بورس گوی سبقت را از بازارهای ارز، طلا و سکه ربایید
در معاملات روز دوشنبه، شاخص هموزن با رشد ۰.۶۲درصدی همراه شد. رشد کمتر این شاخص نسبت به شاخصکل گویای توجه کمتر سرمایهگذاران به سهام کوچک در قیاس با سهام شاخصساز است.
روند صعود قیمتها در بورس تهران همچنان ادامهدار است و رشد ناهمگن نمادها در این روزها، از مهمترین ویژگیهای روند صعودی اخیر بازار سهام تلقی میشود. در معاملات روز گذشته نیز استقبال از نمادهای بزرگ و شاخصساز بازار ادامهدار بود و اقبال به سهام باارزش بازار بالا، شاخصکل بورس را با رشد ۱.۲۹درصدی همراه کرد و این نماگر را به سطح ۲میلیون و ۷۹۹هزارواحدی رساند. بورس تهران در دو ماه اخیر بهترین بازار دارایی به لحاظ کسب بازدهی بودهاست و توانسته گوی سبقت را از بازارهای ارز، طلا و سکه برباید.
در معاملات روز دوشنبه، شاخص هموزن با رشد ۰.۶۲درصدی همراه شد. رشد کمتر این شاخص نسبت به شاخصکل گویای توجه کمتر سرمایهگذاران به سهام کوچک در قیاس با سهام شاخصساز است. همچنین شاخصکل فرابورس نیز در روز گذشته ۰.۰۷درصد بر ارتفاع خود افزود. ارزش معاملات خرد بازار در روز گذشته رقم ۱۲هزار و ۶۳۹میلیاردتومانی را بهثبت رساند و هزار و ۴۵میلیاردتومان پول حقیقی نیز وارد گردونه معاملات سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی شد. مادامیکه ارزش معاملات بازار در سطوح بالای ۱۰هزار میلیاردتومان باشد، بازار جای نگرانی ندارد و میتوان اینچنین استنباط کرد که در ازای سهامی که عرضه میشود، خریدار قوی وجود دارد. تثبیت ارزش معاملات در سطوح زیر ۱۰هزار میلیاردتومان برای چندین روز متوالی میتواند در حکم هشداری برای فعالان بازار سهام تلقی شود.
صنایع با بیشترین اقبال حقیقی
صنعت خودرو و ساخت قطعات در معاملات روز گذشته در صدرجدول صنایع با بیشترین ورود پول حقیقی قرارگرفت. در معاملات دیروز، ۱۸۵میلیارد تومان پول حقیقی وارد این صنعت شد. صنعت فرآوردههای نفتی و محصولات شیمیایی نیز رتبههای بعدی را به خود اختصاص دادند. همچنین ۳۲۷میلیاردتومان پول حقیقی نیز وارد صندوقهای اهرمی شد.
ورود دلار به کانال ۷۷هزارتومان
دلار که معاملات روز یکشنبه را در کانال ۷۶هزارتومان به پایان رسانده بود، در معاملات روز گذشته وارد کانال ۷۷هزارتومان شد. این موضوع نیز در تقویت تقاضا برای سهام دلاری بورس تهران اثرگذار بود. افزون بر این، صعود دلار به کانال مذکور، موجی از تقاضا را به سمت صندوقهای طلا روانه کرد و این صندوقها نیز با رشد قیمت و خالص تغییر مالکیت مثبت حقیقی مواجه شدند.
سامانههای خسته، بلای جان بازار
با افزایش ارزش معاملات در روزهای اخیر، مجددا اختلالاتی در سامانههای آنلاین معاملاتی بهوجود آمده و گریبان معاملهگران را گرفتهاست. این اختلالات مشکلاتی مانند مشکل ورود به صفحه آنلاین برخی کارگزاریها، عدمثبت یا ارسال سفارش و عدمبه روزرسانی قیمتها را بهوجود آوردهاست. در سال۹۹ نیز که حجم و ارزش معاملات در سطوح بالایی قرار داشت، مشکلات اینچنینی در هسته معاملات و سامانههای آنلاین معاملاتی کارگزاریها نمایان میشد. ضروری است که متولیان سامانههای آنلاین به ظرفیت و کشش این سامانهها در روزهای شلوغ بازار توجه داشته باشند تا سرمایهگذاران از این امر متضرر نشوند. در همین راستا روز گذشته حامد سنجری مدیر فناوری و اطلاعات سازمان بورس و اوراقبهادار گفت: براساس گزارشهای اعلامی به مدیریت فناوری و اطلاعات سازمان بورس و اوراقبهادار و بررسیهای صورتگرفته، اختلال پیشآمده ارتباطی به سیستمها و سامانه کارگزاریها نداشتهاست. او با بیان اینکه برخی از کارگزاریها از ساعت ۱۰ تا ۱۰:۳۰ دوشنبه با مشکل مواجه بودند، افزود: قطعی ۲۰ تا ۲۵دقیقهای سامانه آنلاین برخی از کارگزاریها، مربوط به لینک شرکت زیرساخت مرکز داده تبیان بودهاست.
توسعه بازار اولیه
با برگشتن بازار به شرایط عادی فرصت خوبی برای سیاستگذار بهوجود آمده که اقدام به عرضه اولیه شرکتهایی کند که چندین ماه بود که در صف عرضه اولیه گرفتار شدهبودند. در چند وقت اخیر، عرضه اولیه سه نماد انجام شدهاست و روز گذشته نیز عرضه اولیه یک شرکت دیگر در بازار انجام شد. با رونق بازار ثانویه میتوان از ظرفیتهای بازار اولیه برای تامین مالی واحدهای تولیدی استفاده کرد. در سال۹۹ نیز که بازار با رشد قابلتوجهی همراه شد، سیاستگذار بورسی میتوانست با عرضه اولیه و پذیرهنویسی شرکتهای مختلف اقدام به تامین مالی بنگاههای مختلف در پهنه بازار سهام کند و از حبابیشدن قیمتها نیز جلوگیری بهعمل آورد.