«مرداب» چگونه آغاز شد؟/ تقابل مهدی هاشمی و امیر جعفری در ماجرای یک «قتل»
فرارو- سریال «مرداب» به کارگردانی برزو نیکنژاد تازهترین سریال شبکه خانگی است که از هفته گذشته به کنداکتور پخش فیلمنت اضافه شده است؛ این سریال چگونه آغاز شد؟ به گزارش فرارو، تولید و عرضه سریالهای شبکه نمایش...
فرارو- سریال «مرداب» به کارگردانی برزو نیکنژاد تازهترین سریال شبکه خانگی است که از هفته گذشته به کنداکتور پخش فیلمنت اضافه شده است؛ این سریال چگونه آغاز شد؟
به گزارش فرارو، تولید و عرضه سریالهای شبکه نمایش خانگی، بر خلاف سریالهای تلویزیونی، وابستگی مستقیمی به میزان رضایتمندی مخاطبانشان دارند چرا که مخاطب در فرآیند مصرف این آثار، بهصورت محسوستری هزینه صرف میکند و در قبال این هزینه، با وسواس بیشتری دست به انتخاب میزند. به همین دلیل نقطه آغاز سریالهای خانگی، میتوانند نقش مهمی در وضعیت استقبال یا عدم استقبال از آن داشته باشند.
سریال «مرداب» تازهترین اثر معمایی و جنایی عرضه شده در شبکه نمایش خانگی است که پلتفرم فیلمنت بعد از آثاری همچون «پوستشیر» و «قهوه ترک» آنرا در کنداکتور تولید و پخش خود قرار دادهاست.
این سریال را برزو نیکنژاد کارگردانی کرده و ترکیب قابلقبولی از بازیگران ایفای نقشهای اصلی آن را برعهده دارند.
در این گزارش کوتاه مروری بر قسمت نخست این سریال داریم.
درباره قصه؛ قربانی کیست؟
مانند خیلی از سریالهای معمایی و جنایی دیگر، سریال «مرداب» هم با سکانسی مرتبط با یک قتل آغاز میشود و در ادامه با کشف جسد، دومینوی اتفاقات داستان کلید میخورد.
براساس آنچه در قسمت نخست روایت شد، محور اصلی داستان «مرداب» کاراکتر فیاض با بازی مهدی هاشمی است که از سویی در گذشته دوست پسرش کلاه سرش گذاشته و از سویی دیگر حالا پسرش به قتل رسیده است.
در مسیر داستان کاراکترهای مختلفی به بهانههایی در تلاش هستند تا خود را به فیاض نزدیک کنند و فصل مشترک همه این کاراکترها هم مرموز بودن آنهاست.
بهموازات در سکانسهایی از قسمت اول با کاراکتر شکیب با بازی امیر جعفری هم آشنا شدیم که او هم در شمایلی پدرخواندهطور، هم بهراحتی فرمان قتل میدهد و هم بهشدت مرموز است. برخی نشانهها حکایت از آن دارد که داستان شکیت قرار است در ادامه با داستان فیاض گره بخورد.
درباره کلیت قصه یک سریال نمیتوان براساس تک قسمت اول قضاوت کرد اما تا به اینجا سریال در ایجاد کنجکاوی برای مخاطب و فراهم آوردن انگیزه برای دنبال کردن قسمتهای بعدی، عملکرد موفقی داشته است.
درباره کارگردانی؛ جای خنده نیست!
برزو نیکنژاد در مقطعی از کارگردانان پرکار تلویزیون بود که اوج توفیقات تلویزیونیاش را هم میتوان کارگردانی مجموعه «دردسرهای عظیم» با بازی جواد عزتی دانست.
نیکنژاد که پیشتر در مجموعه «دودکش» دستیاری محمدحسین لطیفی را تجربه کرده بود، سبک و سیاق این مجموعه در طنازی را سرلوحه آثارش قرار داد و در سینما و تلویزیون با همین لحن، کمدیهایی را کارگردانی کرد که غالبا هم در برقراری ارتباط با مخاطب موفق بودند. «لونه زنبور» و «زاپاس» از همین جنس تجربهها در مدیوم سینما بودند.
نیکنژاد در شبکه خانگی هم کارگرانی «ساخت ایران2» و «آفتابپرست» را تجربه کرده بود و به پشتوانه این کارنامه میتوانیم «مرداب» را یک اتفاق کاملا متفاوت در کارنامه این کارگردان بدانیم. او که پیشتر در فیلم سینمایی «دوزیست» اندکی از فضای کمدیهای خود فاصله گرفته بود، حالا در سریال تازهاش بهطور کامل سراغ فضایی سیاه و جنایی آمده است.
براساس آنچه در قسمت نخست سریال دیدیم، نیکنژاد در زمینه هدایت بازیگران و فضاسازی متناسب با روایتی که مدنظر داشته، به خوبی عمل کرده است اما نکته مهم این است که او دست روی کار دشواری گذاشته است.
یکی از مهمترین وظایف فیلمنامهنویس و کارگردان در روایت داستانهای معمایی و جنایی، تمرکز بر روی روابط کاراکترهاست و برمبنای آنچه در قسمت اول «مرداب» دیدیم، این وجه روایت میتواند تبدیل به پاشنه آشیل نیکنژاد در ادامه مسیر شود.
درباره بازیگران؛ ما همه مرموزیم!
یکی از مهمترین پارامترها در توفیق یک سریال خانگی برای جذب مخاطب، ویترین بازیگران آن است. اتفاقی که پیشتر به خوبی توانست سریال باکیفیتی همچون «پوست شیر» را به توفیق برساند. اما از سوی دیگر این امتیاز بهتنهایی کفایت نمیکند چه اینکه پروژههای پربازیگری مانند «میدان سرخ»، «آمستردام» و همین آخری یعنی «پدرگواردیولا» باوجود ویترین رنگارنگ خود، در جلب رضایت مخاطبان ناکام ماندند.
«مرداب» حالا با ویترینی قابل قبول از بازیگران وارد میدان شده است. سریالی که نقش اصلی آن را مهدی هاشمی ایفا میکند و در نقطه مقابل او هم بنابر تأکیدی که در تیتراژ سریال وجود دارد، احتمالا مهمترین کاراکتر «شکیب» است که ایفای نقش آن را امیر جعفری برعهده گرفته است. شکیب از آن نقشهایی است که ظرفیت بالایی برای افتادن به دام کلیشهها دارد و از این منظر امیر جعفری کار دشواری در ایفای این نقش دارد. بهخصوص که در سکانسهایی از همین قسمت اول، نشانههایی از این کلیشهشدن به چشم میآمد.
دو بازیگر مهم دیگر در سریال تا به اینجا شهرام حقیقتدوست و پانتهآ پناهیها بودهاند؛ همان کاراکترهایی که مشخص است با نقشه قبلی در تلاش هستند تا خود را به فیاض نزدیک کنند. حقیقتدوست و پناهیها در اولین قسمت سریال «مرداب» موفق ظاهر شدند.
مجتبی پیرزاده هم بعد از موفق چشمگیری که از حضور در سریال «پوست شیر» تجربه کرد، حالا یکی از نقشهای مکمل این سریال را برعهده دارد اما هنوز پیچیدگیهای نقشش مشخص نشده است.
حامد کمیلی و ستاره پسیانی هم دو بازیگر اصلی دیگر سریال هستند که در قسمت نخست، وارد داستان نشدند.