جولان دوباره شاخص‌سازان در بورس

منبع خبر / اقتصادی / 3 روز پیش

جولان دوباره شاخص‌سازان در بورس

دنیای اقتصاد - علی قاسمی : بورس، در فرآیند دست به‌دست‌شدن سهام میان معامله‌گران، در روز سه‌شنبه با رشد شاخص‌کل و ثبات در نماگر هموزن همراه بود. شاخص بورس با افزایش ۲۴هزار‌واحدی در کانال ۲.۷میلیون واحد باقی‌ماند و شاخص هموزن نیز به دلیل تداوم فشار فروش در کل بازار، بدون تغییر در محدوده ۸۴۷هزار واحد باقی‌ماند. بررسی‌‌‌‌‌ها نشان می‌دهد؛ ارزش معاملات نیز با احتساب صندوق‌ها به ۱۵هزار ‌میلیارد‌تومان افزایش‌یافت.

جولان دوباره شاخص‌سازان در بورس علی محمدی / دنیای اقتصاد

این درحالی است که با کاهش قیمت دلار در بازار، ارزش دلاری معاملات‌ به ۱۸۵میلیون دلار در روز رسید و در صورتی‌که فضای مثبت و پررونقی بر دادوستدهای بورس حاکم شود، می‌توان شاهد عرضه‌های اولیه جدیدی در بورس بود. روز چهارشنبه بازار سهام شاهد عرضه اولیه سهام شرکت فولاد سیرجان ایرانیان است. احتمالا حداکثر به هر کد یک‌میلیون و ۵۰۰هزار‌تومان تخصیص می‌‌‌‌‌یابد. همچنین طی روز گذشته مجموع معاملات بورس، تغییر مالکیت حقیقی‌‌‌‌‌ها را به ۳۶میلیارد‌تومان خروج رساند. در میانه بازار با وجود آنکه سرانه فروش حقیقی‌‌‌‌‌ها از سرانه حقیقی‌‌‌‌‌ها پیشی‌گرفته بود، اما دوباره با بازگشت تقاضای روند سرانه معاملات به نفع خریداران تغییر کرد. احتمالا طی روزهای آینده افزایش جدال عرضه و تقاضا، مسیر بازار را تغییر خواهد داد.

بازگشت قدرتمند شاخصی‌‌‌‌‌ها

شاخص‌کل بورس، در حالی با رشد ۰.۹درصدی همراه بود که شاخص هموزن بدون تغییر نسبت به‌روز گذشته، باقی‌ماند. جولان دوباره شاخصی‌‌‌‌‌ها در بازار، فضای مثبتی را در بازار حاکم کرده‌است، اما بیش از ۵۵درصد از نمادها سرخ‌پوش بودند و بیش از ۷۲نماد در بازار از سبزپوشی به صف‌فروش نشستند. به‌نظر می‌رسد تقاضایی که در نمادهای کوچک و متوسط بازار دیده می‌شود، چندان پایدار نیست و احتمالا سلبریتی‌‌‌‌‌های بازار، برای داغ‌‌‌‌‌نگه‌‌‌‌‌داشتن فضای معاملات ماموریت یافتند. هرچند برخی در بازار گرم‌‌‌‌‌نگه‌داشتن فضا را برای عرضه‌اولیه‌های جدید ضروری می‌دانند.

اما برای بازگشت اعتماد به بورس، نیاز است تا سهام کوچک و متوسط بازار که در پرتفوی سهامداران نقش مهمی را ایفا می‌کند، با رشد قیمت همراه شود، چراکه با وجود سقف‌‌‌‌‌شکنی شاخص بورس همچنان بازدهی پرتفوی سهامداران مشابه شاخص نبوده‌است. این امر منجر به خدشه‌‌‌‌‌دار‌شدن اعتماد عمومی در بازار می‌شود. به‌نظر می‌رسد پس از آنکه رشد دلار نیما توسط بازار و شاخص‌‌‌‌‌سازان پیش‌‌‌‌‌خور شده‌است، باید تقاضا به آرامی وارد عمده نمادهای بورسی شود.

ابهامات پیش‌‌‌‌‌روی بازار

ارزش دادوستدهای خرد بورس، در حالی به بالای ۱۵هزار ‌میلیارد‌تومان رسیده‌است که با کاهش قیمت دلار در بازار آزاد، ارزش دلاری معاملات به بیش از ۱۸۰میلیون دلار رسیده‌است. همچنان سطح ارزش معاملات، نسبت به ماه‌های گذشته بالاست. این درحالی است که ارزش دلاری بازار دوباره به ۱۲۱میلیارد دلار کاهش‌یافت. با وجود آنکه رشد قیمت دلار توافقی به بالای محدوده ۶۵هزار ‌تومان‌ می‌تواند سودآوری شرکت‌ها را تحت‌تاثیر قرار دهد، اما همچنان درخصوص صورت‌های مالی که در آینده منتشر می‌شود، ابهاماتی وجود دارد، به‌خصوص آنکه با انتشار صورت مالی ستاره خلیج‌فارس، انتظارات از سودآوری شرکت‌ها کاهش ‌یافته‌است. هرچند بازار تحلیل حساسیت رشد قیمت دلار را در رشد سود شرکت‌ها بالاتر ارزیابی می‌کند، اما امکان آن وجود دارد که صورت‌های مالی ۹ماهه که در روزهای آینده روند انتشار آن آغاز می‌شود، همه را غافلگیر کند، با این‌حال انتظارات و خوش‌بینی‌‌‌‌‌ها در بازار به نوسان قیمت‌ها دامن زده‌است.

آیا ریسک بازار کاهش ‌یافته‌است؟

با توجه به آنکه نسبت قیمت به سود بازار به ۷.۴۱واحد رسیده‌است، می‌توان این انتظار را داشت که پول‌های تازه‌‌‌‌‌ای که در روزهای آتی وارد بازار می‌شوند، به‌خوبی ارزندگی بازار را درک کرده‌باشند. هرچند نزدیک‌شدن به تغییر ر‌ئیس‌جمهور در آمریکا، ریسک سیاسی را افزایش داده‌است، اما زور متغیرهای اقتصادی بسیار بیشتر بوده‌است، از این‌رو با افزایش انتظارات تورمی اثر نرخ بهره بالا جبران‌شده و به‌طور متوسط P/E بازار را به بالای ۱۰واحد تعدیل خواهد کرد. آنقدر بازار از ارزندگی نسبی بالایی برخوردار است که با وجود ورود بیش از ۱۳هزار ‌میلیارد‌تومانی پول از ابتدای آبان تا سقف۲.۸میلیون‌واحدی، طی چهار روز اخیر، تنها ۴هزار‌ میلیارد‌تومان از سرمایه حقیقی‌‌‌‌‌ها از بازار خارج شده‌است. به‌‌‌‌‌رغم سبزپوشی شاخص‌کل، قراردادهای اختیار معامله خرید نیز طی روز سه‌شنبه با افت پرمیوم همراه بودند. به‌نظر می‌رسد همچنان کل بازار در کوتاه‌مدت، انتظار نوسان بزرگی را ندارد.


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

علت سقوط هواپیمای آذربایجان در قزاقستان چه بود؟