قرص بیزوپرولول چیست؟ برای درمان کدام بیماری ها تجویز میشود؟
آنچه در این مقاله میخوانید قرص بیزوپرولول دارویی در دسته داروهای مهار کننده گیرنده بتا (بتا بلاکر) است که برای بهبود و درمان مشکلات قلبی و عروقی تجویز و مصرف میشود. از عوارض آن میتوان به سردرد، سرگیجه و بی خوابی اشاره کرد.
فهرست مطالب
قرص بیزوپرولول یک بتا بلوکر (داروهای مهار کنندهی گیرندهی بتا) است. با تأثیر بر پاسخ به تکانههای عصبی در قسمتهای خاصی از بدن مانند قلب کار میکند. در نتیجه ضربان قلب کندتر شده و فشار خون کاهش مییابد. هنگامی که فشار خون کاهش مییابد، مقدار خون و اکسیژن به قلب افزایش مییابد. این دارو به طور کلی در درمان مشکلات قلبی موثر است و باعث تسهیلات عملکرد قلب و بهبود خونرسانی میشود. مصرف آن باید زیر نظر پزشک متخصص و با در نظر گرفتن شرایط بیمار انجام شود. به همین دلیل توصیه میکنیم که در ابتدا با پزشک مشاوره دارویی یا متخصص قلب مشورت کنید و پس از آن در صورت صلاح دید این متخصصان مصرف این دارو را شروع کنید. برای دریافت نوبت مشاوره آنلاین و همچنین ویزیت حضوری میتوانید از طریق وبسایت دکترتو اقدام کنید.
قرص بیزوپرولول چیست؟
قرص بیزوپرولول در دسته داروهای مهار کننده گیرندهی بتا (بتا بلاکر) قرار دارد. این دارو برای بهبود علائم مشکلات قلبی و عملکرد قلب، تنظیم ضربان قلب، کاهش فشار خون و خونرسانی به قلب تجویز میشود.
داروی بیزوپرولول هم به تنهایی و هم همراه با سایر داروها برای درمان فشار خون بالا از سمت پزشکان تجویز میگردد. فشار خون بالا بر حجم کار قلب و عروق میافزاید و مشکلی است که باید به سرعت درمان شود؛ این دارو روشی موثر برای بهبود این شرایط است.
اسامی رایج دارو:
- قرص بیزوپرولول ساندوز ۲.۵ میلی گرم
- قرص بیزوپرولول ساندوز ۵ میلی گرم
- قرص بیزوپرولول ساندوز ۱۰ میلی گرم
- قرص آرتیبت ۵ میلی گرم
- قرص بیسوتا ۲.۵ میلی گرم
- قرص بتالکو ۱۰ میلی گرم
- قرص بیکسوپرول ۵ میلی گرم
- قرص بیزوبلاک ۱۰ میلی گرم
- قرص روبتا ۱۰ میلی گرم
- قرص بی بتا ۵ میلی گرم
- قرص بیزوپکس ۱۰ میلی گرم
- قرص پرولی زکس ۵ میلی گرم
- قرص پرولی زکس ۱۰ میلی گرم
- قرص زیبتال ۲.۵ میلی گرم
- قرص کانکرولول ۵ میلی گرم
- قرص فنبیزول ۱۰ میلی گرم
نحوه مصرف قرص بیزوپرولول
معمولاً لازم است که یک بار در روز به هنگام صبح قرص بیزوپرولول مصرف شود. همچنین ممکن است پزشک توصیه کند که اولین دوز خود را قبل از خواب مصرف کنید زیرا ممکن است باعث ایجاد احساس سرگیجه در شما شود. اگر بعد از مصرف اولین دوز خود دچار سرگیجه نشدید، بیزوپرولول را صبح مصرف کنید.
