کتاب «تاریخ مفاهیم بنیادین زیبایی شناسی» به چاپ سوم رسید
کتاب «تاریخ مفاهیم بنیادین زیبایی شناسی»، تألیف ووادیسوف تاتارکویچ، ترجمه «حمیدرضا بسحاق» در نشر چشمه به چاپ سوم رسید و در دسترس علاقمندان قرار گرفت.
به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: نشر «چشمه» کتاب «تاریخ مفاهیم بنیادین زیبایی شناسی» نوشته «ووادیسوف تاتارکویچ» را با توجه به استقبال مخاطبان برای سومین بار به زیور طبع آراست.
این کتاب که در یازده فصل به رشته تقریر درآمده است با فهرستی از تصاویر، مقدمه مترجم، پیشگفتار و مقدمه کتاب آغاز میشود و به ترتیب فصول عبارتند از: فصل یک: تاریخ مفهوم هنر؛ فصل دو: تاریخ طبقهبندی هنر؛ فصل سه: تاریخ رابطه هنر با شعر؛ فصل چهار: تاریخ مفهوم زیبایی؛ فصل پنج: تاریخ مقوله زیبایی؛ فصل شش: مشاجره عینیگرایی و ذهنیگرایی؛ فصل هفت: فرم: تاریخ یک اصطلاح و پنج مفهوم؛ فصل هشت: تاریخ مفهوم خلاقیت؛ فصل نه: میمسیس: تاریخ رابطه هنر با واقعیت؛ فصل ده: میمسیس: تاریخ رابطه هنر با طبیعت و حقیقت؛ فصل یازده: تاریخ مفهوم تجربه زیباییشناختی.
این اثر در نهایت با بیان نتیجه از مباحث مطروحه و نیز با مستندسازی اقوال و عبارات هر فصل به صورت مجزا در بخش پینوشتها و ذکر منابع و مآخذ، و در آخر با ارائه واژهنامه فارسی به انگلیسی و انگلیسی به فارسی و نمایهسازی اعلام به پایان میرسد.
بر پایه این گزارش: کتاب تاریخ مفاهیم بنیادین زیباییشناسی یکی از مهمترین پژوهشها در تاریخ زیباییشناسی است که به شش مفهوم در این وادی میپردازد که عبارتند از: هنر، زیبایی، فرم، میمسیس، خلاقیت و تجربه زیباییشناختی. این اثر یک گزارش تاریخی صرف نیست و به واکاوی مسائل هنری و زیباییشناختی و تحلیلی آثار ادبی و هنری میپردازد.
ووادیسواف تاتارکویچ، فیلسوف و منطقدان لهستانی، نویسنده کتاب سه جلدی «تاریخ زیباییشناسی» که در بیان تاریخ زیباییشناسی از دوران باستان تا قرن هفدهم به تحریر درآمده است، در کتاب «تاریخ مفاهیم بنیادین زیبایی¬شناسی» به بیان مفاهیم و نظریهها از دوران باستان تا قرن بیستم پرداخته است. از نظر وی در تاریخ زیباییشناسی، تعاریف و نظریهها که از نسلی به نسل دیگر منتقل شدهاند، یکسان و مشابه نیستند و رفته رفته شکل گرفته و دستخوش تغیر شدهاند.
نظریه¬های امروزی درباره زیبای، هنر، فرم و خلاقیت حاصل تلاشهای متوالی فراوانی هستند که از نظریههای گوناگون و به روشهای مختلف صورت گرفتهاند.
گفتنی است: این اثر که به عنوان اثر شایسته تقدیر کتاب سال 1401 در بخش کلیات هنر شناخته شد، روز یکشنبه 15 مرداد ماه با حضور «حمیدرضا بسحاق» مترجم کتاب و دکتر«محمدرضا سهرابی» و دکتر «رضا ماحوزی» از اساتید برجسته و توانمند در حوزه زیباییشناسی و علوم نظری در مجمع فلاسفه ایران به نقد و بررسی گذاشته شد و زوایای متفاوت علمی و ادبی آن مورد بررسی و تعامل نظر قرار گرفت.