برنامه توسعه هفتم، هدف تولید سهمیلیون دستگاه خودرو در سال را تعیین کرده، با این حال آن طور که آمارها نشان میدهند قطعی برق محدودیتهایی را در زمینه افزایش تولید برای دولت و خودروسازان ایجاد کرده است، ضمناینکه ناترازی انرژی هم در زمستان بخش دیگری از مشکلات است.
فعالان صنعت خودرو و قطعهسازی تاثیر خاموشیها را برخطوط تولید خودروسازان را تایید میکنند و معتقدند قطع شدن برق صنعت خودروسازی منجر به کاهش تولید خودرو و قطعات شده است. درعینحال به نظر میرسد آنطورکه آمارها نشان میدهند تیراژ تولید شرکتهای خودروساز در ۳سال گذشته هرگاه که به فصل تابستان رسیدهاند، با افت مواجه شده است، به طور مثال؛ جمع کل تولید شرکتهای ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو در تابستان امسال ۲۳۱ هزارو ۶۴۹ دستگاه بوده که این میزان تولید در مقایسه با تابستان سال قبل ۳.۱درصد و در مقایسه با سال ۱۴۰۱ رقمی بالغبر ۷.۵درصد کاهش را نشان میدهد. طبق این اطلاعات، شرکتهای خودروساز در تابستان امسال ۱۸هزار و ۸۸۴ دستگاه خودرو کمتری نسبت به تابستان سال ۱۴۰۱ تولید کردهاند.
با این حال، آمارها به همین جا ختم نمیشود و چالشهای تامین انرژی در شرکتهای خودروساز در فصل سرد سال هم وجود دارد و برخی خبرها حاکی از آن است که مشکل تامین برق امسال به فصل پاییز هم سرایت کرده است که میتواند برنامههای دولت و شرکتهای خودروساز را برای افزایش سطح تولید تا حدودی تحتتاثیر قرار دهد.
طبق اطلاعات موجود، جمع کل خودروهای تولیدشده در شرکتهای ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو در پاییز امسال به ۲۴۳هزار دستگاه رسیده که این میزان ۱.۷درصد کمتر از پارسال است.
نکته اما اینجاست که سطح تولید شرکتهای خودروساز در پاییز امسال نسبتبه پاییز ۱۴۰۱ بالغبر۱۹.۳ درصد افت کرده است که کاهش معناداری تلقی میشود. با وجود چالشهای موجود، شرکتهای خودروساز برنامههای مختلفی را برای افزایش تیراژ و بهبود کیفیت تولید آغاز کردهاند که نمونه آن جایگزینی خودروهای جدیدتر با تکنولوژی بالاتر نسبتبه خودروهای گذشته است.
آمارها نشان میدهند با وجود چالشهای موجود در زمینه ناترازی انرژی، اما روند تولید فصلی در ۹ماه امسال فصل به فصل بهتر شده است.
در این زمینه موفقترین شرکت پارس خودرو بوده که تیراژ تولیدش در پاییز امسال نزدیک به ۲۱درصد نسبت به تابستان افزایش یافته و منجر شده است تیراژ تولید خودرو در این شرکت خودروسازی در ۹ماه به ۷۷ هزارو ۴۸۴ دستگاه برسد.
پس از پارسخودرو، شرکت ایرانخودرو نیز تلاش کرد در پاییز امسال روند تولید را بهبود دهد و این موضوع منجر به افزایش تیراژ تولید در پاییز (نسبتبه تابستان) به میزان ۳.۶درصد شده است. ایرانخودرو در طول ۹ماه امسال جمعا ۳۸۲ هزارو۱۶۲ دستگاه خودرو تولید کرده است.
سایپا نیز با وجود همه چالشهای موجود تیراژ تولید خود را در پاییز امسال جمعا تا ۲.۳ درصد نسبت به تابستان افزایش داده و جمع کل تولیدات سایپا در ۹ ماه امسال به ۲۵۱ هزارو ۱۸۸ دستگاه رسیده است.