نوآوری فرهنگی و توسعه اجتماعی با ابتکارات یک روحانی خراسانی


نوآوری فرهنگی و توسعه اجتماعی با ابتکارات یک روحانی خراسانی

خلیل آباد- یک روحانی مسجد جامع شهرستان خلیل آباد با انجام فعالیت‌های فرهنگی و ترویجی، ضمن ایجاد همدلی در بین مردم، از لحاظ فرهنگی شهر را متحول کرده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- حسین نوری: کندر یکی از بخش‌های شهرستان خلیل‌آباد است که در فاصله ۱۷ کیلومتری مرکز شهرستان واقع شده است. این شهر با داشتن بیش از ۷ هزار نفر جمعیت، مرکز بخش ششطراز است که از سال ۱۳۸۴ از روستا به شهر تبدیل شده و امروز یکی از بخش‌های دارای ظرفیت در شهرستان خلیل‌آباد است.

یک روحانی مسجد جامع این شهر با انجام فعالیت‌های فرهنگی و ترویجی، ضمن ایجاد همدلی در بین مردم، از لحاظ فرهنگی شهر را متحول کرده است. بر این اساس عزم سفر کرده و به دیدار حجت‌الاسلام سید مرتضی اسماعیلی، فردی غیربومی از منطقه ترشیز، رفتیم تا درباره فعالیت‌های انجام‌شده و اقداماتی که وی در مباحث مختلف از جمله زکات مال، فعالیت‌های فرهنگی و ورزشی، اجرای طرح فدک، تأسیس انجمن خیرین، کمک به بیماران و زندانیان و نیز تأمین جهیزیه و کمک به برنامه‌های ورزشی داشته، گفتگو کنیم.

وی در ابتدا از حسن نیت خبرگزاری مهر تشکر و اظهار کرد: شهر کندر دارای ظرفیت‌های فراوان در زمینه‌های کشاورزی و دامداری است و مردمی سخت‌کوش و فعال در برنامه‌های مشارکتی دارد.

وی افزود: از سال ۱۴۰۰ که در شهر کندر مشغول به کار شدم، یکی از برنامه‌های خود را به مسائل فرهنگی معطوف داشتم و در کنار امور تبلیغی، زمانی را برای حضور در جمع جوانان و نوجوانان اختصاص دادم. از سال ۱۴۰۲ که عنوان امام محله را داشتم، خود را در کنار مردم و در برنامه‌های مردم شریک دانسته و همراه آنان در کلیه برنامه‌ها بودم.

نوآوری فرهنگی و توسعه اجتماعی با ابتکارات یک روحانی خراسانی

اسماعیلی در ادامه گفت: مثلاً از آنجا که در اینجا نه زمین دارم و نه آب، در بحث خاموشی چاه موتورها نیز در کنار مردم بودم و از خودشان بیشتر مباحث خاموشی را دنبال و پیگیری می‌کردم. این اقدامات منجر به اعتماد بیشتر مردم و جوانان شد و در هر کاری که نیاز به همراهی و مشارکت داشتم، کنار من بودند. در طول یک سال گذشته با شناسایی مشکلات مردم در حوزه‌های مختلف، کار را به صورت تشکیلاتی شروع کردیم. یکی دیگر از برنامه‌های ما در شهر کندر، متأسفانه، تولید مشروبات الکلی از بهترین میوه انگور بود. وارد مذاکره شدیم و این افراد را شناسایی کرده و پیرامون این موضوع صحبت کردیم.

وی بیان کرد: در این راستا، تعداد افرادی که تولید کننده بودند را از طریق ارتباط دوستی از این مسیر جدا کردیم و برایشان مسیرهای فعالیت دیگری جایگزین کردیم که امروز می‌توانم به جرأت بگویم که در شهر کندر دیگر کسی که از این میوه خوب انگور مشروبات الکلی تولید و توزیع کند، نداریم.

