جایزه سیاست‌گذاری، تقدیر از فعالیت‌های حل مسئله در کشور است


جایزه سیاست‌گذاری، تقدیر از فعالیت‌های حل مسئله در کشور است

رئیس دبیرخانه دائمی جایزه ملی سیاستگذاری گفت: جایزه ملی سیاست‌گذاری ارزیابی و تقدیر از فعالیت‌های حل مسئله در کشور به روش اندیشکده‌ای است.

به گزارش خبرنگار مهر، دومین جایزه ملی سیاست‌گذاری با دریافت ۷۰۰ پروژه سیاست‌پژوهی از اندیشکده‌ها آغاز به کار کرد، این رویداد ملی نخستین و تنها رویداد رقابت بین اندیشکده‌های کشور است که به‌صورت دوسالانه با پشتیبانی خانه اندیشه‌ورزان برگزار می‌شود.

نوید نظری، مدیرعامل خانه اندیشه‌ورزان و رئیس دبیرخانه دائمی جایزه ملی سیاستگذاری با اشاره به هدف تأسیس این جشنواره گفت: جایزه ملی سیاست‌گذاری، به‌عنوان جامع‌ترین رویداد ارزیابی بین اندیشکده‌ها، مراکز سیاست‌پژوهی و مؤسسات مشاوره سیاستی کشور، با هدف «شناسایی و الگوسازی از پروژه‌های سیاست‌پژوهی و مشاوره سیاستی» و «شبکه‌سازی تخصصی بین اندیشکده‌ها» تأسیس شد. این رویداد که به‌صورت دوسالانه برگزار می‌شود سال ۹۸ با عنوان جایزه اندیشه‌ورزی و سیاست‌سازی به‌صورت آزمایشی با دریافت بیش از ۵۰ پروژه برگزار شد.

وی افزود: دور دوم با عنوان جدید «جایزه ملی سیاست‌گذاری» سال ۱۴۰۰ با بیش از ۲۵۰ پروژه اندیشکده‌ای جهش قابل توجهی را تجربه کرد. دور سوم و کنونی آن با عنوان «دومین جایزه ملی سیاست‌گذاری» با دریافت ۷۰۰ پروژه از طریق فراخوان و ۲۰۰ پروژه از طریق رصد کلید خورد و اکنون در تدارک برگزاری اختتامیه آن هستیم.

تعریف پروژه موفق در رویداد جایزه ملی سیاست‌گذاری

نظری با اشاره به تعریف پروژه موفق در این رویداد بیان کرد: پروژه اندیشکده‌ای، تلاش یک مجموعه سیاست‌پژوهی و مشاوره سیاستی است که حل مسئله در یک حیطه تخصصی را دنبال می‌کند. این تلاش در مراحل متعدد از شناخت مسئله تا اجرایی و عملیاتی‌سازی راهکارهای ارائه‌شده، طیفی از فعالیت اندیشکده‌ای را می‌سازد.

وی افزود: جایزه ملی سیاست‌گذاری فراخوانی، ارزیابی و تقدیر از فعالیت‌های حل مسئله در کشور به روش اندیشکده‌ای است.

رئیس دبیرخانه دائمی جایزه ملی سیاستگذاری عنوان کرد: درواقع جایزه ملی سیاست‌گذاری، پاسداشت اهتمام مستمر مجموعه‌های اندیشکده‌ای در راستای حل مسائل عمومی کشور است. و این اهتمام در نفس خود، دغدغه‌ای ارزشمند است. اماحد نهایی و موفقیت آن با اثرگذاری بر نظام تصمیم و حکمرانی کشور در حوزه‌های تخصصی سنجیده می‌شود.

رویداد رقابت و ارزیابی اندیشکده‌ها یا پروژه‌های اندیشکده‌ای

نظری ضمن اشاره به رقابت اندیشکده‌ها در این رویداد تصریح کرد: آهنگ و رویکرد جایزه ملی سیاست‌گذاری در فراخوانی، دریافت «پروژه‌های اندیشکده‌ای» یا در ادبیاتی دیگر «گزارشات سیاستی» است؛ اما پروژه‌های اندیشکده‌ای یا گزارشات سیاستی از ماهیت عملکرد اندیشکده‌ها جدا نیستند.

