بررسی آخرین وضعیت متوسط قیمت کالاهای اساسی شهری به تاریخ پایان اردیبهشت ماه 1403+ نمودار
یک کارشناس اقتصادی با استناد به دادههای مرکز آمار جمهوری اسلامی ایران، به تغییر متوسط قیمت ۵۳ قلم کالای اساسی برای خانوارهای شهری در سه سطح ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه پرداخت.
گروه کشاورزی و دام بازارنیوز- مهناز میرزاده (کارشناس اقتصادی)؛ مرکز آمار جمهوری اسلامی ایران در یکی از جدیدترین گزارشهای خود مربوط به وضعیت قیمت کالاهای اساسی شهری اقدام به گزارش آخرین متوسط قیمت ۵۳ قلم کالای اساسی برای خانوارهای شهری نموده است. بر همین اساس در گزارش حاضر به بررسی آخرین وضعیت تغییرات قیمت این ۵۳ قلم کالای اساسی در سه سطح ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه پرداخته میشود.
الف) تغییرات ماهانه قیمت اقلام اساسی
در میان ۵۳ قلم کالای اساسی گزارش شده توسط مرکز آمار برای اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ نسبت به اردیبهشت ماه ۱۴۰۲، رشته آش با تغییرات مثبت ۱۵ درصد بیشترین تغییر قیمت را داشته است. در واقع خانوارهای شهری برای خرید هر بسته ۵۰۰ گرمی رشته آش ۳۷ هزار تومان را پرداخت کردهاند. این در حالی است که در فروردین ماه این کالا، ۳۲.۲ هزار تومان بوده است. بعد از رشته آش، گوجه فرنگی با تغییرات ۱۴.۷ درصد قرار گرفته است. قیمت هر کیلوگرم گوجه فرنگی در اردیبهشت ماه برای خانوارهای شهری ۲۱.۵ هزار تومان هزینه در پی داشته است.
در اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، نه قلم کالای اساسی نسبت به ماه گذشته با کاهش قیمت مواجه بوده که در این میان هندوانه با تغییرات قیمت منفی ۲۱.۹ درصد بدترین عملکرد را داشته است. به گونهای که خانوارهای شهری به طور متوسط هر کیلو هندوانه را ۱۲.۹ هزار تومان خریداری نمودهاند.
بعد از آن خیار با تغییرات منفی ۷.۷ درصد قرار گرفته است به گونهای که هر کیلو خیار ۲۷.۵ هزار تومان برای خانوارهای شهری آب خورده است. سایر اقلام اساسی که با کاهش قیمت در اردیبهشت ماه مواجهه بودهاند عبارتند از: تخم مرغ ماشینی، بادمجان، مرغ ماشینی، فلفل دلمه، موز، ماهی قزل آلا و قارچ بوده است.
ب) تغییرات نقطه به نقطه قیمت اقلام اساسی
بررسی ۵۳ قلم کالای اساسی که متوسط قیمت شهری آنها توسط مرکز آمار گزارش شده است نشان میدهد که کنسرو ماهی تن ۱۸۰ گرمی با تغییرات مثبت ۹۰.۶ درصد بیشترین تورم نقطه به نقطه را به خود اختصاص دادهاند به گونهای که خانوارهای شهری برای خرید هر قوطی کنسرو ماهی تن مبلغ ۸۴.۶ هزار تومان پرداخت کردهاند این در حالی است که در سال گذشته برای خرید همین قلم کالا مبلغ ۴۴.۴ هزار تومان پرداخت میکردند.
با توجه به غیر ضروری بودن این قلم کالا برای خانوارهای شهری قطعاً این کالا با کاهش تقاضا مواجه شده است. کشمش پلویی دومین کالا با بیشترین تغییرات قیمت نقطه به نقطه بوده است به گونهای که تغییرات مثبت ۶۷ درصد داشته است و هر کیلوگرم کشمش در پایان اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ به قیمت ۱۹۲ هزار تومان خریداری شده است. این در حالی است که در سال گذشته قیمت آن برای خانوارهای شهری ۱۱۵ هزار تومان بوده است. گوشت گوسفند دیگر کالا با بیشترین تغییرات قیمت نقطه به نقطه در یک سال گذشته بوده است به گونهای که تغییرات مثبت ۶۶.۵ درصدی داشته است.
تغییرات نقطه به نقطه ۵۳ قلم کالای اساسی نشان میدهد که ۵ قلم کالای روغن نباتی جامد، روغن مایع، سیب، پرتقال و برنج ایرانی به ترتیب با تغییرات منفی ۱۱.۷ درصد، ۸.۹ درصد، ۶.۹ درصد، ۵.۸ درصد و ۴.۷ درصد مواجه بوده و نسبت به اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ با کاهش قیمت مواجه بودهاند.
اقلام روغن به دلیل تخصیص ارز ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومان و کاهش قیمت جهانی، سیب و پرتقال به خاطر تغییر فصل و عدم تقاضا توسط خانوارهای شهری ایرانی و برنج ایرانی هم به دلیل اعمال سیاست واردات مشروط برنج به تغییرات منفی همراه بوده است.
ج) تغییرات سالانه قیمت اقلام اساسی
بررسی تغییرات سالانه (متوسط قیمت دوازده ماهه منتهی به اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ نسبت به متوسط قیمت دوازده ماهه منتهی به اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) قیمت ۵۳ اقلام اساسی گزارش شده توسط مرکز آمار جمهوری اسلامی ایران در اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، نشان میدهد که چهار قلم کالای هلو، روغن نباتی، روغن مایع و سیب زمینی به ترتیب به تغییرات منفی ۱۰.۳ درصد، ۹.۴ درصد، ۶.۲ درصد، ۱.۹ درصد و ۱.۳ درصد با کاهش تورم سالانه مواجه بودهاند.
از سوی دیگر ۵ قلم کالای کنسرو ماهی تن، گوشت گوسفند، گوشت گاو یا گوساله، ماهی قزل آلا، قارچ به ترتیب به تغییرات قیمت سالانه ۱۰۵ درصد، ۱۰۲ درصد، ۹۹ درصد، ۶۸ درصد و ۶۵.۶ درصد بیشترین تورم سالانه را داشته است.
پایان پیام//