اسماعیلی افزود: تأسیس هیأت عزاداری ابن الرضا یکی دیگر از برنامه‌ها بود که جوانان را دور هم جمع کردیم و برنامه‌ها و کارهای فرهنگی را به خودشان سپردیم و در برنامه‌های مختلف دخیل شدند. این اعتماد دوطرفه منجر به کارهای خوبی شد که امروز در شهر کندر، سیل همراهی‌ها در امور مختلف خیر سرازیر شده و از هم سبقت می‌گیرند.

وی بیان کرد: یکی از موضوعاتی که با جوانان مطرح می‌کردیم، نبود امکانات یا تسهیلات برای کارهای مختلف بود. در این‌گونه شهرها، ۶ ماه از سال، کار و برنامه‌های کشاورزی فراهم است و ۶ ماه دیگر سال، متأسفانه فقط بیکاری است. ما آنان را با همکاری مدیران کارخانجات مختلف که کار می‌خواستند، به آنان معرفی کردیم و مشغول به کار شدند و برای افراد دیگر وام تدارک دیدیم و به این ترتیب اقدامات دو طرفه ایجاد شد.

اسماعیلی افزود: به عنوان رفیق در کنار جوانان هستم و خدا را شکر بهترین جوانان را داریم. باید با آنان صادق بود و حرف‌هایشان را شنید.

وی در بحث خاموشی چاه موتورها گفت: با پیگیری‌های صورت‌گرفته، در ابتدای امسال یک نیروگاه سه مگاواتی را با کمک کشاورزان آغاز کردیم که بیش از ۷۰ میلیارد تومان هزینه خواهد داشت و امیدواریم تا چند ماه آینده به پایان برسد و برای سال آینده مشکلات کشاورزان و باغداران از لحاظ خاموشی‌ها کمتر شود. توجه به زیرساخت‌های حوزه کشاورزی را مردم به خوبی همراهی دارند و تأمین هزینه‌های این نیروگاه به‌طور کل از خودیاری و افراد دارای آب در چاه موتورها است.

اسماعیلی افزود: یکی دیگر از طرح‌هایی که در شهر کندر برنامه‌ریزی کردیم، اجرای طرح فدک بود. در این طرح، کمک به جوانان در امر ازدواج، کمک به جهیزیه نوعروسان و جوانان، کمک به کارهای عام المنفعه در شهر، ساخت غسالخانه، ساخت و کمک به فضاهای ورزشی، فرهنگی و آموزشی، و کمک معیشتی به افرادی که شناسایی کرده‌ایم، مورد توجه قرار گرفت. در این طرح با کمک انجمن خیرین که در حال حاضر در کنار هم هستیم، در اولین برنامه به همه باغداران عرض کردیم هر کس فقط یک میم از انگور باغ خود را برای طرح فدک در نظر بگیرد و هزینه و درآمد آن را در اختیار ما قرار دهد.

وی گفت: با این اقدام، درآمد آن یک درخت انگور یا میم انگور به طرح فدک داده شد و ما نیز از محل درآمد جمع‌آوری‌شده این نذورات، برای مردم هزینه کردیم. در همین سال جاری و ابتدای شروع سال تحصیلی، صدها پک لوازم‌التحریر تهیه کردیم و به دانش‌آموزان هدیه دادیم. از آنجا که اهالی دیدند کمک‌های آنان از محل واریزی هدیه درآمد میم انگور در امور مختلف شهر، از جمله فعالیت‌های فرهنگی، هزینه می‌شود، اعتمادها دوچندان شد و به‌طور مرتب همراهی و مشارکت دارند.

اسماعیلی افزود: اخیراً قطعه زمینی در جوار مسجد بود که بلااستفاده مانده بود. با کمک شورا و شهرداری، طرح تفکیکی اجرا شد و زمین از محل جمع‌آوری زکات به مبلغ یک میلیارد و ۵۰ میلیون تومان خریداری شد و در اختیار طرح فدک قرار گرفت که به ۵ قطعه ۲۰۰ متری تبدیل شد. از محل فروش یک قطعه از این زمین، به یادواره شهدای شهر در هفته بسیج و یا ساخت المان شهدای گمنام و بیماران کمک کردیم. و اکنون هم در نظر داریم برای جوانان در امر ازدواج به آنان کمک کنیم.

