معمای 8600 ساله جهان حل شد
باستانشناسان بالاخره موفق شدند ماهیت قطعه ۸۶۰۰ سالهای را که در ابتدای کشف آن در سال ۲۰۲۱ «بقایای اسفنج» تشخیص داده بودند، شناسایی کنند.
به گزارش دلگرم به نقل از خبرآنلاین: باستانشناسان حدود سه سال پیش در جریان حفاری خود در شهر باستانی چاتالهویوک (Çatalhöyük) در ترکیه به ساختاری شبیه کوره برخوردند. داخل این مصنوع کورهشکل قطعهای را پیدا کردند که شبیه اسفنج بود.
تجزیه و تحلیلهای تکمیلی نشان داده که این قطعه اسرارآمیز، چانه خمیری است که احتمالا در حدود ۶۶۰۰ سال پیش از میلاد مسیح پخته شده است.
علی اوموت ترکجان، رئیس هیات کاوش در دانشگاه آنادولو، در بیانیهای اعلام کرد: «بر پایه مستندات دقیق مشخص شد که قطعه اسفنجی کوچک و گردی که گوشه تنور پیدا شده بود، قرص نان است.»
آقای ترکجان تاکید کرد که آزمایشهای رادیو کربن قدمت حدود ۸۶۰۰ ساله این نان را تایید کرده است.
هر چند باستانشان ترک مدعی شده که این «قدیمیترین قرص نان در جهان» است ولی در سال ۲۰۱۸، باستان شناسان بقایای نان ۱۴ هزار و ۴۰۰ ساله را در شمال شرقی اردن کشف کردند.
البته آقای ترکجان خاطر نشان کرده که نان کشف شده در چاتالهویوک برخلاف نانهایی که پیشتر کشف شدهاند، قرص نانی است که با افزون مخمر پخته شده در حالی که کشفیات پیشین حاکی از یافتن بقایای نان فطیر بوده است.
چاتالهویوک یک سایت باستانشانسی است که به عنوان میراث جهانی یونسکو ثبت شده و به عنوان یکی از نخستین قطبهای شهرنشینی در جهان به شمار میرود. این شهر اولیه جمعیتی در حدود ۸ هزار نفر داشته است.
کشف استخوانها در این مکان نشان میدهد که حیوانات توسط اهالی این شهر اهلی شده بودند. در واقع کشف نان در این شهر، بیش از پیش این فرضیه را تایید کرد که ساکنان چاتالهویوک با عبور از دوره شکار وارد دوره کشاورزی شده بودند.