ائتلاف دریایی، اولویت منطقه ایست
فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: ائتلاف دریایی امروز یکی از اولویتهای منطقه است و با شکل گیری آن حتماً سطح امنیت در منطقه به میزان قابل توجهی ارتقا خواهد یافت.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از مهر، در کنار این ائتلافهای فرامنطقهای، جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریمها و فشارها توانسته است با اتکا به دانش و توان داخلی و البته درایت و هوش سرشار فرزندان خود، در عرصه دریا حضور مقتدرانه داشته باشد و در کنار حفظ منافع ملی کشورمان، تأمین امنیت خطوط تجارت دریایی را به خوبی انجام دهد که این مهم باعث تقدیر سه باره سازمان ملل از این اقدامات شده است. از سوی دیگر مقامات ایرانی بارها اعلام کردهاند که امنیت این منطقه باید توسط کشورهای همین منطقه تأمین شود و نیازی به حضور بیگانگان نیست. امیر دریادار شهرام ایرانی در این باره میگوید؛ "ائتلاف به معنای هم افزایی منطقهای و به طور خاص جهان اسلام است که نقش اصلی را مردم و ملتها ایفا میکنند و با توجه به اینکه منافع ملتها منطبق بر اندیشه فرماندهی معظم کل قوا (مدظلهالعالی) متعلق به ملتها است و تأمین امنیت آن در دریاها بر عهده نیروهای دریایی است، لذا ائتلاف دریایی امروز یکی از اولویتهای منطقه است و با شکل گیری آن حتماً سطح امنیت در منطقه به میزان قابل توجهی ارتقا خواهد یافت."
فرمانده نیروی دریایی ارتش با تاکید بر اینکه اولویت اول ما منطقه و کشورهای منطقه است، خاطرنشان میکند: "وقتی کشورهای منطقه در کنار هم قرار بگیرند، اتحاد بینظیری شکل میگیرد. امروز تقریباً کشورهای منطقه و دولتها هم به این نتیجه رسیدهاند که دلار باید از معاملات حذف شود. نتیجه رویکردی که کشورهای منطقه در رابطه با جمهوری اسلامی ایران دارند و شکل گیری مذاکرات، برقراری امنیت در منطقه است."
دریادار ایرانی در ادامه به نقش ایران در تأمین امنیت خطوط تجارت دریایی و مقابله با دزدان دریایی اشاره و اعلام میکند: "برای سومین بار از طریق سازمان ملل به خاطر برقراری امنیت دریانوردی و مقابله با دزدی دریایی مورد تقدیر قرار گرفتیم و قرار است خروجی آن را از طریق روابط عمومی برای رسانهها ارسال شود. رسانهها نیز به خوبی عملکرد ناوگروه ۸۶ را تحت پوشش قرار دادند. وقتی همه این اتفاقات کنار یکدیگر قرار میگیرد، در سطح ملی، منطقهای و جهانی برای کشور سربلندی و سرافرازی به همراه دارد."
فرمانده نیروی دریایی ارتش در بخش دیگری از این گفتگو به مأموریت تاریخی ناوگروه ۳۶۰ اشاره میکند و میگوید: "مأموریت ناوگروه ۸۶ چنان گسترده است که در همه حوزهها به فرصتهای طلایی تبدیل شده و یک سرعت جهشی را در همه حوزهها برای ما ایجاد کرده است. بخش عمده و اصلی تجربه نگاریها در زیر ساختهای آموزشی و آئین نامهها ثبت میشود. پیش از این ما باید آئین نامهها را از جای دیگر تهیه میکردیم، ولی امروز آنها باید به ما مراجعه کنند."
وی میافزاید: "مأموریت ناوگروه ۸۶ برای سایر کشورها حتی کشورهای دوست ابهامات بسیاری به وجود آورد و آنها به شدت به دنبال جمع آوری اطلاعات و ارزیابیها برای خود بودند تا بدانند با چه کسی طرف هستند."
برای آشنایی بیشتر با مأموریتها و عملکرد نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و همچنین دلایل اقتدار دفاعی کشور در عرصه دریا با امیر دریادار شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، به گفتگو نشستیم.
