جوابیه بانک مرکزی به گزارش «تجارتنیوز» از وضعیت بانک ایران زمین
بانک مرکزی با ارسال جوابیهای، به گزارش تجارتنیوز از «زیان انباشته 65.8 هزار میلیارد تومانی؛ نتیجه فعالیت یک ساله هیات سرپرستی بانک ایران زمین» پاسخ داد.
بانک مرکزی ایران در پاسخ به گزارش تجارتنیوز تحت عنوان «زیان انباشته 65.8 هزار میلیارد تومانی؛ نتیجه فعالیت یک ساله هیات سرپرستی بانک ایران زمین» جوابیهای ارسال کرده است. متن کامل جوابیه به این شرح است:
به استحضار می رساند پیرو انتشار مطلبی با عنوان « تجارت نیوز از شکست نسخه بانک مرکزی برای ناترازی بانک ایران زمین گزارش میدهد » در تاریخ 1403/10/09 پایگاه خبری تجارتنیوز، توضیحاتی به شرح زیر ارائه می شود که در راستای تنویر افکار عمومی و طبق قانون مطبوعات می بایست در آن سایت در همان صفحه و اندازه قلم منتشر شود.
اظهار نظر
با توجه به مشکلات متعدد بانک ایرانزمین و با عنایت به اینکه طی سنوات گذشته، هیچکدام از برنامههای اعلامی بانک ایرانزمین جهت اصلاح ساختار ترازنامه و مدیریت نقدینگی عملیاتی نشد و عملکرد بانک مذکور انحراف زیادی با برنامه پیشبینی شده در سنوات گذشته داشت، همچنین با توجه به تشکیل پرونده در مراجع قضایی درباره موضوعات مهم از جمله وضعیت سهامداری، مشکلات مربوط به اموال انتقالی از تعاونی مولیالموحدین به بانک شامل گراننمایی و عدم امکان واگذاری اموال مذکور، کیفیت سپردههای انتقالی از تعاونی مزبور و توقف برگزاری مجامع عمومی برای تصویب صورتهای مالی، نامولد بودن داراییها و زیان انباشته؛ وضعیت بانک یادشده در چارچوب ماده (39) قانون پولی و بانکی کشور در شورای پول و اعتبار تعیین تکلیف گردید و اداره امور بانک ایرانزمین به بانک مرکزی واگذار و در همین راستا اعضای هیأت سرپرستی بانک ایران زمین با هدف اصلاح ساختار آن بانک تعیین و احکام ایشان در تاریخ 01/08/1402 صادر شد.
در رابطه با برگزاری مجامع بانک ایران زمین شایان ذکر است مجوز برگزاری مجمع عمومی بانک ایرانزمین برای سال مالی منتهی به پایان اسفند ماه 1397 طی نامه شماره 22375/00 مورخ 29/01/1400 صادر گردید لیکن به دلیل دستور مرجع قضائی با عنایت به مفتوح بودن پرونده پیرو شکایت احدی از سهامداران، بانک مرکزی و سازمان بازرسی کل کشور، برگزاری مجمع مذکور و به تبع آن سالهای بعد متوقف شد که با پیگیریهای مستمر حوزههای نظارت و حقوقی این بانک و هیأت سرپرستی بانک ایرانزمین، محدودیت یاد شده در اواخر سال 1402 برطرف و مجوز برگزاری مجمع عمومی برای سال مالی منتهی به اسفند ماه 1398 نیز توسط حوزه نظارت طی نامه شماره 35113/03 مورخ 18/02/1403 صادر گردید.
شایان ذکر است پیگیریهای لازم از معاونت امور بانکی، بیمه و شرکتهای دولتی وزرات امور اقتصادی و دارایی به منظور برگزاری مجامع بانک ایرانزمین (با توجه به تفویض حق رای گروه مالک واحد آساگستران خراسان به میزان 74/53 واحد درصد) بهعمل آمد، لیکن این مهم منتج به نتیجه نشد.
از طرفی با توجه به لازمالاجرا شدن قانون بانک مرکزی از خردادماه سال جاری و بر اساس مفاد ماده (۳۰) قانون مذکور، لازم بود استمرار استقرار اعضاء هئیت سرپرستی بانک ایرانزمین و سلب اختیار از مجمع عمومی بانک مذکور وفق ماده (30) قانون یادشده صورت پذیرفته و مطابق با بند (2) ذیل ماده (30) قانون صدرالذکر؛ اختیارات مجمع عمومی عادی و فوقالعاده مؤسسه اعتباری توسط هیأت عالی اعمال گردد که این موضوع در جلسه مورخ 30/07/1403 هیأت عالی مطرح و مورد تصویب قرار گرفت؛ فلذا برگزاری مجامع عمومی بانک ایرانزمین برای سالهای 1397 و بعد از آن در دستور کار هیأت عالی و بانک مرکزی قرار دارد.
از طرفی عدم تسویه بدهی تعاونی مولیالموحدین به بانک ایرانزمین و مسائل مربوط به آن باعث بهوجود آمدن مشکلات متعددی از جمله تشکیل پرونده در دادسرای جرائم اقتصادی و منجمد شدن داراییهای بانک مذکور و بروز ریسک نقدینگی شده که این امر عملاً بخش عمدهای از داراییهای بانک یادشده را غیرمولد و توان ایجاد درآمد عملیاتی را از بانک ایرانزمین سلب نموده است که خوشبختانه با پیگیریهای بانک مرکزی و هیأت سرپرستی و در کنار تلاش و جدیت و همکاری مرجع محترم قضایی، دادنامه مورخ 18/06/1403 صادر که هماکنون با جدیت توسط قوه قضاییه و با همکاری نزدیک با هیأت سرپرستی در مرحله اجرای حکم میباشد. انتظار میرود با حصول نتایج حاصل از اجرای مواد دادنامه موصوف، ضمن ورود جریان وجوه نقد، بانک یادشده به فعالیت اصلی خود که همان واسطهگری وجوه است سوق پیدا نماید.
لازم به ذکر است که زیان موجود در صورتهای بانک ایران زمین از گذشته وجود داشته و هیأت سرپرستی میراث دار عملکرد پیشین میباشد. بدیهی است پس از استقرار هیأت سرپرستی و با اراده قاطع بانک مرکزی، نسبت به اعمال شفافیت در حسابهای بانک ایران زمین اقدام شده که بخشی از زیان ثبت شده در دفاتر، ناشی از اعمال شفافیت بیشتر در حسابهای بانک ایران زمین میباشد. همچنین عدم تجهیز سپرده با نرخ بالاتر از نرخهای مصوب ابلاغی که در گذشته به طور تصنعی و از طریق جذب سپرده گران قیمت باعث عدم اضافه برداشت از منابع بانک مرکزی میشده، در دوره هیأت سرپرستی متوقف شد. همچنین ریسک شهرت ناشی از وضعیت حال حاضر بانک ایران زمین که تجهیز منابع را با سختی مواجه کرده از جمله دلایل افزایش در میزان اضافه برداشت از حساب جاری نزد بانک مرکزی شده است. مزید استحضار است بانک مرکزی بابت اضافه برداشت بانک ایرانزمین اقدام به اخذ وثیقه (سهام و ملک) مطابق با مفاد «شیوهنامه أخذ وثیقه از مؤسسات اعتباری در قبال اضافه برداشت و واگذاری و فروش وثایق دریافتی» نموده است.