UI UX چیست؟ تفاوت UI با UX چیست؟
آیا به دنبال جذب مشتری هستید و میخواهید زمان حضور افراد را در سایت خود بالا ببرید؟ آیا دوست دارید که سایت شما به عنوان یک مرجع در زمینه کسب و کارتان شناخته شود؟
آیا به دنبال جذب مشتری هستید و میخواهید زمان حضور افراد را در سایت خود بالا ببرید؟ آیا دوست دارید که سایت شما به عنوان یک مرجع در زمینه کسب و کارتان شناخته شود؟ آیا میخواهید نرخ تبدیل خود را بالا ببرید؟ همه اینها کارهایی است که با داشتن یک UI UX خوب ممکن میشوند. اما سوال اینجاست که UI و UX دقیقا چیست و چه تفاوتی در میان این دو مفهوم وجود دارد؟ این دقیقا همان چیزی است که باید در زمان سفارش خدمات طراحی UI و UX سایت بدانید. پس در ادامه با ما همراه شوید.
طراحی UX چیست؟
اگر سایت شما را یک ساختمان در نظر بگیریم، طراحی UX سفت کاری آن است و لندینگ پیجها به عنوان ستون شناخته میشوند. به همین دلیل، باید در زمان سفارش طراحی، قیمت طراحی لندینگ پیج را هم بپرسید و به صورت جداگانه برای این بخش هزینه کنید تا سایت شما بر روی ستونهای محکمی استوار شود.
از دید علمی، طراحی UX که به عنوان تجربه کاربری هم شناخته میشود، در واقع شکل مخفف شده عبارت User Experience است. این طراحی به صورت کاملا مستقیم احساسات، تجربه و راحتی کاربر را در زمان کار کردن با اجزا و بخشهای مختلف محصول مورد نظر هدف قرار میدهد. هرگونه اقدامی که منجر به راحتی بیشتر و تعامل بهتر کاربر با سایت یا اپلیکیشن شود، در این بخش باید انجام شود. از این رو در نهایت کاربر میتواند با آسودگی به مراتب بیشتر و کاملتری اقدام به کار کردن با محصول بکند. معماری اطلاعات در UX دسترسی سریع و راحت به موارد مختلف و ... از جمله مواردی هستند که در روند طراحی تجربه کاربری باید در نظر گرفته شوند.
طراحی UI چیست؟
طراحی رابط کاربری یا UI، شکل مخفف شده عبارت User Interface Design است. این سبک از طراحی به صورت مستقیم به جلوه بصری و شکل نمایشی ارتباط دارد.
در واقع همه اقداماتی مانند استفاده از آیکونها و المانهای جذاب، انتخاب پالت رنگی مناسب، تایپوگرافی و ... زیرمجموعهای از طراحی رابط کاربری شناخته میشوند. به صورت کلی میتوانیم بگوییم که این سبک از طراحی بیشتر با جنبه گرافیکی محصول دیجیتال در ارتباط است و حالتی شبیه به نازک کاری ساختمان دارد.
تفاوت رابط کاربری و تجربه کاربری
در بسیاری از مواقع ممکن است افراد به اشتباه این دو اصطلاح را به جای یکدیگر به کاربرده و تمایزی در میان آنها قائل نشوند. در عین شباهت بسیار زیاد و ارتباط تنگاتنگی که این دو مفهوم با یکدیگر دارند، به هیچ عنوان نمیتوانیم تفاوتهای موجود در میان آنها را نادیده بگیریم. همانطور که در بخشهای قبلی هم اشاره کردیم، در طراحی کاربری همه اقدامات منجر به جلوه ظاهری و زیباسازی سایت میشوند؛ در حالی که در روند طراحی تجربه کاربری، به صورت اختصاصی با نیازهای کاربر ارتباط برقرار میشود.
اصلیترین تفاوتهای موجود بین این مفاهیم را میتوانیم به شرح زیر بیان کنیم.
- طراحی تجربه کاربری بر روی عملکرد و هدف اصلی محصول تمرکز دارد؛ در حالی که رابط کاربری میتواند کیفیت تعامل کاربر با محصول مورد نظر را مورد توجه قرار دهد.
