با قرص پروترال اپاس و موارد مصرف آن آشنا شوید.
آنچه در این مقاله میخوانید قرص پروترال اپاس دارویی پرکاربرد برای درمان بیماری پروستات در مردان است که برای درمان علائم بزرگی پروستات از جمله مشکل در ادرار کردن، ادرار دردناک و تکرر و فوریت ادرار استفاده میشود. این دارو متعلق به دستهای از داروها به نام مسدودکنندههای آلفا بوده که در کنار مزایای بسیار معایبی هم به همراه دارد.
فهرست مطالب
قرص پروترال اپاس یا تامسولوسین معمولاً برای درمان هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) تجویز و استفاده میشود؛ یعنی وضعیتی که در آن غده پروستات بزرگ شده اما سرطانی نیست. وقتی پروستات بزرگتر از حد معمول میشود، به مجرای ادرار فشار وارد میکند. این اتفاق ممکن است منجر به مشکلاتی در عضلات مثانه و ادرار شود. به طور کلی تامسولوسین برای کمک به کاهش علائمی چون نیاز مکرر و فوری به ادرار کردن، بیدار شدن از خواب به دلیل لزوم خالی کردن مثانه، مشکل در شروع یا توقف جریان ادرار، کم بودن جریان ادرار و احساس پری مثانه میشود. اما دقت کنید که این دارو نباید بدون تجویز و توصیه پزشک مصرف شود. شما میتوانید درباره مصرف این دارو از یک پزشک متخصص اورولوژی در این زمینه مشاوره بگیرید. اگر نیاز به دریافت نوبت مشاوره حضوری یا آنلاین دارید، از وبسایت دکترتو برای رزرو نوبت خود کمک بگیرید.
قرص پروترال اپاس چیست؟
قرص پروترال اپاس یا تامسولوسین متعلق به دستهای از داروها به نام مسدود کنندههای آلفا است. این دارو با شل کردن عضلات پروستات و مثانه عمل میکند تا ادرار به راحتی در مسیر خود جریان یابد. کپسول پروترال اپاس در مردان برای درمان علائم بزرگی پروستات (هیپرپلازی خوش خیم پروستات یا BPH) که شامل مشکل در ادرار کردن (تزلزل، ادرار قطرهای، ضعیف بودن جریان ادرار و تخلیه ناقص مثانه)، ادرار دردناک، تکرر و فوریت ادرار است، استفاده میشود.
شناسنامه دارویی | توضیحات |
---|---|
قرص پروترال اس چیست؟ | قرص پروترال اس یک داروی رایج برای درمان مشکلات ادراری مرتبط با بزرگی خوشخیم پروستات (BPH) است. این دارو با شل کردن عضلات صاف در پروستات و گردن مثانه، باعث تسهیل جریان ادرار میشود. |
نام عمومی دارو | تامسولوسین (Tamsulosin) |
نام تجاری | پروترال اس (Protral S) |
نوع دارو | به گروه داروهای مسدودکننده آلفا-۱ آدرنرژیک تعلق دارد. |
دستهبندی بارداری | دسته C: مصرف این دارو در دوران بارداری به دلیل نبود مطالعات کافی روی زنان باردار، توصیه نمیشود. |
نیمه عمر | نیمه عمر تقریبی: نیمه عمر تامسولوسین در بدن حدود ۱۰ ساعت است، اما این مقدار میتواند در افراد مختلف متفاوت باشد. |
دفع دارو | دفع از طریق کلیهها: تامسولوسین عمدتاً به صورت متابولیتها از طریق ادرار دفع میشود. |
مکانیسم اثر | مسدود کردن گیرندههای آلفا-۱: تامسولوسین با مسدود کردن گیرندههای آلفا-۱ در عضلات صاف پروستات و گردن مثانه باعث شل شدن این عضلات و در نتیجه تسهیل جریان ادرار میشود. |
بهترین شرایط نگهداری | در دمای اتاق و دور از نور و رطوبت: قرص پروترال اس را باید در دمای اتاق، در ظرف اصلی خود و دور از نور مستقیم خورشید و رطوبت نگهداری کرد. |
