یک روش عجیب کشاورزی بدون آبیاری! / کاشت هندوانه بدون مصرف آب !
در شنزارهای بی آب کویر مرکزی ایران قرنهاست با یک روش عجیب و خاص نوعی از هندوانه و دیگر صیفیجات کاشته میشود.
کشت هندوانه در شنزارهای کویری
در شرایطی که کشت برخی محصولات مثل هندوانه، حجم زیادی از منابع آب را هدر میدهد، برخی روشهای کشاورزی سنتی در ایران وجود دارد که میتوانند جایگزینی برای این وضعیت و مدیریت درست منابع آبی باشند. ما در سلسله گزارشهایی ۵ روش کشت سنتی بدون آب را معرفی خواهیم کرد.
این گزارش پشنتا هم اولین مورد از این روشها و درباره یک شیوه کهن کشاورزی است که در منطقه قائنات خراسانجنوبی انجام میشود و به آن «بند سار» میگویند. در این روش، کشاورزان آب حاصل از بارش باران در فصل بارندگی را به سمت زمینهای خود هدایت میکنند تا زمین برای فصل کشت - اوایل خرداد - رطوبت کافی را جذب کند.
سپس با کاشت تخم محصولات مختلف مثل هندوانه، کدو، خربزه، گوجه فرنگی، آفتابگردان و... این گیاهان به شکل هوشمندانه آب مورد نیاز خود را از رطوبت زمین دریافت میکنند و اواخر تابستان و اوایل مهر ماه به ثمر مینشینند.
این گزارش پنشتا از روستای جیجان در خراسانجنوبی را ببینید.
بسیار ممنونم از محمد قائمپناه، احمد کارگر، بابابزرگ برات و بیبی خدیجه که برای تهیه این گزارش به من کمک کردند.
به این روش دیم گفته میشه ، از قدیم مرسوم بوده ،بسیار کم بازده و متزلزل است ، روشهای جایگزین بهتری وجود دارد که علی رغم سرانه مصرف آب کمتر و با رعایت حق آبه طبیعت محصول به مراتب بهتر و بیشتر برداشت کرد،حتی در گذشته هم چنین روش های بهینه ای(ذخیره آب در کوزه گلی ودفن در کنار ریشه گیاه)وجود داشته. بیشتر هدر رفت منابع ابی در بخش کشاورزی هست که باید کشاورزی بروز و مکانیزه بشود که متاسفانه به دلیل بی ارزش بودن پول برای واردات ماشین الات کشاورز توان ندارد و به خاطره واسطه ها درامد کشاورز پایین هست و سود اصلی تو جیب دلال میرود،از طرف دیگر به خاطره افزایش بی رویه قیمت املاک و اراضی، زمینهای وسیع تقسیم میشود و کوچکتر میشود و در نتیجه صرفه اقتصادی ندارد که کشاورزی مکانیزه شود و رو به پیشرفت باشد و از طرف دیگر یک کشت بی برنامه صورت میگیرد که یا یک محصول زیاد و ارزان و محصول دیگر کم و گران ،دولت وام برای روستاییها پرداخت کرد که مهاجرت به شهر کم شود که باعث ویلا سازی شد برای پایتخت نشینان و زمینها کوچک شد و باعث تورم قیمت زمین که در اصل باید اول موقعیت شغلی فراهم میشد،در زمینه کشاورزی باید از صنایع بزرگ حمایت شود باعث بروز شدن صنعت شود که به صادرات هم برسد که بهترین گزینه برای شکوفاییه اقتصاد هست.