قرص مارولین چیست و چه کاربردی دارد؟
آنچه در این مقاله میخوانید قرص مارولین که شامل ترکیبی از دزوژسترل و اتینیل استرادیول است، یک قرص ضدبارداری است که عملکرد عالی در پیشگیری از بارداری دارد. مارولین کاربردهای دیگری نیز دارد و گاهی پزشکان برای کنترل کیستهای تخمدان و تنظیم پریود نیز آن را تجویز میکنند.
فهرست مطالب
روشهای ضدبارداری متنوعی در دسترس هستند که هر کسی بسته به ترجیحات و شرایط خود، یک یا ترکیبی از آنها را انتخاب میکند. قرصهای ضدبارداری همچون مارولین نیز یک روش موثر در پیشگیری از بارداری هستند که گاهی برای کاربردهای دیگری هم استفاده میشوند. اگر شما هم به خاطر سهولت مصرف و در دسترس بودن قرص مارولین تصمیم به استفاده از آن را گرفتهاید، بهتر است قبل از مصرف با یک متخصص زنان و زایمان در این باره مشورت کنید. شما میتوانید از سامانه دکترتو برای تعیین وقت ویزیت حضوری و یا مشاوره متنی و تلفنی با بهترین پزشکان استفاده کنید.
قرص مارولین چیست؟
مارولین یک قرص ضدبارداری است که حاوی دو ماده دزوژسترل (شکل مصنوعی پروژسترون) و اتینیل استرادیول (شکل مصنوعی استروژن) است. این دو ماده با جلوگیری از رشد کامل تخمک در هر ماه عمل میکنند. در نتیجه تخمک دیگر نمیتواند اسپرم را بپذیرد و این گونه از لقاح (بارداری) جلوگیری میشود. مارولین همچنین مخاط موجود در دهانه رحم را ضخیمتر میکند که این وضعیت ورود اسپرم به رحم را بسیار دشوار میسازد.
شناسنامه دارویی | توضیحات |
---|---|
قرص مارولین چیست؟ | قرص مارولین یک نوع قرص ضدبارداری خوراکی ترکیبی است که حاوی دو هورمون زنانه، استروژن و پروژسترون، میباشد. این دارو با جلوگیری از آزاد شدن تخمک، ضخیم کردن مخاط دهانه رحم و ایجاد تغییراتی در پوشش داخلی رحم از بارداری جلوگیری میکند. |
نام عمومی دارو | ترکیبی از اتیل استرادیول و دیسگستل |
نام تجاری | مارولین (Marvelon) |
نوع دارو | ضدبارداری خوراکی ترکیبی |
دستهبندی بارداری | دستهبندی بارداری داروها به دلیل تأثیر بالقوه آنها بر جنین بسیار مهم است. قبل از مصرف هر دارویی در دوران بارداری، حتما با پزشک خود مشورت کنید. معمولاً داروهای هورمونی مانند مارولین در دوران بارداری توصیه نمیشوند. |
نیمه عمر | نیمه عمر دارو به مدت زمانی گفته میشود که غلظت دارو در خون به نصف مقدار اولیه خود برسد. نیمه عمر دقیق مارولین به عوامل مختلفی مانند وزن، سن و متابولیسم فرد بستگی دارد. |
دفع دارو | داروهای هورمونی معمولاً از طریق کبد متابولیزه شده و از طریق مدفوع و ادرار دفع میشوند. |
مکانیسم اثر | مارولین با مکانیسمهای زیر از بارداری جلوگیری میکند: جلوگیری از تخمکگذاری: با مهار هورمونهای لازم برای آزاد شدن تخمک ضخیم کردن مخاط دهانه رحم: مانع از ورود اسپرم به رحم میشود. تغییر پوشش داخلی رحم: در صورت بارور شدن تخمک، لانهگزینی آن را در رحم دشوار میکند. |
بهترین شرایط نگهداری | داروها را باید در دمای اتاق، دور از نور مستقیم خورشید و رطوبت نگهداری کرد. همچنین، دارو را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید. |
نحوه مصرف | نحوه مصرف دقیق مارولین را پزشک یا داروساز به شما خواهد گفت. معمولاً مارولین به صورت روزانه و در یک زمان مشخص مصرف میشود. |
اشکال دارویی | مارولین معمولاً به صورت قرص خوراکی موجود است. |
