مصاحبه ماندگار تبیین منشور سند تحول
مصاحبه اخیر رئیس رسانه ملی در عین حال که جامع، صریح و پاسخی به همه شایعات و شبهات بود، میزان پاسخگویی مبتکران سند تحول را نیز تعیین کرد.
به گزارش خبرگزاری شبستان، روزنامه جام جم مصاحبه تفصیلی و جامعی را با دکتر جبلی رئیس رسانه ملی انجام داده که به دو دلیل بسیار حائز اهمیت است. یکی آنکه مواضع تبیین شده، قاطع، بی طرفانه، جامع و صریح میباشد و دوم اینکه این مصاحبه به همه شایعات، شبهات و تهمتها پاسخ داده و در مکاشفهای آشکار، میزان پاسخگویی مبتکران سند تحول نیز تعیین شد.
رسانه ملی دقیقا به اندازه تنهایی و منحصر بفرد نظام جمهوری اسلامی تنها و یگانه است و علت العلل این غربت، بدون تردید عزت طلبی و حقیقت محوری رسانه ملی در چنبره بنگاههای دروغ پراکنی است.
این سالها که از جنگهای سنتی و استفاده عملیاتی از سلاحهای مرگبار و مدرن عبور کرده و از آنها بیشتر بعنوان یک عامل بازدارندگی بهره برداری میشود، در عصر جایگزینی جنگ نرم بجای جنگ سخت، بستر رسانه ها، به میدانهای واقعی نبردهای مهلک و تعیین کننده تبدیل شده و بازنده و برنده مصافهای خبری و تحلیلی، در همین عرصه تعیین شده و در ریشه یابی توسعه محیرالعقول رسانهها اعم از شبکههای ماهواره ای، شبکههای اجتماعی، فضای مجازی و نیز شبکههای ملی تنها میتوانیم این عامل را نام ببریم که شلیکهای خبری، هنری، مستندها و پردازش ها، بسیار تعیین کنندهتر از شلیکهای سربی و هستهای است.
دکتر جبلی در این خصوص بر ریشه ایتر و اصیلتر بودن جلوگیری از انحراف رسانه از اهدافش، بجای تعویض و جابجایی افراد تأکید داشته و تصریح کرد که با حذف سلبریتیهایی که در امانت داری فرهنگی بد عمل کرده و از آن نادم هم نیستند، مشکلی ندارد، اما آنانی که در بستر رسانه ملی، نبوغ خود را کشف کرده و چهره شده اند، سرمایه مشترک رسانه ملی بوده و ما از بازگشت آنها استقبال میکنیم و در همین راستا به حرکت پیش دستانه رسانه ملی در فرایند برگزاری جلسات و فعالسازی کارگردانان بزرگ و سازنده محصولات فاخر مانند میرباقری، جعفری جوزانی و فتحی اشاره کرده و خبر از ابرمحصولاتی داد که بتدریج برای پخش در شبکههای رسانه ملی آماده میشوند.
رئیس رسانه ملی هوشمندانه، اهمیت تحریمهای پنجگانه اخیر را را ناچیز دانسته و به اجرای پروژههای مشترک فیلمسازی و سریالسازی با هنرمندان کشورهای مختلف و هم تاریخ و هم فرهنگ پرداخته و پخش همزمان آنها را در چندین کشور یک فرصت فرهنگی بزرگ دانسته که منجر به خنثی شدن تهدیدها میشود.
بخش مهم این مصاحبه، عبور مقتدرانه از شایعات و شبهات و ابهامات و تهمتهای رسانه ستیز مانند دریافت هزار خودروی شاسی بلند از خودروسازان، وابستگی جناحی ایشان و تیم مدیریتی همراه، عدم واریز درآمدهای واحد بازرگانی به خزانه دولت، رقیب پنداری ساترا و نمایش خانگی و کارشکنی، ورشکستگی رسانه ملی و دهها موضوع مهم دیگر که بطور کلی همه این شایعات را از اساس دروغ خوانده و علتش را در پردازشهای صادقانه رسانه ملی به موضوعات خبری بر اساس منافع مردم دانسته و یادآور شد که ما بر اساس رهنمودهای مقام معظم رهبری جهت گیری کرده و در تکاپوی ایجاد آرامش و رعایت انصافیم و با عدم اصرار به حذف طیف خاص و یا قشر خاص هرگز فراموش نمیکنیم که یک رسانه ملی هستیم و به همین خاطر عدهای به انعطاف پذیریهای تصویری ما و عدهای نیز در روایت اول ما و یا پردازشهای خبری ما تشکیک ایجاد کرده و به زعم خود ما را تحلیل میکنند.