نحوه مصرف | طبق دستور پزشک: نحوه مصرف، دوز و مدت زمان درمان با پروترال اس باید دقیقاً طبق دستور پزشک باشد. معمولاً این دارو یک بار در روز مصرف میشود. |
اشکال دارویی | کپسول: پروترال اس معمولاً به صورت کپسول نرم موجود است. |
داروهای همگروه | داروهای مسدودکننده آلفا-۱ آدرنرژیک: سایر داروهای همگروه تامسولوسین عبارتند از: ترازوسین (Terazosin) دوزوسین (Doxazosin) آلفوزوسین (Alfuzosin) سیلودزین (Silodosin) |
نحوه مصرف داروی پروترال اپاس
کپسول یا قرص تامسولوسین را با یک نوشیدنی مانند آب در حالت نشسته یا ایستاده مصرف کنید. آن را به طور کامل ببلعید. نیازی نیست آن را بشکنید، بجوید یا خرد کنید. در صورت امکان، تامسولوسین را صبح، بعد از صبحانه یا اولین وعده غذایی یا همراه با میان وعده در طول روز مصرف کنید. این برنامهریزی مصرف به این دلیل است که بالاترین سطوح دارو ۶ ساعت پس از مصرف در بدن وجود دارد. همچنین توصیه میشود دارو را هر روز تقریباً در یک زمان مصرف کنید.بهترین زمان مصرف کپسول پروترال
در صورت امکان، کپسول پروترال را صبح، بعد از صبحانه یا اولین وعده غذایی یا میان وعده در روز مصرف کنید؛ چرا که بالاترین سطوح دارو ۶ ساعت پس از مصرف در بدن وجود خواهد داشت.
مدت زمان تاثیر قرص پروترال
یک قرص معمولاً پس از بلعیده شدن از طریق دیوارههای معده جذب خون میشود. این قرص در عرض چند دقیقه تاثیر میگذارد اما معمولاً یک یا دو ساعت طول میکشد تا به بالاترین غلظت در خون برسد.
موارد مصرف داروی پروترال اپاس (قرص پروترال اپاس ۰/۴ برای چیست)
همانطور که گفته شد داروی پروترال اپاس متعلق به گروهی از داروها به نام مسدود کنندههای آلفا است. برای درمان مردانی که علائم بزرگی پروستات (بزرگ شدن خوش خیم پروستات) دارند، استفاده میشود. همچنین گاهی اوقات برای درمان سنگ کلیه و پروستاتیت هم مصرف میگردد. اما اگر میخواهید تمامی موارد مصرف آن را بدانید بد نیست که این مطلب را تا انتها بخوانید. در ادامه هر یک از موارد مصرف کپسول پروترال اپاس را به صورت دقیق توضیح دادهایم.
۱. پروترال برای پروستات
بزرگ شدن خوش خیم پروستات مشکلی است که معمولا در مردان و با افزایش سن رخ میدهد. تامسولوسین (Flomax®) یک داروی مسدود کننده آلفا بوده که علائم بزرگی پروستات را درمان میکند. این دارو هیپرپلازی خوش خیم پروستات را درمان خواهد کرد. مصرف آن با شل کردن ماهیچههای پروستات و مثانه کار کرده و باعث میشود ادرار کردن راحتتر شود.
۲. کپسول پروترال سنگ کلیه
گاهی اوقات از این دارو به عنوان قرص برای دفع سنگ کلیه استفاده میشود. مصرف کپسول پروترال به طور قابل توجهی عبور سنگهای کلیه از مجاری ادراری را تسهیل میکند.
دوز مصرفی پروترال اپاس
دوز معمول تامسولوسین برای بزرگی پروستات و سنگ کلیه ۴۰۰ میکروگرم، یک بار در روز است. کلمه میکروگرم گاهی اوقات با علامت یونانی μ و به دنبال آن حرف g (μg) نوشته میشود. یک میکروگرم ۱۰۰۰ برابر کوچکتر از یک میلیگرم است.
برای مشکل پروستات میخوای پروترال اس مصرف کنی؟
در مورد مصرف مشاوره بگیر.