داروهای همگروه | داروهای همگروه مارولین، داروهای ضدبارداری خوراکی ترکیبی دیگری هستند که حاوی ترکیبات هورمونی مشابه میباشند. برخی از این داروها عبارتند از: لوژست یاسمین مرسیلون و… |
نحوه مصرف قرص مارولین
برای استفاده از قرص مارولین، باید تمام دستورالعملهای روی لیبل دارو یا توصیههای پزشکتان را دنبال کنید. پزشکان بر این باورند که این قرص برای اثرگذاری بیشتر باید هر روز در زمان مشخصی مصرف شود. علاوه بر این، ممکن است نیاز باشد در اولین دوره مصرف این دارو، از روشهای ضدبارداری پشتیبان مانند کاندوم یا اسپرمکش هم استفاده کنید تا احتمال باردار شدن کمتر شود.نحوه مصرف قرص مارولین برای اولین بار
قرصهای مارولین معمولا در بستهبندی ۲۱ عددی عرضه میشوند. نحوه مصرف این قرصها به این صورت که قرص اول را باید روز ۳ الی ۵ قاعدگیتان مصرف کنید. سپس بعد از اتمام قاعدگی، شروع به مصرف روزانه قرص های مارولین کنید تا جایی که قرصها به اتمام برسند. زمانی که قرصهایتان تمام شدند به مدت ۷ روز، مارولین مصرف نکنید. اما از روز هشتم مصرف یک بسته قرص جدید را آغاز کنید.
در برخی موارد، قرص های مارولین در بستهبندی ۲۸ عددی عرضه میشوند. نحوه مصرف این قرصها نیز به این صورت است که تا ۲۱ روز، طبق روال گفته شده قرص مصرف کنید. اما بعد از اتمام این دوران، باید به مدت ۷ روز قرص دارونما (که شکل متفاوتی نسبت به قرصهای دیگر دارد) استفاده کنید تا دوره مصرف بعدی شروع شود.
مصرف قرص مارولین بعد از رابطه
اگر به طور منظم داروی مارولین مصرف میکنید، میتوانید رابطه محافظت نشده داشته باشید. در این شرایط در صورت ورود منی به واژن نیز بیش از ۹۵ درصد از بارداری جلوگیری میشود. اما در شرایطی که رابطه محافظت نشده داشته باشید و بعد از آن قصد شروع مصرف قرص مارولین را داشته باشید، این دارو نمیتواند نتایج پیشگیریکننده چندان زیادی به شما ارائه دهد.
همزمان با رابطه جنسی نمیدونی چطور مارلین مصرف کنی؟
از متخصص سوال کن.
فراموش کردن قرص مارولین
اگر مصرف این قرص را فراموش کنید و به صورت روزانه یک قرص مارولین مصرف نکنید، ممکن است باردار شوید؛ بنابراین سعی کنید برنامه منظمی برای استفاده از مارولین داشته باشید. طبق توصیه پزشکان اگر یک دوز این دارو را فراموش کردید، نباید برای جبران، دو دوز همزمان مصرف کنید. اما در شرایطی که هنوز فاصله زمانی زیادی تا دوز بعدی مانده، مجاز به مصرف قرص فراموش شده هستید.
موارد مصرف قرص مارولین
در حقیقت قرصهایی همچون مارولین، علاوه بر پیشگیری از بارداری، به رفع مشکلات زنانه نیز کمک میکنند. این قرصها به خاطر وجود هورمونهای مصنوعی زنانه، عملکرد بخشهای مختلف دستگاه تناسلی را به حالت عادی بازمیگردانند و برای اهداف زیر نیز استفاده میشوند:
۱. قرص مارولین برای عقب انداختن پریود (قرص جلوگیری مارولین)
گاهی برخی از زنان به دلایل گوناگونی نیاز دارند که پریود خود را عقب بیندازند. در این شرایط تحت نظر پزشک میتوانند در دوره خاصی، دوز مشخصی از داروی جلوگیری مارولین را مصرف کنند تا پریود عقب بیفتد. اما به یاد داشته باشید که عقب انداختن مکرر پریود، میتواند باعث کمردرد شدید، مشکلات پوستی و اختلال در قاعدگی شود. پس از این کار بپرهیزید و تا حد ممکن اجازه دهید قاعدگی روال عادی خود را طی کند.
