بیوگرافی و زندگی نامه علی دایی


بیوگرافی و زندگی نامه علی دایی

بیوگرافی علی دایی علی دایی متولد چهاردهم بهمن ماه سال ۱۳۴۸ بازیکن سابق و مربی فوتبال ایرانی می باشد.‌او در رده باشگاهی با وجود انجام بازی در لیگ ایران، تجربه شرکت در لیگ های قطر، آلمان و امارات را نیز گذرانده است. منوی دسترسی سریع خلاصه...

بیوگرافی علی دایی

علی دایی متولد چهاردهم بهمن ماه سال ۱۳۴۸ بازیکن سابق و مربی فوتبال ایرانی می باشد.‌او در رده باشگاهی با وجود انجام بازی در لیگ ایران، تجربه شرکت در لیگ های قطر، آلمان و امارات را نیز گذرانده است.

علی دایی

خلاصه زندگی نامه

متولد: ۱۴ بهمن ۱۳۴۸ ‏(۵۳ سال) – اردبیل، ایران

محل تحصیل: دانشگاه صنعتی شریف_ دانشگاه آزاد اسلامی

پیشه: بازیکن فوتبال، مربی فوتبال، تجارت‌پیشه

همسر: مونا فرخ‌آذری

فرزندان: دنیز، نورا

جایزه (ها): نشان شجاعت (درجه ۳)

مشاغل مرتبط با فوتبال: اسباب و لوازم ورزشی

قد:۱٫۹۲ متر (۶ فوت ۴ اینچ)

پست: مهاجم

زندگی نامه

در چهاردهم بهمن ماه سال ۱۳۴۸ علی دایی در منطقه شهر اردبیل متولد شد. ولی به این منظور که یک سال زودتر وارد مدرسه شود، در شناسنامه تاریخ تولدش را در یکم فروردین ماه سال ۱۳۴۸ ثبت کردند. او دارای چهار برادر می باشد. پدرش به شغل رانندگی کامیون اشتغال داشته و مادرش خانه دار می باشد.‌ در ایام کودکی او را به نام شهریار صدا می زدند که هم اکنون این اسم جزو القابش میباشد. او در سال ۱۳۶۶ در رشته مهندسی کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب پذیرفته شد و به مدت دو ترم در آن تحصیل نمود. ولی پس از آن مجددا در سال ۱۳۶۷ در کنکور شرکت کرده و توانست در رشته مهندسی متالوژی دانشگاه صنعتی شریف نمره قبولی بگیرد. لذا پس از آن مدرک کارشناسی خود را در بهمن ماه سال ۱۳۷۱ از این دانشگاه دریافت نمود.

علی دایی متاهل بوده و دارای دو فرزند دختر به نام های دنیز و نورا است. در خرداد ماه سال ۱۴۰۱ در گفتگو و مصاحبه ای با عادل فردوسی پور بیان کرد؛ تاکنون فقط یک بار و آن هم در سال ۱۳۸۳ ازدواج کرده است که حاصل این ازدواج دو دختر بوده و فرزند بزرگش به نام دنیز در شهر لندن اقامت دارد. پس از آن دنیز با اطلاع از این صحبت پدرش، نسبت به آن عکس العمل نشان داده و با منتشر کردن تصویر مادرش به نام مهسا در پیج اینستاگرامش از آن رونمایی کرد. در سال ۱۳۸۱ علی دایی پس از درگذشت پدرش با دختری به نام مهسا که در زمره آشنایان شأن بود، پیوند ازدواج بسته و نتیجه این ازدواج به دنیا آمدن دختری به نام دنیز بود. ولی تنها پس از گذشت مدت زمان بسیار کوتاهی این زوج از هم جدا شدند. البته سالهاست که دنیز در کنار مادرش در آمریکا ساکن می باشد‌. در اول بهمن ماه سال ۱۳۸۳ علی دایی برای بار دوم ازدواج کرد. او در سال ۱۳۸۴ در مورد طریقه آشنایی و دیدار با همسرش و ویژگیهای او چنین گفت: همسرم از جمله بستگان و خویشان دور خانوادگی ما بوده که پدرش اهلیت تبریزی و مادرش دارای اهلیت اردبیلی می باشد و خود او در تهران زندگی کرده و بزرگ شد.‌ او دارای ویژگی های یک دختر کامل آذربایجانی را بوده و هشت سال از من کوچکتر می باشد. همچنین دارای کارشناسی صنایع غذایی است. فرزند دوم علی دایی دختری به نام نوزاد است که در سال ۱۳۸۸ به دنیا آمد. علی علاقه قلبی زیادی به او داشته و گفته است؛ تمایل دارم دخترم نورا به هر جایگاهی دست پیدا کند.

علی دایی در کنار حرفه ی فوتبال، به فعالیت های مختلف بازرگانی نیز می‌پردازد. در سال ۱۳۸۸ عضو اتاق بازرگانی تهران شد. از جمله اقدامات و فعالیتهای او می توان به واردات و تولید لباس و اسباب و لوازم ورزشی(با چندین برند)، سرمایه‌گذاری در بخش ساخت مسکن و برج‌سازی در منطقه شمال تهران، فعالیت در زمینه مواد غذایی، بیمه و تجارت فولاد اشاره کرد. او مدیریت و کنترل رستوران و جواهر فروشی اش را به همسرش مونا فرخ آذری مادر فرزند دومش نورا اعطا کرده است. دایی در حیطه اسباب و لوازم ورزشی دارای نمایندگی شرکت های آدیداس و نایک میباشد.‌ البته تولیدات خودشان که با عنوان «دایی» در بازار عرضه می شود را هچنان ادامه می‌دهد.‌ او در مجتمع اداری الماس فعالیت زیادی داشته و در زمینه خوراکی نیز با شراکت یکی از دوستانش که ساکن فرانسه بوده، اقداماتی انجام می دهد.

در پانزدهم تیر ماه سال ۱۴۰۰، شورای شهر تهران خروجی بزرگراه باکری تهران به اتوبان کرج تا قسمت ورودی اصلی مجموعه ورزشی آزادی را به نام علی دایی به ثبت رساند.‌

در پی جریانات سال ۱۴۰۱ ایران، همسر و فرزند علی دایی که سوار بر هواپیما در حال خروج از ایران به مقصد دبی بودند، اقدام به فرود اضطراری در فرودگاه کیش نمود. پس از چندی خبرگزاری تسنیم اعلام کرد که همسر علی دایی قصد مهاجرت به کشور آمریکا را داشته و به علت «همراهی با اغتشاشات و تحریک به اعتصاب» به طور قانونی ممنوع الخروج بوده است. پس از گذشته چند ای علی دایی اعلام کرد که او و همسرش تاکنون ممنوع‌الخروج نشده بودند و به طور عادی همسرش قصد خارج شدن از ایران را داشته است. در خصوص رهسپاری همسرش به کشور آمریکا آن را انکار نموده و اضافه کرد: «خدا را شکر می‌کنم که هواپیمای‌شان مورد اصابت موشک‌های دشمن قرار نگرفت.» البته منظور او سقوط پرواز شماره ۷۵۲ هواپیمایی بین المللی اوکراین بوده است.‌

بر اساس گزارش سایت دیده بان ایران؛ در پی انتشار اخبار ممنوع الخروجی همسر و فرزند علی دایی ستاره فوتبال ایران و نحوه رفتار های انجام شده با خانواده‌اش، قوه قضاییه در اطلاعیه بیان کرد: «در پی ممانعت نسبت به خروج همسر و دختر علی دایی از کشور، پیگیری‌ها حاکی از آن است در پی اقدامات اخیر خانواده علی دایی «صاحب یک گالری بزرگ طلا و جواهر» در همراهی با گروه‌های ضد انقلاب و اغتشاشگران و دعوت به اعتصاب، همسر علی دایی متعهد شده بود قبل از قصد خروج از کشور نهادهای ذیربط را از تصمیم خود مطلع کند.»

این نهاد خبری در ادامه این گونه آورد: «بر همین اساس، پس از اطلاع نهادهای مربوطه از پرواز حامل همسر علی دایی، با هماهنگی صورت گرفته پرواز یادشده در فرودگاه کیش فرود آمده و همسر و دختر علی دایی از هواپیما خارج شده‌اند. بنابراین تنها از خروج آنها از کشور ممانعت شده است.»

پیج اینستاگرام علی دایی

صفحه علی دایی در شبکه اجتماعی اینستاگرام: alidaei@

افتخارات

فوتبال مردان:

  • به نمایندگی از ایران
  • جام ملت‌های آسیا
  • جایگاه سوم ۱۹۹۶ امارات ایران
  • جایگاه سوم ۲۰۰۴ چین ایران

بازی‌های آسیایی:

  • برنده ۱۹۹۸ بانکوک ایران
  • برنده ۲۰۰۲ بوسان ایران

به نمایندگی از دانشگاه آزاد اسلامی:

  • بازی‌های بین دانشگاهی جهان
  • مدال طلا – جایگاه اول ۲۰۰۷ وین تیم دانشگاه آزاد

بازیکن:

پرسپولیس:

  • جام آزادگان: ۱۳۷۴

بایرن مونیخ:

  • بوندس‌لیگا: ۹۹–۱۹۹۸
  • لیگا پوکال: ۱۹۹۸
  • نایب‌قهرمان لیگ قهرمانان اروپا: ۹۹–۱۹۹۸

صبای قم:

  • جام حذفی ایران: ۸۴–۱۳۸۳
  • سوپر جام ایران: ۱۳۸۴

سایپا:

  • لیگ برتر خلیج فارس: ۸۶–۱۳۸۵
  • زیر ۲۳ سال ایران
  • مدال طلای بازی‌های آسیایی: ۲۰۰۲

ایران:

  • مقام سوم جام ملت‌های آسیا (۲): ۱۹۹۶، ۲۰۰۴
  • مدال طلای بازی‌های آسیایی: ۱۹۹۸
  • جام بین قاره‌ای آسیا-اقیانوسیه: ۲۰۰۳
  • قهرمانی غرب آسیا: ۲۰۰۴

مربی:

سایپا:

  • لیگ برتر خلیج فارس: ۸۶–۱۳۸۵

ایران:

  • قهرمانی غرب آسیا: ۱۳۸۷

پرسپولیس:

  • جام حذفی ایران (۲): ۸۹–۱۳۸۸، ۹۰–۱۳۸۹
  • نایب‌قهرمان لیگ برتر خلیج فارس: ۹۳–۱۳۹۲

نفت تهران:

  • جام حذفی ایران: ۹۶–۱۳۹۵

فردی:

  • بازیکن سال فوتبال آسیا: ۱۹۹۹
  • دومین بازیکن سال فوتبال آسیا: ۱۹۹۶
  • بهترین بازیکن ایرانی قرن بیستم به انتخاب فدراسیون تاریخ و آمار فوتبال
  • دومین گلزن بازی‌های ملی مردان جهان در تمام ادوار: ۱۰۹ گل
  • بهترین گلزن بین‌المللی مردان جهان (۲): ۱۹۹۶، ۲۰۰۴
  • بهترین گلزن جام ملت‌های آسیا: ۱۹۹۶ (۸ گل)
  • بهترین گلزن بازی‌های آسیایی: ۱۹۹۸ (۸ گل)
  • بهترین گلزن قهرمانی فوتبال غرب آسیا: ۲۰۰۴ (۵ گل)
  • بهترین گلزن لیگ برتر خلیج فارس: ۸۳–۱۳۸۲ (۱۶ گل)
  • عضو تیم منتخب قرن ۲۰ فوتبال آسیا به انتخاب فدراسیون تاریخ و آمار فوتبال
  • عضو لیست ده بازیکن برتر تاریخ فوتبال آسیا به انتخاب ای‌اس‌پی‌ان
  • عضو تالار مشاهیر فوتبال آسیا: ۲۰۱۴

عضویت در فیفا:

پس از محسن صفایی‌فراهانی، علی دایی توانست به عنوان دومین ایرانی به عضویت کمیته فنی فیفا در آید.

در حقیقت علی دایی بر اساس معرفی نامه ای که محمد دادکان در خصوص او به فیفا ارسال نمود، توانست به عضویت کمیته فنی آن برسد. در پایان سال ۱۳۹۱ دایی از عضویت در کمیته فنی فیفا برکنار شد.