بیزوپرولول معمولا باعث ناراحتی و مشکل معده نمیشود، بنابراین میتوانید آن را با غذا یا بدون غذا مصرف کنید. قرص را با یک نوشیدنی مایع (ترجیحا آب) مصرف کنید. اگر مصرف یک قرص کامل برای شما سخت است هم میتوانید به کمک خط وسط قرص آن را به دو نیمه تقسیم کنید. سپس هر نیمه را جداگانه مصرف کنید تا بلعیدن برایتان آسانتر شود. البته برای اطمینان از درست بودن این کار لازم است بروشور محصول را بررسی کنید.
قرص بیزوپرولول مصرف میکنی؟
هنوز ناراحتی داری؟ پس مشاوره بگیر.
نحوه مصرف داروی فراموش شده بیزوپرولول
اگر یک دوز بیزوپرولول را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر تا روز بعد به یاد نیاوردید که مصرف قرص خود را فراموش کردهاید نوبت فراموش شده را رها کنید و نوبت بعدی را در زمان درست مصرف کنید.
اگر اغلب اوقات مصرف دارو را فراموش میکنید، تنظیم زنگ هشدار برای یادآوری ممکن است کمک کننده باشد. همچنین میتوانید از پزشک یا داروساز در مورد راههای دیگر راهنمایی بخواهید تا به شما کمک کند مصرف داروی خود را به خاطر بسپارید.
بهترین زمان مصرف قرص بیزوپرولول
براساس نتایج تحقیقات انجام شده درباره زمان مصرف داروی بیزوپرولول، افرادی که داروهای خود را شب مصرف میکردند، فشار خون بهتری داشته و خطر مرگ یا بیماری ناشی از مشکلات قلبی در آنها تا ۴۵ درصد کاهش داشته است.
شرایط نگهداری قرص بیزوپرولول
بهترین حالت نگهداری قرص بیزوپرولول این است که دارو را در ظرف دربسته در دمای اتاق، دور از حرارت، رطوبت و نور مستقیم نگهداری کنید. دارو را در دمای خیلی پایین نگهداری نکنید و جلوی یخ زدگی دارو را بگیرید. همچنین لازم است آن را دور از دسترس اطفال نگه دارید.
موارد مصرف قرص بیزوپرولول (قرص بیزوپرولول برای چیست؟)
به صورت کلی داروی بیزوپرولول در موارد زیر توسط پزشک تجویز میگردد:
- بیزوپرولول یک داروی مسدود کننده بتا است که برای درمان فشار خون بالا و نارسایی قلبی (نارسایی قلبی چیست؟) استفاده میشود.
- اگر فشار خون بالا دارید، مصرف بیزوپرولول از بیماری قلبی، علائم حمله قلبی و سکته در آینده جلوگیری میکند.
- بیسوپرولول همچنین برای جلوگیری از درد قفسه سینه ناشی از آنژین مصرف میشود.
- همچنین برای درمان فیبریلاسیون دهلیزی و سایر شرایطی که باعث ضربان قلب نامنظم میشوند استفاده میشود.
هر یک از این موارد را در ادامه به طور مفصلتر توضیح دادهایم.
۱. قرص بیزوپرولول برای تپش قلب
داروی بیزوپرولول برای بهبود تپش قلب بالا است. دوزی که باید مصرف کنید بستگی به این دارد که پزشک چه نوع مسدودکننده بتایی را تجویز میکند. بیسوپرولول رایجترین بوده و باید یک بار در روز با دوزهای بین ۲.۵ تا ۱۰ میلی گرم مصرف شود.
دقت کنید که نباید به طور ناگهانی مصرف مسدودکنندههای بتا خود را قطع کنید، مگر اینکه متخصص گفته باشد. چرا که این اتفاق ممکن است علائم آریتمی را مجددا در بیمار ایجاد کند.
۲. کنترل نارسایی قلبی
اگر نارسایی قلبی دارید، نیاز به مصرف بتا بلوکرها از جمله قرص بیزوپرولول خواهید داشت، حتی اگر علائمی نداشته باشید. بتا بلاکرها برای بیماران مبتلا به نارسایی سیستولیک قلب تجویز میشوند و حتی در افرادی که علائم شدید دارند، باعث بهبود شرایط بیماری میشود.