وی بیان کرد: ساخت دو واحد مسکونی برای دو فرد مؤثر از همین محل و دیگر کمک‌های مردمی و کمک گروه جهادی را انجام دادیم که امروز با سامان یافتن آنان در واحد مسکونی خوب قدردان هستند و مردم هم شاهد بودند.

اسماعیلی گفت: آزادسازی زندانیان غیرعمد با شناسایی صورت‌گرفته و مشورت مجموعه، دیگر برنامه طرح فدک بود که تاکنون سه نفر آزاد شده و در شهر زندگی می‌کنند و برای آنان هم کمک‌هایی صورت گرفته است که امروز دارای جایگاه وزین در شهر هستند.

وی ادامه داد: از برنامه‌های فرهنگی و خدماتی دیگر، جمع‌آوری کمک برای درمانگاه، کمک به بیماران، کمک به فضاهای آموزشی و تأمین تجهیزات لازم در مدارس، کمک به تیم‌های ورزشی در شهر و شرکت آنان با نام مسجد جامع در مسابقات مختلف فرهنگی و ورزشی، تهیه اقلام مورد نیاز برای افراد آسیب‌دیده است که به یاری خدا در حال انجام است و امروز مردم با مسجد و فعالیت‌های فرهنگی مأنوس و همراه هستند.

اسماعیلی اظهار کرد: پیگیری بحث خاموشی چاه موتورها و امور جوانان مجدانه دنبال می‌شود. همچنین، یک مورد دیگر که از رسم یا خرافات هنوز در شهر اتفاق می‌افتد و آن هم کشتن گوسفند جلوی تابوت افراد متوفی است که این موضوع را هم در حال فرهنگ‌سازی هستیم که اتفاق نیفتد. در مجموع، در برنامه‌های مختلف، هم افراد مسجدی و هم غیر مسجدی به ما کمک می‌کنند و همراهی دارند.

وی گفت: دیگر برنامه‌ای که در حال اقدام هستیم، هزینه‌های گزافی است که در عزاداری‌های افراد متوفی توسط خانواده‌های آنان صورت می‌گیرد. این موضوع هم با پیگیری‌ها کمی کمتر شده ولی باید بیش از این کاهش یابد و این پول‌ها و هزینه‌ها برای امور خیر در شهر هزینه شود که در دست اقدام است و برای خیرات فرد متوفی باقی الصالحات خواهد بود.

اسماعیلی دیگر اولویت‌های مجمع خیرین و طرح فدک کندر را کمک به فضاهای آموزشی، درمانگاه و کمک به اقشار نیازمند و در ادامه، کمک به جهیزیه و امور خدماتی نام برد که در این راستا فعالیت‌ها را معطوف کرده ایم.

وی موضوع زکات مال را برای مردم در شهر و روستاها پیگیر است که برای خود شهر و امور عمرانی صرف و هزینه می‌شود. از این محل تاکنون اقدامات مؤثری در ساخت خانه، برنامه‌های فرهنگی ورزشی و ساخت سالن ورزشی برای جوانان و نیز مجموعه‌ای دیگر برای بانوان در دست اقدام داریم که بانوان به‌صورت مجزا از مکانی خاص خودشان برنامه‌های ورزشی را پیگیری داشته باشند. نکته دیگر اینکه به تیم‌های برتر شهر که در مسابقات حضور دارند، برنامه تشویق داریم و آنان را حمایت می‌کنیم.

اسماعیلی گفت: کمک به آسفالت کوچه‌ها، ساخت پل و امور خدماتی و عمرانی از راه زکات ممکن است و امروز مردم شهر کندر، الحمدالله، بیشترین کمک را از بحث زکات مال خود به مجموعه خیرین سلامت و طرح فدک دارند.

وی اظهار کرد: اگر عزیزان روحانی خود را در کنار مردم داشته باشند و صرف نماز و… نباشد، کارهای بزرگی در مناطق و شهر قابل انجام است و اعتماد متقابل موجب اقدامات بزرگی در شهر می‌شود.



سوره طه (فضیلت، شان نزول و ختم برای ازدواج)