دعوت به قرعه‌کشی جام جهانی ۲۰۲۲:

علی دایی در انتخابیه جام جهانی

در مراسم قرعه کشی جام جهانی فوتبال سال ۲۰۲۲ قطر، علی دایی در کنار برخی از مشاهیر و افراد نامدار فوتبال جهان همچون کافو، لوتار ماتئوس، جی-جی اوکوچا، عادل احمد و تیم کیهیل به عنوان میهمان ویژه دعوت شده بود.

زندگی ورزشی

دوران باشگاهی:

علی دایی فوتبال را به طور حرفه‌ای از تیم استقلال اردبیل شروع کرد. پس از آن که در دانشگاه صنعتی شریف تهران قبول شده و در تهران ساکن گردید، به تیم تاکسیرانی تهران ملحق شد. سپس علی دایی به مدت چهار سال در ترکیب تیم بانک تجارت در مسابقات لیگ تهران پا به میدان گذاشت. در این رقابت ها بود که بازی او در نظر مربیان وقت تیم های فوتبال، جلوه گر شده و برای نخستین بار به تیم ملی فراخوانده شد. دایی پس از آن به تیم پرسپولیس تهران ملحق شده و دوران فوتبال حرفه ای اش را با حضور در جام آزادگان شروع کرد.

پرسپولیس:

علی دایی در پرسپولیس

فصل ۱۳۷۳:
در سال ۱۳۷۳ علی دایی برای نخستین بار به تیم پرسپولیس ملحق شد نخستین فصل شرکت در پرسپولیس به همراه فرشاد پیوس در خط حمله این تیم قرار گرفته و توانستند تعداد ۳۵ گل را به دروازه حریف بنشانند که علی دایی به تنهایی ۱۵ گل را خودش به ثمر رساند.‌ در سال ۱۳۷۳ در مسابقات جام آزادگان که با شرکت ۲۴ تیم در دو گروه ۱۲ تیمی اجرا شد، تیم های پرسپولیس و کشاورز از گروه دو در کنار تیم سایپا و تیم استقلال از گروه یک در زمره چهار تیمی بودند که به مرحله نهایی راه پیدا کردند.‌

در مرحله نیمه نهایی این مسابقات، تیم پرسپولیس در مقابل استقلال قرار گرفت. هنگامی که در مسابقه رفت بازی با نتیجه مساوی دو بر دو ادامه داشت، این رقابت دچار آشوب شده و با وارد شدن تماشاگران به زمین مسابقه، این بازی بدون پایان خاتمه یافت. پس از گذشت مدتی بر اساس حکم کمیته انضباطی، تیم پرسپولیس با نتیجه ۳ بر ۰ مغلوب دیدار رفت گردید. در بازی برگشت این رقابت‌ها که در بندرعباس اجرا شد، دو تیم پیروزی و استقلال به نتیجه مساوی صفر_صفر رسیده و سرانجام تیم پرسپولیس در نهایت با نتیجه ۳ بر صفر در مجموع دو بازی رفت و برگشت در مقابل استقلال شکست خورده و از رسیدن به مرحله نهایی مسابقات جام آزادگان ناکام ماند. در بازی های رده بندی این مسابقات تیم پرسپولیس از انجام بازی در برابر تیم کشاورز منصرف شده و علی دایی در ترکیب این تیم، به جایگاه چهارم جام آزادگان دست یافت.‌
فصل ۱۳۷۴:
هنگامی که علی دایی دومین فصل قرار گرفتن در تیم پرسپولیس و تیمی کرد در رقابت های لیگ چهار گل به ثمر رسانده و در ترکیب این تیم به جام آزادگان دست یافت. در دو رقابت که تیم پرسپولیس در برابر تیم های پاس که در هفته هفتم و تیم ملوان که در هفته بیست و هشتم انجام داده و در هر دو با پیروزی یک بر صفر خاتمه یافت، دایی گل های این تیم را در دروازه حریف قرار داده بود. در عین حال در آخرین مسابقه جام آزادگان که در برابر تیم استقلال اهواز انجام شد، علی دایی دو گل در این بازی به ثمر رساند که در نهایت این مسابقه با نتیجه ۳ بر ۱ به نفع پرسپولیس خاتمه یافت. نوع بازی و کارایی علی دایی در این فصل از رقابت ها مقبول سرمربی تیم ملی فوتبال قرار نگرفت، لذا در سال ۱۳۷۴ او نتوانست در ترکیب تیم ملی ایران وارد میدان شود.
فصل ۱۳۷۵:
در این فصل علی دایی برای بار آخر، در دومین مرحله شانزدهمین دوره جام باشگاه های آسیا در برابر تیم آلیما قزاقستان با پیراهن تیم پرسپولیس وارد میدان شد. در بازی رفت پرسپولیس با نتیجه سه بر صفر در مقابل آلیما قزاقستان مغلوب گردیده و در بازی برگشت با نتیجه ۵ بر ۰ در ورزشگاه آزادی توانست در مقابل این تیم پیروز شود. پس از آن به مرحله گروهی جام باشگاه های آسیا در منطقه غرب آسیا راه پیدا کرد. در این رقابت که آخرین بازی علی دایی برای تیم پرسپولیس محسوب می شد، او توانست دو گل به ثمر رساند. در شهریور ماه سال ۱۳۷۵ علی دایی از تیم پرسپولیس کنار رفته و به تیم السد قطر ملحق شد.

السد قطر:

در شهریور ماه سال ۱۳۷۵ علی دایی به تیم السد قطر ملحق شد. او در فصل ۹۷–۱۹۹۶ در ترکیب این تیم توانست به جایگاه پنجم لیگ قطر دست یابد.

آرمینیا بیله فلد:

در سال ۱۹۹۷ میلادی علی دایی به همراه کریم باقری به باشگاه آرمینیا بیله فلد آلمان ملحق شد. او که در این تیم پیراهن شماره ۹ را به تن می کرد، در فصل ۹۸–۱۹۹۷ در طی ۲۵ رقابت برای تیم آرمینیا بیله فلد وارد میدان شده و توانست هفت گل را در دروازه حریف بنشاند. این تیم در این فصل از بازی ها به مقام هجدهم در بوندسلیگا رسیده و به لیگ دو بوندسلیگا تنزل یافت.

بایرن مونیخ:

علی دایی در بایرن مونیخ

در سال ۱۹۹۸ میلادی علی دایی قراردادی با باشگاه بایرن مونیخ آلمان به عنوان بازیکن این تیم بست. (پس از علی دایی، وحید هاشمیان در فصل ۰۵–۲۰۰۴ و علی کریمی در دو فصل ۰۷–۲۰۰۵ برای تیم بایرن وارد میدان شدند) با شروع فصل جدید رقابت های فوتبال آلمان، تیم بایرن مونیخ در جایگاه قهرمانی در جام پیش فصل؛ شناخته شده به جام اتحادیه (لیگا پوکال) دست یافت. در طی مسابقات جام اتحادیه، علی دایی در هیچ بازی وارد زمین نشده و بر روی نیمکت ذخیره ها قرار داشت.

در تیم بایرن مونیخ علی دایی پیراهن شماره ۲۴ را به تن می کرد. او در طی ۲۳ رقابت در ترکیب این تیم در بوندسلیگا وارد میدان شده و در کنار این تیم به قهرمانی این مسابقات رسید. او پس از آن که در هفته اول رقابت‌های بوندسلیگا بر روی نیمکت ذخیره ها گذراند، در هفته دوم این مسابقات برای اولین بار در دقیقه هفتاد، مقابل تیم دویسبورگ برای تیم بایرن مونیخ با یک تعویض به جای کارستن یانکر وارد زمین شد. او پس از آن که هفته سوم را در غیبت گذراند، در هفته چهارم بوندسلیگا برای بار دوم مجددا در دقیقه هفتاد به جای یانکر در مقابل تیم فرایبورگ به زمین رقابت وارد شد. پس از سپری شدن پنج هفته از رقابت‌ها، علی دایی در بازی برابر هامبورگ از ابتدای رقابت برای تیم بایرن مونیخ وارد زمین شد و در موفقیتی که با نتیجه ۵ بر ۳ به نفع بایرن خاتمه یافت، او توانست دو گل را به دروازه تیم هامبورگ برای بایرن مونیخ به ثمر رساند. تا پایان یافتن این فصل علی دایی مجموعا ۶ گل برای بایرن مونیخ روانه دروازه حریف نمود. با خاتمه یافتن مسابقات بوندسلیگا مجله کیکر امتیاز متوسط ۳.۷۳ را به او داد.

در اغلب رقابت های بوندسلیگا که علی دایی به عنوان جایگزین کارستن بانکر وارد میدان شده بود، در چهار رقابت برای تیم بایرن مونیخ در ازای این بازیکن در لیگ قهرمانان اروپا که مجموعا ۶۸ دقیقه بود، به زمین مسابقه رفته و در کنار تیم بایرن مونیخ به مرحله نهایی لیگ قهرمانان اروپا راه پیدا کرد. ولی در بازی نهایی برابر تیم منچستر یونایتد به زمین مسابقه فراخوانده نشد و از روی نیمکت ذخیره ها نظاره گر فعالیت بازیکنان تیمش بود. با خاتمه یافتن مسابقات لیگ قهرمانان اروپا دایی نتوانست در این رقابت‌ها گلی به ثمر رساند. به همین دلیل مجله کیکر به علت بازی کوتاه مدت علی دایی در این رقابت‌ها امتیازی به او نداد.

بر اساس مقاله یکی از خبرگزاری های آلمان در این فصل از مسابقات بوندسلیگا علی دایی موفق نشد در تیم بایرن‌مونیخ مقامی کسب کند. در وب سایت فیفا نیز از قرار نگرفتن دایی در ترکیب بایرن مونیخ در این فصل از مسابقات سخن گفت.

هرتابرلین:

فصل ۲۰۰۰–۱۹۹۹:
در سال ۱۹۹۹ میلادی علی دایی به تیم هرتابرلین ملحق شده و پیراهن شماره ۹ این تیم را پوشید. در پایان فصل دایی در کنار این تیم به جایگاه ششم بوندس لیگا دست پیدا کرد.

با شروع مسابقات بوندسلیگا علی دایی از همان ابتدای بازی ها، برای تیم هرتابرلین وارد میدان شد. در بازی هرتابرلین برابر هانزا روستوک که در هفته اول بوندس لیگا انجام شد و با موفقیت ۵ بر ۲ به نفع هرتابرلین خاتمه یافت، علی دایی یک گل به ثمر رساند و سپس در دقیقه پنجاه و هشتم بازی با آراکسیچ تعویض شد. تا پایان فصل دایی برای تیم هرتابرلین در بوندسلیگا به تعداد ۲۸ بار وارد میدان شده و مجموعا ۳ گل در این رقابت‌ها به دروازه حریف وارد کرد. با خاتمه یافتن مسابقات بوندسلیگا مجله کیکر به بازی علی دایی نمره میانگین ۴.۰۸ را اختصاص داد.

در اولین بازی های مرحله گروهی لیگ قهرمانان اروپا تیم هرتابرلین با گالاتاسرای، آ.ث. میلان و چلسی در یک دسته قرار گرفت. در آخرین رقابت های دور اول گروهی، علی دایی در کنار تیم هرتابرلین به مرحله بعدی این مسابقات راه پیدا کرد. در رقابت های دور دوم گروهی، تیم هرتابرلین در رتبه چهارم گروه خود قرار گرفته و نتوانست به مرحله بعدی راه پیدا کند. در رقابت های لیگ قهرمانان اروپا، علی دایی مجموعه ۱۱ بار برای تیم هرتابرلین وارد زمین مسابقه شد. او در این رقابت‌های مرحله اول گروهی، در مقابل تیم چلسی که با نتیجه دو بر یک به نفع هرتابرلین خاتمه یافت، توانست ۲ گل را به ثمر رسانده و در برابر تیم آ.ث میلان که با تساوی یک بر یک خاتمه یافت، یک گل را برای این تیم وارد دروازه کرد. با خاتمه یافتن مسابقات هرتابرلین در لیگ قهرمانان اروپا، مجله ی کیکر نمره میانگین ۴.۱۵ را به علی دایی داد.
فصل ۲۰۰۱–۲۰۰۰:
در رقابت های این فصل در هفته اول بوندس لیگا، علی دایی از دقیقه‌ی هفتاد و یکم در ازای آندریاس اشمیت در برابر تیم سابق خود بایرن مونیخ وارد زمین شد. در این رقابت که هرتابرلین با نتیجه ۴ بر یک مغلوب حریف شد، دایی تک گل تیمش را وارد دروازه حریف کرد. پس از آن که در هفته دوم و سوم بر روی نیمکت ذخیره ها بود، سرانجام در هفته چهارم در مقابل تیم وولفسبورگ علی دایی توانست دومین گل فصل خود را به ثمر رساند. در پی انجام بازی برابر تیم اشتوتگارت که در هفته پنجم بوندسلیگا انجام شده و علی دایی اقدام به گلزنی نمود، با خاتمه یافتن فصل، او دیگر در این مسابقات نتوانست برای هرتابرلین گلی به ثمر رساند.

