نیاز 55 میلیارد یورویی صنایع معدنی در برنامه هفتم توسعه
رئیس خانه معدن ایران خاطرنشان کرد: نگاه ما در هجدهمین نمایشگاه معدن صنایع معدنی، نگاه برنامه هفتمی است.
محمدرضا بهرامن در نشست خبری هجدهمین نمایشگاه بینالمللی معدن، صنایع معدنی، ماشینآلات و تجهیزات معدن، راهسازی و صنایع وابسته با عنوان تجاری "ایران کانماین ۲۰۲۴" اظهار کرد: بخش معدن کشور در یک مراحل و شرایط خاص قرار گرفته، اما یک وظیفه خاص وجود دارد که در برنامه توسعه هفتم، رشد ۱۳ درصدی بخش معدن را تحقق بخشیم؛ بنابراین الزاماً بایستی تمام فاکتورهای توسعه را در نظر بگیریم؛ حرکت ما بر پایه این است که مطالبهگری بر اساس مسائل فنی، محاسباتی و اقتصادی به چه صورت باشد.
رئیس خانه معدن ایران خاطرنشان کرد: نگاه ما در هجدهمین نمایشگاه معدن صنایع معدنی، نگاه برنامه هفتمی است. برای خودمان باید این ذهنیت را تعریف کنیم که بتوانیم موفقیت را به معنای واقعی داشته باشیم. اگر موفقیت در هر جامعهای بخواهد اتفاق بیفتد، اطلاع رسانی در آن بخش در جامعه، یکی از الزامات است؛ این اطلاع رسانی به نحوی باشد که مطالبهگری را نه به عنوان اپوزیسیونی مطرح کنیم، بلکه بر اساس نظرات کارشناسی، مسائل و مقادیر دنبال کنیم تا بتوانیم کار را به سرانجام برسانیم.
وی با بیان اینکه بخش معدن برای توسعه ۱۳ درصدی تعریف شده در برنامه توسعه هفتم نیاز به جذب ۵۵ میلیارد یورو سرمایه خارجی دارد، تصریح کرد: تاکنون میزان سرمایهگذاری که انجام شده در حدود ۱۰ میلیارد دلار است که مانده مستهلک شده است؛ اما برای رسیدن به جذب این میزان سرمایهگذاری خارجی باید حرکتهای نوین انجام داد؛ این درحالیست که به دنبال ورود و هزینهکرد دولت هم نیستیم، بلکه باید تلاش کنیم سرمایه خارجی جذب شود. خانه معدن با همین هدف در نمایشگاه ۲۰۲۵ ریاض عربستان حضور فعال خواهد داشت.
نگاه ما به نمایشگاه صنایع معدنی، نگاه برنامه هفتمی است
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران، با بیان اینکه نگاه ما به این نمایشگاه نگاه برنامه هفتمی است، ادامه داد: مطالبه گری از موضع فنی و همکاریهای برونمرزی از الزامات توسعه است. ضرورت دارد که همکاریهای خود با کشورهای مختلف فعال در حوزه معدن از جمله کشورهای آفریقایی یا کشورهای منطقه را افزایش دهیم. ضمن اینکه به اعتقاد بنده، یکی از پیشنیازهای جذب سرمایه خارجی، حل مشکل FATF است؛ بدون حل این مشکل، حتی اگر تحریمهای آمریکا هم رفع شود، نمیتوان کاری انجام داد.
رئیس خانه معدن ایران تصریح کرد: به نظر بنده دولت در این بخش بسیار کوتاهی کرده و در نمایشگاههای بینالمللی با نگاه جذب سرمایه خارجی، اقدامی نکرده است. مگر میشود به دلیل عدم تأمین بودجه بگوییم که نمیتوانیم در اکسپو ژاپن شرکت کنیم!؟ حضور شش ماهه ما در ژاپن بزرگترین فرصت برای ورود سرمایههای جدید و معرفی پتانسیلهای کشور است.
