علائم و درمان قطعی بیماری سوزاک در زنان و مردان: راهنمای کامل و جامع
اگر میخواهید تمام نکات درباره علائم و درمان بیماری سوزاک را در زنان و مردان بدانید؛ درباره تمام انواع این بیماری تناسلی و همچنین حالت دهانی آن هم اطلاعات کافی داشته باشید؛ در ادامه با ما در نینیبان همراه باشید.
برای اینکه بتوانید درباره علائم بیمازی سوزاک در زنان و مردان یک تصور روشن داشته باشید؛ دقت کنید که نشانههای این بیماری در هر دو جنس چیست و چطور میتوان برای از بین این مشکل با درمان قطعی سوزاک، برای همیشه از این بیماری مقاربتی، خلاص شد. این بیماری انواع مختلفی دارد و نوع تناسلی و دهانی آن بسیار شایع هستند. فکر نکنید که فقط افرادی که روابط خلاف شرع دارند؛ دچار این مشکل میشوند. باید برای پیشگیری از این بیماری، اطلاعات جامع این راهنما را حین نزدیکی با همسرتان در نظر داشته باشید.
سوزاک چیست؟
سوزاک یک بیماری مقاربتی (STD) است. و عفونت ناشی از یک باکتری مقاربتی سبب آن میشود. این بیماری هم در زنان وجود دارد هم درمردان. البته شیوع سوزاک در مردان بیشتر است.
محل درگیری بیماری سوزاک
عامل بیماریزای سوزاک، معمولا مناطق گرم و مرطوب بدن را درگیر میکند؛ از جمله:
- مجرای ادرار
- چشمها
- گلو
- واژن
-
مقعد
- سوزاک اغلب مجرای ادرار، راست روده یا گلو را درگیر میکند.
- در زنان، سوزاک میتواند دهانه رحم را نیز درگیر کند.
علت بیماری سوزاک
سوزاک توسط باکتری نایسریا گونوره ایجاد میشود.
سن ابتلا به سوزاک
در هر سنی ممکن است به بیماری سوزاک مبتلا شوید اما معمولا جوانان بین 15-24 سال علائم بیماری سوزاک را نشان میدهند.
نحوه انتقال بیماری سوزاک
باکتریهای سوزاک عمدتاً در ترشحات آلت تناسلی و مایع واژن یافت میشوند. به این ترتیب سوزاک از این راهها بین افراد منتقل میشود:
- رابطه جنسی محافظت نشده واژینال، دهانی یا مقعدی
- استفاده از لوازم جنسی غیربهداشتی مشترک
- کاندوم استفاده شده
آیا سوزاک از مادر باردار به چنین منتقل میشود؟
بله؛ اگر خانم بارداری مبتلا به سوزاک باشد؛ جنین او هم سوزاک میگیرد. مادرانی که سوزاک دارند باید حتما برای درمان قطعی بیماری سوزاک اقدام کنند؛ چراکه ممکن است سوزاک سبب کوری نوزاد شود.
باورهای غلط درباره انتقال سوزاک
برخی افراد تصور میکنند که سوزاک از طریق برخی کارها منتقل میشود که این باورها درست نیستند. روشهای زیر سبب انتقال سوزاک نخواهند شد:
- بوسیدن
- در آغوش گرفتن
- استخر شنا
- صندلی توالت
- لوازم حمام مشترک
- حوله
- فنجان
- بشقاب یا کارد و چنگال
این باکتری نمیتواند برای مدت طولانی در خارج از بدن انسان زنده بماند.
علایم بیماری سوزاک
در بسیاری از موارد، عفونت سوزاک هیچ علامتی ایجاد نمیکند. علائم، با این حال، میتواند بسیاری از نقاط بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد، اما معمولا در دستگاه تناسلی ظاهر میشود. سوزاک همچنین میتواند این قسمتهای بدن را تحت تاثیر قرار دهد:
- رکتوم: علائم و نشانهها عبارتند از خارش مقعد، ترشحات چرک مانند از رکتوم، لکههای خون قرمز روشن بر روی دستمال توالت و فشار آوردن در حین اجابت مزاج.