در بوندسلیگا علی دایی مجموعه ۲۳ بار برای تیم هرتابرلین که به طور کل سه بازی ۹۰ دقیقه ای را در بر می گرفت، وارد زمین مسابقه شد. با خاتمه یافتن مسابقات بوندسلیگا علی دایی از طرف مجله کیکر دارای نمره میانگین ۴.۱۷ گردید. در دومین فصل حضور در باشگاه هرتابرلین، دایی توانست به جایگاه پنجم بوندس ‌لیگا دست یابد.

در مسابقات فصل گذشته بوندسلیگا باشگاه هرتابرلین موفق نشده بود که در مسابقات لیگ قهرمانان حضور اروپا راه یابد، لذا در رقابت های جام یوفا وارد میدان شد. در این رقابت ها علی دایی پنج بار برای تیم هرتابرلین وارد زمین مسابقه شد که توانست در دو رقابت رفت و برگشت برابر تیم زیمبرو کیشیلاو مولداوی دو گل را وارد دروازه حریف کند(بازی رفت یک گل، بازی برگشت یک گل). با کنار رفتن تیم هرتابرلین از جام یوفا علی دایی در مجله ی کیکر نمره ۴.۵۰ را کسب کرد.
فصل ۲۰۰۲–۲۰۰۱:
هنگامی که علی دایی سومین فصل حضور در تیم هرتابرلین را سپری می‌کرد، در بیشتر مواقع اجازه راهیابی به زمین مسابقه را نداشته و بر روی نیمکت ذخیره ها مستقر بود.

در هفته هفتم بوندس لیگا، علی دایی برای اولین بار در ازای رب ماس توانست در دقیقه پنجاه و هشتم وارد زمین مسابقه شود.‌ او مجموعا برای ۸ بار با پیراهن هرتابرلین در این فصل در بوندسلیگا به میدان مسابقه رفت.‌ در هفته بیست و یکم علی دایی در هنگام بازی هرتابرلین برابر انرژی کوتبوس به مدت ۹۰ دقیقه در زمین برای این تیم بازی کرد. در ۷ رقابت باقیمانده او به عنوان بازیکن تعویضی که در کل نود دقیقه شد، در رقابت های بوندسلیگا به میدان آمد. با خاتمه یافتن مسابقات بوندسلیگا، علی دایی از مجله کیکر نمره میانگین ۵ را دریافت نمود.

در جام یوفا نیز علی دایی در تنها بازی خود در ازای آندریاس اشمیت، در نیمه دوم رقابت با تیم سروت سوئیس وارد میدان شد. در این رقابت نیز مجله کیکر نمره ۵ را به بازی علی دایی اختصاص داد.

در سرتاسر سومین فصل حضور علی دایی در تیم هرتابرلین، او موفق نشد که گلی را برای این تیم وارد دروازه حریف کند. پس از آنکه علی دایی در کنار تیم هرتابرلین به رتبه چهارم بوندسلیگا رسید، به مدت زمان حضور خود در فوتبال اروپا خاتمه داده و به فوتبال آسیا برگشت. او در سال ۲۰۰۳ میلادی با بستن قراردادی برای مدت دو سال با تیم الشباب امارات، وارد این تیم شد. در فصل ۲۰۰۳–۲۰۰۲ علی دایی در ترکیب این تیم به جایگاه نهم لیگ فوتبال امارات دست یافت. کارایی و بازی او در تیم الشباب امارات مقبول و مطلوب مسئولان این تیم نبوده و با وجود داشتن قراردادی دو ساله پس از گذشت یک فصل از قرار گرفتن در این باشگاه، توسط سرمربی الشباب برکنار شد. پس از آن علی دایی پیشنهاد تیم جیابی چین را نپذیرفته و به فوتبال ایران بازگشت. او در ترکیب تیم پرسپولیس وارد زمین مسابقه شد. در مرداد ماه سال ۱۳۸۲ پس از آنکه علی دایی هفت سال در باشگاه های خارج از کشور بازی کرد، به تیم پرسپولیس برگشته و در جایگاه کاپیتان دوم این تیم بعد از افشین پیروانی از طرف سرمربی وینگو بگوویچ تعیین گردید. در نخستین بازی تیم پرسپولیس، دایی در رقابت‌های لیگ برتر در برابر پگاه گیلان توانست چهار گل را نثار دروازه حریف نماید و در خاتمه فصل با به ثمر رساندن مجموعا ۱۶ گل، در مقام آقای گل لیگ ایران معرفی گردید. لازم به ذکر است با شروع فعالیت حرفه ای فوتبال علی دایی از سال ۱۳۷۳ تا خاتمه آن در سال ۱۳۸۶، او تنها کسی بود که جایگاه آقای گلی را در رده باشگاهی کسب کرد. در سومین دوره لیگ برتر، دایی در ترکیب تیم پرسپولیس به جایگاه پنجم لیگ دست یافت. او پس از آنکه یک سال را در باشگاه پرسپولیس سپری کرد، به تیم صبا باتری ملحق شده و به مدت حضور خود در تیم پرسپولیس پایان داد.

صبا باتری:

فصل ۸۴–۸۳:
در شهریور ماه سال ۱۳۸۳ علی دایی با بستن قراردادی به مدت یک سال به باشگاه صبا باتری ملحق شد. تیم صبا باتری که نخستین حضورش را در لیگ برتر انجام می داد، با صرف مخارج زیاد، بازیکنان نامدار و رده بالای لیگ ایران را به خدمت خود در آورد. ولی با همه این تفاسیر در پایان فصل این تیم به مقام نهم لیگ برتر رسید. علی دایی پس از آن که از باشگاه پرسپولیس خارج شد، در آبان ماه سال ۱۳۸۳ در برابر تیم سابق خود وارد میدان شد که این رقابت با نتیجه مساوی بدون گل خاتمه یافت. علی دایی در رقابت های لیگ برتر در پی ۲۵ بازی برای تیم صبا باتری به زمین مسابقه رفت و ۱۲ گل را به ثمر رساند. او در ترکیب این تیم توانست به مقام قهرمانی جام حذفی دست یابد.
فصل ۸۵–۸۴:
در سال ۱۳۸۴، علی دایی برای یک فصل دیگر اقدام به تمدید قرارداد خود با باشگاه صبا باتری نمود. در آبان ماه سال ۱۳۸۴ زمانی که دایی سومین بازی را در برابر تیم سابق خود در رقابت‌های لیگ برتر به انجام میرساند، توانست در مقابل پرسپولیس گلی به ثمر رساند. این رقابت با نتیجه مساوی ۲ بر ۲ خاتمه یافت. او در خاتمه رقابت‌های لیگ برتر در کنار این تیم به جایگاه چهارم دست یافت. پس از آن که علی دایی در جام جهانی ۲۰۰۶ عملکرد نامطلوبی از خود به جا گذاشت، باشگاه صبا باتری او را در لیست فروش خود قرار داده و در پی آن او به تیم سایپا البرز ملحق شد.

سایپا:

در مرداد ماه سال ۱۳۸۵ علی دایی با بستن قراردادی به مدت یکسال به سایپا ملحق شد. پس از آنکه پنج هفته از رقابت های لیگ برتر می‌گذشت و تیم سایپا با هدایت و مربیگری لورانت و دریافت ۱۱ امتیاز در بالای جدول قرار داشت، علی دایی در مقام جانشین این مربی آلمانی تعیین گردید. چراکه لورانت از تیم سایپا کناره گیری کرده و وارد لیگ ترکیه شد. در این میان علی دایی در کنار بازی در تیم سایپا هدایت و کنترل این تیم را در جایگاه سرمربی عهده دار شد. با وجودی که بر اساس مصوبات هیئت رئیسه سازمان لیگ، قرار گرفتن بر روی نیمکت تیم های لیگ برتر برای سرمربی گری و شرط داشتن مدرک مربیگری آسیا را مقرر کرده بود، باز هم اجازه مربیگری دایی را در تیم سایپا صادر نمود.

علی دایی در اولین تجربه خود در جایگاه بازیکن_ مربی در هفته ششم لیگ برتر، در برابر تیم سابقش پرسپولیس وارد میدان شد. در این رقابت که با نتیجه مساوی ۲ بر ۲ خاتمه یافت، دایی توانست دو گل تیم سایپا را وارد نماید.

پس از سپری شدن ۲۱ هفته از رقابت های لیگ برتر، تیم سایپا در برابر تیم پرسپولیس با نتیجه‌ ای همچون بازی رفت، یعنی تساوی دو بر دو رسید‌. در این رقابت پس از آنکه علی دایی با زدن ضربه سر به صورت بازیکن شیث رضایی، خطای سختی انجام داد، از طرف کمیته انضباطی به مدت چهار جلسه از قرار گرفتن در تیم سایپا محروم شد. تا قبل از آن که این حکم صادر شود، تعدادی از نمایندگان مجلس از استان های اردبیل، ارومیه و تبریز با اعلام غیر اصولی دانستن نظرات و تصمیم گیری های کمیته داوران در خصوص تیم سایپا و نادرست خواندن محرومیت احتمالی دایی، از ریاست جمهوری درخواست نظارت سازمان تربیت بدنی بر کمیته داوران را نمودند.

پس از آنکه یک روز از صدور حکم محرومیت ۴ جلسه‌ای دایی از طرف کمیته انضباطی میگذشت از طرف کمیته استیناف محرومیت او به سه جلسه تعلیقی و یک جلسه محرومیت تغییر یافت پس از این حکم علی دایی با قرار گرفتن در مجلس بیان کرد: «شاه‌حسینی (رئیس وقت کمیته انضباطی) صلاحیت داوری فوتبال را نداشته و یک جلسه محرومیت هم حق او نبوده‌است». پس از اعلام رای کمیته استیناف و سخنان دایی در مجلس، اعضای کمیته انضباطی در بیان نارضایتی به رای صادره کمیته استیناف همگی استعفا دادند.

با اجرای مابقی مسابقات لیگ برتر، هنگامی که تنها یک بازی به پایان این مسابقات باقی مانده بود، تیم سایپا با وجود رسیدن به نتیجه مساوی یک بر یک در برابر تیم پاس، به علت اختلاف گل بهتر از حریف قدر خود استقلال اهواز جلو افتاده و در جایگاه صدر جدول نشست. این امر در شرایطی بود که مدیریت و مسئولان باشگاه استقلال اهواز کمک داور این بازی بابک داوری را اصلیت اردبیلی، در رقابت استقلال اهواز و مس کرمان متهم به اجحاف در خصوص خودشان و طرفداری از تیم سایپا نمودند. در رقابت استقلال اهواز و تیم مس کرمان که تا آخرین دقایق با نتیجه یک بر صفر به نفع استقلال اهواز ادامه می یافت، کمک داور اردبیلی به نام بابک داوری در وقت اضافه بازی اشتباها ضربه بازیکن تیم مس کرمان را اعلام نمود که از خط دروازه استقلال اهواز عبور کرده است. این اشتباه باعث شد که این رقابت با نتیجه مساوی یک بر یک خاتمه یابد.

در آخرین دیدار سایپا در رقابت‌های لیگ برتر مقابل مس کرمان، علی دایی وارد میدان شد. او پس از آنکه در این رقابت گلی به ثمر رساند و به عنوان قهرمانی با سایپا دست یافت، به دوران بازی فوتبال خود خاتمه داد.

علی دایی نخستین بازیکن_ مربی قهرمان تاریخ لیگ ایران است.