محور مرکزی همه مباحث مطروح در این مصاحبه، سند تحول بوده که در اصل معیار اصلی و رویکرد واقعی رسانه ملی است.
مدیریت ۱۵۰ شبکه تلویزیونی و رادیویی با هزاران کارمند و کارشناس و متخصص در رسانه ملی، حقییقتا اشاره تلویحی به امپراتوری رسانه داخلی است که اگر سند تحول تبیین نمیشد، رسانه ملی همواره در فاصلهای مشهود نسبت به دو رکن هویت محوری و عدالت محوری قرار داشته و هیچگاه سازمان در معرض اصابت نفوذیها و پشیمانها و وادادهها و یا آنانی قرار داشت که تجدیدنظرطلبی نابهنگام و نارسا را راهی برای برون رفت خود از ذهنیتهای محصور دانسته و دنبال رزومه سازی برای دورههای خیالی پسانظام هستند.
نکته مهم این مصاحبه، طمأنینه دکتر جبلی در پاسخگویی به چالشیترین پرسشهاست و نکته مهمتر داشتن دست برتر در حوزه پاسخها و ارائه آمارها، عملکردها و یا برنامههای در دست اقدام است که حقیقتا” این همه اشرافیت و دقت و تمرکز کارشناسانه، اولا” مرهون نبوغ مدیریتی و کارشناسی ایشان و ثانیا” مدیون همان رشد پلکانی است که ایشان را از خبرنگاری به بالاترین مسند مدیریتی یعنی ریاست رسانه ملی ارتقاء داده است.
اگر چه جلوس دکتر جبلی بر این مسند نسبت به زمانی که دشمن با اعلام ناامیدی از براندازی نظامی نظام، به استراتژی فروپاشی فرهنگی نظام روی آورده و معتقد شد که فتح افکار عمومی از طریق سربازگیری از دستگاههای فرهنگی و آموزشی به این مهم دست خواهد یافت، کمی دیر بود، اما تهیه سند تحول و اجرای برنامه محور آن، تدریج زدایی از رسانه ملی است که در چنبره چهرههای بظاهر موجه و هیپنوتیزم شده غرب گرا قرار داشته و این روند از رسانه ملی به سایر ارکان و اقشار و اصناف و آحاد جوانان و فرهیختگان و حتی مدیران و کارگزاران جامعه در حال تسری بود.
خدا را شاکریم که مبتکران سند تحول، خستگی ناپذیر، تهدیدناپذیر، سازش ناپذیر و تلقین ناپذیر عمل کرده و با میانبر زدنهای هوشمندانه، راهها را کوتاه کرده و خیلی زود از تئوری به عمل رسیده و از پتانسیلهای درون سازمانی و برون سازمانی به نیکویی بهره برداری کرده اند.
ویرانه نمایی شعبهای از همان سیاه نمایی آنانی است که از آخور درآمدهای نجومی چندین میلیاردی جدا شده و نگران از دست دادن منافع نامتعارف خویش اند.
نکته ظریف این مصاحبه، عدم رویکرد حذفی چهرههای توانمندی است که سرمایه رسانه اند و در عوض بر تغییر رویکرد فرهنگی و محتوایی محصولات و برنامههایی است که مانند برنامه تحول محور محفل، رویکرد متفاوتی به قرآن را تبلیغ و ترویج کرده و مفهوم رمضان پردازی را عوض کرد و نشاط معنوی و جاذبههای دینی را به بینندگانش هدیه کرد.
