تمام مردم را داریم متهم میکنیم؛ هنرمندان و حوزویها را متهم میکنیم/ در انتخابات با مردم بازی نکنیم
رکنا سیاسی : فرزند آیتالله جوادی آملی گفت : کاری که الان ما داریم انجام میدهیم این است که تمام مردم را داریم متهم میکنیم؛ هنرمندان ، حوزویها ، دانشگاهیها ، بازاریها را متهم میکنیم. ما داریم یک عدهایی را درست میکنیم و میگوییم بازاریها اینها هستند؛ خانمهای باحجاب اینها هستند. الان یکی از بیشترین آسیبی که دارند میبینند خانمهای محجبهایی هستند که در منزلشان هستند.
بخشی از گفت و گوی حجتالاسلام والمسلمین مرتضی جوادی آملی با جماران بخوانید :
جوادی آملی با اشاره فضای خفقان و تحت فشاری که ساواک برای علما و طلاب حوزههای علمیه ایجاد کرده بود، اظهار داشت: مدرسه حقانی که ما در آن درس میخواندیم، همواره مورد تاخت و تاز جریانهای طاغوتی و ساواک بود. یک شب یکی از طلابی که خیلی انقلابی و اهل اعلامیهها و تصویر امام (ره) بود، مهمان ما شده بود که ساواک نیمه شب حمله کرد که با ضرب و شتمهای شدیدی هم روبه رو بود. در آن مدرسه جناب آقای هادی غفاری و دیگران هم بودند که خیلی مورد آسیب واقع شدند و کتک خوردند.
فرزند آیتالله جوادی آملی ادامه داد: آنها سیاستشان این بود که وقتی وارد مدرسه میشدند با بلندگویی که در دست داشتند میگفتند که چراغها را روشن کنید، درها را باز کنید و هیچ حرکتی هم نباشد. چون طلبهها و بقیه افراد سعی میکردند اگر تصویری از حضرت امام دارند یا اعلامیه یا نشانی و رسالهای از امام دارند، اینها را پنهان کنند. آنها هم چون این شیوه را میدانستند با بلندگوهای خیلی سنگینی اعلام میکردند.
وی گفت: یکی از این حجرهها در طبقه سوم چراغش روشن بود. آنها هم مستقیم به آن حجره رفتند چون به محض اینکه وارد شدند، چراغ آن حجره خاموش شد و اینها وقتی این را دیدند، گفتند شاید آنجا کاری میکنند و مستقیم رفتند سراغ این حجره. اتفاقاً آن حجره، حجره جناب آقای هادی غفاری بود و هم حجرهایی داشتند به نام آقای مهدیزاده که به شدت مورد ضرب و شتم و جرح قرار گرفتند. به هر حال هر از گاهی میآمدند و تقریباً ۲ ـ ۳ نفری را با خود میبردند.
ممنوعالمنبر شدن آیتالله جوادی آملی در آمل
فرزند آیتالله جوادی آملی خاطرنشان کرد: به دلیل همین فعالیتها فکر میکنم ۳ ـ ۴ بار در آمل، شهربانی ایشان (آیتالله جوادی آملی) را خواستند و در بعضی جاها هم ممنوعالمنبر کردند و حتی ایشان را هم به ساری بردند. اگر نبود که ایشان در طائفهایی در آمل بودند که بزرگان آن طائفه ایشان را قبول داشتند و با ایشان بودند، طبعاً بیشتر از اینها اذیت میشدند.
پدر معتقد است الزام کردن و بگیر و ببند نتیجه عکس میدهد
وی گفت: پدر (آیتالله جوادی آملی) بارها در اظهاراتشان هم با مسئولان و هم در فضای عمومی و درسهای تبلیغاتی و حتی در سنگرهای نماز جمعه، همواره بر کار فرهنگی تأکید دارند و تعبیرشان این است که این بگیر و ببندها و اجبارکردنها و الزام کردنها نتیجه عکس میدهد. اتفاقاً در بیاناتشان در پادکستها یا برودکستها هست که اینگونه فرمودند که اصلاً با این نوع برخوردها مخالفند. حتی با مسئولان اخیر نیروی انتظامی که در قم با آنها دیدار داشتند، فرمودند ۸۰ درصد کار فرهنگی و ۲۰ درصد اگر بخواهید برخورد داشته باشید. ۸۰ درصد کار فرهنگی باشد و مبادا دست به کارهای سنگین بزنید. یعنی این تعبیر را داشتند که جز این هم نتیجه نمیدهد و مفید نیست.