رتبه تیم های باشگاهی

تیم فصل رتبه
🇮🇷 بانک تجارت ۷۳–۱۳۶۹
🇮🇷 پرسپولیس لیگ آزادگان ۱۳۷۳ چهارم
لیگ آزادگان ۱۳۷۴ اول
🇶🇦 السد قطر فصل ۹۷–۱۹۹۶ پنجم
🇩🇪 آرمینیا بیله‌فلد بوندس لیگا ۹۸–۱۹۹۷ هجدهم
🇩🇪 بایرن مونیخ بوندس لیگا ۹۹–۱۹۹۸ اول
🇩🇪 هرتابرلین بوندس لیگا ۰۰–۱۹۹۹ ششم
بوندس لیگا ۰۱–۲۰۰۰ پنجم
بوندس لیگا ۰۲–۲۰۰۱ چهارم
🇦🇪 الشباب امارات فصل ۰۳–۲۰۰۲ نهم
🇮🇷 پرسپولیس لیگ برتر ۸۳–۱۳۸۲ پنجم
🇮🇷 صبا باتری لیگ برتر ۸۴–۱۳۸۳ نهم
لیگ برتر ۸۵–۱۳۸۴ چهارم
🇮🇷 سایپا تهران لیگ برتر ۸۶–۱۳۸۵ اول

دوران بازی در تیم ملی

علی دایی در تیم ملی

در سال ۱۳۷۲ علی دایی برای اولین بار به عنوان بازیکن تعویضی در برابر تیم پاکستان در جام اکو در ترکیب تیم ملی وارد میدان شد. او در طی ۱۴۹ بازی توانست ۱۰۹ گل برای تیم ملی ایران وارد دروازه حریف نماید البته طبق آمار ارائه شده توسط برنامه تلویزیونی نود این گلها ۱۰۷ عدد بیان شده است. علی دایی رکورد دار زدن گل در سطح ملی می باشد. او در ششمین حضور خود در تیم ملی فوتبال ایران، توانست در سال ۱۳۷۲ نخستین گل ملی خود را در مقابل تیم تایوان در مسابقات انتخابی جام جهانی ۱۹۹۴ وارد دروازه کند.

در تاریخ سیزدهم مهرماه سال ۱۳۸۰ علی دایی برای صدمین بار در بازی برابر تیم تایلند توانست با پیراهن تیم ملی وارد میدان شود. او با به ثمر رساندن ۱۴ گل، عنوان بهترین گلزن تاریخ جام ملت‌های آسیا را از آن خود کرد.

جام ملت های آسیا ۱۹۹۶:

در مرحله مقدماتی جام ملتهای آسیا سال ۱۹۹۶، تیم ملی ایران به همراه تیم های نپال، سریلانکا و عمان در گروه پنج این رقابت‌ها دسته بندی شد. در این مسابقات که به شکل رفت و برگشت در شهرهای تهران و مسقط انجام شد، تیم ملی ایران با هدایت و مربیگری محمد مایلی کهن توانست در جایگاه تیم نخست به مرحله فینال این مسابقات که در کشور امارات انجام می شد، راه یابد. در طی دو بازی رفت و برگشت این رقابت ها در برابر تیم ملی نپال، علی دایی توانست ۵ گل که شامل چهار گل در دیدار رفت و یک گل در بازی برگشت بود، را وارد دروازه حریف کند. این دو بازی مجموعا با پیروزی ۱۲ بر صفر به نفع ایران خاتمه یافت. در عین حال در رقابت های رفت و برگشت در مقابل تیم سریلانکا که با نتیجه ۱۱ بر صفر با موفقیت ایران خاتمه یافت، علی دایی ۵ گل در دیدار رفت به ثمر رساند.

در مسابقات جام ملتهای آسیا سال ۱۹۹۶ تیم ملی ایران در کنار تیم‌های عراق، تایلند و عربستان در گروه دوم این رقابت ها تعیین گردید. در این مسابقات در نخستین بازی ایران در برابر تیم عراق، تیم ملی ایران با نتیجه ۱_۲ بازی را به حریف واگذار کرد که علی دایی از روی نقطه پنالتی زننده تک گل ایران در این رقابت بود. در مسابقه دوم که در برابر تیم تایلند انجام شد، ایران به پیروزی ۱_۳ دست یافت و دایی زننده گل در این دیدار بود. همچنین در آخرین دیدار مرحله گروهی، او توانست سومین گل خود را در این مسابقات وارد دروازه حریف کند. در مرحله یک چهارم نهایی این مسابقات، تیم ملی ایران توانست با پیروزی ۲_۶ تیم کره جنوبی را مغلوب نماید که چهار گل در این دیدار را علی دایی برای تیم ملی به ثمر رساند.

در مرحله نیمه نهایی این مسابقات تیم ملی ایران برابر عربستان بازی کرد که در طی نود دقیقه رقابت و سی دقیقه وقت اضافه و رسیدن به تساوی بدون گل، در مرحله ضربات پنالتی با نتیجه ۴–۳ بازی را به عربستان واگذار کرده و نتوانست به مرحله نهایی این مسابقات راه یابد. طی ضربات پنالتی، علی دایی نخستین ضربه پنالتی تیم ملی ایران را راهی اوت نمود. در رقابت رده بندی تیم ملی ایران با انجام نود دقیقه بازی و رسیدن به تساوی ۱_۱ در برابر تیم کویت، توانست با پیروزی ۳_۴ در ضربات پنالتی در مقابل کویت، آن تیم را مغلوب کرده و به جایگاه سوم جام ملتهای آسیا سال ۱۹۹۶ دست یابد. در طی این بازی علی دایی تک گل ایران را به ثمر رساند. ولی در ضربات پنالتی بر اساس نظر سرمربی آن زمان تیم ملی، محمد مایلی کهن اجازه زدن ضربه نیافت. با خاتمه یافتن این مسابقات، علی دایی با زدن ۸ گل در جایگاه بهترین گلزن این رقابت‌ها معرفی گردید.

جام جهانی ۱۹۹۸:

مرحله انتخابی:
در مرحله اول رقابت های انتخابی جام جهانی سال ۱۹۹۸، تیم ملی ایران در کنار تیم های مالدیو، قرقیزستان و سوریه در گروه دوم این رقابت ها قرار گرفت. در این رقابت ها که به شکل رفت و برگشت در شهرهای دمشق و تهران اجرا می شد، تیم ملی ایران با هدایت و مربیگری محمد مایلی کهن توانست در جایگاه تیم اول به مرحله دوم این مسابقات راه یابد. در اولین دیدار این بازی ها تیم ایران توانست با نتیجه ۰_۱۷ تیم مالدیو را مغلوب نمایند که طی این دیدار علی دایی پس از از آنکه یک ضربه پنالتی را در نیمه اول به اوت زد، در نیمه دوم توانست ۲ گل وارد دروازه نماید. در رقابت برگشت که با موفقیت ۰_۹ به نفع تیم ایران انجام گرفت، او دو گل این دیدار را به ثمر رساند. در پی دیدار های رفت و برگشت برابر تیم قرقیزستان علی دایی در میدان بوده و در بازی رفت یک گل از تعداد ۷ گل تیم ایران را به ثمر رساند و با نتیجه ۰_۷ با پیروزی ایران خاتمه یافت. در مجموع دو بازی رفت و برگشت مقابل تیم قرقیزستان تیم ایران با نتیجه ۰_۱۰ بر تیم حریف پیروز شد. در بازی رفت تیم ملی ایران در مقابل تیم سوریه که با نتیجه ۰_۱ به نفع تیم ایران خاتمه یافت، علی دایی زننده تک گل در این رقابت بود.

در طی آخرین دیدار دوره اول مقدماتی، در بازی برگشت که تیم ایران در برابر تیم سوریه به نتیجه تساوی ۲_۲ رسید، علی دایی در این رقابت از دقیقه ۴۰ بازی در ازای محسن گروسی به زمین وارد شد. او پس از خاتمه یافتن این رقابت در گفتگویی بیان کرد: «با این شرایط مرا به تیم ملی دعوت نکنید. تیم ملی جای شوخی و تست زدن نیست.»

پس از پایان یافتن این رقابت ها، علی دایی در سال ۱۹۹۷ به تیم منتخب آسیا فراخوانده شد، تا در برابر تیم منتخب جهان به رقابت بپردازند. در این دیدار تیم منتخب آسیا با نتیجه پنج بر سه مغلوب حریفش شد.

در مرحله دوم رقابت های انتخابی جام جهانی سال ۱۹۹۸، تیم ایران در کنار تیم های عربستان، کویت، چین و قطر در گروه اول این رقابت ها قرار کرفت. پس از تعیین شدن تیم‌های هم گروه ایران، تعداد سی بازیکن به اردوی آمادگی تیم ملی فوتبال فراخوانده شدند، ولی علی دایی از جانب محمد مایلی کهن، مربی آن دوره تیم ملی برکنار شد. مایلی کهن در پاسه به سخنان علی دایی پس از انجام دیدار با تیم سوریه بیان کرد: «دایی فکر می‌کند مربی تیم ملی است، اما او باید بداند من مربی تیم ملی هستم و او را دعوت نخواهم کرد.» پس از گذشت مدت زمانی، با میانجیگری داریوش مصطفوی رئیس آن زمان فدراسیون فوتبال ایران در کنار معاون فنی سازمان تربیت بدنی، تنها نه روز مانده به شروع مسابقات مرحله دوم مقدماتی جام جهانی سال ۱۹۹۸ علی دایی به تیم ملی فراخوانده شد. با گذشت چند ماه پس از حل و فصل شدن اختلافات با مایلی کهن، علی دایی طی گفتگویی با خبرنگاران بیان کرد: «در جلسه مشترک نماینده مجلس و استاندار اردبیل، با مایلی‌کهن در مجلس شورای اسلامی حضور داشته‌است»

با شروع مرحله دوم مسابقات مقدماتی جام جهانی سال ۱۹۹۸ از همان بهره اول علی دایی در ترکیب تیم ملی حضور داشت او توانست در هشت دیدار برای تیم ملی ایران وارد میدان شود و در بازی برابر تیم قطر که با نتیجه ۰_۳ به نفع ایران خاتمه یافت، یکی از گل‌های این دیدار را او به ثمر رساند. در عین حال در دیدار با تیم چین که با نتیجه ۱_۴ تیم ایران به پیروزی رسید، علی دایی زننده یکی از گلها به حریف بود. پس از آن که تیم ملی ایران در برابر تیم قطر با نتیجه ۲_۰ مغلوب حریف شد، به عنوان آخرین رقابت مرحله دوم مقدماتی جام جهانی سال ۱۹۹۸، تیم ملی ایران با هدایت و رهبری محمد مایلی کهن در جایگاه دوم گروه خود مستقر شد. پس از آن برای دریافت سومین سهمیه فوتبال قاره آسیا در رقابت پلی آف، به دیدار ژاپن شتافت.

پس از آنکه تیم ایران در آخرین رقابت دور دوم مقدماتی جام جهانی سال ۱۹۹۸ در برابر تیم قطر مغلوب شد، محمد مایلی کهن با دریافت ۱۲ امتیاز و نشاندن تیم ایران در جایگاه دوم گروه، از مربیگری تین ملی عزل شد. پس از آن والدیر ویرا به عنوان سرمربی، رهبری تیم ملی فوتبال را در رقابت‌های پلی‌آف عهده دار شد. در دیدار پلی آف آسیا که به شکل تک بازی در شهر جوهور بهرو مالزی مابین تیم های دوم گروه A و Bکه شامل ایران و ژاپن بود صورت گرفت، تیم ملی ایران با رسیدن به نتیجه ۳_۲ از ژاپن شکست خورد و از رسیدن به جام جهانی در جایگاه سوم سهمیه قاره آسیا در این دور از مسابقات ناکام ماند. در این رقابت خداداد عزیزی و علی دایی زننده دو گل ایران در مقابل ژاپن بودند.

پس از آن که تیم ملی ایران در برابر ژاپن مغلوب شد، جهت دریافت چهارمین سهمیه فوتبال آسیا در جام جهانی ۱۹۹۸، در دو رقابت رفت و برگشت به دیدار استرالیا نماینده قاره اقیانوسیه شتافت. در مسابقه رفت خداداد عزیزی تنها گل ایران را به ثمر رسانده و بازی با نتیجه مساوی ۱_۱ خاتمه یافت. در دیدار برگشت که تیم ایران با گل های کریم باقری و خداداد عزیزی با تساوی ۲ بر ۲ در برابر تیم استرالیا پایان یافت، به علت تعداد گلهای زده بیشتر در خانه میزبان، توانست به جام جهانی ۱۹۹۸ راه یابد. در این رقابت خداداد عزیزی با ارسال پاس گل علی دایی، توانست گلی را به ثمر رساند.