دکتر جبلی در این مصاحبه به ما یاد داد که چگونه اقدامات بزرگ نظام را که در اطراف ما در دست اجراست، دیده و رصد کرده و تخطئهها و تخریبها را خنثی کنیم و بطور نمونه به افدامات ابرمهندسی همین بزرگراه محیرالقول تهران-شمال کرده که از این منظر مغفول مانده است.
آنچه که حقیر از این مصاحبه دریافت کرده ام عبارتند از:
۱-استحکام مواضع و پرهیز از رفتار دوپهلو و یک کاسه شدن با نظام و ولایت در سختیها و غربتها و روزهای مباداست.
۲-زیرکی نگاه و ذکاوت و بصیرت در تحلیل عملکرد فرهنگی و سایر تحرکات بیگانگان و معاندان و واکنشهای هوشمندانه و ریشهای به یکایک مباحث مطروحه و اخبار منتشره است.
۳-امید افزایی و استیصال زدایی از ذهنیتهای مردم بخصوص نسلهای نو و تنویر و روشنگری جامع در متن پدیدههای مثبت و منفی است.
۴-مرزبندی با بیگانگان و معاندان و پرهیز از بیگانه پنداری فریب خوردگان و غفلت پیشگان است که در این راه، بکارگیری هنر و رفتار هنرمندانه بسیار کارگشاست.
۵-برنامه داشتن و پیش دستانه عمل کردن و به دست گرفتن ابتکار عملها و نیز روایت گری اول حادثهها و لزوم ایجاد هشیاری رسانهای با آموزش افکار عمومی رمز موفقیت کار رسانه ایست.
۶-تلاش برای شنیدن صدای مردم توسط مدیران و نیز دیدن عملکردهای نظام توسط مردم همراه با تشریح و تحلیل، تأثیرگذارترین رویکرد رسانه ملی است.
۷-پرهیز از تندروی و افراطی گری و همزمان گریز از کندروی و وادادگی و فاصله گیری از مواضع دوپهلو و اتخاذ مواضع صاف و صربح و جدی در مرزهای اعتدالی و انطباق جویی با مواضع و تدابیر و رهنمودهای داهیانه رهبری معظم، میزانی است که رسانه ملی هرگز نباید از آنها عدول کند.
۸-وحدت رویه همه شبکههای تلویزیونی و رادیویی و عدم تناقض رفتاری و گفتاری و تعیبن تکلیف با برنامه سازان و کارشناسان برای اعتلاءبخشی به سطحکیفی ساخت برنامهها همواره باید در دستور کار مدیران و ناطران درون سازمانی رسانه ملی باشد.
۹-مدیریت در سطوح مختلف رسانه ملی بطور همزمان و همراه با بهبودی عملکرد سازمان، باید متوجه بهبودی معیشتی و رفاهی کارکنان نیز باشد تا شاهد یگانگی هدفهای سازمانی و هدفهای کارکنان باشیم و از اینرو مدیران بابد چانه زنی برای منافع همکاران را نیز مدنظر داشته باشند.
۱۰-یکی از بزرگترین رسالتهای رسانه ملی به روز بودن و قوی ماندن برای مچ انداختن با ابررسانههای غول پیکری است که طبق عادت همیشه برآنند که افکار عمومی را در چنگالهای خبری خود زندانی کنند و اینجاست که رسانه ملی باید با چابک سازی و تحرک افزایی، امکان رقابت با همه رسانههای تنومند غربی را داشته باشد.
در پایان تأکید میکنم که مطالعه خط به خط مصاحبه آقای دکتر جبلی، خلاصه دهها جلسه و صدها نامه و بخشنامه و توئیت میتواند در تنظیم مواضع، تصحیح ذهنیت ها، تدوین سیره ها، تعلیم آموزه ها، تقریب تصمیم ها، تجمیع آراء، تقویت همراهی ها، تحکیم هم اندیشی ها، ترغیب انگیزهها و تعالی روحیهها اثر مستقیم بجا گذاشته و به تعمیق ارتباطات سلسله مراتبی منجر گردد.
نوشته: دکتر هادی ابراهیمی کیاپی دانشیار علوم سیاسی
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
پایان پیام/50