مرتضی جوادی آملی تأکید کرد: نظر حاج آقا این است که اگر شما کارهایتان را درست انجام دهید، جامعه این را به صورت فطرت سلیم میپذیرد؛ شما فطرتها را دستکاری کردید و روحیات را و فضای ذهنی را تغییر دادید. با این فضای ذهنی نمیشود کار کرد. اگر فضا به صورت اصلی خود برگردد، این ممکن است که درست شود.
چه کار کردید که جوانها دارند میروند/ باید فرهنگ بیحجابی را درست کنید
فرزند آیتالله جوادی آملی افزود : پدر می گفت شما باید با فرهنگ بیحجابی مبارزه کنید نه با بیحجاب. مثل اینکه شما بخواهید با فقیر مبارزه کنید. فرهنگ بیحجابی را درست کنید ، باید با فرهنگ حجاب مبارزه کرد نه با تیر و تپانچه.
جوادی آملی گفت: یکی از نگرانیهای شدید حاج آقا از این جوانانی است که مهاجرت میکنند. کمتر از یک سال قبل مسئولان آمده بودند، حاج آقا فرموده بودند که چه کار کردید که جوانها دارند میروند؟ اینها سرمایههای کشور و رزق کشور هستند. خدای عالم این رزق را به ما داده است. ما یک وقت رزق خاک و آب داریم و یک وقت رزقهای معنوی. این استعدادها روزیهای این کشور هستند. اینها بیتالمال کشور و مثل آب و خاک است. نباید که با این افراد اینگونه کرد. یعنی ما نمیتوانیم حرفهای حاج آقا را پخش کنیم. گاهی اوقات هم شاید با ملال از کنار حاج آقا بروند ولی چارهایی نیست.
وی ادامه داد: سالها پیش برخی از اعضای شورای فرهنگی آمده بودند خدمت حاج آقا؛ گفتند که نقشه جامع علمی کشور را میخواستیم بیاوریم که حاج آقا فرمودند شما قبل از اینکه نقشه جامع علمی کشور را بیاورید ابتدا باید نقشه جامع علمی جهان را بیاورید که ما ببینیم که جایگاهی که شما برای این علوم، در نظر گرفتید چیست؟ چون سایر علوم، هم علم است و هم کشف است و هم میتواند دینی باشد؛ اینگونه شما باید تقسیمبندی و مرزبندی کنید.
بزرگان باید برای اصلاح لایههای زیرین نظام چاره کنند
مرتضی جوادی آملی در پاسخ به این سوال که علاج مشکلات امروز جامعه در زمینه فرهنگی و اقتصادی چیست، اظهار داشت: کشور لایههای مختلفی دارد. برخی از لایههای آن پیداست و برخی از لایهها پنهان است. لایههای پیدای نظام، دارای اشتباهات و نواقص و ضعفهایی هست ولی در لایههای پنهان نظام که ما هم از آنها خبری نداریم ولی به طور مسلم وجود دارد، این مسائلی است که به نظر میرسد بزرگان و شخصیتهایی که واقعاً اثرگذارند، باید آن لایهها را چاره کنند. والا ظاهر نظام همین است که میبینیم.
افراد صالح و سالمی که جامعه آنها را میخواهد در اداره کشور نقشی ندارند
فرزند آیتالله جوادی آملی بیان داشت: آنچه که الان من به عنوان نقص عمده میبینم این است که کشور در جایگاه خودش نیست. یک عامل بزرگ در نبود این جایگاه، این است که افراد صالح و سالمی که برای این امور انتخاب شدند و جامعه آنها را میخواهد در اداره کشور نقشی ندارند. ما ممکن است دو تا عکس بیاوریم مثل کارهایی که بعضاً انجام دادند از این شخصیتها و از هنرمندان و اساتید حوزه و دانشگاه و امثال ذلک. جامعه باید در همه سطوح به اهل خود برگردد؛ اگر بخواهیم جامعه را به جایگاه خود برسانیم، قطعاً تنها راهش این است که اهلش باید بیایند و در تشخیص این مسئله هم مردم بهتر از هرکس تشخیص میدهند. حوزویان از همه بهتر تشخیص میدهند که چه کسی باید مسئول حوزه باشد؛ دانشگاهیان از همه بیشتر تشخیص میدهند که چه کسی مسئول دانشگاه باشد.
