اهمیت بازگشت روابط تهران و رباط


اهمیت بازگشت روابط تهران و رباط

اخیرا اخباری در باره میانجی گری عربستان سعودی و امارات عربی متحده میان ایران و مراکش برای بازگشت روابط دو کشور در رسانه ها منتشر شده.

چند سال است که مراکش به دلیل فشار های ایالات متحده و اسرائیل از یک طرف و عربستان سعودی (که در آن زمان با ایران اختلافات داشت) روابط خود با ایران را قطع کرده بود و امیدوار بود با قطع این روابط امتیازاتی از طرفهایی که می خواهند این رابطه قطع باشد دریافت کند.
البته بهانه قطع روابط این بود که رایزن فرهنگی ایران در الجزایر چند مسئول جبهه پولیساریو را مهمان کرده بود.
مراکش ایران را متهم به حمایت نظامی از جبهه پولیساریو کرد ولی تا به امروز حتی یک مدرک از این حمایت ارائه نداده.
البته واقعیت امر این است که مراکش به مخالفان ایران مخصوصا سلطنت طلب ها اجازه حضور در خاک خود را داد و به همین دلیل هم ایران در واکنش از مسئولین جبهه پولیساریو پذیرایی کرد.
گو اینکه ایران هم مانند بسیاری از کشورهای دیگر از ضرورت رسیدگی به مساله صحرای غربی به صورت سیاسی و حل وفصل آن حمایت می کند، اختلافاتی که استعمارگران اروپایی در مراکش ایجاد کردند و رفتند و تا به حال هنوز لا ینحل باقی مانده.
با توجه به فاصله جغرافیایی میان ایران و مراکش، ایران هیچ نفعی از دخالت در مسایل داخلی مراکش و یا حمایت از جبهه پولیساریو نمی برد و همانگونه که قبل تر مطرح کردم بیشتر بحث پناه دادن مراکش به دشمنان جمهوری اسلامی ایران و تلافی آن به حساب می آید.
اما به هر صورت امروزه شرایط جدیدی در منطقه وجهان ایجاد شده و عربستان سعودی که قبلتر با ایران اختلافاتی داشت، اختلافاتش را با ایران کنار گذاشته و دو کشور تلاش دارند شرایط سازگاری با هم را ایجاد کنند.
بسیاری باور دارند تماس اخیر دکتر پزشکیان و شاهزاده محمد بن سلمان قبل از اجلاس کشورهای اسلامی در ریاض بسیار صمیمی بود و پس از آن بود که عربستان رسما از ایران در مقابل اسرائیل حمایت کرد، امری که نسبتا بی سابقه به حساب می آید و اسرائیلی ها و آمریکایی ها دهه ها کار کردند که اتفاق نیافتد.
حال به نظر می رسد ایران و عربستان سعودی به دنبال آن هستند که به جای افتادن در دام توطئه های دشمنان مسلمانان با هم همکاری کنند که این توطئه ها خنثی شود و یکی از این مسایل این است که کشورهای عربی که قبلتر روابط خود با ایران را قطع کرده بودند دوباره این روابط را برقرار کنند.
عملا ایران به قاره آفریقا به عنوان یک بازار بالقوه تجاری برای کالای خود نگاه می کند و تمایل ندارد که با هیچ کشوری در این قاره اختلاف داشته باشد و به همین دلیل می باشد که تلاش های عدیده ای برای بازگرداندن روابط با سودان و مصر انجام شده و امروزه ایران امیدوار است بتواند روابط خود با مراکش را نیز برگرداند تا با هیچ کشوری که عضو اتحادیه آفریقا است اختلاف نداشته باشد.
مراکش هم امروزه متوجه شده امید بستن به ایالات متحده و اسرائیل هیچ نفعی برای آن نداشته و حالا به دنبال آن است که روابط خود با ایران را ترمیم کند و خصومت را با ایران کنار بگذارد.
به صورت تاریخی هم ایران روابطی بسیار خوب با کشورهای آفریقایی داشت و در راس این کشورها همیشه مصر بود که به صورت تاریخی روابط ایران و مصر در برهه های مختلف تاریخی بسیار در هم طنیده بوده و هست.
البته امروزه روابط ایران و مصر در سطح سفیر است و فقط هنوز دو کشور رسما اعلام نکرده اند روابط برگشته وبرای بازگرداندن روابط فقط یک اعلامیه از دو طرف کافی است.
موفقیت ایران در بازگرداندن روابط به مصر و مراکش عملا می تواند منجر به آن شود که وحدت اسلامی تحکیم بخشد و عملا بسیاری توطئه هایی که برای ایجاد تفرقه میان مسلمانان ایجاد شده خنثی گردد.

روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

کپشن در مورد چتر ؛ جملات کوتاه عاشقانه و غمگین برای چتر