وی افزود: درواقع پروژه اندیشکده‌ای مجموعه‌ای از فعالیت‌های یک مجموعه به‌عنوان اندیشکده است که قصد اثرگذاری بر نظام تصمیم و سیاست در آن حوزه خاص را دارد. خروجی این مجموعه فعالیت، تبدیل به گزارشی سیاستی می‌شود که از بیان مسئله تا روند اجرا و عملیات آن را شرح می‌دهد.

رئیس دبیرخانه دائمی جایزه ملی سیاستگذاری بیان کرد: این فعالیت‌ها گاه به‌شکلی تسلسل‌وار و در امتداد هم منجر به اثرگذاری بر نظام حکمرانی و سیاست‌گذاری می‌شوند در چنین زنجیره‌ای که هر جز از فعالیت اندیشکده در به‌ثمررسانی نهایی پروژه دارای اهمیت ویژه است، تفکیک میان اندیشکده و خروجی آن دشوار و چه‌بسا نامعقول باشد بنابراین می‌توان گفت جایزه ملی سیاست‌گذاری از خلال مرور و ارزیابی پروژه‌های اندیشکده‌ای، قصد شناسایی و برجسته‌سازی روش‌ها و متدولوژی‌های اندیشکده‌ها را در حل مسائل دنبال می‌کند.

تفاوت پروژه اندیشکده‌ای و گزارش سیاستی

نظری با اشاره تعریف پروژه اندیشکده‌ای عنوان کرد: پروژه اندیشکده‌ای، منظومه‌ای از فعالیت‌های بهم‌پیوسته برای حل مسئله در یک حوزه خاص هستند. و گزارشات سیاستی، خروجی‌های نوشتاری آن مجموعه فعالیت‌هاست. بنابراین نوعی رابطه عام و خاص بین آن‌ها برقرار است. که پروژه اندیشکده‌ای را شامل گزارش سیاستی می‌کند.

رئیس دبیرخانه دائمی جایزه ملی سیاستگذاری اظهار کرد: نکته ظریفی که وجود دارد این است که گزارشات سیاستی تا حد مطلوبی تبلوری از پروژه‌ها و نحوه عملکرد اندیشکده‌ها در موضوع مورد نظر هستند. آنچه در دنیا با ادبیات «پالیسی پیپر» مشهور است، درواقع چکیده‌ای مؤثر از مجموعه مطالعات و اقدامات اندیشکده‌هاست که قرار است بر مسئول مربوطه در یک حوزه تخصصی مؤثر افتد.

وی اضافه کرد: آنچه تاکنون در کشور شاهد بودیم رشد خودروی اندیشکده‌ها بود که موجب ابداع روش‌های متعدد حل مسئله شده است. اما این روش‌ها بازتاب موثقی در گزارشات سیاستی و خروجی‌های اندیشکده‌ها نداشته است. جایزه ملی سیاست‌گذاری به‌بیانی تلاشی جمعی برای غلط‌گیری از گزارشات سیاستی است؛ از طریق فرصتی که برای ارائه کامل پروژه‌ها در حضور داوران تخصصی فراهم می‌آورد.

نظری درباره مسیر آینده جایزه ملی سیاست‌گذاری توضیح داد: جایزه ملی سیاست‌گذاری از آنجایی‌که شناسایی و برکشیدن و پروردن پروژه‌های اندیشکده‌ای را دنبال می‌کند، بنابراین اعداد و ارقام آن جامعیتی کمی در این حوزه را نشان می‌دهد که حائز توجه است. اما از منظری دیگر از آنجا که از دیگر رسالت‌های این جشنواره ملی الگوسازی و برجسته‌سازی الگوهای موفق حل مسئله در زیست‌بوم اندیشه‌ورزی است، وجه کیفی آن و دسته‌بندی‌های محتوایی و مقوله‌بندی‌های کاربردی آن برای اثر واقعی بر نظام حکمرانی و سیاست‌گذاری کشور اهمیت خاص و مبرز می‌یابد.

نوید نظری، مدیرعامل خانه اندیشه‌ورزان و رئیس دبیرخانه دائمی جایزه ملی سیاستگذاری در پایان گفت: درمجموع می‌تواند گفت هدف کمی آن که می‌توان به‌طور قاطع آن را پرتعدادترین رویداد زیست‌بوم طی سی سال و بلکه تاریخ سیاست‌گذاری کشور دانست، به‌شکل قابل دفاعی محقق شده است و برای دور بعد به فضل خداوند منان در حال طراحی‌های ابتکاری برای ارتقای کیفی بیش از پیش آن هستیم.


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

مراسم دعای عرفه در مصلی امام خمینی (ره) اهواز