جهان شاهد 8 سال نسل کشی روس تباران در اوکراین بود. در جهان چند قطبی هیچ کشوری نباید بازنده باشد
ز کلیدیترین نکاتی که در این سخنرانی مطرح شد یادآوری مجدد نقش اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی در نابودی فاشیسم به عنوان بزرگترین آفت جهانی در جنگ جهانی دوم و اقدام محوری روسها برای از بین بردن این جریان بزرگ تروریستی، که نه صرفاً اروپا بلکه همه جهان را تهدید میکرد بود.
به گزارش اسپوتنیک- روح الله مدبر کارشناس مسائل بینالملل درباره سخنان ولادیمیر پوتین در بیست و یکمین نشست باشگاه والدای با موضوع صلح پایدار امنیت جهانی و فرصتهای برابر توسعه در قرن ۲۱ به اسپوتنیک گفت: آقای پوتین در سخنرانی جامع و واقع گرایانه و همگرایانه خود در ۶ محور مهمترین شرایط فعلی بحرانهای جهانی، ریشه و راهکارهای حل آنها را مطرح کردند.
مدبر در ادامه گفت، از کلیدیترین نکاتی که در این سخنرانی مطرح شد یادآوری مجدد نقش اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی در نابودی فاشیسم به عنوان بزرگترین آفت جهانی در جنگ جهانی دوم و اقدام محوری روسها برای از بین بردن این جریان بزرگ تروریستی، که نه صرفاً اروپا بلکه همه جهان را تهدید میکرد بود. این در شرایطی رخ داد که امروز اروپا و جهان مدیون روسیه است، به خاطر اینکه روسها نقش محوری در از بین بردن آلمان فاشیستی نازی داشتند.
اما در مقابل همونطور که اشاره شد چه بعد از جنگ جهانی دوم، چه از دوران سرد خصوصا از زمانی که اروپاییها ناتو را از یک ائتلاف سیاسی به ائتلاف امنیتی نظامی تبدیل کردند و به سمت تهدیدسازی علیه روسیه حرکت کردند آنچه که قابل توجه است اینکه، امروز روسیه در حالی در مقابل ۳۲ کشور ناتو ایستاده و مقاومت میکند و جلوی پیشروی ناتو را میگیرد، درحالیکه قطعاً پیشروی ناتو صرفاً تهدیدی برای روسیه نیست، بلکه تهدیدی برای همه مستقلین و حتی ایران است.
مدبر افزود، چیزی که جریانات و رسانههای غربگرا در ایران آن را برای دل خوشی سران باکینگهام، الیزه و کاخ سفید مخفی میکنند و اشاره نمیشود که ناتو برای ایران هم تهدیدی جدی است و امروز روسیه در حالی در برابر ناتو ایستاده که امنیت مستقلین را هم تامین و حفاظت میکند.
وی گفت، این محور صحبتهای آقای پوتین که گسترش ناتو شرایط ثبات و امنیت جهانی را تهدید میکند بسیار قابل توجه است. علاوه بر اینکه ما در اوکراین آنچه که دیدیم این بود که اوکراین تبدیل به بستری شد برای گسترش و رشد فاشیسم و رشد نئونازیسم با رویکردهای نسل کشی که بیش از ۸ سال در دنباس رخ داد. در بخشی از صحبتی که آقای پوتین مطرح کرد گفت امروز روسیه برای آزادی حقوق و حق حاکمیت خودش میجنگد. در واقع این یک مسئله کاملا دقیق است، چرا که جهان ۸ سال نسل کشی روس تباران در دنباس را با همین اقدامات تحریک آفرین ناتو و غرب شاهد بود و اگر روسیه ورود پیدا نمیکرد این نسل کشی توسط همان رویکرد یک جانبهگرایانه شدیداً افزایش پیدا میکرد.
مدبر خاطر نشان کرد، در بخشی از سخنان خود پوتین بر این مسئله تاکید میکند که ما در شرایط نظم جدید به دنبال تحمیل قدرت یا نفوذ ژئوپلیتیک خود نیستیم،بلکه به دنبال یک جهان با تقسیم مشترک و نقش برابر همگان، احترام به فرهنگها، تمدنها، سنتها و ادیان با اصول اخلاقی هستیم.
امروز اروپایی ها غیر از این که پرچمدار حمله به ادیان، حمله به تمدنها و سنتها هستند مروج همجنسگرایی نیز هستند و به اماکن مذهبی حمله نموده و این را تشویق میکنند. به همین دلیل این محورهای صحبتهای آقای پوتین خصوصاً با کلید واژه عدالت در برابر نابرابریهای دنیای مدرن فوقالعاده طلائی است.
نکته ویژه دیگری که مجددا بر ارزشها و اصالت هویت و از بین رفتن ساختار قدیمی جهان تاکید میکند، سخنان آقای پوتین درباره دغدغه امروز جامعه جهانی به ویژه بحث رویکرد روسیه به نظم جدید است. روسها معتقد هستند در جهان چند قطبی نباید هیچ کشوری بازنده باشد و بدون سهم باشد.
امروز میبینیم تهدید واقعی جهان همین انحصار طلبی غرب است که با بقیه جهان تعارض منافع دارد و معتقد است فقط صرفاً منافع غرب باید تامین باشد. اینجاست که ناتو را گسترش میدهد و به سنتها ادیان و هویتها حمله میکند، مانند اقداماتی که در اوکراین صورت داد و در برابر فرهنگ و هویت سنتی روسی آن اقدامات را با زور و فشار و اسلحه صورت داد.
روح الله مدبر در پایان خاطر نشان کرد، مسئله نهایی محورهای قابل توجه سخنرانی ولادیمیر پوتین بحث سیستم امنیتی اوراسیایی است.
من معتقدم طرح سیستم امنیتی اوراسیایی در شرایط فعلی تهدیدات جهانی و با همان کلید واژه هایی که قارهای عظیمی در حال شکل گیری است که در خدمت مستقلین قرار دارد و مستقلین باید برای همکاری در این مدل در شرایط بحرانی جهانی اقدام کنند. در مجموع آن چیزی که بسیار قابل توجه است اینکه هم در بحث حل و فصل بحران اوکراین بحث یک توقف ساده و کوتاه مدت نیست، بلکه بحث یک حل و فصل دائمی و صلح پایداری است که اجرای آن با جلوگیری از همان سیاستهای انحصار طلبانه غربی صورت میگیرد.
طرح مدل صلح روسی در اوکراین یک طرح واقعگرایانه است که توجه به آن باعث میشود که این بحران برای همیشه از بین برود. اما رویکردی که غرب با هدف ایجاد بحران به عنوان یک انبار مهمات نه صرفا نظامی، بلکه هویتی- سنتی تهدید کننده برای همه مستقلین در نظام بینالملل است و بهترین راه هم برای رسیدن به حل و فصل دائمی بحران اوکراین اجرای سیاست روسیه است.