بازی های جام جهانی ۱۹۹۸:

با راهیابی تیم ملی فوتبال ایران به جام جهانی ۱۹۹۸ و انتصاب محسن صفایی فراهانی در مقام ریاست جدید فدراسیون فوتبال در ازای داریوش مصطفوی، او تصمیم گرفت در وهله اول، سرمربی جدیدی برای تیم ملی تعیین کند. لذا تومیسلاو ایویچ را به جای والدیر ویرا به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال منصوب کرد. بر اساس گزارش درج شده در وب سایت یوفا، پس از آن که تیم ملی ایران در برابر تیم آ.اس.رم ایتالیا با نتیجه ۷_۱ مغلوب شد، ایویچ از سرمربیگری تیم ملی برکنار شده و جلال طالبی به جای او قرار گرفت. تا قبل از انجام این رقابت، اخباری مبنی بر نزاع و درگیری فیزیکی رضا شاهرودی و علی دایی در حین انجام تمرینات تیم ملی از طرف برخی نشریات و رسانه های اجتماعی منتشر شد. پس از گذشت مدت زمانی، رضا شاهرودی شخصاً به توضیح این جریان پرداخته و آن را به طور کامل بازگو نمود.‌

با شروع مسابقات جام جهانی سال ۱۹۹۸ تیم ملی ایران در کنار تیم های یوگسلاوی، آمریکا و آلمان در گروه F این مسابقات تعیین گردید.‌ پس از آن که تیم ملی ایران در برابر یوگسلاوی با نتیجه ۱_۰ مغلوب گردید، توانست در دیدار با تیم آمریکا، با گل هایی که توسط استیلی و مهدی مهدوی کیا به دروازه حریف نشاندند با نتیجه۱_۲ بر آمریکا پیروز شود. در این رقابت مهدوی کیا بر اساس پاس گل ارسالی از علی دایی دومین گل را به ثمر رساند. در پی رقابت های مرحله گروهی، تیم ملی ایران در طی سومین بازی مقابل تیم آلمان با نتیجه ۲_۰ شکست خورده و بابا قرار گرفتن در جایگاه سوم گروه از راهیابی به مرحله بعد این مسابقات ناکام ماند. در این دیدار علی دایی بازی و کارایی مساعد و مطلوبی نداشته و از طرف مجله کیکر در کنار استیلی با دریافت نمره ۰٫۵ در جایگاه ضعیف ترین بازیکنان شرکت کننده در این رقابت معرفی گردیدند.

بازی های آسیایی ۱۹۹۸:

در رقابت های آسیایی سال ۱۹۹۸ بانکوک، تیم ملی ایران در نخستین مرحله گروهی با تیم‌های قزاقستان و لائوس در گروه H این رقابت‌ها قرار گرفت.‌ پس از آنکه در دیدار با قزاقستان با نتیجه دو بر صفر به نفع تیم ملی خاتمه یافت، توانست در بازی دوم خود در برابر تیم لائوس با برتری ۶ بر یک پیروز شده و به مرحله دوم گروهی این مسابقات راه یابد. با وجودی که در آمار بیان شده در سایت های ایرانی، تعداد گل هایی که توسط دایی در مقابل تیم لائوس زده شده، دو گل می باشد. ولی در آماری که از فیفا منتشر شده، فقط یک گل در این رقابت برای دایی به ثبت رسید. در این مسابقه ضربه آزاد دایی پس از اصابت به تیرک دروازه در دستان دروازه بان لائوس قرار گرفت.

در پی این مسابقات، علی دایی توانست در برابر تیم های چین که به نتیجه دو بر یک به نفع ایران و تیم عمان با نتیجه دو بر ۴ مغلوب عمان شد، در هر کدام یک گل وارد دروازه حریف کند. همچنین در دیدار با تیم تاجیکستان که با پیروزی ۵ بر صفر به نفع ایران خاتمه یافت، او دو گل را به نام خود ثبت کرد.‌ در مرحله یک چهارم نهایی این مسابقات تیم ملی ایران توانست با زدن ۴ گل به دروازه ازبکستان نتیجه را به شکل ۰_۴ به نفع خود پایان دهد که در این رقابت علی دایی هت تریک کرد. پس از مغلوب شدن تیم چین در مرحله نیمه نهایی، در رقابت نهایی تیم ملی ایران در مقابل کویت با گل هایی که توسط علی کریمی و کریم باقری وارد دروازه حریف شد، توانست به قهرمانی سیزدهمین دوره این مسابقات دست یابد. البته در آمار ذکر شده توسط فیفا، ضربه آزاد ارسالی از دایی که پس از اصابت به تیر دروازه و برخورد به دستان دروازه بان لائوس، وارد گل شد، در قالب گل به خودی دروازه بان تیم درج شده است. در این دوره از رقابت ها سرمربی گری تیم ملی ایران برعهده منصور پورحیدری بوده است.

جام ملت‌های آسیا ۲۰۰۰:

در مرحله مقدماتی جام ملت های آسیا سال ۲۰۰۰، تیم ملی ایران در کنار تیم های مالدیو، بحرین و سوریه در گروه دوم این رقابت‌ها قرار گرفت. در این مسابقات که به شکل رفت و برگشت در شهرهای تهران و دمشق اجرا شد، تیم ملی ایران توانست با هدایت و مربیگری جلال طالبی در جایگاه تیم اول به مرحله فینال این مسابقات در کشور لبنان راه یابد. با شروع این مسابقات تیم ملی ایران توانست با ۸ گل زده و هیچ گل خورده در مقابل تیم مالدیو پیروز شود. در این رقابت ۳ گل توسط علی دایی به ثمر رسید. در دیدار برگشت نیز تیم مالدیو که به میزبانی ایران در شهر تهران صورت گرفت، با نتیجه ۰_۳ شکست خورد که یکی از گل ها توسط دایی از روی نقطه پنالتی وارد دروازه حریف گردید. در رقابت با تیم های سوریه که به نتیجه یک بر صفر و تیم بحرین با نتیجه سه بر صفر، ایران پیروز شد، علی دایی یک گل وارد دروازه کرد.

با شروع رقابت های جام ملت های آسیا سال ۲۰۰۰، در نخستین بازی تیم ملی ایران با چهار گل زده در مقابل لبنان با نتیجه ۰_۴ به پیروزی رسید که یکی از گل ها توسط دایی روانه دروازه حریف گردید. در رقابت های مرحله گروهی در برابر تیم های تایلند که با تساوی یک بر یک و عراق با نتیجه ۰_۱ به پایان رسید، علی دایی یک بار گلزنی نمود. با راهیابی تیم ملی ایران به مرحله یک چهارم نهایی این مسابقات، در برابر کره جنوبی قرار گرفت. هنگامی که این بازی تا دقیقه ۹۰ با تک گل کریم باقری به نفع تیم ایران رسیده بود، قرار گرفتن علی دایی در محوطه جریمه ایران و دفع ناقص توپ باعث شد که پاس گل برای بازیکن کره جنوبی مهیا نموده و با رسیدن به تساوی یک بر یک این دیدار به ۳۰ دقیقه وقت اضافه بیانجامد. در اولین نیمه از وقت های اضافه تیم ملی ایران با گل طلایی در مقابل کره جنوبی شکست خورده و از راهیابی به مرحله بعد این مسابقات باز ماند.

مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۲:

با شروع مرحله اول مسابقات انتخابی جام جهانی سال ۲۰۰۲ تیم ملی ایران در دسته تیمهای گوام، تاجیکستان و میانمار قرار گرفت که پس از آن تیم میانمار از انجام بازی ها انصراف داد. این رقابت‌ها به شکل متمرکز و تک بازی در شهر تبریز انجام شد. در وهله اول تیم ملی ایران توانست با برد ۱۹ بر صفر تیم گوام را مغلوب نماید که در این دیدار چهار گل توسط دایی به ثبت رسید. با غلبه دو بر صفر تیم ایران در برابر تیم تاجیکستان که یک گل را دایی روانه دروازه حریف کرد و همچنین در پی اعلام انصراف تیم میانمار از ادامه این رقابت ها، تیم ملی ایران توانست به مرحله فینال مسابقات انتخابی جام جهانی ۲۰۰۲ راه یافته و در کنار تیم های عربستان، عراق، بحرین و تایلند در یک دسته قرار بگیرد. در مرحله اول این مسابقات، سرمربیگری تیم ملی ایران بر عهده آدمار براگا بوده است.

در اولین دیدار تیم ایران در این مسابقات که در مقابل عربستان انجام شد علی دایی دو گل برای ایران به ثبت رساند که یک گل از روی نقطه پنالتی ارسال شد همچنین در رقابت برگشت که به تساوی دو بر دو رسید، دایی زننده یکی از گل ها بود. در پی انجام بازی های گروهی در برابر تیم های عراق که ۲ بر ۱ به نفع ایران و تیم بحرین با نتیجه ۳_۱ ایران مغلوب گردید نیز دایی یک بار گلزنی نمود. پس از شکست سه بر یک ایران در آخرین رقابت مرحله گروهی که در برابر تیم بحرین انجام شد، تیم ملی ایران با قرار گرفتن در رتبه دوم گروه به دیدار با امارات، تیم دوم گروه دیگر رسید. در این مرحله از مسابقات، تیم ملی ایران توانست مجموعاً در دو بازی رفت و برگشت با نتیجه چهار گل زده در برابر هیچ گل خورده بر تیم امارات پیروز شود که یک گل را دایی نثار دروازه حریف نمود. در این مرحله که کره جنوبی و ژاپن مسئولیت میزبانی آسیایی جام جهانی را عهده دار بوده و تیم های عربستان و چین که در جایگاه تیم های اول هر گروه صعود خود را در این مسابقات تثبیت کرده بودند، تیم ایران برای دریافت پنجمین سهمیه فوتبال آسیا به رویارویی با تیم ایرلند نماینده قاره اروپا رسید.

تیم ملی ایران که در بازی رفت با نتیجه دو بر صفر مغلوب حریف گردیده و در بازی برگشت با تک گل یحیی گل محمدی با نتیجه یک بر صفر پیروز شد، ولی به علت تفاضل گل زده شده در بازی رفت، از راهیابی به جام جهانی سال ۲۰۰۲ باز ماند. در این مرحله از مسابقات میروسلاو پلاژویچ سرمربی گری تیم ملی ایران را عهده دار بود.

بازی های آسیایی ۲۰۰۲:

در رقابت‌های آسیایی سال ۲۰۰۲ تیم ملی امید ایران که تا زیر ۲۳ سال در آن حضور دارند، در کنار تیم های امید افغانستان امید ایران و امید قطر در گروه E این رقابت‌ها قرار گرفت. در این مسابقات از طرف برانکو ایوانکوویچ، علی دایی، ابراهیم میرزاپور و یحیی گل محمدی انتخاب شدند که به عنوان سه بازیکن کمکی بزرگسال به حمایت و یاری تیم ملی امید ایران بپردازند. در این مسابقات علی دایی برای سه دفعه جهت تیم ملی امید ایران وارد میدان شده و سه گل را در دروازه حریف نشاند. در نخستین مسابقه مرحله گروهی، تیم ملی امید ایران توانست با برتری ۱۰ بر صفر تیم امید افغانستان را مغلوب نماید که در پی این رقابت دو گل توسط دایی روانه دروازه شد.‌ در بازی دیگر از این مرحله گروهی، که تیم امید ایران در مقابل امید لبنان انجام داد، توانست با نتیجه دو بر صفر به برتری رسیده و علی دایی با ضربه از روی نقطه پنالتی یک گل به دروازه حریف نشاند. پس از خاتمه یافتن بازی در برابر تیم امید، علی دایی به علت درگذشت ناگهانی پدرش از ادامه همراهی تیم ملی امید ایران در این رقابت ها باز مانده و به ایران بازگشت. لازم به ذکر است بازی ها و گل هایی که توسط علی دایی در این رقابت ها انجام گردید، در زمره بازی و گلهای ملی او در رده بزرگسالان قرار نمی گیرد.

جام ملت های آسیا ۲۰۰۴:

در مرحله مقدماتی جام ملت های آسیا سال ۲۰۰۴ تیم ملی ایران با تیم‌های اردن لبنان و کره شمالی در گروه D این رقابت‌ها دسته بندی شد. در انجام این دیدار ها که با مربیگری برانکو ایوانکوویچ انجام می شد، تیم ملی ایران توانست در جایگاه تیم اول به مرحله نهایی این مسابقات که در کشور چین صورت می گرفت راه پیدا کند. در ابتدا تیم ملی ایران در دیدار با تیم اردن توانست با نتیجه چهار بر یک به موفقیت رسیده که در این بازی علی دایی ۳ گل به ثمر رساند. پس از آن در رقابت با تیم لبنان که با برد ۳ بر صفر ایران خاتمه یافت، علی دایی از روی نقطه پنالتی یک گل به دروازه حریف وارد کرد. همچنین در دیدار برگشت که با پیروزی یک بر صفر ایران به پایان رسید، او زننده تک گل این دیدار بود.