بهرامن ادامه داد: بر همین اساس خانه معدن برنامهریزی کرده تا در نمایشگاه عربستان حاضر شود. عربستان برای بخش معدن خود نگاه ویژهای را تعریف کرده است. ما برای مشارکت با عربستان در بخش معدن برنامه داریم و آنها هم استقبال کردهاند. برای ایجاد زیرساختهای مورد نیاز، بخش خصوصی میتواند در کنار بخش دولتی روانسازی کند. بنابراین باید فعال باشیم و این فرصتها را از دست ندهیم. بدون استثنا برای گسترش روابط بینالمللی، به تمام کشورها باید با همین شیوه ورود کرد.
این فعال بخش معدن کشور تاکید کرد: اگر از ظرفیت بخش خصوصی بطور کامل استفاده شود، ظرف پنج سال آینده بخش بالایی از هدفگذاری رشد ۱۳ درصدی بخش معدن محقق خواهد شد.
بهرامن ضمن تاکید بر اینکه باید بر استفاده از فناوریهای جدید در معدن سرمایهگذاری کنیم، گفت: اینکه درآمدهای غیرمالیاتی دولت از بخش معدن برخلاف قانون در توسعه زیرساختهای این بخش هزینه نمیشود، خیانت به صیانت از بخش معدن است.
رئیس خانه معدن ایران در ادامه در رابطه با بحث ایمنی معادن، تصریح کرد: ایمنی و نظارت بر معادن در اختیار حکمران است؛ باید بر بهرهبردار بر اساس دستورالعملها و استانداردها به طور مستمر نظارت شود. دستور تعطیلی سهماهه معادن زغالسنگ ناایمن برای مکانیزه کردن این معادن بعد از حادثه اخیر معدن زغالسنگ طبس صادر شده است؛ این درحالیست که به هیچ عنوان، اقدام درستی نیست. مگر میشود، معدن زغالسنگ را سه ماه تعطیل کرد!؟ از آنجا که معدن زغالسنگ دائم تولید آب و گاز دارد و باید تخلیه شود، قابل تعطیل کردن نیست. تعطیلی معادن زغالسنگ سبب میشود حداقل ۴۰ درصد منابع انسانی را در این بخش از دست بدهیم.
وی افزود: مکانیزاسیون معادن از جمله الزامات در راستای ارتقا ایمنی معادن است. اما باید یک دلیل تعریف شود و همزمان با فعالیت معدن، حکمران در بخش نظارت و معدن کار در زمینه فعالیت خود مکانیزاسیون و ایمنسازی را انجام دهد.
رئیس خانه معدن در رابطه با برگزاری هجدهمین نمایشگاه بینالمللی معدن، گفت: از اساتید و دانشگاهیان و صنعتگران در این نمایشگاه حضور دارند. برای هر روز دو پنل تخصصی برنامهریزی شده که تمام زنجیره صنعت و معدن از اکتشاف و استخراج تا فرآوری را پوشش میدهد. همچنین مدیریت کسبوکار و تربیت مدیران توسعهای از اهداف دیگر ما در بخش معدن است و در این نمایشگاه هم برای آن پنل های تخصصی تعریف کردهایم.
در ادامه این نشست در رابطه با جزئیات نمایشگاه پیشرو، صالح سپاسدار- مدیر اجرایی نمایشگاه کانماین ۲۰۲۴- اظهار کرد: موضوع فناوریها و هوش مصنوعی در بخش معدن از جمله مسائلی است که در این نمایشگاه بر روی آن تمرکز کردهایم.
وی افزود: در این دوره ۲۷۷ غرفه اختصاص داده شده و از نظر تعداد مشارکتکننده در نمایشگاه ۳۰ درصد و از نظر فضا ۴۰ درصد شاهد رشد بودهایم. از هر یک از بخشهای اکتشاف، استخراج و فراوری و دانش نوین مرتبط به معدن، ۳۰ درصد در نمایشگاه حضور دارند. حضور شرکتکنندگان خارجی نیز در این دوره ۱۵ درصد رشد داشته و قرار است ۲۸ نفر از افغانستان و عراق و ترکیه در نمایشگاه حاضر شوند.