چه کسانی دچار بارداری پوچ می شوند؟
اگر خانمی با علائم بارداری خود به وجد بیاید اما باردار نباشد؛ چه حالی میشود؟ میدانستید که ممکن است چنین...
بارداری پوچ که به عنوان حاملگی مولار نیز شناخته میشود، یک عارضه نادر است که در اوایل بارداری رخ میدهد. این وضعیت با رشد غیر طبیعی تروفوبلاست ها (سلولهایی هستند که به طور معمول باید به جفت تبدیل شوند) مشخص میشود. در عوض، آنها یک توده یا رشد غیر طبیعی در رحم تشکیل میدهند. درک علائم حاملگی مولار برای تشخیص زودهنگام و مدیریت آن بسیار مهم است. در این مقاله بیشتر درباره این عارضه، علائم و روشهای درمان آن صحبت خواهیم کرد.
در این مقاله میخوانید:
- حاملگی پوچ چیست؟ و چه علائمی دارد؟
- انواع حاملگی پوچ
- علت حاملگی پوچ
- آیا حاملگی پوچ قابل تشخیص است؟
- راه های تشخیص حاملگی پوچ
- جلوگیری از حاملگی پوچ
- درمان بارداری پوچ
بیشتر بخوانید: حاملگی مولار یا پوچ چه عوارض و خطراتی دارد؟
حاملگی پوچ چیست؟ و چه علائمی دارد؟
- خونریزی واژینال: یکی از اولین نشانههای بارداری مولار خونریزی واژینال قهوهای تیره تا قرمز روشن در سه ماهه اول بارداری است.
- تهوع و استفراغ: حالت تهوع و استفراغ شدید، شدیدتر از حالت تهوع صبحگاهی مرتبط با بارداری، میتواند یک علامت باشد.
- درد لگن: برخی از خانمها ممکن است در اثر رشد توده در رحم، درد یا فشار لگن را تجربه کنند.
- رشد سریع رحم: رحم ممکن است سریعتر از حد انتظار در یک بارداری طبیعی رشد کند که اغلب منجر به اندازه بزرگتر از سن حاملگی میشود.
- پره اکلامپسی: وضعیتی که با فشار خون بالا و پروتئین در ادرار مشخص میشود که میتواند قبل از هفته ۲۰ بارداری در حاملگیهای مولار رخ دهد.
- پرکاری تیروئید: پرکاری غده تیروئید گاهی اوقات به دلیل سطوح بالای گنادوتروپین جفتی انسانی (HCG) میتواند با بارداری مولار همراه باشد.
- کم خونی: به دلیل خونریزی زیاد، برخی از زنان ممکن است دچار کم خونی شوند.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: فواید یائسگی، پیش به سوی زندگی بهتر
انواع حاملگی پوچ
بارداری پوچ کامل
حاملگی پوچ جزئی
علت حاملگی پوچ
- سن مادر: بارداری پوچ در زنان بالاتر از ۳۵ سال و کمتر از ۲۰ سال بیشتر است.
- داشتن سابقه بارداری پوچ: اگر یک بار دچار بارداری پوچ شوید، به احتمال زیاد مجددا دچار آن خواهید شد. به طور متوسط بارداری پوچ در یک تا دو زن از هر صد زن مجددا دیده می شود.
- داشتن بیماری های مزمن مادر: زنانی که دیابت دارند و از کمبود ید و تیروئید رنج می برند احتمال بیشتری دارد که دچار این نوع حاملگی گردند.
- مشکلات رحم و سرویکس: یکی از علل بروز این حالت مربوط به مشکلات رحم و سرویکس (دهانه رحم) است.
- مصرف سیگار و الکل و مواد مخدر: یکی از علل زمینه ساز بروز حاملگی پوچ، مصرف مواد مخدر و الکل در زنان است که این امر می تواند منجر به بارداری پوچ شود.
