وضعیت ایدز در مدیترانه شرقی ناگوار است
از سال ۱۹۸۸ هر ساله اول دسامبر با عنوان روز جهانی ایدز برای مبارزه باتبعیض ها، افزایش آگاهی و آموزش در این زمینه نامگذاری شده.
هر ساله در این روز به جهان یادآوری میشود که HIV از بین نرفته و کماکان باید خطر ابتلا به آنرا جدی گرفت.
ایدز اولین بار در سال ۱۹۸۱ توسط مرکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC) شناخته شد، در حالی که عامل آن (عفونت HIV) در اوایل آن دهه شناخته شده بود.
نخستین مورد ابتلا به ایدز در ایران یک کودک ۶ ساله ی مبتلا به هموفیلی بود که به واسطه ی فرآورده های خونی آلوده ی فرانسوی دچار این ویروس شده بود.
از دهه ی ۱۳۸۰ خورشیدی دولت ایران در راستای بهبود بهداشت خانواده و سلامت جامعه فعالیتهای آگاهی بخشی نسبت به این بیماری و ارائه آموزشهای جنسی را در سطح کشور شروع کرد. در حال حاضر بنابر گزارش برنامه توسعه ی سازمان ملل متحد این کشور در بالاترین جایگاه در میان کشورهای منطقه از نظر بهداشت و ارائه آموزشهای جنسی در زمینه پیشگیری از ایدز قرار دارد.
به گزارش خبرنگار اسپوتنیک در تهران علی رضا رییسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره وضعیت ابتلا به ایدز در دنیا و ایران گفت: در دهههای اخیر اقدامات خوبی با در دسترس قرار گرفتن کیتهای ارزان قیمت و داروهای موثر در مورد اچ آی وی آغاز شده و در کشورهای آفریقایی که این بیماری شیوع زیادی داشته، با کاهش ایدز مواجه هستیم.
بر اساس اهداف سازمان جهانی بهداشت درباره ایدز، نود درصد بیماران مبتلا باید شناسایی شده، نود درصد این بیماران تحت درمان قرار گرفته و نود درصد این افراد باید درمان موثر دریافت کنند.
اکنون در دنیا میزان شناسایی ابتلا به ایدز افزایش یافته و این افراد تحت درمان قرار میگیرند و تقریبا حدود هفتاد درصد نیز درمان موثر دریافت میکنند و سازمان جهانی بهداشت، سال ۲۰۳۰ را برای رهایی از ایدز هدف قرار داده است.
وی افزود: در منطقه مدیترانه شرقی وضعیت ایدز از سایر کشورها خرابتر است؛ زیرا میزان شناسایی حدود ۳۶ درصد در منطقه است و ۶۰ درصد این بیماران تحت درمان قرار گرفته و ۷۰ درصد کاهش سطح ویروسی دارند.
در ایران میزان شناسایی ایدز حدود ۵۶ درصد، میزان تحت درمان قرار گرفتن حدود ۸۵ درصد و میزان درمان موثر حدود ۹۳ درصد است، یعنی مشکل اصلی ما در مرحله اول و شناسایی بیماری است.
مهمترین قسمت کار در بحث شناسایی است و تلاش کردیم در پویش شناسایی ایدز، بیماریابی دو برابر شود و حتی انتقال ایدز از مادر به جنین صفر شود؛ یعنی درمان موثر به بیماران داده میشود.
با همکاری خوبی که ارگانها انجام میدهند، درصد انتقال از معتادان تزریقی از ۱۵ درصد به ۴ درصد و در زندانها از ۳ درصد به یک درصد رسیده است.
معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میزان انتقال از کاهش چشمگیر میزان انتقال ایدز از طریق سرنگ آلوده خبر داد اما تاکید کرد انتقال ایدز از طریق رابطه جنسی افزایش یافته است و اظهار داشت:
تاکنون ۴۴ هزار بیمار مبتلا به ایدز تخمین زده شده که حدود ۲۵ هزار نفر شناسایی شده و ۲۰ هزار نفر بیمار مبتلا به ایدز مراجعه کرده و خدمت دریافت کردهاند و ۱۹ هزار نفر تحت پوشش درمان قرار دارند.
در حال حاضر ۲۰۰ پزشک عمومی آموزش دیده برای درمان ایدز داریم و هیچ کدام از بیماران مبتلا به ایدز در حوادث مختلف، بدون دارو نماندهاند.
وی افزود: بیش از ۲۰۰ مرکز مشاوره ایدز در کشور داریم و پس از تست اولیه و مثبت شدن آن، شخص به مرکز مشاوره ارجاع شده و اگر تمایل داشت، آزمایش پیشرفتهتری انجام شده و سپس تحت درماخ قرار میگیرد.
در دنیا در حال کار روی داروهای جدیدی هستند که میتواند تحولی در درمان ایدز ایجاد کند.