هفته هفتم بارداری، هر آنچه باید بدانید!
هفته هفتم بارداری، یعنی شما در حدود یک ماه و سه هفته است که باردار هستید. در واقع شما در ماه دوم بارداری خود قرار دارید و فقط هفت ماه دیگر تا پایان بارداری و موعد زایمان شما باقی مانده است. بنابراین، تا انتهای...
نینیبان: حالتان چطور است؟ با تغییر ناگهانی حال و احوالتتان کنار آمده اید؟ با میزبانی چطور؟ باورتان می شود جنینتان در هفته هفتم بارداری، آپاندیس و لوزالمعده هم دارد؟ پلکها و بینی اش هم دیده می شود.
هیجان دارید؟ باید هم هیجان داشته باشید. جنین به شکل جالبی در حال رشد است. هر لحظه در حال تغییر است.
شاید خیلی دلتان می خواهد حرکت جنین را حس کنید اما در این هفته خیلی منتظر حرکت نباشید. حرکت، از علائم هفته هفتم بارداری نیست، پس فعلا با ما همراه باشید تا از وضعیت جنین بیشتر بدانید.
وضعیت جنین در هفته هفتم بارداری
- رویان این هفته سریعتر رشد میکند. برجستگیهای دست و پا که در هفته ششم جوانهزده بودند حالا بیشتر رشد کردهاند و قسمتهای مختلف دست و پا در حالی شکلگیری است.
- سایهای از آرنج و مفصلهای او را میتوانید ببینید.
- حالا دست او از مچ تا انگشتان به هم چسبیده تا در هفتههای آینده از هم جدا شود.
- سر رویان بزرگتر از بدن اوست.
- در این هفته نیمکرههای چپ و راست مغز هم تشکیل میشود.
- پوستش هنوز خیلی نازک است. یعنی به راحتی میتوانید رگهایش را ببینید.
- دندانها و فضای داخلی دهانش هم به تدریج رشد میکند.
- گوشهایش هم بیشتر رشد میکند. این هفته رویان قشنگتر میشود.
- پلکها روی چشمانش را میپوشاند و بینی قلمیاش پیدا میشود.
- رودهها و آپاندیس هم در راه هستند و تا پایان این هفته در بدن رویان جا خوش میکنند.
- دیگر اعضایش هم به سرعت در حال رشد هستند.
- کبدها هم مشغول تولید گلبولهای قرمز هستند.
- رودهها در اطراف بند ناف در حال به هم پیچیده شدن هستند، بندناف هم با رگهای خونی که دیدن آنها چندان سخت نیست مشغول سرویسدهی است.
قد:۰.۷۹ سانتی متر
وزن:0.5 گرم
وضعیت مادر در هفته هفتم بارداری
- از این هفته به بعد رحم بزرگتر میشود. اندازه رحم کم کم تغییر میکند و از اندازه یک مشت گره کرده به اندازه یک
- گریپ فروت میرسد.
در این هفته هم دردهای خفیف یا شدیدی را در شکم خود احساس کنید که این تغییرات ناشی از همان رشد تدریجی رحم است. - متاسفانه خبر خوبی درباره حالت تهوع نداریم. حالت تهوع که از چند هفته پیش شروع شده همچنان ادامه دارد و تا هفته 14 بارداری هم ممکن است با شما همراه باشد. البته شاید این زمان بیشتر طول بکشد. پس به جای ناراحتی با آن کنار بیایید.
- برای مقابله با حالت تهوع حتماً همیشه کنار تخت خود بیسگویت داشته باشید و مایعات زیادی بنوشید.
- گرمای شدید و احساس گر گرفتن شما را در این هفته آزار میدهد، سعی کنید لباسهای کمتری بپوشید.
- شاید با خوردن هر وعده غذایی احساس کنید که کلی غذا خوردهاید، نگران نباشید این موضوع هم طبیعی است چرا که هضم غذا روند کندتری پیدا میکند. با کندتر شدن این روند بدن مواد غذایی مفیدتر را میگیرد و این غذای مفید هم به رویان میرسد.
- در این هفته باز هم دچار یبوست میشوید. هورمون پروژسترون عملکرد رودهها را مختل میکند و باعث یبوست میشود.