- آزمایشات آمنیوسنتز و بیوپسی کوریون(CVS ): با احتمال پایین می تواند باعث سقط جنین گردد.
آیا حاملگی پوچ قابل تشخیص است؟
راه های تشخیص حاملگی پوچ
علائم بالینی و ارزیابی اولیه
شک اولیه بارداری مولار اغلب از علائم بالینی مانند تهوع و استفراغ بیش از حد، رشد سریع رحم و خونریزی غیر معمول آغاز میشود. پزشک همچنین ممکن است سابقه پزشکی بیمار را در نظر بگیرد و معاینه فیزیکی را به عنوان بخشی از ارزیابی اولیه انجام دهند.
تست کمی سرم گنادوتروپین کوریونی انسانی (hCG)
یکی از مشخصه های حاملگی مولار، افزایش سطح hCG، هورمونی است که در دوران بارداری تولید میشود. آزمایش کمی hCG سرم مقدار دقیق hCG را در خون اندازه گیری میکند که در موارد باداری پوچ میتواند به طور قابل توجهی بالاتر باشد.
تصویربرداری اولتراسوند
سونوگرافی یک ابزار تشخیصی کلیدی برای بارداری پوچ است. سونوگرافی ترانس واژینال میتواند الگوی مشخصه «طوفان برفی» مرتبط با یک خال کامل یا وجود بافت غیرطبیعی جفت را در کنار جنین در حال رشد در یک خال جزئی نشان دهد.
معاینه هیستوپاتولوژیک
پس از برداشتن بافت مولر مشکوک، یک معاینه هیستوپاتولوژیک برای تایید تشخیص انجام میشود. این شامل تجزیه و تحلیل بافت زیر میکروسکوپ برای شناسایی الگوهای سلولی متمایز بارداری مولار است.
بیشتر بخوانید: عوامل سقط جنین در سه ماهه اول بارداری
جلوگیری از حاملگی پوچ
درمان بارداری پوچ
- تجویز دارو: گاهی برای درمان حاملگی پوچ، پزشک داروی خاصی را برای سقط جنین تجویز می کند.
- کورتاژ: در این نوع حاملگی، پزشک برای خارج کردن بافت پوچ از روش کورتاژ استفاده می کند. عمل کورتاژ معمولا ۱۵ تا ۳۰ دقیقه طول می کشد.
- بیرون آوردن رحم از بدن: در حاملگی پوچ اگر بافت پوچ، وسیع و گسترده باشد و بعدها هم نخواهید باردار شوید، پزشک با عمل جراحی رحم را در می آورد.
- پایش و کنترل هورمونHCG: در حاملگی پوچ بعد از خارج شدن بافت پوچ از رحم، پزشک میزان هورمون HCG را چند بار اندازه می گیرد تا زمانی که به حد طبیعی برگردد. اگر میزان این هورمون همچنان بالا باقی بماند، نیاز به درمان های دیگری وجود دارد. پزشک برای مدت شش ماه تا یک سال بعد از درمان کامل این مشکل، میزان هورمون HCG را اندازه می گیرد تا مطمئن شود بافت پوچی در داخل رحم مادر باقی نمانده باشد. از آنجایی که بارداری مجدد، پایش هورمون HCG را سخت می کند، پزشک به شما توصیه خواهد کرد که طی این مدت باردار نشوید.
مطالب پیشنهادی: اسپرم ضعیف و بارداری پوچ؛ معرفی و درمان
کلام آخر
همان طور که در این مقاله اشاره کردیم، بارداری پوچ یا همان حاملگی مولار یک بیماری جدی است که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. تشخیص زودهنگام علائم میتواند منجر به درمان به موقع و کاهش خطر عوارض شود. اگر مشکوک به بارداری مولار هستید، ضروری است که برای تشخیص و مدیریت صحیح با یک پزشک مشورت کنید. مراجعه به موع و سریع به پزشک میتواند سلامت شما را قبل از آن که دیر شود تضمین کند.