با شروع مسابقات جام ملت های آسیا سال ۲۰۰۴ ، تیم ملی ایران در کنار تیم های تایلند، ژاپن و عمان در گروه چهارم این رقابت ها دسته بندی شد. در این مسابقات علی دایی عملکرد مطلوب و قابل قبولی نداشت و تنها یک گل در انجام این دیدار ها به نام خود ثبت کرد. در جریان این رقابت‌ها علی دایی توانست دو گل دیگر از روی نقطه پنالتی وارد دروازه کند. با خاتمه یافتن مسابقات جام ملت های آسیا، علی دایی در ترکیب تیم ملی ایران به جایگاه سوم دست یافت.

جام جهانی ۲۰۰۶

مرحله انتخابی – دور اول مقدماتی:
در مرحله اول مسابقات انتخابی جام جهانی سال ۲۰۰۶، تیم ملی ایران در کنار تیم های لائوس، اردن و قطر در گروه اول این رقابت‌ها قرار گرفت. در این مسابقات تیم ملی ایران توانست با هدایت و مربیگری برانکو ایوانکوویچ به عنوان تیم اول به مرحله بعد این مسابقات راه یابد.‌

با آغاز این مسابقات، تیم ملی ایران در اولین دیدار برابر قطر با برد ۳ بر ۱ بازی را به نفع خود خاتمه داد که در این رقابت علی دایی با ضربه شوت از روی نقطه پنالتی یک گل را به نام خود ثبت کرد. در طی بازی رفت در برابر تیم لائوس که با پیروزی ۷ بر صفر ایران تمام شد، علی دایی دو بار گل زد که یک گل آن از روی نقطه پنالتی انجام شد.‌ دیدار برگشت در مقابل تیم لائوس که مجدداً به نتیجه ۷ بر صفر با برتری ایران منجر شد، هفت گل را دایی به ثبت رساند. البته در طی رقابت برگشت برابر تیم اردن نیز که به پیروزی دو بر صفر ایران رسید، یک گل توسط دایی انجام شد.

دور دوم مقدماتی:

در مرحله دوم رقابتهای انتخابی جام جهانی سال ۲۰۰۶، تیم ایران با تیم‌های بحرین، کره شمالی و ژاپن در گروه دوم این رقابت‌ها دسته بندی شد.‌

در این دور از مسابقات علی دایی چندان مطلوب بازی نکرد و تنها توانست در این رقابت ها در بازی آخر مرحله گروهی در برابر تیم ژاپن یک گل وارد دروازه حریف کند. این دیدار که بدون شرکت لژیونرهای دو تیم و جهت تعیین تیم های اول و دوم گروه صورت گرفت، تیم ملی ایران با نتیجه دو بر صفر بازی را به ژاپن واگذار کرد و با نشستن در جایگاه دوم گروه به جام جهانی ۲۰۰۶ راه یافت. در این دیدار علی دایی با ارسال شوت از روی نقطه پنالتی، گلی را به نفع تیم ایران به ثمر رساند.

بازی های جام جهانی ۲۰۰۶:

پس از انجام قرعه کشی تیم های شرکت کننده در جام جهانی سال ۲۰۰۶، تیم ملی ایران در کنار تیم‌های مکزیک، پرتغال و آنگولا در گروه D این مسابقات قرار گرفت.

با شروع این مسابقات، در نخستین بازی تیم ملی ایران در مقابل مکزیک با نتیجه سه بر یک بازی را واگذار کرد. در طی این دیدار علی دایی کارایی و بازی نامطلوبی داشته و از طرف سایت رسمی این رقابت ها به عنوان ضعیف ترین بازیکن زمین معرفی گردید. پس از پایان این دیدار و به دنبال اعتراض و نارضایتی صاحب نظران و کارشناسان داخل کشور و خارجی از بازی و عملکرد علی دایی، در دیدار بعدی که برابر تیم پرتغال انجام شد، علی دایی از طرف برانکو ایوانکوویچ اجازه ورود به میدان در ترکیب تیم ملی را نیافت. همچنین در سومین رقابت تیم ملی ایران برابر تیم آنگولا که به عنوان آخرین بازی او در ترکیب تیم ملی ایران محسوب می‌شد، نیز همچنان دایی کارایی مناسبی از خود ارائه نکرد.

با خاتمه یافتن مسابقات جام جهانی سال ۲۰۰۶ و تعیین امیر قلعه نوعی در جایگاه سرمربی جدید تیم ملی ایران، علی دایی در لیست اولیه چهل بازیکن برای حضور در تیم ملی خوانده نشد. لذا برای همیشه از قرار گرفتن در ترکیب تیم ملی ایران باز ماند.

گل‌های ملی

گل‌ها بر پایهٔ سال
سال بازی گل
۱۹۹۳ ۱۶ ۷
۱۹۹۴ ۱ ۰
۱۹۹۵ ۰ ۰
۱۹۹۶ ۱۸ ۲۲
۱۹۹۷ ۱۷ ۹
۱۹۹۸ ۱۳ ۹
۱۹۹۹ ۵ ۲
۲۰۰۰ ۱۹ ۲۰
۲۰۰۱ ۱۶ ۱۰
۲۰۰۲ ۴ ۲
۲۰۰۳ ۹ ۵
۲۰۰۴ ۱۶ ۱۷
۲۰۰۵ ۹ ۴
۲۰۰۶ ۶ ۲
مجموع ۱۴۹ ۱۰۹

مربیگری

علی دایی در زمینه تیمهای باشگاهی تجربه هدایت و مربیگری تیم هایی همچون سایپا البرز، پرسپولیس تهران، راه‌آهن، صبای قم و نفت تهران را در فعالیتهای ورزشی خود دارد.‌ در عین حال او برای مدت بیش از یک سال سرپرستی و مربیگری تیم ملی فوتبال ایران را در اختیار داشت.

تیم ملی:

در تاریخ دوازدهم اسفند ماه سال ۱۳۸۶ علی دایی در جایگاه سرمربی تیم ملی فوتبال ایران منصوب شد. علی دایی در شرایطی از طرف علی آبادی رئیس سازمان تربیت بدنی آن زمان و همچنین معاون رئیس جمهور وقت محمود احمدی نژاد، برای سمت سرمربی تیم ملی تعیین گردید که در مدت کوتاهی قبل از آن بیان کرده بود: «هر کس لابی قوی تری داشته باشد به عنوان سرمربی تیم ملی منصوب می‌شود.» تا پیش از این انتخاب، فدراسیون فوتبال ایران اشخاصی همچون افشین قطبی، امیر قلعه نویی، محمد مایلی کهن، بیژن ذوالفقارنسب و مجید جلالی را به عنوان کاندیداهای خود جهت سرمربیگری تیم ملی در نظر گرفته بود.

در مسابقات انتخابی جام جهانی سال ۲۰۱۰، علی دایی کارکرد و راندمان نه چندان خوشایندی در جایگاه سرمربی تیم ملی ایران ارائه کرد. تیم ملی در آخرین مرحله این مسابقات با راهنمایی های علی دایی طی ۵ رقابت توانست ۶ امتیاز کسب کرده و در جایگاه چهارم جدول در میان پنج تیم شرکت کننده قرار بگیرد. پس از آن که تیم ملی در پنجمین دیدار خود برابر تیم عربستان مغلوب شد، علی دایی طی حکمی از فدراسیون فوتبال از مربیگری تیم ملی عزل شد. در این بازی در تاریخ هشتم فروردین ماه سال ۱۳۸۸، تیم ملی ایران با داشتن صد هزار تماشاچی، در برابر تیم عربستان با سه گل خورده و یک گل زده بازی را به حریف واگذار کرده و در جایگاه چهارم گروه، در میان پنج تیم شرکت کننده مستقر شد.

تیم باشگاهی:

سایپا:

در مرداد ماه سال ۱۳۸۵ علی دایی با امضای قراردادی به مدت یک سال به تیم سایپا ملحق شد. در آن زمان که به مدت ۵ هفته از آغاز رقابت‌های لیگ برتر با مربیگری لورانت تیم سایپا میگذشت و این تیم با دریافت ۱۱ امتیاز در جایگاه اول جدول نشسته بود، دایی در ازای این مربی آلمانی تعیین گردید. چراکه لورانت خود از تیم سایپا انصراف داده و به لیگ ترکیه ملحق شد. در این میان علی دایی در کنار انجام بازی در سایپا مسئولیت هدایت و مربیگری این تیم را نیز عهده دار شد.‌ با وجودی که بر اساس مصوبات هیئت رئیسه سازمان لیگ، از جمله شروط مربیگری ارائه دبپلم مربیگری سطح A از آسیا بوده و همچنین نشستن بر روی نیمکت تیم های لیگ برتر از ملزومات آن بوده است، ولی اجازه مربی گری علی دایی را در تیم سایپا صادر کرد.

با اجرای رقابت های لیگ برتر در حالی که فقط یک بازی به خاتمه این مسابقات باقی مانده بود، تیم سایپا با وجود رسیدن به نتیجه مساوی یک بر یک در برابر تیم پاس، به علت اختلاف گل بیشتر از حریف قدر خود یعنی تیم استقلال اهواز جلو افتاده و به جایگاه اول جدول رسید. این امر متقارن با شرایطی بود که مدیریت و مسئولان باشگاه استقلال اهواز، بابک داوری کمک داور اردبیل الاصل در بازی استقلال اهواز و مس کرمان را به علت حمایت و پشتیبانی از تیم سایپا، در مظان اتهام قرار دادند. در دیدار سایپا مقابل مس کرمان که در رقابت های لیگ برتر انجام شد، علی دایی به عنوان آخرین بازی خود وارد میدان شد. او پس از به ثمر رساندن گل در این دیدار و رسیدن به عنوان قهرمانی در کنار تیم سایپا، به مدت زمان بازیگری خود خاتمه داد.

پرسپولیس:

فصل ۸۹–۱۳۸۸:

پس از آنکه در هفتم دی ماه سال ۱۳۸۸ علی دایی از سرمربیگری تیم ملی برکنار شد، در شرایطی که ریاست سازمان تربیت بدنی بر عهده علی سعیدلو بود، او به عنوان سرمربی تیم پرسپولیس تعیین گردید. این امر در شرایطی بود که پس از گذشت ۲۱ هفته از رقابت های لیگ برتر، تیم پرسپولیس با مربیگری زلاتکو کرانچار در جایگاه سوم جدول نشسته بود، در آخر فصل تیم پرسپولیس با مربیگری دایی به جایگاه چهارم جدول رقابت های لیگ برتر رسیده و به قهرمانی جام حذفی دست یافت.

فصل ۹۰–۱۳۸۹:

در دومین فصل از مربی گری علی دایی در تیم پرسپولیس، او موفق شد که برای دومین بار متوالی قهرمانی جام حذفی را از آن خود کند. پس از آن که علی دایی در رقابت تیم پرسپولیس در برابر صبای قم که در هفته نوزدهم رقابت‌های لیگ برتر انجام شد، با نتیجه چهار بر یک مغلوب گشت، این دیدار به عنوان پنجمین شکست متوالی تیم پرسپولیس در لیگ برتر با مربیگری او محسوب می شد. لذا او از از هدایت و مربیگری تیم پرسپولیس کناره گیری کرد. ولی پس از چندی مجدد به تیم پرسپولیس بازگشته و در آخر فصل توانست به جایگاه چهارم رقابت‌های لیگ برتر دست یابد.

در طی این فصل از مسابقات لیگ برتر تیم پرسپولیس با مربیگری دایی در دو دیدار رفت و برگشت در مقابل تیم استقلال شکست خورد که به عنوان شصت و نهمین و هفتادمین شهرآورد شناخته می شود. در انجام رقابت‌های لیگ قهرمانان آسیا نیز تیم پرسپولیس نتوانست با هدایت و مربیگری علی دایی کارایی مطلوب و قابل قبولی از خود ارائه دهد. این تیم در رده گروهی این رقابت‌ها با دریافت ۵ امتیاز طی ۶ دیدار در جایگاه چهارم گروه ۴ تیمی نشست و از این مرحله از مسابقات برکنار شد.

