دورهمی به یاد ادیب برجسته
دنیای اقتصاد : مراسم نکوداشت احمد سمیعی گیلانی، ادیب و مترجم فقید، همراه با رونمایی از مستند «سبز بندار» درباره زندگی و آثار او در خانه فرهنگ گیلان، زادگاه این چهره فرهنگی، برگزار شد. در این مراسم حسین معصومی همدانی، عضو پیوسته زبان و ادب فارسی و استاد ادبیات، تاریخ و ریاضیات، با بیان اینکه از حضور در رشت خوشحال است، گفت: پرسشهای بسیاری بوده که از احمد سمیعی نپرسیدهام، زیرا فکر میکردم همچنان زمان دارم، در حالیکه بهتر است خود را همچون یک توریست بدانیم، چرا که زمان اندکی برای زندگی داریم. این محقق در ادامه توضیح داد: استاد سمیعی گیلانی زندگیهای متفاوتی داشت؛ بخشی از آن در راهآهن و بخشی هم زندگی سیاسیشان بود. از طرف دیگر از بانیان ویراستاری نوین بودند و از کسانی بودهاند که ویرایش کتابهای تالیفی را در ایران بنا نهادند. اکنون تمام مجلات علمی پژوهشی و مجلات روشنفکری که به ویراستاری مشغول هستند، به یک معنا شاگرد احمد سمیعی گیلانی هستند و همانا که باید از کارشان درس بیاموزند.
مژده دقیقی، مترجم، نیز در سخنانی گفت: استاد احمد سمیعی گیلانی بیتردید از پیشکسوتان تاریخ ویرایش به معنای حرفهای آن هستند و از بزرگانی که در عرصه عمل، به ضرورت ویرایش پی بردند و به آن پرداختند و بر اساس دانش و تجربه خود، ضوابط و قواعدی برای آن قائل شدند و این ضوابط و قواعد را در عمل آزمودند و اعتلا بخشیدند. این مترجم در ادامه با اشاره به اینکه بیسبب نیست که سمیعی را پدر ویراستاری نوین ایران میدانند، افزود: ایشان از پایهگذاران و پرسابقهترین ویراستاران به معنای امروزی آن هستند. ویراستاری را با «انتشارات فرانکلین» آغاز کرد و در دوران فعالیت فرهنگی خود هرگز آن را کنار نگذاشت. از ویرایش لذت میبرد و تا پایان، با تمام وجود ویراستار باقی ماند. دقیقی در ادامه به ذهن منظم و حافظه بینظیر این ویراستار فقید اشاره کرد و افزود: استاد سمیعی حتی در خاطر داشت که چهل یا پنجاه سال پیش، چه پیشنهادهایی برای ویرایش کتابی ارائه کرده و این یا آن مترجم، چه تواناییها یا ضعفهایی داشته است.
دقیقی بیان کرد: کافی بود استاد سمیعی متوجه شود این نویسنده حرفی برای گفتن دارد، چنان غرق در ویرایش متن میشد که گویی خود آن را نوشته و برای ارتقای آن از هیچ امکانی چشم نمیپوشید. چنانکه گویی گاهی از دید نویسندگان و مترجمان، به جانب افراط میرفت. در ادامه مراسم سهراب سمیعی، فرزند احمد سمیعی گیلانی، با ابراز خوشحالی از اینکه در مکانی هستند که خانه اجدادی آنهاست، گفت: پدر به ما یاد داد چگونه زندگی و رفتار کنیم و چگونه با مردم در ارتباط باشیم، و برای من و خواهرم پدر یک معلم و راهنمای واقعی بودند. سپس پیام منوچهر مشیری، کارگردان مستند «سبز بندار»، توسط الوند بهاری پژوهشگر این مستند برای حاضران خوانده شد.پوراحمد جکتاجی، مدیر مسوول نشریه گیلهوا و عضو هیات موسس خانه فرهنگ گیلان، اکبر ایرانی، فرهاد طاهری و جعفر شجاعکیهانی از دیگر حاضران این مراسم بودند.