بررسی پرونده کنکور ۱۴۰۴/ تعداد داوطلبان ۲۵ درصد کاهش یافت

به گزارش تجارتنیوز، نخستین کنکور دو مرحلهای در ایران برگزار شد. حالا میتوان پرونده این دور از آزمونهای سراسری را پیش روی آزمونهای قبلی قرار داد. تعداد داوطلبان بیشتر شده است یا کمتر؟ زنان بیشتر شرکت...
به گزارش تجارتنیوز، نخستین کنکور دو مرحلهای در ایران برگزار شد. حالا میتوان پرونده این دور از آزمونهای سراسری را پیش روی آزمونهای قبلی قرار داد. تعداد داوطلبان بیشتر شده است یا کمتر؟ زنان بیشتر شرکت کردند یا مردان؟ سهم کدام گروه آزمایشی بیشتر شده است؟
کنکور امسال با تغییرات مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی از جمله تاثیر سوابق تحصیلی برگزار شد. تغییراتی که منتقدان میگوید بر عمق شکاف عدالت آموزشی میافزاید.
اردیبهشتماه سال جاری، طرح یکفوریتی اصلاح قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی در کمیسیون آموزش مجلس به تصویب رسید. این طرح مجلس در واقع مقابل مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگیست و قرار است مصوبه این شورا را لغو کند. بههر حال با همه این حواشی و کشوقوسهای فراوان پیرامون نحوه برگزاری کنکور، این آزمون برگزار شد.
در یک نگاه کلی تعداد داوطلبان آزمون امسال نسبت به سال گذشته و ۱۴۰۰ کمتر شده است. این گزارش در نظر دارد آزمون سراسری امسال را در بخشهای مختلف بررسی و با سالهای گذشته مقایسه کند.

کاهش ۲۵ درصدی تعداد داوطلبان کنکور
نخست آنکه تعداد داوطلبان نوبت دوم کنکور سال جاری، یک میلیون و ۱۱۹ هزار و ۴۳۶ نفر بود. در نوبت اول یعنی دیماه سال گذشته، ۹۷۸ هزار و ۴۶۰ داوطلب شرکت کردند.
سال گذشته و پیش از آنکه کنکور دو مرحلهای شود، یک میلیون و ۴۸۹ هزار و ۲۲۰ نفر، هشتم تا یازدهم تیرماه در کنکور داوطلب شدند.
آزمون سال ۱۴۰۰ نیز با رقابت یک میلیون و ۳۶۷ هزار و ۹۳۱ داوطلب برگزار شد؛ البته با احتساب چندگروهیها. در غیر این صورت بدون احتساب چندگروهیها، یک میلیون و ۱۱۱ هزار و ۸۱۸ نفر در کنکور شرکت کردند.
سال ۹۹ هم یک میلیون و ۳۹۳ هزار و ۲۳۳ کارت ورود به جلسه برای شرکت در پنج گروه آزمایشی کنکور صادر شد و سال ۹۸ نیز یک میلیون و ۱۱۹ هزار و ۴۱۱ نفر متقاضی کنکور بودند.
اگر مبنای مقایسه را نوبت دوم کنکور امسال در نظر بگیریم، تعداد داوطلبان نسبت به سال ۱۴۰۱، ۱۴۰۰ و ۱۳۹۹ به ترتیب حدود ۲۵ درصد، ۲۰ درصد و ۱۹,۶ درصد کاهش داشته است.
همچنین تعداد داوطلبان کنکور در سال جاری نسبت به سال ۹۸ تقریبا تغییر چندانی نداشت. به عبارتی کنکور امسال از نظر شرکتکننده تقریبا با سال ۹۸ در یک سطح بود.
سهم زنان و مردان از آزمونهای سراسری
بیش از ۶۸۷ هزار نفر از کنکورهای نوبت دوم آزمون را زنان تشکیل دادند؛ به عبارتی حدود ۶۱ درصد از آنها. بررسیها نشان میدهد ۹۱۴ هزار و ۹۵۴ نفر از داوطلبان کنکور تیرماه سال گذشته، زنان بودند. بر این اساس سهم زنان از آن آزمون نیز حدود ۶۲ درصد بود.
سال ۱۴۰۰ نیز ۶۶۲ هزار و ۱۱۴ از داوطلبان، زن بودند. یعنی سهم زنان از این آزمون ۶۰ درصد بود.
سهم زنان از کنکور سال ۹۹ نیز حدود ۵۸ درصد بود. ضمن آنکه کنکور سال ۹۸ نیز سهم زنان حدود ۵۸ درصد و مردان ۴۲ درصد بود.