راه‌آهن:

دایی همزمان با خاتمه یافتن مدت قراردادش با باشگاه پرسپولیس و همچنین داشتن اختلاف نظرات با مدیرعامل این باشگاه حبیب کاشانی از این تیم کنار رفت. او در تیر ماه سال ۱۳۹۰ در جایگاه سرمربی باشگاه راه‌آهن منصوب شد. در فصل ۹۱–۱۳۹۰ رقابت های لیگ برتر، تیم راه آهن با مربیگری دایی به رتبه یازدهم رسید. در فصل ۹۲–۱۳۹۱، در حالیکه دایی دومین فصل از سرمربی گری را در تیم راه آهن می گذراند، این تیم در رده‌بندی رقابت‌های لیگ برتر به رتبه هشتم رسید.

پرسپولیس:

فصل ۹۳–۱۳۹۲:

در خرداد ماه سال ۱۳۹۲ علی دایی با امضای قراردادی برای ۳ سال که مصادف با مدیریت عاملی محمد رویانیان بود، مجدداً مربیگری تیم پرسپولیس را عهده‌دار شد. این امر در شرایطی رخ داد که علی دایی در گفتگویی با خبرنگاران در سال گذشته چنین گفته بود: «از یک من ریش رویانیان نمی‌ترسم و امثال رویانیان با یک امضاء می‌آیند و می‌روند.» با خاتمه یافتن مسابقات لیگ برتر در فصل ۹۳–۱۳۹۲؛ تیم پرسپولیس توانست با مربیگری علی دایی جایگاه نایب قهرمانی را کسب کند.

فصل ۹۴–۱۳۹۳:

در فصل ۹۴–۱۳۹۳ با شروع مسابقات لیگ برتر و اعمال تغییر و تحولات در کابینه مدیریتی تیم پرسپولیس، پس از آنکه این تیم با هدایت دایی طی ۲ پیروزی، ۲ تساوی و ۳ شکست، در رتبه نهم جدول قرار گرفت، علی دایی تا آخر هفته هفتم رقابت‌های لیگ برتر از طرف هیئت مدیره پرسپولیس از مربیگری این تیم برکنار شده و حمید درخشان در ازای او تعیین گردید.

صبای قم، نفت تهران، سایپا:

در بیست و پنجم مرداد ماه سال ۱۳۹۴ علی دایی به عنوان سرمربی باشگاه صبای قم منصوب گردید. در آخر فصل رقابت های لیگ برتر فصل ۹۵–۱۳۹۴ او جایگاه هفتم را در کنار این تیم به دست آورد.

پس از آن در تاریخ پانزدهم تیرماه سال ۱۳۹۵، علی دایی به عنوان سرمربی باشگاه نفت تهران تعیین گردید. او در کنار این تیم به جایگاه قهرمانی جام حذفی دست یافت. در آخر مسابقات لیگ برتر فصل ۹۶–۱۳۹۵، نفت تهران با مربیگری علی دایی در رتبه نهم جدول رقابت‌ها نشست.

سپس در بیست و سوم اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۶ علی دایی به عنوان سرمربی تیم سایپا منصوب شد. تیم سایپا با مربیگری دایی در آخر رقابت‌های لیگ برتر فصل ۹۷–۱۳۹۶، به رتبه چهارم جدول رسید. در طی دومین فصل سرمربیگری دایی در تیم سایپا با خاتمه یافتن هفته بیست و هفتم رقابت‌های لیگ برتر فصل ۹۸–۱۳۹۷، در شرایطی که علی دایی تیم سایپا را در رتبه هفتم جدول رسانده بود، پس از انجام گفتگویی با خبرنگاران و رسانه ها برخلاف مدیران و مسئولان باشگاه، تنها زمانی که سه بازی به اتمام فصل باقی مانده بود، علی دایی از این تیم اخراج شد.‌

آمار عملکرد به عنوان سرمربی در لیگ برتر:

آمار عملکرد به عنوان سرمربی در لیگ برتر
تیم فصل رتبه
سایپا تهران لیگ ۸۶–۱۳۸۵ اول
لیگ ۸۷–۱۳۸۶ یازدهم
پرسپولیس لیگ ۸۹–۱۳۸۸ چهارم
لیگ ۹۰–۱۳۸۹ چهارم
راه‌آهن لیگ ۹۱–۱۳۹۰ یازدهم
لیگ ۹۲–۱۳۹۱ هشتم
پرسپولیس لیگ ۹۳–۱۳۹۲ دوم
پرسپولیس لیگ ۹۴–۱۳۹۳ نهم(تا پایان هفته هفتم)
صبای قم لیگ ۹۵–۱۳۹۴ هفتم
نفت تهران لیگ ۹۶–۱۳۹۵ نهم
سایپا تهران لیگ ۹۷–۱۳۹۶ چهارم
سایپا تهران لیگ ۹۸–۱۳۹۷ هفتمتا پایان هفته ۲۷
پس از آنکه تیم سایپا البرز با هدایت ورنر لورانت تا هفته پنجم لیگ برتر فصل ۸۶–۱۳۸۵، توانست با دریافت ۱۱ امتیاز طی سه پیروزی و دو مساوی در ابتدای جدول قرار بگیرد، در هفدهم مهرماه سال ۱۳۸۵ علی دایی در ازای لورانت به عنوان سرمربی تیم سایپا منصوب شده و نخستین رقابت خود را در سمت مربی_ بازیکن در برابر تیم پرسپولیس در هفته ششم لیگ برتر به انجام رساند که این دیدار با نتیجه تساوی ۲ بر ۲ خاتمه یافت.

تا پایان هفته بیست و یکم لیگ برتر فصل ۸۹–۱۳۸۸ ایران، تیم پرسپولیس با مربیگری زلاتکو کرانچار در جایگاه سوم جدول نشسته بود. پس از آن حبیب کاشانی مدیرعامل پرسپولیس کرانچار را از سرمربیگری کنار گذاشته و علی دایی را در ازای او تعیین نمود. در لیگ برتر ۸۹–۱۳۸۸ ایران، تیم پرسپولیس با هدایت علی دایی با یک درجه سقوط نسبت به رتبه پرسپولیس در مدت مربیگری کرانچار، به جایگاه چهارم لیگ در آخر فصل رسید.

حاشیه های علی دایی

انتقادات:

علی دایی علیرغم انجام بازی های درخشان و مطلوب طی دوران جوانی، پس از آن در سال‌های پایانی دوران انجام بازی در فوتبال علی الخصوص در حین انجام رقابتهای جام جهانی فوتبال سال ۲۰۰۶ از طرف برخی از صاحب نظران و کارشناسان فوتبال و حتی طرفداران و نشریات اعتراض و نقد هایی به او وارد شد. از آنجا که برانکو ایوانکوویچ سرمربی تیم ملی، او را به عنوان عضو ثابت در ترکیب تیم ملی قرار داده بود، این امر از کارایی و شهرت او کم کرد. ولی پس از مدتی به علت موفقیت هایی که در تیم سایپا کسب کرده و در جایگاه بازیکن_ سرمربی تیم در لیگ برتر به قهرمانی رسید، موجب شد که مجددا نگاه مساعد دیگران را با خود همراه کند.

در عین حال با شروع هدایت و سرپرستی تیم ملی، علی دایی به شدت در معرض انتقادات و ایراداتی قرار گرفت. البته کارشناسان علت اصلی آن را پرداختن به دو شغل همزمان، یعنی انجام مربیگری تیم ملی و تیم سایپا را در یک زمان بیان می‌کردند. پس از آن که دایی لیست اسامی بازیکنان فراخوانده شده به تیم ملی را منتشر کرد، اعتراضات اصلی او را به اجحاف و جانب داری بدون اصول صحیح کارشناسی متهم کرد. چرا که او پنج بازیکن از تیم سایپا را که تنها در سطوح میانی جدول لیگ رتبه بندی شده بودند، به تیم ملی دعوت کرد. همچنین هیچ بازیکنی از باشگاه های خوزستان همچون فولاد خوزستان، استقلال اهواز و صنعت نفت آبادان با وجود داشتن کارایی مطلوب و عالی به تیم ملی دعوت نشدند. در کنار این امر عدم فراخوانی بازیکنان بزرگ و سرشناسی همچون مهدی مهدوی کیا و علی کریمی به تیم ملی از دلایل انتقاد شدید به او بوده است.

شکایت از مایلی کهن:

علی دایی در واخواهی به صحبت های محمد مایلی کهن، سرمربی سابق تیم ملی فوتبال ایران از او به مراجع قضایی شکایت نمود.‌ این دادگاه در روز دوشنبه نهم اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۷ شمسی با حضور وکلای دایی و مایلی کهن انجام شد. مایعی که آنها بر نظرات و عقاید خود نسبت به علی دایی پابرجا بوده و همچنان به آن اصرار داشت داد حکم دادگاه محمد مایلی کهن به مدت یکسال از گفتگو و مصاحبه با رسانه ها و نشریات محروم ماند. البته به دنبال شکایت علی دایی از مایلی کهن، در تاریخ بیست و هشتم مرداد سال ۱۳۹۳ دادگاه بدوی او را به چهار ماه حبس تعزیری و پرداخت مبلغ ۱۰۰ هزار تومان جزای نقدی محکوم کرد. رای مذکور در دادگاه تجدید نظر نیز به تایید رسید. او در تاریخ بیستم آبان ماه همان سال جهت انجام حکم با دستبند به زندان اوین وارد شد. به فاصله اندکی از انتقال مایلی کهن به زندان اوین، محمود گودرزی وزیر ورزش و جوانان، طی نامه‌ای به معاونت حقوقی این وزارتخانه دستور دنبال کردن محمد مایلی کهن را از زندان خواستار شد. در نهایت در تاریخ بیست و یکم آبان ماه همان سال و با میانجیگری بسیاری از نامداران و مشاهیر همچون علی پروین، دایی با نوشتن رضایت نامه ای، موافقت خود را با رهایی مایلی‌کهن از زندان اعلام کرد.

داوری محسن قهرمانی:

در پس دیدار تیم پرسپولیس و سپاهان در نیم فصل اول رقابت های لیگ برتر در فصل ۹۳–۱۳۹۲ که به میزبانی تیم سپاهان انجام شد، در طی این بازی داور این دیدار محسن قهرمانی، اقدام به اخراج بازیکن پرسپولیس در دقیقه دوم مدل و یک پنالتی به سود سپاهان اعلام کرد. پس از اتمام این دیدار علی دایی در کنفرانس خبری بیان کرد: «می‌دانستیم که قهرمانی قرار است در این مسابقه آن طرفی (به سمت سپاهان) غش کند.» همچنین در ادامه دایی در حالی که روی صحبتش به قهرمانی بود، چنین گفت: «آقای قهرمانی من شماره تلفن‌ها و شماره حساب‌ها را نمی‌دانم. اگر تو داوری من پروفسورای داوری دارم.» به دنبال این اتهام و با در نظر گرفتن مدارک که طرفین به دادگاه ارائه کردند پس از گذشت چهار ماه حکم پرونده صادر شد که بر این اساس محسن قهرمانی از ارتباطات نادرست مالی در بین تیم داوری یا باشگاه سپاهان بی گناه اعلام شد. ولی به علت دریافت مبلغی از باشگاه راه آهن، از طرف محمد رضا مولایی که مسئولیت مربی بدنسازی تیم را در زمان مربیگری علی دایی در آن باشگاه عهده دار بود، به مدت هشت ماه از انجام داوری محروم ماند.

در طی این حکم که علی دایی از اقدامات و رفتارهای خلاف مقررات و قانون عده ای از مسئولین آن زمان باشگاه راه آهن اطلاع داشته، ولی به علت برخورد شخصی و مخالفت با آن زمینه، طبق تصریح قانونی مقررات اخلاقی فیفا، در زمان مقرر آن را به مراجع ذیصلاح قانونی اطلاع نداده بود و دچار «قصور گشته بود» و «به استناد بند ۱ ماده ۲۱ و شق الف ماده ۶ قانون اخلاق فیفا مصوب سال ۲۰۱۲ میلادی» به او تذکر داده شد که پس از این وظایف و مسئولیت های قانونی اش را به جا آورد.‌

بعد از صدور این حکم اشخاص دیگری از باشگاه راه آهن که با این پرونده ارتباط داشتند، با صدور حکم محرومیت موقتی برای مدت چند ماه یا چند سال دچار جریمه مالی شده و به طور کتبی مواخذه شدند.

ساخت مدرسه در اردبیل:

علی دایی در زادگاهش اردبیل، شهرک گلستان یک مدرسه در سطح متوسطه با رویکرد هنرستان کار و دانش بنا نمود که نام آن را برگرفته از نام پدرش ابوالفضل دایی تعیین نمود. علاوه بر این او چند مدرسه دیگر نیز ساخته است که در زمره خیرین مدرسه ساز استان اردبیل محسوب می شود.

