تغییرات نادرست توسط گروهی دیگر انجام شده است
پوستر جشنواره فیلم فجر در روزهای اخیر رونمایی شد و انتقادهای بسیاری را به وجود آورد. این پوستر با عکسی از عزیز ساعتی و طراحی از ابراهیم حقیقی یادآور فیلم «مادر» ساخته زندهیاد علی حاتمی است اما گفته شده برای طراحی آن از هوش مصنوعی بهره گرفتهاند. شیوه اجرا، و فقدان المانهای ملی و سینمایی مهمترین نقدهای مطرحشده درباره این پوستر بوده است. همچنین منتقدان گفتهاند در تمام این سالها تلاش شده پوسترهای جشنواره فیلم فجر به تناسب شرایط روز و پدیدهها و وقایع مختلف طراحی شوند و هر کدام از این آثار یادآور اتفاقی خاص هستند؛ با این همه تقریبا در اغلب این پوسترها المانهایی مشابه از جمله «سیمرغ» معروف جشنواره، همچنین «نقوش اسلیمیِ ایرانی» و رنگ «آبی» به کار رفته است.
پس از انتقادهای فراوان مسعود نجفی، مدیر روابط عمومی جشنواره فیلم فجر، گفت خوشبختانه ایده اصلی پوستر که از اثر ماندگار زندهیاد علی حاتمی برگرفته شده است با استقبال همراه شد، اما انتقاداتی به نحوه اجرای آن صورت گرفت که با توجه به نظرات حرفهای اعلامشده، با تصمیم دبیر جشنواره، پوستر جشنواره چهل و سوم با انجام اصلاحات و پس از تایید استاد ابراهیم حقیقی منتشر خواهد شد.
دیروز اما ابراهیم حقیقی، طراح گرافیک، عکاس و کارگردان هنری، اعلام کرد که نسخه نهایی پوستر نتیجه تغییرات نادرست توسط گروهی دیگر است. او در یادداشتی نوشت:«هیچگاه در دوران معیشت حرفهای خود فکر نمیکردم که پوستر بیش از کتاب و جلد کتاب اینقدر اهمیت دارد. برای ما همیشه، پوسترها منابع اطلاعرسانی و اخبار جمعی شهری بودند و اگر از سلیقه و زیباشناسی نوین بهرهای داشتند میستودیم و یکی را از آنِ خود میکردیم و گنجینهها میساختیم از یادگارهای دوران، از بابت وقایع هنری و هم از بابت طراحی گرافیک که نو بودند، میشد که زیبا باشند و خاطرهانگیز، میشد که به موزهاش سپرد که سپردیم.»
او در ادامه مطلبش نوشته است: «اما موضوع پوستر جشنوارههای فیلم و تئاتر فجر در سالهای اخیر همیشه جذاب و خبرساز بوده است. همیشه نه، گاهی، به مقتضای زمانه و هماندیشی جامعه نسبت به گذرها و گذارها از التهابها و سختیها. جامعه روشنفکر و پیجوی هنر نیز همسو با همگان خود را در این اخبار دخیل میداند و بازخواه. البته اگر از هنر چیزی باقی مانده باشد.»
ابراهیم حقیقی در ادامه نوشته است: «مردم خشم حاصل از پوسترهای زشت فیلمهای مبتذل و سلبریتیهای خندان را باید یک روز نشان دهند. سینمای مهجور و واپسرانده امروز ما هم در مجمعالجزایر عجایب اگر نه بر پرده که در پشت صحنه و پشت پرده نگران و ملتهب است. سینمایی که بعد از ممنوعالکار و ممنوعالخروج، ممنوعالپرواز هم شامل حالش شده. آیا غیر از این بیلبوردهای بزرگ و طویل بسازوبفروش اصلا ما چیزی به نام پوستر فرهنگی داریم که در شهر نصب شده باشد؟ خشم حاصل از وقایع تاریخ و درماندگی از معیشت و بیپناهی هنر و دانشگاه و آموزش را درک میکنم. اصلاحات یک چهره در یک عکس، برای یک پوستر اینقدر دردناک است؟ اصلاح میشود. نگران نباشید. جای دیگر را باید اصلاح کرد. به یاد ندارم که هیچگاه یک پوستر فرهنگی در گذران تاریخ کشورها و فرهنگها اینقدر پراهمیت باشد. و این جای تامل بسیار دارد. اگرچه تغییرات نادرست توسط گروهی دیگر انجام شده، اما بهشخصه همه تقصیرات طراحی این پوستر زشت و جنجالبرانگیز را میپذیرم.»