بورس زیر ذره بین کارشناسان /چه سرنوشتی در انتظار بازار سهام است؟
کارشناسان می گویند بورس در شرایطی قلههای تاریخی خود را فتح میکند که سکاندار فعلی وزارتخانه اقتصاد عبدالناصر همتی است، کسی که در سالهای اوج بازار ریاست بانک مرکزی را عهدهدار بود و با تجربهای که از آن سالها کسب کرده، میتواند بازار این روزها را به مسیر مشخصتری هدایت کند
بازار سرمایه در شرایطی با توجه به متغیرهای فعلی در مسیر صعودی گام برمیدارد که همچنان معاملات هیجانی در اتمسفر بازار به طور مشخص نمایان است. با این وجود برخی از کارشناسان رشد این روزهای بازار را به دید خوشایندی میبینند و نسبت به ارزندگی بازار و جاماندگی آن از سایر بازارها همچنان تاکید دارند.
در حالی برخی دیگر رشد این روزهای بازار را ادامهدار ندیده و اصلاح قیمتی را در مسیر بازار ترسیم میکنند، با این وجود به نظر میرسد در صورتی که متغیرهای تاثیرگذاری مانند سامانه توافقی و تداوم رشد ارزش معاملات ادامهدار باشد و از تبوتاب معاملات هیجانی سرمایهگذاران کاسته شود، روند پایدار صعودی بازار به ماههای آینده سال سرایت پیدا خواهد کرد.
بازار از دریچه آمار
روز یکشنبه دماسنج اصلی تالار شیشهای با افزایش ارتفاع حدودی ۲درصدی همراه بود و در پایان ساعت معاملاتی در سطح ۲میلیون و ۶۵۳هزار واحدی ایستاد. رشد حدود ۵۱هزار و ۹۹۵واحدی شاخص کل بورس در حالی محقق شد که نماگر هموزن با صعود ۱.۴۰درصدی روبهرو شد و در سطح ۸۴۵هزار و ۹۳۳واحدی قرار گرفت.
در این بین شاخص کل فرابورس که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۱.۰۷درصد سبزپوش شد و در نهایت در سطح ۲۵هزار و ۸۳۶واحدی کار خود را به اتمام رساند. روز یکشنبه ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حق تقدم بازار میشود، مقدار ۱۱هزار و ۶۱۲میلیارد تومانی را ثبت کرد. بهعلاوه ۲۱۳میلیارد تومان پول حقیقی نیز به گردونه معاملات بازار وارد شد.
بورس در رصد کارشناسان
مریم محبی، کارشناس بازار سرمایه، در توصیف وضعیت بازار اظهار کرد: وضعیت این روزهای بازار تنها نتیجه انتشار خبر حذف دلار نیما از معاملات و جایگزینی آن با سامانه توافقی نبوده، بلکه رشد این روزها برآیندی از اقدامات پیاپی و مستمر وزیر امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی و سازمان بورس است.
گمانهزنیها از عدم افزایش چندان نرخ بهره از سوی رئیس بانک مرکزی آغاز شد و در نهایت به اعلام الزام حمایت از بازار سهام از سوی متولیان انجامید. با این وجود در خصوص ادامهدار بودن روند مثبت این روزها باید اظهار کرد بازار با بورس سال ۹۹ تفاوتهای زیادی پیدا کرده و اصطلاحا حرفهایتر شده است. سهام مطلوب میتوانند پس از به تعادل رسیدن بازار مسیر خود را از سایر سهام جدا کنند و شرایط تعدیلیافتهتری در بورس حاکم شود.
این کارشناس بازار ادامه داد: بورس در شرایطی قلههای تاریخی خود را فتح میکند که سکاندار فعلی وزارتخانه اقتصاد عبدالناصر همتی است، کسی که در سالهای اوج بازار ریاست بانک مرکزی را عهدهدار بود و با تجربهای که از آن سالها کسب کرده، میتواند بازار این روزها را به مسیر مشخصتری هدایت کند. امید میرود وزیر اقتصاد در ادامه توجه به حقوق سهامداران را همچنان اولویت اقدامات خود قرار دهد.
این کارشناس بازار افزود: جذابیت سهام کوچک در شرایطی که دامنه نوسان محدود است ادامهدار خواهد بود. با این وجود در شرایط فعلی تغییر دامنه نوسان بازار به نظر میرسد نمیتواند مسیر بازار را بهبود بخشد، چراکه در وضعیت فعلی هر گونه رفتار هیجانی میتواند بورس را به مسیر نامطلوبی بکشاند. این کارشناس بازار در پایان افزود: انتظار میرود به مرور زمان از هیجان و تبوتاب بازار کاسته شود و بازار روند منطقیتری را در روزهای آینده دنبال کند.
حسن رضاییپور، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت بورس اظهار کرد: رویکرد اقتصادی دولت برای حذف قیمتگذاری دستوری که شاخصترین آن چندنرخی بودن نرخ ارز بود، در مسیر اجرایی قرار گرفته است. با این اقدام بسیاری از مشکلات صنایع و اقتصاد که از شکاف زیاد دلار نیما با دلار بازار آزاد ناشی میشد، برطرف شد. از طرفی صحبتهای تاثیرگذار وزیر امور اقتصادی و دارایی در کنار اظهارات مثبت رئیس سازمان بورس در هفتههای گذشته باعث شد جو مثبتی در بازار حاکم شود.
این کارشناس بازار در ادامه افزود: با این وجود بازار سرمایه همچنان به عواملی چون نوسانات نرخ ارز، ثبتنام خودرو که با بلوکه شدن بخشی از نقدینگی رخ میدهد و ریسکهای سیستماتیک اهمیت زیادی میدهد. از این رو با بهبود عوامل فوق، وضعیت بازار میتواند تحتالشعاع قرار بگیرد. باید اظهار کرد که مثبتهای این روزهای بازار دائمی نخواهد بود و بازار در مسیر صعود خود با اصلاح و تعدیل قیمتی مواجه خواهد بود. از این رو به سرمایهگذاران توصیه میشود از خرید و فروشهای هیجانی پرهیز کنند تا متحمل زیانهای سنگین نشوند.
این کارشناس بازار در خصوص راهاندازی سامانه توافقی اظهار کرد: قسمت عمده ارز رسمی که در سامانه نیما عرضه میشد و تخصیص آن در قیمتهایی پایینتر از دلار بازار آزاد و شکافی که میان دلار نیما با دلار بازار آزاد ایجاد شده بود، حاشیه سود بسیاری از صنایع را دستخوش تغییراتی کرده بود. با راهاندازی سامانه توافقی، صنایع صادراتیمحور مستقیما از حذف دلار نیما منتفع خواهند شد. باید منتظر ماند سرنوشت بازار توافقی به دلار نیمایی دچار خواهد شد یا خیر.
همچنین به نظر میرسد سرمایهگذاران بلندمدت آنطور که باید و شاید نقدینگی خود را به بازار جاری نکردند. سرمایهگذاران کوتاهمدت عمده معاملهگران این روزهای بازار را تشکیل میدهند و با نوسانگیری، اقدام به خرید و فروش سهام میکنند. به نظر میرسد آرامش اقتصادی و سیاسی میتوانند دست به دست هم دهند و شرایط پایداری را برای بازار رقم زنند.
این کارشناس بازار در پایان گفت: پیشبینی وضعیت آینده بازار به سیاستهای دولت بازمیگردد. باید دید سیاستها و وضعیت متغیرهای تاثیرگذار بر بازار در روزهای آینده چگونه تغییر پیدا خواهد کرد.