویایی و بالندگی یک جامعه نقش اساسی ایفا می کند. امروزه جامعه ایران با کاهش نرخ رشد جمعیت و افزایش پیری و سالمندی مواجه است. مساله ای که تاثیر زیادی از بعد امنیتی به دنبال دارد. از اینرو باید برای جبران کاهش نرخ باروری و...

جمعیت در ایجاد اقتدار، پویایی و بالندگی یک جامعه نقش اساسی ایفا می کند. امروزه جامعه ایران با کاهش نرخ رشد جمعیت و افزایش پیری و سالمندی مواجه است. مساله ای که تاثیر زیادی از بعد امنیتی به دنبال دارد. از اینرو باید برای جبران کاهش نرخ باروری و جوان سازی کشور تدابیر مدبرانه ای اندیشیده و سیاست های درستی اعمال شود.

به گزارش سیناپرس، امیرحسین بانکی ‌پورفرد، رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی در این خصوص اظهارداشت: طبق پیش بینی ها حدود 30 درصد از جمعیت ایران در سال 1430 سالمند می ‌شوند. این موضوع در بُعد امنیتی تاثیر زیادی به همراه دارد. همچنین نظام سلامت و بیمارستان ها با مشکلات متعددی مواجه خواهند شد زیرا هزینه نگهداری و مراقبت از یک سالمند 6 تا 7 برابر یک فرد عادی است از اینرو باید تعداد بیمارستان ها چند برابر شود. امکان دارد در آینده بسیاری از دانشگاه ها به سرای سالمندان تبدیل و سالمندان در این مراکز نگهداری شوند.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی افزود: ۴۰ درصد جمعیت بعد از دهه ۶۰ کاهش داشته است. باید جلوی پیری جمعیت را بگیریم. هنوز امکان باروری افراد دهه 60 وجود دارد. باید از این فرصت استفاده و موانع قانونی جوانی جمعیت را برطرف کنیم. تاخیر در ازدواج جوانان، کاهش سن ازدواج، اشتغال پدران خانواده، رفع مشکلات اقتصادی و هزینه فرزند پروری، هزینه دوران باداری و شیردهی، هزینه‌های ناباروری، الگوی مسکن و … از جمله این موانع هستند که باید برطرف شوند.

علیرضا زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز در این زمینه گفت: بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت، افراد بیش از ۶۵ سال سالمند تلقی می ‌شوند. زمانی که میزان پنجره جمعیتی( دو سوم یا 70 درصد جمعیت یک جامعه را گروه سنی 15 تا 65 سال تشکیل می دهند) یک جامعه افت پیدا کند و یک سوم افراد جامعه غیر مولد باشند، این پنجره جمعیتی بسته می شود. طبق برآوردها پنجره جمعیتی ایران در سال 1385 باز و در سال 1435 بسته می شود؛ در سال 1435 یک سوم جمعیت ایران سالمند خواهند شد بنابراین زمان خیلی کمی برای عبور از این گذار داریم.

وی بیان کرد: تنها راهکار موثر برای عبور از بحران سالمندی، ترویج ازدواج جوانان است. متاسفانه در سال های اخیر سن ازدواج افزایش یافته و در همه استان ها شاهد کاهش نرخ ازدواج هستیم از اینرو سازمان ‌ها و سایر دستگاه‌ ها باید در زمینه تسهیلات و وام و فراهم آوردن زمینه ازدواج آسان و تسهیلات مسکن و ایجاد اشتغال برای جوانان مشارکت کنند.

دکتر سید کاظم فروتن، دبیر ستاد ملی جمعیت نیز در این باره گفت: بر اساس پیش ‌بینی‌ های مرکز آمار ایران و سازمان ملل متحد، کشور ایران در سال ۲۰۵۰ میلادی (۱۴۳۰ شمسی) جزء پیرترین کشورها محسوب خواهد شد و تعداد سالمندان کشور به بیش از 26 میلیون نفر می رسد. برنامه‌ های کنونی جامعه برای سالمندان و مراقبت از آنها باید فراتر از امور درمانی باشد. در این برنامه ها باید رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی سالمندان نیز در نظر گرفته شود. افزایش تعداد جوانان، مهمترین اقدامی است که امروز می توانیم انجام دهیم زیرا این جوانان باید از 26 میلیون سالمند آینده حمایت و مراقبت کنند.

وی افزود: اصلاح ساختار فرهنگی جامعه و باورهای جوانان و تقویت و تحکیم خانواده در جامعه از مهمترین سیاست‌ های جوانی جمعیت محسوب می شوند که باید آنها را مد نظر قرار دهیم. کمک به فرزنددار شدن افراد نابارور، رفع مشکلات شغلی، تحصیلی، بهداشتی و معیشیتی نیز از دیگر راهکارهای فوری این امر است.

گزارش: مهگل غفاری


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بررسی کارت گرافیک Intel Arc B580: گزینه‌ای مقرون به‌صرفه برای گیمرهای کامپیوتری!