۲. قرص مارولین برای قطع خونریزی
این قرص علاوه بر تنظیم چرخههای قاعدگی، شدت و طول مدت خونریزی قاعدگی را نیز به طرز چشمگیری کاهش میدهد. به همین خاطر پزشکان معمولا مصرف آن را به زنانی که کم خونی و خونریزی شدید پریودی دارند توصیه میکنند.
۳. قرص مارولین برای تنبلی تخمدان
تنبلی تخمدان عارضهای است که زنان زیادی را تحت تاثیر قرار میدهد و سبب قاعدگیهای نامنظم و ناباروری میشود. یکی از سادهترین راهها برای درمان این اختلال، مصرف قرص تنبلی تخمدان مارولین است. این قرص به دلیل وجود استروژن و پروژسترون به تنظیم قاعدگی و رفع مشکلات تخمدانها کمک میکند.
۴. قرص مارولین برای کیست
گاهی پزشکان برای درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک و رفع کیستهای کوچک، داروی مارولین را تجویز میکنند. تخمدانهای این بیماران، حاوی کیستهای ریز و کوچک زیادی هستند که سبب بروز علائم متعددی میشوند. مارولین کمک میکند که این کیستها بهمرورزمان از بین بروند و سلامتی را به دستگاه تناسلی برمیگرداند.
کیست داری و میخوای قرص مارلین رو امتحان کنی؟ مشاوره بگیر.
چند روز بعد از قطع قرص مارولین پریود میشویم؟
اگر برای عقب انداختن پریود، مارولین مصرف کرده باشید، فورا یا مدت کوتاهی پس از قطع مصرف مارولین، پریود و خونریزی شما آغاز میشود. معمولا اکثر مصرف کنندگان در همان روزی که مصرف این دارو را قطع کردهاند، پریود خواهند شد.
دوز مصرفی قرص ضد بارداری مارولین
اگر برای پیشگیری از بارداری قصد مصرف مارولین را دارید، دوز آن مشخص است و باید به مدت ۲۱ یا ۲۸ روز، روزانه یک قرص مصرف کنید. اما اگر برای اهداف دیگری قصد مصرف این دارو را دارید، پزشک بر اساس نوع مشکل و شدت آن، دوز مارولین را تعیین میکند. در این موقعیت، بهتر است دوز را به دلخواه کم یا زیاد نکنید و زیر نظر پزشک این دارو را مصرف کنید تا به نتیجه دلخواه برسید.
عوارض قرص مارولین (قرص مارولین چه عوارضی دارد؟)
مانند هر داروی دیگری، مارولین نیز ممکن است باعث ایجاد برخی عوارض جانبی شود. این عوارض ممکن است در همه افراد رخ ندهد و شدت آنها نیز در افراد مختلف متفاوت است. برخی از عوارض مارولین که نیازی به پیگیری پزشکی ندارند شامل این مواردند:
- درد یا حساس شدن سینهها
- سیکلهای قاعدگی نامنظم یا لکه بینی
- حالت تهوع
اما برخی از عوارض جدیتر مارولین که حتما باید به متخصصتان اطلاع دهید شامل این مواردند:
- افزایش فشار خون
- میگرن یا سردرد شدید
- تغییر در بینایی
- مشکلات کیسه صفرا که با درد شدید معده، حالت تهوع، استفراغ و تب همراه هستند.
- آسیب کبدی که سبب درد در ناحیه شکم، از دست دادن اشتها، زرد تیره یا قهوهای شدن ادرار، زردی پوست یا چشمها و ضعف یا خستگی غیرعادی میشود.