عوارض کپسول پروترال
مانند همه داروها، تامسولوسین هم با برخی عوارض جانبی همراه است. اما بسیاری از افراد پس از مصرف این دارو یا عوارض جانبی نداشته یا فقط عوارض جزئی دارند. عوارض جانبی اغلب با عادت کردن بدن به دارو بهبود مییابند. گفته شده که عوارض جانبی رایج مصرف تامسولوسین در بیش از ۱ نفر از هر ۱۰۰ نفر رخ میدهد. این عوارض معمولاً خفیف هستند و فقط برای مدت کوتاهی اتفاق میافتند. از جمله رایجترین عوارض مصرف کپسول پروترال میتوان موارد زیر را نام برد:
- احساس سرگیجه
- عرق کردن
- مشکلات انزال
- غش کردن یا از حال رفتن برای مدتی کوتاه
- تورم در زیر سطح پوست، دهان، روی صورت، لبها، زبان یا گلو
- نعوظ دردناک
- واکنش آلرژیک جدی (آنافیلاکسی)
- تنفس سریع یا سخت
- سفت شدن گلو و سخت شدن قورت دادن
- رنگ پریدگی پوست، زبان یا لبها
- احساس خوابآلودگی یا سرگیجه
- جوشهای متورم، برجسته، خارشدار، تاول یا پوسته پوسته شدن پوست
مصرف قرص پروترال اپاس و تکرر ادرار
تامسولوسین دارای خاصیت آنتاگونیست آلفا است. با آرام کردن حرکات ماهیچه، ادرار را آسان میکند. ممکن است منجر به تکرر ادرار شود. این دارو برای تسکین عوارض پروستات، سنگ کلیه و ادرار دردناک، جریان ادرار را افزایش میدهد.
ادرار دردناک کلافت کرده و دنبال درمانی؟ از متخصص راهنمایی بگیر.
موارد احتیاط و منع مصرف پروترال اپاس
لازم است در زمان مصرف قرص پروترال اپاس به برخی نکات و احتیاطات توجه ویژه داشته باشید و با آگاهی کافی نسبت به مصرف این دارو اقدام کنید. برخی از احتیاطات و موارد منع مصرف پروترال اپاس عبارتند از:
- این دارو باید با تجویز پزشک مصرف شود و مصرف خودسرانه آن ممنوع است.
- افرادی که به فلومکس و تامسولوسین حساسیت دارند نباید تامسولوسین مصرف کنند.
- تامسولوسین را با افراد دیگر به اشتراک نگذارید، حتی اگر آنها شرایطی مشابه شما داشته باشند.
- تامسولوسین ممکن است باعث سرگیجه شود. تا زمانی که متوجه عوارض مصرف این دارو نشدهاید، از رانندگی و سایر فعالیتهای اینچنینی خودداری کنید.
- تامسولوسین را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
- کپسول پروترال اپاس را درون دهان خود نجوید و له نکنید.
- ممکن است پزشک پیش از شروع مصرف این دارو توصیه کند که آزمایش سرطان پروستات و پس از آن غربالگریهای منظمی را انجام دهید.
- به پزشک خود در مورد تمام شرایط سلامتی خود و هر گونه داروهای تجویزی یا بدون نسخه (OTC)، ویتامینها، مواد معدنی، محصولات گیاهی و سایر مکملهای مصرفی خود، اطلاع کافی ارائه دهید.
- مصرف تامسولوسین ممکن است خطر مشکلات چشمی در حین یا بعد از جراحی آب مروارید یا گلوکوم را افزایش دهد. اگر قصد انجام جراحی چشم را دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است پزشک توصیه کند که برای شروع مصرف این دارو تا پایان جراحی خود صبر کنید.
- اگر مشکلات کلیوی شدید دارید با پزشک خود درباره مصرف یا عدم مصرف دارو مشورت بگیرید.
- مصرف پروترال اپاس برای برخی بیماران مبتلا به مشکلات شدید کبدی ممنوع است.
- مصرف تامسولوسین ممکن است باعث دورههای کوتاه فشار خون پایین شود که ممکن است منجر به سرگیجه یا غش شود. اگر در حال حاضر فشار خون پایین دارید، این عارضه جانبی ممکن است برای شما شدیدتر باشد یا احتمال بروز آن را بیشتر کند. اگر مشکل فشار خون پایین دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
مصرف پروترال اپاس در بارداری
مشخص نیست که آیا تامسولوسین میتواند بر بارداری یا جنین متولد نشده تأثیر بگذارد یا خیر. به همین دلیل مصرف تامسولوسین معمولا در دوران بارداری توصیه نمیشود. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
مصرف پروترال اپاس در شیردهی
مشخص نیست که آیا تامسولوسین به شیر مادر منتقل میشود یا خیر. اگر به کودک خود شیر میدهید یا قصد شیردهی دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. اگر مادر نیاز به مصرف تامسولوسین داشته باشد، دلیلی بر قطع شیردهی نیست. با این حال، شیرخواری که با شیر مادر تغذیه میشود باید به دقت تحت نظر باشد.
