سالمندان مبتلا به دیابت این کارها را انجام دهند
به گفته کارشناس برنامه سالمند مرکز بهداشت شهید بلندیان شهرستان قزوین، اگر نمایه توده بدنی سالمند مبتلا به بیماری دیابت، بیش از ۲۷ باشد، باید او را به کاهش وزن تشویق کرد.
عذرا باقری لاهیجی، اظهار کرد: سالمند مبتلا به بیماری دیابت، میتواند از نانهای سبوسدار استفاده کند؛ قند، شکر و شیرینی را از برنامه غذایی خود حذف کند و از مواد نشاستهای، مانند: نان، برنج، سیب زمینی، گندم، جو و ماکارونی، به میزانی که موجب افزایش وزن نشود، استفاده کند.
وی تصریح کرد که این افراد باید افزایش تعداد وعدههای غذایی؛ کاهش مقدار مصرف غذا در هر وعده؛ متناسب بودن غذای مصرفی با فعالیتهای بدنی؛ حذف نکردن یکی از وعدههای اصلی غذا به ویژه در سالمندان لاغر یا تحت درمان دارویی؛ استفاده زیاد از میوههای غیر شیرین مانند: سیب، گلابی، انواع توت، کیوی، مرکبات، آناناس و سبزیها در وعدههای غذایی؛ محدود کردن مصرف میوههای شیرین، مانند: انگور، خربزه، خرما و توت و مصرف بیشتر حبوبات در برنامه غذایی را داشته باشند.
کاهش مصرف چربیها
باقری لاهیجی گفت: سالمندان مبتلا به دیابت، لازم است که از گوشت، شیر و ماست کم چرب استفاده کنند؛ مصرف زرده تخم مرغ محدود شود؛ از گوشتهای احشایی، مانند: جگر، مغز، قلوه و کلهپاچه کمتر مصرف کنند و روغن مایع کانولا و زیتون را در سفره غذایی داشته باشند.
این کارشناس اظهار کرد که بعضی از افراد مبتلا به دیابت، میتوانند با نظر پزشک معالج خود روزه بگیرند و ورزش و تمرینات بدنی داشته باشند؛ زیرا افزایش تمرینات بدنی، در کنترل بیماری قند، اهمیت بسیار دارد. وی ادامه داد: ورزش و تمرینات بدنی، باید متناسب با شرایط و وضعیت سلامت شخص باشد و به طور منظم و مستمر انجام شود.
کارشناس برنامه سالمند مرکز بهداشت شهرستان قزوین، با بیان اینکه بهتر است که ورزش سالمندان، بعد از ظهرها باشد؛ تاکید کرد: آنان باید ورزشهای سبکی، مانند نرمش و پیاده روی انجام دهند و البته بهتر است، قبل از شروع، در مورد نوع ورزش، با پزشک مشورت کنند.
برخورد با اُفت قند خون
وی تصریح کرد: علایم کاهش قند خون، مانند: احساس ضعف شدید و بی حالی، لرزش و تعریق را باید به سالمند آموزش داد و در صورت بروز این علایم، سالمند، بلافاصله، سه حبه قند در یک لیوان آب؛ یا دو قاشق مرباخوری شکر در یک لیوان آب، و یا سه چهارم لیوان آب میوه یا یک قاشق غذاخوری عسل میل کند و تا یک ساعت دیگر، یک وعده غذایی، شامل کربو هیدرات و پروتئین مصرف کند و در اولین فرصت به پزشک مراجعه کند.
مراقبت از پاها
به گفته این کارشناس بهداشتی، سالمندان دیابتی، هر روز پاهای خود را با آب ولرم و صابون بشویند؛ بین انگشتان خود را با حوله نرم خشک کنند؛ ناخنهای پا را کوتاه نگه دارند؛ جوراب خود را روزانه عوض کنند؛ از جوراب نخی و ضخیم استفاده کنند و کفشهای راحتی، پاشنه کوتاه و پنجه پهن بپوشند.
باقری لاهیجی هشدار داد: سالمندان برای جلوگیری از جراحتهای احتمالی پا، با پای برهنه در منزل راه نروند؛ از کفش راحتی و دمپایی استفاده کنند؛ پاها را روزانه از نظر وجود قرمزی، تورم، تغییر رنگ، ترک خوردگی و ترشح اطراف ناخن بررسی کنند (برای مشاهده کف پا میتوانند از آینه استفاده کنند) و از نزدیک کردن پای خود به آتش، بخاری، شوفاژ و هر وسیله گرمایی دیگر خودداری کنند.