بر این اساس از سال ۹۸ تا کنون تعداد داوطلب زن در آزمون سراسری رفته رفته بیشتر شد. نوبت دوم کنکور امسال نسبت به سال ۹۸ سهم زنان سه درصد افزایش یافت.
گروه تجربی، بیشترین داوطلب را دارد
بنا بر آمارهای سازمان سنجش، شرکتکنندگان تجربی در کنکور امسال مانند دورههای قبلی بیش از سایر گروهها بود. ۴۸۴ هزار و ۳۵ نفر در گروه تجربی، ۳۴۳ هزار و ۵۵۱ نفر در گروه انسانی، ۱۳۶ هزار و ۸۵۱ نفر در گروه ریاضی، ۶۱ هزار و ۷۰۲ نفر در گروه هنر و ۹۲ هزار و ۲۹۷ نفر نیز در گروه زبان به رقابت پرداختند.
تیرماه سال گذشته نیز ۵۷۴ هزار و ۷۵۱ نفر در گروه تجربی، ۴۱۲ هزار و ۵۲۵ نفر در گروه علوم انسانی، ۱۶۷ هزار نفر در گروه هنر و ۱۹۴ هزار و ۹۵۱ نفر در گروه زبان شرکت کردند.
اما وضعیت آزمون سراسری سال ۱۴۰۰ به چه شکل بود؟ در آن آزمون، ۴۵۴ هزار و ۸۶۰ نفر در گروه تجربی، ۳۷۰ هزار و ۱۱۲ نفر در گروه انسانی، ۱۴۲ هزار و ۶۲ نفر در گروه ریاضی، ۱۷۵ هزار و ۷۷۶ نفر در گروه زبان و ۱۲۵ هزار و ۱۲۱ نفر در گروه هنر به رقابت پرداختند.
در آزمون سال ۹۹ نیز ۵۹۴ هزار و ۲۵۹ کارت برای گروه تجربی، ۳۵۵ هزار و ۵۸۰ کارت برای گروه علوم انسانی، ۱۵۵ هزار و ۲۵۰ کارت برای گروه ریاضی و فنی، ۱۷۴ هزار و ۴۱۲ کارت برای گروه زبان و ۱۱۳ هزار و ۷۳۲ کارت برای گروه هنر صادر شد.
سال ۹۸ نیز سهم گروه تجربی بیشتر از سایر گروهها بود. در این آزمون، ۶۳۷ هزار و ۲۴۶ نفر در گروه تجربی، ۲۸۲ هزار و ۳۰۶ نفر در گروه انسانی، ۱۶۴ هزار و ۲۴۱ نفر، ۲۵ هزار و ۱۳۵ نفر در گروه هنر و ۱۰ هزار و ۷۸ نفر در گروه زبانهای خارجه به رقابت پرداختند.
طبق این آمارها، از سال ۹۸ تاکنون گروه آزمایشی تجربی بیشترین سهم را در آزمونهای سراسری داشت.
تغییرات اساسی کنکور
آزمون سراسری امسال تغییرات اساسی داشت؛ مهمترین آن هم دو مرحلهای شدن آزمون بود. اگرچه در دورهای صحبت از حذف کنکور بود اما هیچگاه به سرانجام نرسید و همچنان دواطلبان دانشگاه باید از این سد بزرگ عبور کنند.
اما تغییر مهم دیگر در روند برگزاری آزمون سراسری، تاثیر سوابق تحصیلی بر نتیجه آزمون بود. این تصمیمی بود که شورای عالی فرهنگی گرفت و مصوب و ابلاغ سال ۱۴۰۰ بود. اگرچه این مصوبه منتقدانی هم داشت با این حال به اجرا رسید.
نکته دیگر تغییرات کنکوری امسال، حذف دروس عمومی بود. آنطور که ایسنا گزارش داد، بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، آزمون سال ۱۴۰۲ فقط برای دروس تخصصی برگزار میشود. یعنی دروس عمومی باید در سابقه تحصیلی داوطلبان باشد.
بر این اساس نخستین کنکور دو مرحلهای ایران با این سه تغییر اساسی روز چهارشنبه و پنجشنبه برگزار شد. حالا باید داوطلبان منتظر نتیجه نهایی آن با اعمال سوابق تحصیلی باشند که مردادماه اعلام میشود. پس از اعلام نتایج کنکور ۱۴۰۲، داوطلبان میتوانند با توجه به نتیجه آزمون نوبت اول (دیماه) انتخاب رشته کنند.