ناترازی انرژی در تمام حاملهای انرژی مشاهده میشود. این درحالی است مشکل ناترازی تنها به برق ختم نشده و در مورد بنزین، گازوئیل و گاز هم مشاهده میشود. باتوجه به اینکه در مورد گاز در فصل سرما بیشتر با این موضوع درگیر هستیم؛ روزانه حدود ۸۰۰ میلیون متر مکعب گاز تولید میشود که در زمان سردی هوا مصرف گاز در بخش خانگی به تنهایی به بیشاز ۶۰۰ میلیون متر مکعب رسیده و در نتیجه به اندازه کافی گاز برای استفاده بخشهای نیروگاهی و صنعت نداریم.
در مورد برق نیز همین منوال برقرار است؛ همه میدانیم ۹۰درصد تولید برق وابسته به گاز است و درنتیجه از آنجاکه امکان تامین گاز نیروگاهها برای تولید برق به اندازه کافی نیست به اجبار به گازوئیل و مازوت روی آوردهایم. ازسویدیگر با استفاده مازوت و گازوئیل در نیروگاهها دارای مشکل خواهیم شد، ضمن آنکه حملونقل گازوئیل بسیار سخت انجام میشود، این ماده نیز با ناترازی و کمبود مواجهه است؛ مازوت نیز آلایندگی بسیاری ایجاد میکند.تمام این موارد استفاده و تولید برق را دچار چالش کرده است.
مصرف بنزین در روز به مقدار حدودا ۱۲۶میلیون لیتر میرسد در حالی که در کشور روزانه تولید تنها حدود ۱۲۰میلیون لیتر برنامهریزی شده است. مقدار تولید و مصرف گازوئیل تقریبا برابر و حدود ۱۱۰میلیون لیتر به صورت روزانه است.
در تمام حاملهای انرژی نه با ناترازی که با بحران مواجه هستیم و این بحرانی است که روزبهروز به صورت عمیقتر درآمده و دلیل آن چیزی نیست جز اینکه در تمام حاملهای انرژی شاهد افزایش تقاضا هستیم، در صورتی که در بخش تولید افزایش میزان تولید مشاهده نمیشود.
از طرفی باتوجه به اینکه در شرایط فعلی دچار ناترازی گاز نیز هستیم، احداث نیروگاه حرارتی راهکار این چالش نیست و راهکار ما تجدیدپذیرها هستند. بنابراین، یکی از لازمههای جبران ناترازی برق استفاده از فناوریهای جدید است، هر سال با تقاضای ۶درصدی مصرف برق مواجه میشویم که به موازات آن تولید هم باید افزایش یابد.
در بحث تولید باید نیروگاههای جدید احداث شود اما بررسیها نشان میدهند سال گذشته ۱.۷دهمدرصد ظرفیت نیروگاهی کشور افزایش پیدا کرد یعنی ما در بخش تولید و بخش تقاضا عقب افتادیم، اما با فرض ایجاد نیروگاههای حرارتی جدید هم باز هم مشکلی بهنام خوراک وجود دارد، به همین علت ما در بخش تولید نیاز به یک بازنگری داریم.