مراقبتهای دوران بارداری
- اگر تا این هفته به پزشک مراجعه نکردهاید باید دیگر خودتان را به یک متخصص نشان دهید. پزشک سؤالات متعددی از جمله سابقه بیماری، عوارض ژنتیکی، سابقه بارداری قبلی و ... را میپرسد و جدول اضافهوزن را به شما میدهد که بدانید در هر هفته چه مقدار باید وزن اضافه کنید.
- دنبال یک راه حل میگردید که تهوع صبحگاهی خود را برطرف کنید ما به شما چند روش آموزش میدهیم:
- حداقل ۸ ساعت در شب بخوابید و هر زمان که خسته شدید استراحت کنید. هر زمان بدنتان به دلیل خستگی ضعیف شود تسلیم حالت تهوع میشوید .
- ویتامینهای دوران بارداری را همراه غذا و مقدار زیادی آب بخورید. مواد مغذی موجود در ویتامینها ممکن است سیستم دستگاه گوارش را به هم ریخته و حالت تهوع را بدتر کند.
- اگر با وجود خوردن ویتامینها به همراه غذا، هنوز هم معده شما اذیت میشود از دکترتان بخواهید ویتامینی با مواد مغذی کمتری برای شما تجویز کند .
- هر زمان به محیط خود کنترل داشتید عواملی که باعث حالت تهوع میشوند را برطرف کنید.
از عطر، شمع و پاک کنندههای خانگی که باعث تهوع میشوند اجتناب کنید. - دیگر عوامل محیطی که ممکن است نیاز به تنظیم شدن داشته باشند عبارتند از درجه حرارت اتاق، نور و کیفیت هوا.
تغذیه در هفته هفتم بارداری
- از این هفته مصرف آهن خود را از طریق مواد غذایی افزایش دهید و خوردن مولتی ویتامینهای بارداری خود را پس از مشورت با پزشک، آغاز کنید.
تغذیه بین هفتههای 5 تا 8 بارداری، نقش مهمی در رشد سیستم عصبی، گوارشی، تنفسی، گردش خون و سیستم تولید مثل ایفا میکند. در این هفته مصرف این مواد غذایی را در اولویت برنامه خود قرار دهید. - مصرف آهن که از مواد غذایی به دست میآید و ویتامینهای بارداری بسیار اهمیت دارد. افزایش حجم خون در طول بارداری و نیازهای جنین در حال رشد، مادر را در معرض خطر ابتلا به فقر آهن و کم خونی قرار میدهد. آهنی که در مواد غذایی قابل دسترس است، هم نام دارد که در گوشت گاو و مرغ یافت میشود.
- مواد غذایی سرشار از آهن شامل سبزیجات برگ سبز، لوبیا و نخود به همراه مواد سرشار از ویتامین سی مانند گوجه فرنگی و پرتقال را به رژیم غذایی خود راه دهید تا در جذب آهن به شما کمک کند.
- مولتی ویتامینهای بارداری نیز منبع دیگری از آهن هستند.
- میزان آهن که در طول بارداری به شما پیشنهاد میشود حدود 27 میلی گرم است که در بیشتر مولتی ویتامینهای بارداری یافت میشود.
- از مصرف مولتی ویتامینهای بارداری غافل نشوید. این مواد منبعی از آهن، فولیک اسید و دیگر مواد معدنی و ویتامینها هستند. البته این نکته را به خاطر بسپارید که مولتی ویتامینها هیچ وقت جایگزین غذا نیستند.
بررسی بیماریهای آمیزشی
اگر زن باردار در معرض بیماریهای آمیزشی قرار گرفته باشد، پزشک آزمایشی برای بررسی عفونتهایی مثل سفلیس و ایدز تجویز میکند. اگر فرد به سفلیس مبتلا باشد و آن را درمان نکند، هم مادر و هم کودک دچار مشکلات جدی می شوند. در صورت تشخیص ایدز در مادر باردار، پزشک میتواند تا حد زیادی شانس ابتلای کودک به این ویروس را کم کند.
بیشتر بخوانید: آزمایشهای دوران بارداری
آسیب به روده ها؟
در زایمان طبیعی هیچ آسیبی به رودهها وارد نمیشود اما محققان معتقدند جراحی سزارین میتواند به روده هم صدمه وارد کند. البته انسداد روده، عارضه جانبی شایع هر جراحی است که برای مجاری دستگاه گوارش مشکلساز است زیرا در این وضعیت حرکت رودهها کند و و یا در موارد نادر متوقف شده و محتویات روده داخل آن باقی میماند.