اختلالات دارویی پروترال اپاس
تامسولوسین میتواند با سایر داروها، ویتامینها یا گیاهانی که ممکن است مصرف میکنید تداخل داشته باشد. برای کمک به جلوگیری از تداخلات دارویی، پزشک باید تمام داروهای شما را با دقت بررسی کند. حتماً به پزشک خود در مورد تمام داروها، ویتامینها یا گیاهان دارویی که مصرف میکنید اطلاعات کافی دهید. نمونههایی از داروهایی که با تامسولوسین تداخل ایجاد میکنند عبارتند از:
- داروی مسدود کننده اسید: مصرف سایمتیدین با تامسولوسین خطراتی به همراه دارد و باید زیر نظر پزشک انجام شود.
- آنتیبیوتیک: مصرف اریترومایسین با تامسولوسین سطح تامسولوسین را در بدن افزایش خواهد داد.
- ضد افسردگی (SSRI): مصرف پاروکستین با تامسولوسین میتواند سطح تامسولوسین را در بدن افزایش دهد.
- داروهای ضد قارچ: مصرف برخی از داروهای ضد قارچی همراه با تامسولوسین سطح تامسولوسین را در بدن افزایش میدهد. نمونههایی از این داروها عبارتند از تربینافین (این داروها باید با احتیاط مصرف شوند) و کتوکونازول (این دارو را با تامسولوسین استفاده نکنید.).
- داروهای اختلال نعوظ (ED): مصرف داروهای ED با تامسولوسین باعث فشار خون بسیار پایین خواهد شد. نمونههایی از این داروها عبارتند از سیلدنافیل، تادالافیل و واردنافیل.
- داروهای هیپرپلازی خوش خیم پروستات: مصرف آلفوزوسین همراه با تامسولوسین میتواند فشار خون پایین را بدتر کند که یکی از عوارض جانبی مصرف تامسولوسین است. علامت این تداخل دارویی شامل سرگیجه، غش و افتادن خواهد بود.
- مسدودکنندههای آلفا: مصرف داروهایی به نام مسدودکنندههای آلفا همراه با تامسولوسین باعث فشار خون بسیار پایین میشود. نمونههایی از مسدود کنندههای آلفا عبارتند از دوکسازوسین و پرازوسین.
اطلاعات دارویی، مکانیسم عملکرد دارو، اشکال دارویی پروترال اپاس
قرص پروترال اس حاوی ماده موثره تامسولوسین است. این دارو با هدف تسهیل ادرار در مردانی که دچار بزرگ شدن خوشخیم پروستات (BPH) هستند، تجویز میشود. در جدول زیر میتوانید اطلاعات دارویی پروترال اپاس را مشاهده کنید.
انواع داروی پروترال اپاس | تداخلات دارویی | عوارض جانبی |
---|---|---|
کپسول پروترال ۰.۴ میلی گرم | آنتی بیوتیک | رنگ پریدگی پوست |
کپسول تامسولوسین اسوه ۰.۴ میلی گرم | سایمتیدین | سرگیجه |
کپسول پلت آهسته رهش تامسولوسین فارابی ۰/۴ میلی گرم | دوکسازوسین | خواب آلودگی |
پرازوسین | مشکلات انزال |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
تامسولوسین در مردان برای درمان علائم بزرگی پروستات از جمله مشکل در ادرار کردن، ادرار دردناک و تکرر و فوریت ادرار استفاده میشود. قرص پروترال اس دارویی است که عضلات پروستات و مثانه را شل کرده تا ادرار به راحتی جریان یابد. نحوه مصرف و دوز مصرفی این دارو بهتر است که توسط پزشک متخصص اورولوژیست تجویز شود و به تمامی افراد توصیه میشود بدون دستور پزشک اقدام به مصرف خودسرانه این دارو نکنند.اگر درباره نحوه مصرف آن یا عوارض احتمالی که با آن روبهرو شدهاید نیاز به مشاوره گرفتن از یک پزشک دارید همین حالا اقدام کنید. کافیست سری به وبسایت دکترتو بزنید و پس از انتخاب موقعیت مکانی خود نوبت ویزیت حضوری یا آنلاین مدنظرتان را دریافت کنید.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!