حضور در شبکه های اجتماعی:

در دوم خرداد ماه ساله ۱۳۹۲ علی دایی، شرکت در شبکه مجازی فیسبوک را رد کرده و اعلام کرد که تنها در شبکه های اجتماعی چهره ها و مردم فعالیت می کند. او گفت که در ایام آتی از سایت شخصی اش رونمایی می کند. ولی تنها پس از گذشت مدت زمان کوتاهی، در شبکه مجازی اینستاگرام فعالیتش را آغاز نمود. طبق شواهد تا تاریخ هشتم دی ماه سال ۱۴۰۱ صفحه دایی در این شبکه دارای بیش از ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار دنبال کننده است.

سفیر حسن نیت نهضت جهانی:

در سال ۱۳۸۶ علی دایی از طرف فدراسیون فوتبال ایران به عنوان نماینده فوتبال ایران در سازمان یونیسف شناخته شد. علی دایی و مهتاب کرامتی بازیگر سینما، در جایگاه دو سفیر ایرانی در این سازمان بین المللی عضو هستند.

دریافت نشان شجاعت درجه سه از رئیس‌جمهور:

در سال ۱۳۸۳ به پیشنهاد علی کفاشیان معاون فنی سازمان تربیت بدنی و موافقت هیئت دولت، علی دایی از سید محمد خاتمی ریاست جمهوری ایران نشان شجاعت درجه ۳ را دریافت نمود.

کمک به زلزله‌زدگان کرمانشاه:

در آبان ماه سال ۱۳۹۶ پس از آنکه رخداد زلزله در ازگله آسیب و خسارات زیادی در خانه ها و زندگی مردم به جا گذاشت، علی دایی به طور داوطلبانه جهت یاری و حمایت این مردم زلزله زده اعلام آمادگی کرد و پس از گذشت چند روز در مناطق زلزله زده سر پل ذهاب حاضر شد. او توانست به واسطه پرداخت و حمایت های مردمی و شخصی جمع شده که بالغ بر ۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان بیان شده بود، نسبت به خانه سازی در روستاهای سرپل ذهاب اقدام نماید. در عین حال او از راهی شدن شش کامیون و تریلی حامل کمکهای غیر نقدی به مردم زلزله زده خبر داد. پس از چندی علی دایی در صفحه اینستاگرامش، بازسازی کامل خانه های آسیب دیده در سه روستای مله رولان و تپانی قدیم و جدید را اعلام نمود.

در پی این اقدامات دلسوزانه و حمایت گر علی دایی از مردم زلزله زده، موجی از سپاس و تشکر مردم، برخی چهره‌های سرشناس و باشگاه های ورزشی را به دنبال داشت. ولی پس از گذشت مدتی حساب بانکی علی دایی که جهت جمع آوری کمک های نقدی به مردم زلزله زده معرفی شده بود از طرف قوه قضایی برای مدتی بازداشت شده و او به اداره آگاهی فراخوانده شد. او در مصاحبه ای با رسانه‌ها ضمن اشاره به این جریان بیان کرد: «بعضی از ارگان‌ها جلوی پای ما سنگ انداختند… همین الان که دارم با شما صحبت می‌کنم حساب‌های زلزله‌زده‌ها که به اسم من بوده‌است، مسدود است اما ما کار خودمان را انجام می‌دهیم و مطمئناً در مسیری گام برداشتیم که به آن ایمان و اعتقاد داشتیم.» در عین حال او اذعان داشت که برای ارائه گزارش کمک به زلزله‌زدگان تنها در برابر مردم پاسخگو خواهد بود.

پاسداشت:

در پی گرامیداشت اقدامات انسانی و وطن پرستی علی دایی پس از رخداد زلزله کرمانشاه، به پاس این رفتار اسم او بر روی یک گونه گربه ماهی، به سینه خراش علی دایی گذاشته شد. این نوع از ماهی در میان رودخانه های استان های غربی و جنوب غربی ایران زیست می کند. ‌البته این تصمیم با برخی حواشی مواجه شد.

همچنین در پانزدهم تیرماه سال ۱۴۰۰ خروجی بزرگراه شهید باکری تهران به سمت بزرگراه کرج تا قسمت ورودی اصلی مجموعه ورزشگاه آزادی، به نام علی دایی درج شد.

تناقض رفتاری علی دایی:

به نقل از همشهری: در آبان ماه سال ۱۳۹۹ اخباری در میان رسانه ها به چشم می‌خورد که در مورد یکی از فوتبالیست های شناخته شده سخن می گفت که قربانی یک سرقت شده بود. پس از مدتی مشخص شد که آن شخص علی دایی بوده است.

بر اساس تصاویر ضبط شده در دوربین های مداربسته، مشخص شد که سارق پس از یک نزاع سطحی و مختصر با علی دایی گردنبند ارزشمند او را سرقت کرده بود.

با انجام پیگیری های مسئولین وظیفه شناس در اداره آگاهی به سرعت سارق دستگیر شد. علی دایی در پاسخ به درخواست عفو و بخشش دزد، سخنان جالب توجهی بیان می کند: «رضایت‌دادن یک اشتباه بزرگ است. این یک آسیب اجتماعی است و این یعنی به مردم ربط دارد و به من ربط ندارد. کسی که به این شکل وحشیانه با قمه می‌آید و من را می‌زند حتما جیب یک خانم را می‌زند. حساب کنید این کار چقدر آرامش را از ما می‌گیرد.»

ولی این نگرش تنها یک جنبه از رویکرد و جریانات علی دایی و قانون میباشد. با شروع نابسامانی و خرابکاری ها سال ۱۴۰۱ در ایران، این چهره سرشناس هیچ ارزش و معیاری برای قانون قائل نبوده و درخواست آزادی اغتشاشگران را داشته است.

او در فضای مجازی خود چنین نوشته بود: «خواهان آزادی بی‌قید و شرط اغتشاشگران دستگیر شده از سوی نیروهای امنیتی و انتظامی هستم. من از آیت‌الله بهجت، درس انسانیت، وطن‌پرستی، شرافت و آزادگی گرفته‌ام.»

خانه لاکچری علی دایی:

در مسیری از منطقه نیاوران به سمت کامرانیه کمی بالاتر از چهارراه کوه نور، برج رولکس به چشم می‌خورد که علی دایی چهره مشهور فوتبال ملی و باشگاهی، در یکی از پنت هاوس های آن برج ساکن می باشد. زیربنای آن واحد ۱۷۱۷ متر مربع بوده و قیمت هر متراژ آن بسیار گزاف می‌باشد. پنت هاوس متعلق به علی دایی دارای امکاناتی همچون استخر روی بام، سونا، جکوزی، آسانسور اختصاصی حمل ماشین به داخل واحد، آسانسور نفر بر اختصاصی، دستگیره ها و شیرآلات آب طلا، سیستم سرمایشی و گرمایشی از کف، مبدل برق از انرژی خورشیدی، آشپزخانه مبله، سیستم ضد حریق، سیستم صوتی، زمین ورزشی و باغچه می باشد.

خودرو:

عده‌ای جدیدترین خودرو علی دایی را مازراتی میلیاردی می دانند که تا قبل از برکناری از سرمربی گری تیم پرسپولیس، به واسطه آن در تمرینات تیم پرسپولیس در ورزشگاه درفشی‌فر شرکت می کرد.

بر اساس آخرین شنیده ها علی دایی معمولاً با خودرو مازراتی خود به رنگ مشکی در ابتدای هر هفته به محل تمرینات تیم پرسپولیس رفت و آمد می کرد. او در کنار این ماشین گرانبهایش دارای دو بنز آخرین مدل، یک لندکروز ، ۳ بی ام دبلیو و دو پورشه نیز می باشد. درحقیقت پارکینگ خانه ای که در آن سکونت دارد، شباهت بسیاری به نمایشگاه خودروهای لوکس و گران قیمت دارد.

واقعیت های زندگی علی دایی

علی دایی و دخترش

علی دایی در حقیقت عینکی است. ولی در مکانهای عمومی خصوصاً مقابل دوربین های رسانه ای به هیچ وجه عینک طبی به چهره نمیزند.

علی دایی به پنج زبان زنده دنیا شامل عربی، آلمانی، انگلیسی، ترکی آذری و همچنین پارسی تسلط کافی دارد. او تا مقداری نیز به زبان فرانسه شناخت داشته، ولی یادگیری این زبان را به شکل نیمه کاره گذاشت.

با وجودی که دایی راست دست می باشد، ولی بدون هیچ ارزش و مشکلی به راحتی می تواند با دست چپش نیز بنویسد.

با وجودی که شکل و شمایل و ظاهر دایی به اشخاص هنرمند نمی ماند، ولی خالی از لطف نیست که بدانید او مهارت نواختن گیتار را دارد.

به طور سالیانه معمولاً او حداقل به ۱۱ کشور سفر می کند. از جمله کشورهایی که او به طور ثابت در هر سال به آنجا می‌رود، شامل کشورهای آمریکا، آلمان، اسپانیا، فرانسه و گاها ترکیه است.

علی دایی تاکنون به بیش از ۵۱ کشور در دنیا سفر داشته است.

علی دایی یا آقای گل سابق جهان به هیچ وجه تاب و تحمّل رژیم غذایی را نداشته و با وجودی که بارها جهت کاهش وزن رژیم های تغذیه مناسبی برای کاهش وزن در نظر گرفت، ولی مجدداً آن را رها کرده و وزن او به بیش از صد و یازده کیلو افزایش یافت.‌

همسر علی دایی در حقیقت از کارشناسان تغذیه محسوب می شود.

او در سال ۱۳۸۴ مبلغی بالغ بر ۱۱۱ میلیون تومان جهت برگزاری جشن ازدواجش هزینه کرد.

علی دایی جهت اتمام دوره تحصیل در رشته لیسانس مهندسی متالوژی مجبور شد در طی ۱۲ ترم تحصیلاتش را به اتمام برساند. با وجودی که پرداختن به فوتبال باعث این تاخیر گردید، ولی پس از چند سال او توانست در رشته تربیت بدنی، مدرک کارشناسی ارشد خود را اخذ کند.‌

دایی در سال ۱۳۷۶ متقارن با قرار گرفتن در ترکیب تیم ملی جهت شرکت در جام جهانی سال ۹۸، از جانب یکی از دانشگاههای آمریکایی جهت ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد دعوتنامه‌ای به دستش رسید. ولی به علت قرار گرفتن در باشگاه های فوتبال آلمان نتوانست آن را بپذیرد.

در مقطع دبیرستان در رشته ریاضی فیزیک تحصیل کرده و در تمام این سالها به عنوان شاگرد با رتبه اول معرفی می شد.

در نخستین باری که دایی در دانشگاه صنعتی شریف تهران قبول شد، در گزینش همان دانشگاه مردود شد. البته دلیل آن خوردن ساندویچ مقارن با اذان ظهر و به تن کردن کاپشن چرمی در هنگام جلسه گزینش بوده است!

او به ورزش کوهنوردی رغبت و اشتیاق زیادی دارد، ولی از آن بیشتر سوار کاری را در اولویت قرار میدهد.

با وجودی که دایی عنوان متمول ترین ورزشگاه ایرانی را با خود دارد، ولی تا همین ده سال گذشته در مستاجری به سر می‌برد!

خالی از لطف نیست که بدانید علی دایی همچون بسیاری از بازیکنان فوتبال پیشنهاداتی در زمینه بازیگری داشته، ولی آنها را رد کرده است.

دایی در بازی بیلیارد تبحر ویژه‌ای دارد.

علی دایی تنها فوتبالیست ایرانی است که به علت رکوردداری بیشترین گل زده در مسابقات ملی، در کتاب رکوردهای گینس نامش درج گردید.

دایی تنها فوتبالیست ایرانی است که نام او در لیست ۱۱۱ بازیکن برتر تاریخ فوتبال جهان وجود دارد.

برای کسب درآمد؛ کافیه یکسری قواعدی که ثروتمندان بلد هستن رو تو هم یاد بگیری. اینکه چطوری پول دربیاری و ثروتمند بشی تو جلسه‌ی آموزشی بهت یاد داده شده. بعد ازدیدن این جلسه، زندگیت عوض میشه.

در صورت تمایل این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:
تلگرام واتس آپ فیس بوک پیامک
تلگرام واتس آپ فیس بوک پیامک

روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

(تصاویر) مخوف‌ترین مرکز بازداشت و شکنجه در دمشق