مطلب زایمان طبیعی یا سزارین را مشاهده کنید.
قرص خواب نخورید
یک زن باردار باید خواب کافی داشته باشد. یعنی باید 8 ساعت در روز بخوابید. اگر در ماههای اول بارداری خوب نمیخوابید و یا با مشکل و به سختی میخوابید از خوردن هرگونه قرص یا مواد غذایی خواب آور اجتناب کنید و حتماً در این باره با پزشک صحبت کنید. استفاده از داروهای شیمیایی خواب آور و یا دمنوشهای گیاهی از ممنوعیتهای دوران بارداری است که حتما باید جدی گرفته شود.
موارد ممنوع در بارداری چیست؟
نرمش در قطار
شما در طول سفر احتیاج دارید که بعضی وقتها دراز بکشید و از حالت نشسته خارج شوید، بهتر است از خانه با خودتان غذا ببرید تا دچار علائم گوارشی نشوید.
هر چند وقت یکبار از جایتان بلند شوید، کمی به پاهایتان حرکت دهید، در سالن قدم بزنید و چند نرمش کششی آرام انجام دهید.
اگر در راه رفتن مشکل دارید و نمی توانید تعادلتان را حفظ کنید به هیچ وجه بدون همراه قدم نزنید و تا سرویس بهداشتی نروید در این جور مواقع یک نفر باید حتما دست شما را بگیرد. بیشتر بخوانید: مسافرت در دوران بارداری، تا پخته شود خامی
غذای مانده هرگز
همچنین زنان باردار باید از خوردن گیاه بولاغ اوتی خودداری کنند چون ممکن است باعث سقط جنین شود غذاهای مانده به خصوص غذاهای گوشتی برای زن آبستن مضر است.
خوردن موادی مثل کالباس، سوسیس، ژامبون و ساردین و سایر کنسروها و ماهی مانده به کلی ممنوع است. بیشتر بخوانید: طب سنتی و دوران بارداری، نسخههای ابن سینا چیست؟
خسته اید؟
- اگر مدام احساس خستگی می کنید- این خستگی فیزیکی در بعضی از زنان باردار به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد می شود-باید زمان آمیزش را کمتر از همیشه کنید.
- بعضی از زنان باردار در سه ماهه اول بارداری بعد از ارگاسم دچار دل درد وکمر درد می شوند.
- ماساژ کمر در این دوره خیلی مفید است و خوشایندی به زن می دهد. در این جور مواقع می توانید از همسرتان بخواهید محبتش را با ماساژ دادن به شما نشان بدهد.
مطلب رابطه زناشویی در بارداری را مشاهده کنید.
بوی رنگ را از بین ببرید
برای اینکه مطمئن شوید اتاق از بوی رنگ خالی شده است یک شبانه روز پنجرههای اتاق را باز بگذارید تا هوا به خوبی در اتاق جریان داشته باشد و هرگونه بو و آلودگی را از بین ببرد. بیشتر بخوانید: مهمترین نکات چیدمان اتاق نوزاد
در انتظار کودکی هستم
این کتاب از ۲۰ سال پیش مرتب به چاپ مجدد رسیده و در هر نوبت مطالب مربوط به کشفیات جدید به آن افزوده شده است.
نویسنده این کتاب به دلیل همین پیگیریها توانسته از فرهنگستان پزشکی فرانسه جایزه دریافت کند.
موضوعات مورد بحث این کتاب بیشتر به دوران بارداری و سلامت مادر و جنین اختصاص دارد. لورانس برنو نویسنده این کتاب و ساعد زمان مترجم آن است.
مطلب کامل معرفی کتاب برای مادران را مطالعه کنید.
درکش کنید
این موضوع میتواند در ۳ ماهه اول بارداری شرایط بسیار آزاردهندهای برای همسرتان ایجاد کند.
وظیفه یک همسر خوب در این دوران مساعد کردن شرایط خانه و محیط زندگی است. مثلا میتوانید عطرها و بوهایی که همسرتان به آن حساسیت دارد را از دسترس او دور کنید. مثلا دور کردن ادویهها، عطرها یا حتی صابونهای معطری که خانمتان به آنها ویار دارد.
هر وقت همسرتان دچار تهوع میشود از او دور نشوید. بهتر است کنارش باشید. یک لیوان آب دستش بدهید و حالش را بپرسید. بیشتر بخوانید: وظایف همسران در بارداری چیست؟
هفته هفتم بارداری