انتقاد عضو کمیسیون قضایی مجلس به لایحه حجاب و عفاف
محمد تقی نقدعلی گفت: بسیاری از تغییرات جدی در ماهیت مجازاتها در ارتباط با حجاب و عفاف به نظر باید رخ بدهد مثل نگاه به مسئله حجاب دربحث مباحث فرهنگی، که در کنار مسائل قضایی باید دیده شود، بحث حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر و تقویت قوای نظامی انتظامی و بسیج مردمی، همچنین قاطع بودن در برخورد قضایی زمانی کار به مراحل قضایی میرسد از مواردی است که فکر میکنم تغییر خواهند کرد.
سال گذشته این روزها برخورد با بی حجابی با حضور گشتهای ارشاد پر رنگ بود و فضای مجازی آکنده از اخبار نوع برخوردها، از مادری که در برابر خودروی گشت ارشاد التماس میکرد تا برخورد نامناسب ماموران گشت ارشاد با یک خانم که واکنش رئیس پلیس امنیت عمومی پایتخت وهشدار برخی سیاسیون را در پی داشت. داستان مهسا امینی و دنباله آن به شرایط اجتماعی ایران رنگ دیگری داد.
به گزارش خبرآنلاین، حالا قوه قضاییه با هماهنگی دولت و نهادهای مسئول لایحهای تحت عنوان لایحه عفاف و حجاب را برای بررسی و تصویب به مجلس ارائه داده تا به مسئله حجاب و عفاف سامان بدهند. لایحهای که به زعم برخی نمایندگان از قدرت بازدارندگی بالایی برخوردار نیست وصرفا به تخلف و جریمه پرداخته تا مجازات. در بخشی از این لایحه آمده است، با اقلیتی معاند که احکام دینی را به سخره گرفتهاند پس از توجه و تذکر لازم که روش اسلام در جذب افراد است در صورت بیتوجهی برخورد قانونی و قاطع صورت خواهد گرفت.
در نهایت دیروز نمایندگان مجلس با بررسی لایحه حمایت از فرهنگ حجاب و عفاف با ۱۸۵ رأی موافق از مجموع ۲۲۷ نماینده حاضر در جلسه با یک فوریت و نه دو فوریت آن موافقت کردند. علت دوفوریتی نشدن بررسی هم، کسب زمان بیشتر جهت بررسی درکمیسیونها عنوان شده است.
در گفتگو با محمد تقی نقدعلی عضو کمیسیون قضایی مجلس به نحوه بررسی این لایحه در مجلس پرداخته ایم.
در حال حاضر لایحه حجاب در مجلس در چه مرحلهای قرار دارد و چرا امروز بررسی آن یک فوریتی شد؟
به دو فوریت هم نمایندگان رای دادند، ولی علت اینکه به دو فوریت کمتر رای دادند این بود که اگر دوفوریت رای میآورد ما باید ظرف ۷۲ ساعت کار را جمع میکردیم، با توجه به نقدهای جدی که به این لایحه وجود دارد، باید گفت لایحه جامع نگری نکرده و همه زوایای حجاب را ندیده، از این رو لازم است زمان بیشتری در کمیسیون باشد تا چکش کاری شود.
یعنی همان تغییرات دیگر برای جرم انگاری؟
بله لازم است ما تغییرات زیادی را نسبت به لایحه قوه قضائیه و دولت در مورد حجاب انجام دهیم. با توجه به این دو نکته که در ذهن نمایندگان بود، با یک فوریتی شدن ما زمان بیشتری زمان برای کار روی لایحه و اصلاح آن خواهیم داشت، بر این اساس یک فوریتی شد. علی القاعده حالا باید منتظر بمانیم و ببینیم هیات رئیسه این لایحه را به چه کمیسیونهایی ارجاع میدهند.
در این بررسی کمیسیون قضایی به طور قطع حضور خواهد داشت و احتمالا کمیسیون فرهنگی هم همینطور. ما برای هفته آینده این لایحه را بیش از پیش در دستور کار گذاشتهایم و کل روزهای کمیسون را به لایحه حجاب و عفاف اختصاص داده ایم. کمیسیونهای دیگری هم که به آنها لایجه ارجاع شود علی القاعده با فوریت آن را رسیدگی خواهند کرد، سعی میکنیم در اسرع وقت فوریت آن اتمام یابد و انشالله به صحن ارائه کنیم.
این اسرع وقت حداقل چقدر است؟
دوستان عمدتا بنادارند ظرف یک ماه کار جمع شود.
برخی نمایندگان به این لایحه اعتراضاتی داشتند، فکر میکنید تا چه حد تغییرات در این لایحه ایجاد خواهد شد؟
بسیاری از تغییرات جدی در ماهیت مجازاتها در ارتباط با حجاب و عفاف به نظر باید رخ بدهد مثل نگاه به مسئله حجاب دربحث مباحث فرهنگی، که در کنار مسائل قضایی باید دیده شود، بحث حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکرو تقویت قوای نظامی انتظامی و بسیج مردمی، همچنین قاطع بودن در برخورد قضایی زمانی کار به مراحل قضایی میرسد از مواردی است که فکر میکنم تغییر خواهند کرد.
یعنی شما خواستار بیشتر شدن قدرت بازدارندگی در این لایحه هستید و در این راستا تغییرات را انجام میدهید؟
بله، آن جاهایی که در لایحه مسئله قضایی پیش میآید، بحث مجازاتها و مراحل قضایی را پیش بینی خواهیم کرد و سعی میکنیم شیوه برخورد سست نباشد تا قدرت بازدارندگی داشته باشد. فقدان آن، همان چیزی است که در این لایجه به آن اعتراض جدی وجود داشت.
برخی کارشناسان معتقدند اعتراض از طریق برداشتن روسری رواج یافته نظر شما در این باره چیست؟
مقام معظم رهبری فرمودند کشف حجاب حرام سیاسی و حرام شرعی است، بر این اساس امروز دشمن این مسئله را نماد مبارزه با انقلاب اسلامی یا حاکمیت دینی میداند و این را هدف قرار داده است. حالا یک عدهای عامدانه و عدهای جاهلانه اینکار را انجام میدهند، قطعا نظام با تصویب قانونی که در پیش رو دارد نخواهد گذاشت نمادهای دیانتی و نمادهای انقلاب اسلامی مورد هجمه قرار گیرد.
با این توصیف حتی برداشتن روسری هم جرم است.
علی القاعده یکی از مصادیق کشف حجاب برداشتن روسری است.
این جرایم طبقه بندی شده است؟
فعلا، چون هنوز وارد بحث جزئیات نشده ایم و انظار مختلفی در این زمینه وجود دارد اجازه دهید کمیسیونهای مربوطه بررسی کنند و به جمع بندی برسند و بعد اعلام کنیم.
برخی معتقدند حجاب هم مثل داستان طرح ترافیک خواهد شد و آنها که پول دارند براحتی کشف حجاب میکنند و جریمه برایشان مهم نیست.
صرفا جریمه نخواهد بود و قطعا موارد دیگری را هم پیش بینی خواهیم کرد.