۳. بیزوپرولول برای استرس
یکی دیگر از موارد مصرف بیزوپرولول، درمان استرس شدید است. اگر چه داروهای بتا بلوکر برای درمان اضطراب ساخته نشدهاند، اما آنها برای درمان فشار خون بالا و مشکلات قلبی تولید شدهاند. این داروها ضربان قلب را کاهش داده و در نتیجه گردش خون را بهبود میبخشند. بتا بلاکرها همچنین با متوقف کردن اثرات آدرنالین (هورمون استرس) از رسیدن به گیرندههای بتا در قلب شما جلوگیری میکنند.
درک این نکته مهم است که بتابلوکرها میتوانند به کاهش علائم فیزیکی اضطراب کمک کنند، اما اضطراب را به طور کامل از بین نمیبرند یا آن را درمان نمیکنند. برای مقابله موثر با اضطراب، بتابلوکرها باید به عنوان بخشی از یک برنامه درمانی گستردهتر استفاده شوند.
دوز مصرفی قرص بیزوپرولول
در ادامه دوز مصرفی مناسب بیزوپرولول را برایتان توضیح دادهایم:
قرص بیزوپرولول ۲/۵
در مواردی که فرد دچار کمی افزایش فشار خون شده باشد (فشار خون دیاستولیک تا ۱۰۵ میلی متر جیوه)، درمان این مشکل با ۲.۵ میلی گرم یک بار در روز ممکن است.
بیزوپرولول ۵
دوز دقیق مصرفی بیزوپرولول ۵ را پزشک متخصص تعیین میکند اما به شکل معمول دوز مصرفی این دارو به صورت زیر است:
مصرف بیزوپرولول با دوز کم آغاز میشود. سپس به شکل مرحله به مرحله و به آهستگی افزایش مییابد. دوز تنها زمانی باید افزایش یابد که مصرف دوز قبلی توسط بیمار با مشکلی روبهرو نباشد. در صورت عدم تحمل بیمار، در هر مرحله کاهش تدریجی دوز تحت نظر پزشک متخصص تا سطح تحمل بیمار انجام میشود. حتی ممکن است بسته به شرایط بیمار، تا قطع مصرف نیز دوز دارو کاهش یابد. حداکثر دوز توصیه شده این دارو روزانه ۱۰ میلی گرم و یک بار در روز است.
عوارض جانبی مصرف قرص بیزوپرولول
به صورت کلی رایجترین عوارض جانبی مصرف قرص بیزوپرولول عبارتند از:
- سردرد
- اسهال
- سرگیجه
- ضربان قلب سریع
- بی خوابی
- حالت تهوع
- خستگی
- اضطراب
- افسردگی
- خس خس سینه
- تاری دید
- گیجی
- عرق سرد
- سرفه
- درد مفاصل
- عطسه
- ضعف
- درد قفسه سینه
- خشکی دهان
- نارسایی قلبی
- فشار خون پایین
- رنگ پریدگی
- مشکلات جنسی
عوارض قرص بیزوپرولول ۲/۵
عوارض مصرف قرص بیزوپرولول ۲/۵ تفاوت چندانی با عوارض گفته شده کلی برای مصرف این دارو ندارد. سردرد، اسهال، آریتمی قلبی، خستگی، احساس سرگیجه، حالت تهوع، بی خوابی و سرفه برخی از عوارض مصرف قرص بیزوپرولول ۲/۵ هستند.
موارد احتیاط و منع مصرف قرص بیزوپرولول
بیزوپرولول ممکن است باعث نارسایی قلبی در برخی از بیماران شود. اگر در دوره زمانی مصرف این دارو درد یا ناراحتی قفسه سینه داشتید فوراً با پزشک مشورت کنید. در صورت مشاهده خستگی مفرط، تنفس نامنظم، ضربان قلب نامنظم، تنگی نفس، تورم صورت، انگشتان، پاها یا ساق پا، افزایش وزن یا خس خس سینه هم به پزشک خود اطلاع دهید.
در قسمت قفسه سینت درد داری؟ قبل از مصرف هر دارویی مشاوره بگیر.