- برای اجرای فرایند طراحی تجربه کاربری، نیاز به اقدامات ویژهای مانند تحقیقات گسترده در بازار و همچنین شناسایی نیازهای کاربر داریم. در صورتی که طراحی رابط کاربری بیشتر با المانهای هنری و ظاهر محصول ارتباط دارد.
- طراحان UX مدیریت کلی پروژه از همان مراحل ابتدایی و ایده پردازی تا تحویل را بر عهده دارند. در حالی که طراحان رابط کاربری به صورت ویژه بر روی طراحی شکل محصول نهایی فعالیت میکنند.
- پرداختن بیشتر به تجربه کاربری، میتواند به میزان قابل توجهی نرخ تبدیل سایت شما را افزایش دهد و بر روی فعالیت کسب و کارتان اثرگذار باشد. به صورت سادهتر باید بگوییم که یک طراح UX در زمینه دریافت رضایت کاربر فعالیت میکند.
کدام یک مهمتر است؟
یکی از سوالاتی که در این زمینه ممکن است برای کاربران پیش آید، درباره مهمتر بودن UI یا UX است. به هیچ عنوان نمیتوانیم یکی از این گزینهها را به عنوان اقدام مهمتر و یا موثرتر معرفی کنیم.
در واقع برای اینکه بتوانید سایت و یا اپلیکیشن کاربردی و باکیفیت داشته باشید، باید بتوانید هر دوی این اقدامات را در یک راستا پیش ببرید.
نتیجه UI خوب و UX بد
تصور کنید که یک سایت با المانهای جذاب و جلوه بصری فوقالعاده طراحی کردهاید. همه بخشها به صورت کاملا خلاقانه طراحی شدهاند. از رنگها و آیتمهای مختلف به صورت هنرمندانه استفاده شده، اما هیچ اقدامی برای تجربه کاربری آن انجام نشده است. مسیر حرکت کاربر مشخص نشده و باعث سردرگمی او میشود. در این حالت کاربر به هیچ عنوان نمیتواند استفاده بهینهای از سایت مورد نظر داشته باشد. در نتیجه میزان رضایت کاربر کاهش پیدا کرده و نرخ تبدیل به میزان قابل توجهی افت میکند.
نتیجه UX خوب و UI بد
شرایط را به صورت معکوس تصور کنید. سایت طراحی شده تجربه کاربری فوقالعادهای دارد. کاربر میتواند در کوتاهترین زمان ممکن به هدف خود برسد، مسیرها و بخشهای مختلف به خوبی مشخص شدهاند و میتواند در این زمینه رضایت کاربر را جلب کند. در حالی که هیچ اقدامی برای جلوه ظاهری و زیباسازی بخشهای مختلف انجام نشده است. همه قسمتها بدون خلاقیت و در کنار یکدیگر چیده شدهاند و به هیچ عنوان نمیتوانند توجه مخاطب را به سمت خود جلب کنند. از این رو شما باید همزمان برای ارتقای تجربه کاربری و رابط کاربری اقدام کنید تا بتوانید به نتیجه دلخواهی که در نظر دارید برسید.
سخن پایانی
امروزه با افزایش اهمیت فضای وب و دنیای اینترنت، اقدامات ویژهای در راستای گسترش کسب و کارها انجام شده است. در واقع همه افراد فعال در این حوزه تلاش میکنند تا محصول دیجیتال خود را به بهترین نحو ممکن با طراحی زیبا و در عین حال کاربردی ارائه دهند. مفاهیم UI UX در این زمینه اهمیت بسیار زیادی پیدا کردهاند. از این رو باید حتما اطلاعات خود را درباره آنها ارتقا دهید تا بتوانید یک طراحی استاندارد و اصولی داشته باشید. در بخشهای قبلی به بررسی تفاوتهای موجود در میان آنها پرداختیم. در روند طراحی باید رابط کاربری و تجربه کاربری را به صورت همزمان توسعه دهید تا در نهایت سایت قابل قبولی داشته باشید.