- چشمها: سوزاک که چشم شما را تحت تاثیر قرار میدهد میتواند باعث درد چشم، حساسیت به نور و ترشحات چرک مانند از یک یا هر دو چشم شود.
- گلو: علائم و نشانههای عفونت گلو ممکن است شامل گلودرد و غدد لنفاوی متورم در گردن باشد.
- مفاصل: اگر یک یا چند مفاصل توسط باکتری عفونی شوند (آرتریت سپتیک)، مفاصل آسیب دیده ممکن است گرم، قرمز، متورم و بسیار دردناک باشند، به ویژه در حین حرکت.
بیماری سوزاک در زنان
علائم و نشانههای عفونت سوزاک در زنان عبارتند از:
- افزایش ترشحات واژن و ترشحات واژن با بوی قوی
- درد و سوزش هنگام ادرار کردن
- خونریزی واژینال بین پریودها، مانند بعد از مقاربت واژینال
- درد شکم یا لگن
- ادرار کردن بیشتر از حد معمول
- گلو درد
- تب و درد شدید زیر شکم، اگر عفونت به لولههای فالوپ و ناحیه معده گسترش یافته باشد.
اگر فرد رابطه مقعدی داشته باشد، علائم رکتوم نیز ممکن است رخ دهد. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تخلیه
- خارش در اطراف مقعد
- درد
- خون ریزی
- درد در هنگام اجابت مزاج
بیماری سوزاک در مردان
علائم و نشانههای عفونت سوزاک در مردان عبارتند از:
- درد و سوزش هنگام ادرار کردن
- ترشحات چرک مانند از نوک آلت تناسلی
- درد یا تورم در یک بیضه
- التهاب یا تورم پوست ختنه گاه
- گلو درد
انواع بیماری سوزاک
به طور کلی سوزاک دو نوع است:
- سوزاک تناسلی
- سوزاک دهانی
سوزاک تناسلی
سوزاک به وسیله یک نوع باکتری کوکوس گرم منفی بنام نیسر یا گونوروا (GC)حاصل میشود. این باکتری برای ادامه حیات به محیطی مرطوب و بافتهای مخاطی احتیاج دارد. بنابراین، بیماری تقریبا در تمام موارد از طریق نزدیکی با تماس با آلت تناسلی شخص آلوده منتقل میشود.
سوزاک دهانی
سوزاک دهان و حلق و گلو ممکن است از طریق تماس دهان به آلت تناسلی مرد یا آلت تناسلی زن آلوده منتقل شود. اگرچه تعداد زیادی از موارد سوزاک دهان و گلو که در اثر تماس دهان با آلت تناسلی آلوده دریافت شده اند بدون علائم هستند، مواردی از زخمهای متعدد زبانی و ناراحتیهای دیگر دهان و البها نیز گزارش شده است.
تشخیص و آزمایش برای سوزاک
در صورت مشاهده علائم و نشانههای نگران کننده، مانند احساس سوزش هنگام ادرار یا ترشحات چرک مانند از آلت تناسلی، واژن یا راست روده، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید. همچنین اگر همسرتان مبتلا به سوزاک تشخیص داده شده است، با پزشک خود قرار ویزیت بگذارید. ممکن است علائم یا علائمیکه شما را وادار به مراجعه به پزشک کند، تجربه نکنید. اما بدون درمان، حتی پس از درمان سوزاک، میتوانید شریک زندگی خود را مجدداً عفونی کنید.
سوزاک چگونه تشخیص داده میشود؟
اگر فردی به دلیل داشتن علائم یا مشکوک بودن در معرض عفونت به پزشک مراجعه کند، ممکن است تشخیص سوزاک را دریافت کند. پزشک از فرد در مورد علائم و سابقه پزشکی او میپرسد. آنها همچنین آزمایشی را تجویز خواهند کرد که ممکن است به نمونه ادرار یا سواب از آلت تناسلی، دهانه رحم، مجرای ادرار، مقعد یا گلو نیاز داشته باشد.