قرص بیزوپرولول در بارداری
بیزوپرولول را میتوان در دوران بارداری مصرف کرد. اگر در زمان اقدام به بارداری یا در دوران بارداری هستید، در مورد فواید و مضرات احتمالی مصرف بیزوپرولول با پزشک خود صحبت کنید. گاهی اوقات بیزوپرولول میتواند بر رشد کودک شما تاثیر بگذارد. برای اطمینان از سلامت جنین لازم است سونوگرافی اضافی انجام دهید.
قرص بیزوپرولول در شیردهی
برخی از منابع اطلاعاتی بیان میکنند که اگر مادر به بیزوپرولول نیاز داشته باشد، دلیلی بر قطع شیردهی نیست. همچنین در کنار این دارو، داروهای لابتالول، متوپرولول و پروپرانولول بتا بلوکرهای انتخابی در دوران شیردهی هستند. مقادیر بسیار کمی از آنها وارد شیر مادر میشود و نیمه عمر کوتاهتری دارند که منجر به کاهش خطر تجمع در شیرخواران شیرده میشود.
تداخلات دارویی قرص بیزوپرولول
مصرف قرص بیزوپرولول میتواند با داروهای زیر تداخل داشته باشد و سبب بروز عوارض جدی شود:
- برخی داروهای مرتبط با فشارخون و بیماریهای قلبی
- ریفامپین
- NSAIDها مانند ایبوپروفن و یا ناپروکسن
قبل از شروع مصرف بیزوپرولول لیست کلیه داروهای شیمیایی و گیاهی که مصرف میکنید را به پزشک متخصص خود ارائه دهید. در صورت مصرف دخانیات و نوشیدنیهای الکلی هم لازم است پزشک خود را مطلع کنید.
اطلاعات دارویی قرص بیزوپرولول
اطلاعات دارویی قرص بیزوپرولول عبارتند از:
اسامی رایج دارو | عوارض جانبی | تداخلات دارویی |
---|---|---|
قرص بیزوپرولول ساندوز ۲.۵ میلی گرم | سردرد | آگونیست های بتا ۲ |
قرص بیزوپرولول ساندوز ۱۰ میلی گرم | اسهال | اپی نفرین (بینی، استنشاق دهانی، راسمیک و سیستمیک) |
قرص آرتیبت ۵ میلی گرم | سرگیجه | آمفتامینها |
قرص بیسوتا ۲.۵ میلی گرم | حالت تهوع | برومپریدول |
قرص بیکسوپرول ۵ میلی گرم | بی خوابی | فلوکتافنین |
قرص روبتا ۱۰ میلی گرم | افسردگی | داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی |
قرص بی بتا ۵ میلی گرم | اضطراب | مشتقات تئوفیلین |
قرص پرولی زکس ۵ میلی گرم | – | – |
قرص زیبتال ۲.۵ میلی گرم | – | – |
مکانیسم اثر قرص بیزوپرولول
بیزوپرولول در دستهای از داروها به نام مسدود کنندههای بتا قرار دارد. این دارو با شل کردن عروق خونی و کاهش ضربان قلب به بهبود و کاهش فشار خون کمک میکند.نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
مصرف قرص بیزوپرولول هم مانند بسیاری داروهای دیگر باید زیر نظر یک متخصص باشد. هیچ فردی نباید خودسرانه و بدون دریافت تاییدیه از پزشک متخصص، اقدام به خرید و مصرف این دارو کند. چرا که علاوه بر عوارض احتمالی، خطر تشدید بیماری در فرد مصرف کننده یا خطرات ناشی از تداخلات دارویی وجود دارد.
شما میتوانید بهترین دکتر قلب و عروق را از وبسایت دکترتو پیدا کنید. همچنین میتوانید نوبت ویزیت دکتر قلب آنلاین را در همین وبسایت انجام دهید؛ بدون اینکه وقت شما بابت انتظار در صفهای طولانی دریافت نوبت مطبها و سایر مراکز درمانی تلف شود. برای اطلاع از نحوه مصرف این دارو نیز امکان مشاوره دارویی در دکترتو وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!