اعتراض به تبلیغ مصرف کوکائین در فیلم «صبحانه با زرافه ها» / تاثیر منفی آن از ذهن نوجوانان پاک نمی شود
مدیرکل اسبق درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر تاکید کرد: تاثیرات منفی فیلم «صبحانه با زرافهها» براحتی از ذهن نوجوانان پاک نمیشود.
سعید صفاتیان» مدیرکل اسبق درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر، کارشناس و پژوهشگر حوزه اعتیاد در خصوص نمایش و تبلیغات گسترده مصرف مواد مخدر (کوکائین) در فیلم کمدی «صبحانه با زرافهها» به کارگردانی سروش صحت که هماکنون بر پردههای سینما در حال اکران است، گفت: نشان دادن مصرف مواد مخدر یا نشان دادن کسی که در صحنه فیلمها مواد مخدر مصرف میکند با هر هدفی حتی در راستای تامین منبع درآمد برای هزینه کردن در امور خیریه به لحاظ برنامههای پیشگیری مورد تایید هیچ سازمان و ارگانی در داخل ایران و سطح بین المللی نیست. یک مجمع در سازمان ملل وجود دارد که در حوزه مبارزه با مواد مخدر و جرائم فعالیت میکند و سالهاست به سازندگان فیلمهای هالیوود در خصوص استعمال سیگار و مواد مخدر توسط هنرمندان معروف تذکر میدهد.
تبلیغ مصرف مواد مخدر در فیلم «صبحانه با زرافهها»
وی با تاکید بر اینکه تبلیغ مصرف مواد مخدر در فیلم «صبحانه با زرافهها» توسط یک گروه خاص جای اشکال دارد، گفت: اگر در صحنههای فیلمی استفاده مواد مخدر نشان داده شود که در فرد عوارضی را ایجاد کند و این عوارض مشکلات و پیامدهای آن را به نمایش بگذرد و آنچه که در حوزه مواد مخدر واقعیت است نشان داده شود، مشکلی در پی ندارد. برای مثال اگر در فیلمها این واقعیت نشان داده شود که مصرف مواد مخدر فرد را دچار چه بیماریهایی میکند و بیماری چه چالشهایی را برای فرد به دنبال دارد، این میتواند تاثیرگذار باشد، اما اگر صرفا در فیلمها در صحنههای مختلف هنرپیشهها مواد مخدر مصرف کنند، بدون اینکه عارضهای در پی داشته باشد و هیچ مشکلی ایجاد نشود و زندگی طبیعی را ادامه دهند، قطعا جای اشکال دارد چون اینگونه نمایشها تاثیرگذار است.
مدیرکل اسبق درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر در ادامه اظهار داشت: علاوه بر اینکه عموما نمایش اینگونه فیلمها برای گروه سنی خاصی باید در نظر گرفته شود. سازمان ملل هم حتی اجازه نمیدهد کودکان در سنین پایین صحنههای مصرف مواد مخدر را مشاهده کنند و در نتیجه اینگونه فیلمها باید با مجوز برای گروه سنین بالای شانزده نمایش داده شود. وزارت ارشاد باید برای اکران این فیلمها با حساسیت و دقت بالا عمل کند و این فیلمها را برای نمایش ببیند.
کارشناسان ناظر و ممیزی فیلمها، بیشتر بُعد سیاسی را میبینند تا معضلات اجتماعی
وی افزود: این مشکل در نمایش فیلمها وجود دارد که کارشناسان ذیربط اینگونه فیلمها را مشاهده نمیکنند؛ بدین معنا که فیلمها را بیشتر از بعد سیاسی میبینند تا از بعد معضلات اجتماعی. ظاهرا برای مسئولانی که بر اینگونه فیلمها نظارت میکنند و ممیزی انجام میدهند، چندان اهمیتی ندارد که این فیلمها از منظر معضلات اجتماعی و در حوزه مواد مخدر چه تاثیراتی میتواند در پی داشته باشد. فیلمهایی که حاوی صحنههای استعمال مواد مخدر است و تبلیغات زیادی درباره آن میشود میتواند اثر منفی داشته باشد که به راحتی تاثیرات آن از ذهن کودکان و نوجوانان پاک نمیشود.
وزارت ارشاد ارتباطی با کارشناسان حوزه اعتیاد برای نمایش فیلمها ندارد
صفاتیان تصریح کرد: متاسفانه میبینیم که در فیلمهای نمایش خانگی کشیدن سیگار بسیار عادی شده است و حوزههای مسئول پیگیر آن نیستند و نظارتی وجود ندارد. وزارت ارشاد ارتباطی با کارشناسان حوزه اعتیاد و کارشناسان حوزه سلامت ندارد و اینگونه مسائل را مطرح و پیگیری نمیکند. بنده حدود بیست وهشت سال مسئولیت دولتی در حوزه مواد مخدر داشتم، اما یکبار نشد وزارت ارشاد مسائلی را که در رابطه با مواد مخدر در فیلمها به نمایش میگذارد با مسئولان مرتبط با حوزه مواد مخدر مطرح کند و کار کارشناسی صورت بگیرد. زمانی که در ستاد مبارزه با مواد مخدر بودم حتی نامه رسمی هم داده نشد که در خصوص نمایش فیلمها که مواد مخدر را نشان میدهند، مسائل مرتبط با پیشگیری، درمان و عوارض اجتماعی آن سوال شود.
مصرفِ صرف مواد مخدر در فیلم از سوی هیچ منبع علمی مورد تایید نیست
این تحلیلگر آسیبهای اجتماعی افزود: حوزههای مسئول در سازمان و نهادهای مبارزه با اعتیاد هم به وزارت ارشاد راهکار ارائه نمیدهند و زمانی این راهکارها داده میشود که وزارت ارشاد درخواست آن را داشته باشد. در هر صورت وزارت ارشاد هم بخشی از ستاد مبارزه با مواد مخدر است و سازمان جدا از آن نیست. وزیر ارشاد و معاونتهای مختلف آن با ستاد مبارزه با مواد مخدر جلسات برگزار میکنند. اگر فیلمی ساخته شود باید جلسات تخصصی و کارشناسی با ستاد مبارزه با مواد مخدر، سازمان بهزیستی، وزارت بهداشت برگزار کنند و از آنها استعلام کنند که این فیلم با این مشخصات آیا اجازه پخش دارد یا خیر؟
وی خاطرنشان کرد: تاکید میکنم وقتی فیلمی میتواند مصرف مواد را نشان دهد که عوارض استعمال مواد مخدر برای فرد و مشکلاتی که برای آن فرد ایجاد میشود را به نمایش بگذارد. این میتواند در حوزههای پیشگیری تاثیر گذار باشد، اما اینکه صرفا مصرف مواد را تا پایان فیلم نشان دهند و هیچ اتفاقی هم برای فرد رخ ندهد و زیانی نداشته باشد از سوی هیچ منبع علمی و دولتی مورد تایید نخواهد بود.