امکان استفاده از 100 درصد ارز صادرات فولاد فراهم شد/ وضعیت صادرات بهبود می‌یابد؟


امکان استفاده از 100 درصد ارز صادرات فولاد فراهم شد/ وضعیت صادرات بهبود می‌یابد؟

امکان استفاده از 100 درصد ارز صادراتی برای واردات کالاهای صنعت فولاد فراهم شد. حال سوال اینجاست که اجرای این سیاست چه کمکی به صادرات و بازار داخلی می‌کند؟

به گزارش تجارت نیوز،

طی روز‌های اخیر، بانک مرکزی به منظور تقویت حمایت از صادرکنندگان و تسهیل فر‌آیند بازگشت ارز حاصل از صادرات اقدام به فراهم کردن امکان استفاده از ارز حاصل از صادرات زنجیره فولاد و فلزات رنگین اساسی کرده است.

این تصمیم که در بیست‌وسومین کارگروه ارز حاصل از صادرات اتخاذ شده، این امکان را به وجود می‌آورد که با استفاده از 100 درصد ارز حاصل از صادرات خود، به واردات اقلام مورد نیاز در چهار حوزه کلیدی مواد اولیه، تجهیزات و ماشین‌آلات حوزه انرژی و ... بپردازند. حال سوال اینجاست که هدف بانک مرکزی از این اقدام چیست و چه تأثیری بر صادرات خواهد داشت؟

اهداف بانک مرکزی از این تصمیم چیست؟

رضا شهرستانی، عضو هیأت‌مدیره انجمن فولاد، درباره اهداف بانک مرکزی از اتخاذ این تصمیم در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز عنوان کرد: سیاستی که در دولت قبلی مبنی بر برگشت کل ارز به صورت نیما، توجیهی نداشت و باعث افت 10 درصدی صادرات فولاد در شش‌ماهه اول سال شد. همچنین از کارت‌های یک‌بار مصرف هم استفاده می‌شد که این امر باعث شد تا پول صادرات انجام شده به کشور بازنگردد.

وی ادامه داد: با وجود چنین شرایطی 9 میلیارد دلار کالا صادرشد که ارز آن به کشور بازنگشت. در نتیجه لطمه بزرگی به صنعت فولاد وارد شد. همچنین به دلیل شرایط خاص بازار ایران، شرکت‌هایی که با ایران در این زمینه همکاری می‌کنند، شرکت‌هایی هستند که با شرایط خاص بازار ایران اقدام به همکاری کردند که کشور امکان همکاری با این کشور‌ها را از دست داد و این شرکت‌ها کشورهایی نظیر روسیه را جایگزین ایران کردند.

او افزود: این یک تصمیم درست در این حوزه بود. چراکه اینگونه وارد‌کننده و صادرکننده می‌توانند در کل زنجیره به صورت توافقی ارز خود را بفروشند و با ارز خود مواد اولیه، ماشین‌‌آلات کشاورزی و ... را وارد کنند.

صادرات بهبود می‌یابد؟

شهرستانی درباره تأثیر این تصمیم بر وضعیت صادرات کشور عنوان کرد: این تصمیم می‌تواند نقش مهمی در صادرات کشور داشته باشد. هرچند ایران بسیاری از فرصت‌های طلایی خود را از دست داده و بازگرداندن این فرصت‌ها کار دشواری است. چراکه با توجه به تغییر سیاست‌ها در آمریکا و وضع تعرفه‌های سنگین برای واردات کالاهای چینی، باعث شده تا چین صادرات خود را با کشورهایی که رقیب ما هستند، انجام دهند.

او در پاسخ به این پرسش که چه کالاهایی شامل این تعرفه می‌شوند؟ عنوان کرد: تمام کالاهای این زنجیره شامل تعرفه 100 درصدی می‌شوند؛ هر چند برخی کالاها کماکان تعرفه‌های خود را دارند.

وضعیت بازار داخلی فولاد

شهرستانی درباره تأثیر این تصمیم بر بازار داخلی عنوان کرد: با توجه به اینکه ایران تولید مازاد دارد و از طرفی هزینه‌های صادرات از جمله بارگیری در بندرها، برگشت پول، بیمه و ... بالاست. در نتیجه هزینه صادرات از قیمت کالا در بازار داخل بالاتر خواهد بود. بنابراین ترجیح فعالان این حوزه این است که کالای خود را در بازار داخلی به فروش برسانند.

این فعال صنفی درباره چالش‌هایی که برای اجرای این تصمیم وجود دارد اظهار کرد: یکی از چالش‌های موجود برای اجرای این تصمیم، بروکراسی‌های افراد سودجوست. زیرا افراد سودجویی که کالاها را با کارت‌های یک‌بار مصرف صادر می‌کردند، ممکن است برای اجرای این تصمیم مانع‌تراشی کنند. اما اجرای این تصمیم هم برای دولت و هم برای ملت کمک‌کننده و راهگشا خواهد بود.

در بلندمدت یک شرایط پایدار ایجاد می‌شود

شهرستانی درباره اجرای این تصمیم در بلندمدت پیش‌بینی کرد: این تصمیم باعث می‌شود که یک شرایط پایدار ایجاد شود و توازن ایجاد می‌شود. همچنین خلع‌های موجود هم شناسایی می‌شود که می‌توان برای رفع این خلع‌خا سرمایه‌گذاری کرد.

او درباره اجرای این تصمیم پیشنهاد داد: این تصمیم می‌تواند نتایج مثبتی به همراه داشته باشد و نباید تغییر کند. در کوتاه‌مدت هم نباید به دلایل مختلف این سیاست درست تغییر کند. به طور مثال در جنگ روسیه و اوکراین این سیاست‌ها تغییر کرد و تعرفه سنگینی وضع شد. باید از تجربیات سایرکشورها استفاده کرد و نوسانات کوتاه‌مدت نباید در این تصمیم تأثیرگذار باشند. چراکه این نوسانات به مرور جای خود را پیدا می‌کنند.

براساس این گزارش، تصمیم فوق می‌تواند نقش مؤثری در بهبود صادرات و حتی بهبود بازار داخل داشته باشد. بنابراین دولت باید تلاش کند تا این سیاست به درستی اجرا شود و نوسانات و مشکلات کوتاه‌مدت بر بازار این محصول تأثیر نگذارند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه صنعت در تجارت‌نیوز مراجعه کنید.

به اشتراک گذاری

روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

موسسه رازی از سال 80 تاکنون 60 میلیارد دوز واکسن تولید کرده است