- ترشحات غیرمعمول از واژن که با خارش یا بو همراه هستند.
- ضعیف شدن خلقوخو و احساس افسردگی
قرص مارولین چاق کننده است؟
قرصهای ضدبارداری نظیر مارولین روی اشتهای فرد تاثیر میگذارند. همین موضوع باعث میشود که طی یک یا چند دوره مصرف، سبب افزایش وزن شوند؛ بنابراین توصیه میکنیم که حین مصرف قرص مارولین، رژیم غذایی کنترل شدهای داشته باشید و همزمان از ورزش کردن هم غافل نشوید.
عوارض قرص مارولین برای پوست
مارولین عوارض متعددی برای پوست دارد. برای مثال ممکن است باعث ظهور لکههای تیره روی پوست صورت یا سایر نواحیای شود که در معرض آفتاب قرار دارند. بهعلاوه مارولین در موارد نادر باعث بروز واکنش آلرژیک میشود که این واکنش به صورت خارش پوست، ظهور بثورات پوستی (همچون کهیر) و ورم صورت، لبها، زبان یا گلو، خود را نشان میدهد.
موارد احتیاط و منع مصرف قرص مارولین
قرص مارولین یک روش موثر برای جلوگیری از بارداری است. با این حال، مانند هر داروی دیگری، مصرف این قرص نیز با برخی موارد احتیاط و منع مصرف همراه است. برای اطمینان از ایمنی و اثربخشی این دارو، ضروری است که قبل از شروع مصرف، با پزشک خود مشورت کنید. در صورت داشتن موارد زیر نباید از قرص ضدبارداری مارولین استفاده کنید:
- فشار خون بالا یا بیماری قلبی
- سابقه سرطان مرتبط با هورمون یا سرطان سینه، رحم یا واژن
- خونریزی غیرمعمول واژینال که توسط پزشک بررسی و درمان نشده است.
- بیماری کبد یا سرطان کبد
- اگر از داروهای هپاتیت C استفاده میکنید یا سابقه زردی ناشی از بارداری یا قرصهای ضدبارداری دارید.
- سردردهای میگرنی شدید (همراه با اورا، بی حسی، ضعف یا تغییرات بینایی)، به خصوص اگر بالای ۳۵ سال سن دارید یا سیگار میکشید.
در شرایط زیر نیز پزشک با بررسی وضعیت بدنیتان یا انجام برخی از آزمایشها، ایمن بودن یا نبودن مارولین را مشخص کند:
- وجود رگهای واریسی
- سابقه لخته شدن خون، کلسترول یا تری گلیسیرید بالا
- اضافهوزن
- دیابت
- بیماری کیسه صفرا
- چرخههای قاعدگی نامنظم
- بیماری فیبروکیستیک پستان، وجود توده، ندول یا نتایج غیرعادی ماموگرافی
قرص مارولین در بارداری
اگر علائمی دارید که فکر میکنید باردار شدهاید، فورا مصرف این دارو را قطع کنید و با پزشک خود تماس بگیرید. بهطورکلی پزشکان مصرف این دارو را به زنان باردار توصیه نمیکنند و مارولین تنها در صورتی برای این افراد تجویز میشود که فواید درمانی آن بیشتر از خطرات آن باشند.
معمولا زنان باردار برای درمان کیست، در دوران بارداری از این دارو استفاده میکنند. اما در مطالعات حیوانی عبور این دارو از جفت گزارش شده است. در نتیجه ممکن است در انسانها نیز مواد فعال مارولین از جفت عبور کنند و وارد بدن جنین در حال رشد شوند. به همین خاطر برای حفاظت از جنین و داشتن یک بارداری سالم و بدون مشکل، بهتر است از مصرف چنین داروهایی اجتناب کنید.
