سردرگمی شدید در غرب
انتخابات اخیر ایالات متحده آمریکا مانند بمبی بزرگ وسط کشورهای متحد آمریکا منفجر شد و مخصوصا در میان کشورهای اروپایی یک سردرگمی شدید ایجاد کرده.
طی چند سال اخیر برخی سیاستمداران اروپایی منافع کشورهای خود وعموما اتحادیه اروپا را گرو منافع آمریکا قرار دادند.
امروزه با انتخاب دونالد ترامپ و اظهاراتش مبنی بر اینکه تصمیم دارد هزینه هایی را که آمریکا برای اوکراین خرج می کند را قطع کند ودر این راستا با روسیه مصالحه کند به یکباره همه چیز به هم ریخته.
در حالی که این کشورها می توانستند به سمت صلح و آتش بس با روسیه بروند به نظر می رسد در چند صباح باقیمانده از عمر دولت بایدن تصمیم دارند جنگ را به اوج خود برسانند و حتی به دنبال آن بودند که به نحوی شرایطی ایجاد کنند تا روسیه وادار به استفاده از تسلیحات هسته ای شود وعملا ترامپ نتواند جنگ را متوقف کند.
جای تاسف دارد که بعد از بیش از سه سال هنوز آنها تصور می کنند که می توانند با روسیه مقابله نظامی کنند و اوکراین تحمل ادامه جنگ را دارد و می توانند مردم اوکراین را قربانی منافع برخی سیاستمداران کنند.
تا وقتی که اینها متقاعد نشوند که جنگ راهکار نیست و باید به سمت دیپلماسی بروند بعید به نظر می آید که افقی برای پایان جنگ دیده شود
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه اخیرا گفت: "راه حل مذاکره برای بحران اوکراین در صورتی امکانپذیر است که ایالات متحده و غرب تشخیص دهند که هیچ جایگزینی برای پیشنهاد صلح ژوئن پوتین وجود ندارد که "بر اساس تحولاتی که از آن زمان تاکنون در صحنه رخ داده است، تنظیم شود".
به نظر می رسد باز های اروپایی باید متوجه شوند که شکست روسیه برایشان امکان پذیر نیست و آنها مجبور هستند با روسیه گفتگو و تعامل کنند و همین مساله می تواند موجب شعله ور تر شدن جنگ در اوکراین شود.
اخیرا آقای ولادیمیر پوتین اظهار داشته که پاسخ حملات اوکراین به عمق خاک روسیه با سلاح های غربی هدف قرار دادن کل خاک اوکراین خواهد بود و روسیه هم ثابت کرده که این توانمندی را دارد و می تواند اهدافی در کل خاک اوکراین راهدف قرار دهد.
همچنین به نظر می رسد روسیه ممکن است تصمیم بگیرد همه ارتباطات لژستیک اوکراین را قطع کند و در این راستا احتمالا محموله های تسلیحاتی غرب و یا انبارهای تسلیحاتی اوکراین را نیز نابود کند.
قطعا پس از اینکه چنین اتفاقی پیش آید مقامات این کشورها متوجه خواهند شد که مقابله با روسیه حد و مرز دارد و اینگونه نیست که آنها بتوانند هر کاری بخواهند انجام دهند.
البته همه اینها همچنین به تصمیم دولت بعدی ایالات متحده نیز گره خورده.
عملا اگر ترامپ تصمیم بگیرد که دست از حمایت از اوکراین بردارد جمع کشورهای اروپایی توان جبران خروج ایالات متحده از این چالش را نخواهند داشت و آنوقت است که آنها مجبور خواهند بود که به پیشنهاد صلح ژوئن فکر کنند و به سمت آن بروند.
اما نکته قابل تامل در این ماجرا این است که اگر عاقلی در میانشان باشد به آنها می گوید اگر آنها در شرایط فعلی به سمت پیشنهاد صلح ژوئن بروند ممکن است بتوانند تعاملات بهتری با روسیه داشته باشند تا زمانی که روسیه ضربه های مهلک تری بر سر اوکراین وارد کند و ترامپ بیاید و حمایت های آمریکا را قطع کند.