متن کامل این گفتگو به شرح زیر است:
در روزهای اخیر مطالبی پیرامون تشکیل یک ائتلاف مشترک دریایی میان ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس مطرح شده است، این خبر تا چه اندازه صحت دارد و این کشورها کدامند؟
ائتلاف به معنای هم افزایی منطقهای و به طور خاص جهان اسلام است که نقش اصلی را مردم و ملتها ایفا میکنند و با توجه به اینکه منافع ملتها منطبق بر اندیشه فرماندهی معظم کل قوا (مدظلهالعالی) متعلق به ملتها است و تأمین امنیت آن در دریاها بر عهده نیروهای دریایی است، لذا ائتلاف دریایی امروز یکی از اولویتهای منطقه است و با شکل گیری آن حتماً سطح امنیت در منطقه به میزان قابل توجهی ارتقا خواهد یافت.
آیا ایران آمادگی تشکیل ائتلاف در سطح بین المللی با سایر کشورها را دارد؟
آیا ایران آمادگی تشکیل ائتلاف در سطح بین المللی با سایر کشورها را دارد؟
بله، ما با سایر کشورها نیز همکاری میکنیم. در رزمایش مرکب هم اعلام کردیم که هر کسی به کشور ما احترام بگذارد، ما هم متقابلاً به او احترام میگذاریم و در کنارش هستیم و با او مشارکت میکنیم.
اولویت اول ما منطقه و کشورهای منطقه است، وقتی کشورهای منطقه در کنار هم قرار بگیرند، اتحاد بینظیری شکل میگیرد. امروز تقریباً کشورهای منطقه و دولتها هم به این نتیجه رسیدهاند که دلار از معاملات حذف میشود. نتیجه رویکردی که کشورهای منطقه در رابطه با جمهوری اسلامی ایران دارند و شکل گیری مذاکرات، برقراری امنیت در منطقه است.
برای سومین بار از طریق سازمان ملل به خاطر برقراری امنیت دریانوردی و مقابله با دزدی دریایی مورد تقدیر قرار گرفتیم و قرار است خروجی آن از طریق روابط عمومی برای رسانهها ارسال شود. رسانهها نیز به خوبی عملکرد ناوگروه ۸۶ را تحت پوشش قرار دادند. وقتی همه این اتفاقات کنار یکدیگر قرار میگیرد، در سطح ملی، منطقهای و جهانی برای کشور سربلندی و سرافرازی به همراه دارد.
ای اولین بار است که میگویم هزینه برقراری امنیت منطقه توسط خود منطقه از نظر اقتصادی به مراتب پایینتر از همکاری با کشورهای فرا منطقهای است. نیروهای غیر موجه وقتی میآیند چندین برابر باج خواهی میکنند ولی وقتی خود منطقه امنیت را برقرار کند، دیگر این اتفاقات نمیافتد و پیمانکاری نیز وجود ندارد و هم برای مردم و هم برای منطقه آرامش به همراه دارد و دیگر کسی که با فرهنگ منطقه آشنایی ندارد، نمیتواند مزاحمت ایجاد کند. اینها موارد مثبتی است که اگر کشورهای منطقه با یکدیگر امنیت را برقرار کنند، ایجاد میشود و به مراتب آوردهها خیلی بیشتر است.
آیا پیشنهادی از سوی کشورهای دیگر مانند عربستان سعودی و امارات برای ایجاد ائتلاف دریایی با ایران داشتهایم؟
خیر، در این حوزه فعلاً مذاکرات در حال انجام است و عزیزان ما در وزارت امور خارجه، مسائل سیاسی را دنبال میکنند و معمولاً وقتی مسائل سیاسی نهایی و ارتباط دولتها برقرار میشود، بعد از آن بخشهای نظامی وارد میدان خواهند شد.به جز عربستان و امارات، کشورهای دیگر منطقه و کشورهایی که در مسیر ناوگروه ۸۶ قرار داشتند و برخی دیگر از کشورها که متوجه این مأموریت شدند، در حوزه آموزش، فناوری، صنعت، پژوهش و… درخواست دارند که از ظرفیتهای ما استفاده کنند. این امور در دستور کار قرار دارد و جلسات مربوطه در حال برگزاری است. همانطور که عرض کردم با کشورهایی که احترام ما را رعایت میکنند، مشارکت میکنیم و آمادگی برگزاری آموزش، کار پژوهشی و… را داریم.
در بحث ناوگروه ۸۶ خروجی خیلی خوبی داشتیم و البته هنوز به ابعاد مختلف آن نپرداختهایم. در حوزه صنعتی وزارت دفاع و صنعت دریایی کشور مخصوصاً شرکتهای دانش بنیان و در حوزه تجهیزات شناورها، عملاً ناوشکن جمهوری اسلامی ایران "دنا" به ابهامات بسیاری پاسخ داد و خودباوری ایجاد کرد.