نحوه نمونهگیری برای آزمایش سوزاک
برای آزمایش سوزاک نیاز است نمونه ادرار یا سواب گرفته شده از مجرای ادرار (برای مردان) یا دهانه رحم یا واژن (برای زنان) دارد. اگر فردی رابطه مقعدی یا دهانی داشته است و مشکوک به عفونت رکتوم یا حلقی است، ممکن است یک نمونه سواب از گلو یا راست روده برای آزمایش فلش سمت راست جمع آوری شود.
روش توصیه شده برای آزمایش سوزاک، آزمایش تقویت اسید نوکلئیک است که ماده ژنتیکی نایسریا گونوره را در نمونه ادرار یا سواب ارائه شده تشخیص میدهد. در نوع دوم آزمایش آزمایشگاهی که کشت نام دارد، نمونه در ظرفی قرار میگیرد تا ببیند آیا باکتری سوزاک در طی چند روز رشد میکند یا خیر.
درمان قطعی بیماری سوزاک
برای درمان سوزاک باید حتما به پزشک مراجعه کنید تا بعد از دیدن علائم بیماری سوزاک برایتان آزمایش سوزاک تجویز کند؛ سپس برای درمان آنتی بیوتیک قوی از بین برنده این مشکل را برایتان تجویز کند.
قوی ترین آنتی بیوتیک برای درمان سوزاک
برای درمان قطعی سوزاک آنتیبیوتیکهای مناسب زیادی در بازار دارویی کشور است که باید حتما توسط پطشک متخصص عفونی، ارولوژی یا متخصص زنان و زایمان برای شما تجویز شود.
- تزریق عضلانی باسن آنتی بیوتیک سفتریاکسون
- یک دوز واحد آزیترومایسین
- دوز داکسی سایکلین دو بار در روز به مدت ۷ روز
پیشگیری از ابتلای سوزاک
اگر میخواهید دچار سوزاک نشوید؛ بهتر است این کارها را انجام دهید:
- فقط با همسر خودتان رابطه جنسی داشته باشید.
- از کاندوم به طور موثر و صحیح استفاده کنید.
- از لوازم جنسی مشترک با دیگران، استفاده نکنید.
عوارض درمان نشدن سوزاک
سوزاک درمان نشده میتواند منجر به عوارض عمده ای شود، مانند:
- ناباروری در زنان. سوزاک میتواند به رحم و لولههای فالوپ گسترش یابد و باعث بیماری التهابی لگن (PID) شود. PID میتواند منجر به زخم شدن لولهها، خطر بیشتر عوارض بارداری و ناباروری شود. PID نیاز به درمان فوری دارد.
- ناباروری در مردان. سوزاک میتواند باعث شود که یک لوله کوچک و پیچ خورده در قسمت عقبی بیضه که مجاری اسپرم در آن قرار دارد (اپیدیدیم) ملتهب شود (اپیدیدیمیت). اپیدیدیمیت درمان نشده میتواند منجر به ناباروری شود.
- عفونتی که به مفاصل و سایر نواحی بدن شما سرایت میکند. باکتری که باعث سوزاک میشود میتواند از طریق جریان خون پخش شود و سایر قسمتهای بدن از جمله مفاصل را آلوده کند. تب، بثورات پوستی، زخمهای پوستی، درد مفاصل، تورم و سفتی نتایج احتمالی هستند.
- افزایش خطر ابتلا به HIV/AIDS. ابتلا به سوزاک شما را مستعد ابتلا به عفونت با ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) میکند، ویروسی که منجر به ایدز میشود. افرادی که هم سوزاک و هم HIV دارند میتوانند هر دو بیماری را با سهولت بیشتری به شریک زندگی خود منتقل کنند.
- عوارض در نوزادان نوزادانی که در حین تولد از مادرشان به سوزاک مبتلا میشوند، ممکن است دچار کوری، زخم در پوست سر و عفونت شوند.
جمعبندی
برای از بین بردن غلائم بیماری سوزاک باید حتما زیر نظر یک متخصص روشهای درمانی موثر و قطعی سوزاک را انجام دهید. درمان نشدن بیماری سوزاک میتواند سبب ناباروری در زنان و مردان شود.