قرص مارولین در شیردهی
تاکنون مطالعات متعددی روی زنان شیرده که داروی مارولین مصرف میکنند انجام شده است. بهطورکلی نتایج این مطالعات، اثرات مضر این دارو روی نوزادان را نشان میدهند. در حقیقت، مقادیری از مارولین و مواد فعال این دارو، میتوانند از طریق شیر مادر به جنین منتقل شوند و سبب زردی یا یرقان در نوزاد شیرخوار شوند. این دارو همچنین مقدار شیر مادر را کاهش میدهد و روی کیفیت آن نیز اثر میگذارد. به همین خاطر باید در دوران شیردهی، جایگزینی برای مارولین تجویز شود یا این که حین شیردهی مصرف آن قطع شود.
اختلالات دارویی قرص ضد بارداری مارولین
قرص مارولین، مانند هر داروی دیگری، ممکن است با برخی داروها و مواد دیگر تداخل داشته باشد. این تداخلات ممکن است باعث کاهش اثربخشی قرص ضدبارداری یا افزایش خطر عوارض جانبی شود. بنابراین، بسیار مهم است که قبل از مصرف هر داروی جدیدی، از جمله داروهای بدون نسخه، مکملهای غذایی و حتی برخی از گیاهان دارویی، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. پزشکان و داروسازان توصیه میکنند که قرص مارولین را با داروهای زیر مصرف نکنید:
- داسابوویر، اومبیتاسویر، پاریتاپرویر و ریتوناویر
- استامینوفن
- آنتیبیوتیکها یا داروهای عفونت، به خصوص ریفامپین، ریفابوتین، ریفاپنتین، گریزئوفولوین، پنیسیلینها یا تتراسایکلینها
- اپرپیتانت
- اسکوربیک اسید (ویتامین C)
- آتورواستاتین
- داروهای باربیتورات (مانند فنوباربیتال)
- بوسنتان
- کاربامازپین
- کلوفیبرات
- هیدروکورتیزون
- داروهای اضطراب یا داروهای مربوط به مشکلات خواب همچون (دیازپام یا تمازپام)
- داروهای دیابت (همچون پیوگلیتازون)
- وارفارین
- تاموکسیفن یا رالوکسیفن
- پردنیزولون
- سیکلوسپورین
اطلاعات دارویی، مکانیسم عملکرد دارو، اشکال دارویی
مارولین نام تجاری یک نوع قرص ضدبارداری خوراکی است. ترکیب فعال این قرص، اتیل استرادیول و دیسگستل است. ممکن است این دارو با نامهای تجاری دیگری نیز در بازار موجود باشد، اما ترکیب فعال آن معمولاً یکسان است. بهتر است قبل از مصرف هر دارویی، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید تا از نام تجاری دقیق و ترکیبات آن مطمئن شوید.
اسامی دارو | عوارض جانبی | تداخلات دارویی |
---|---|---|
مارولین | تهوع، استفراغ | برخی از آنتیبیوتیکها |
دزوژسترول+اتینیل استرادیول | سردرد | داروهای ضد قارچ |
درد سینه | داروهای ضد تشنج | |
لخته شدن خون | داروهای هپاتیت C | |
نفخ | داروهای گیاهی مانند علف سنت جان | |
تغییرات خلقی | ||
افزایش وزن | ||
سکته مغزی | ||
حمله قلبی | ||
افزایش فشار خون | ||
زردی | ||
کاهش میل جنسی |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
قرص مارولین که شامل ترکیبی از دزوژسترل و اتینیل استرادیول است، یک قرص ضدبارداری است که عملکرد عالی در پیشگیری از بارداری دارد. مارولین کاربردهای دیگری نیز دارد و گاهی پزشکان برای کنترل کیستهای تخمدان و تنظیم پریود نیز آن را تجویز میکنند. البته شایان ذکر است که مارولین عوارض جانبی متعددی دارد و گاهی سبب افزایش وزن و عارضههای پوستی میشود؛ بنابراین بهتر است به یک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید تا به خوبی مزایا و معایب این دارو را برای شما شرح دهد و بر اساس شرایطتان تصمیم بگیرید که از این دارو استفاده کنید یا جایگزینی برای آن در نظر بگیرید. اگر نگران عوارض جانبی این دارو هستید میتوانید از خدمات مشاوره دارویی آنلاین دکترتو برای پرسش سوالات خود استفاده کنید.دکترتو مراقب سلامتی شماست!