وی افزود: ما همه جا بدلسازی کردیم و در مردم هم بدلسازی کردیم؛ ما باید بازار را به دست بازاریان مؤمن و متدین بدهیم؛ همانهایی که در زمان امام (ره) همراه با امام بودند و بازار را به اشاره امام میبستند. الان با چه چیزی میبندند و با چه چیزی باز میکنند؟ در حوزه، چهار نسل وجود داشت. طلبهها، فضلا، علما و مراجع و این چهار نسل یکدیگر را تدارک میکردند. در دانشگاه هم همینطور. دانشگاه یک پرفسورها و اساتید تامی داشتند که اینها اسمشان میدرخشید و نامشان جهانی بود. اصلاً دانشجوها از شهرستانهای مختلف به عشق این اسم میآمدند در باب ادبیات و فلسفه و مسائل صنعتی و مسائل هنری.
تمام مردم را داریم متهم میکنیم؛ هنرمندان و حوزویها را متهم میکنیم
جوادی آملی گفت: کاری که الان ما داریم انجام میدهیم این است که تمام مردم را داریم متهم میکنیم؛ هنرمندان را متهم میکنیم؛ حوزویها را متهم میکنیم؛ دانشگاهیها را متهم میکنیم؛ بازاریها را متهم میکنیم. ما داریم یک عدهایی را درست میکنیم و میگوییم بازاریها اینها هستند؛ خانمهای باحجاب اینها هستند. الان یکی از بیشترین آسیبی که دارند میبینند خانمهای محجبهایی هستند که در منزلشان هستند. چون حجاب دارد اینطور مطرح میشود. زنان مؤمن ما در خانههایشان در رنج هستند چرا که راجع به حجابشان دارد اینجوری قضاوت میشود. اصلاً از خانه بیرون نمیآیند چون حجاب دارند. مشکل این است.
باید مردم را باور کنیم و در انتخابات با مردم بازی نکنیم
وی با بیان اینکه امام به جامعه و حوزه و دانشگاه و بازار و صنعت باور داشتند، افزود: ما باید مردم را باور کنیم و در انتخابات با مردم بازی نکنیم، رأی مردم را واقعاً رأی مردم بدانیم.
وقتی شخصیتی در حد آقای لاریجانی کنار زده میشود توقع دارید که دیگران بیایند؟
مرتضی جوادی آملی در پاسخ به این پرسش که به نظر شما عدم مشارکت عدهای در انتخابات و به نوعی قهر کردن، آیا در تناقض با خواسته آنها در بهکارگیری همه سلیقهها در مدیریت کشور نیست؟ گفت: انتظار آنها این است که با آنها صادقانه برخورد شود. من تصریح کنم؛ من کمتر شخصیتی به خدمت و بزرگواری و جایگاه جناب آقای علی لاریجانی میشناسم. امین مقام معظم رهبری بودند و سالها در کرسی ریاست مجلس، آبرو بخشیدند و قوانین مصوب شده. در جایگاه اجتماعی و فرهنگی خوب و دانش و شخصیت دانشگاهی و فرزند یک مرجع دینی هستند.
وی افزود: خب وقتی یک شخصیت در این حد به این صورت کنار زده شود. آیا فکر میکنید که دیگران میآیند؟ خب میگویند وقتی که چنین شخصیتی به این راحتی و به بهانه اینکه فرزندت آنجا هست؟ بارها و بارها آقای لاریجانی گفتند که اگر چیزی دیدید بگویید. من نمیگویم کسی نیاید ولی اگر نیامدند، خب وضعیت موجود را میبینند. یا از ابتدا صلاحیت رفع میشود یا در انتها یا در متن مجلس. این ادبیات، ادبیاتی نیست که چند نفر بخواهند زمام جامعه را در دست بگیرند. از خبرگان گرفته تا ریاست جمهوری تا فلان چند نفر بخواهند مؤثر باشند. یعنی نه عقل سلیم این را میپذیرد و نه عقلانیت ابزاری و نه نقل معتبر این را میپذیرد.
فرزند آیتالله جوادی آملی گفت: البته آنها هم فکر میکنند که دارند برای اسلام و جامعه اسلامی و مسلمین و نظام اسلامی و انقلاب کار میکنند. من خدای نکرده کسی را از این جهت منقسط نمیکنم. تشخیص شان این است که بر فرض اگر آقای لاریجانی بیاید، مسیر انقلاب جور دیگری خواهد شد و شاید در مسیری که اراده رهبری است، حرکت نکنند. اما واقعاً اینها مصمم هستند؛ حتی اگر توانشان برسد شاید آنجا را هم بزنند. از این طیف فکری هیچ ابایی نیست؛ چون که آنها یک سیستم دارند و یک نظمی برایشان هست که اگر در این خط بود باید باشد و اگر در این خط نبود، نباید باشند.