به گزارش خبرنگار مهر، مراسم نکوداشت مقام علمی فرهنگی استاد فلسفه منوچهر صدوقی سها مدرس برجسته حکمت و عرفان اسلامی به همت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی عصر امروز چهارشنبه نوزدهم دی ماه برگزار شد.
در این مراسم محمد شالویی رئیس انجمن مفاخر فرهنگی گفت: استاد صدوقی از جهات مختلف حق بزرگی بر گردن همه دارد. وی در حوزههای حکمت و فلسفه و عرفان و سایر علوم متداول تحقیقها و پژوهشهای دیگری داشتند. این استاد بزرگ نه تنها در حکمت ایرانی بلکه در همه حوزههای علمی کوششهای زیادی داشتند.
وی ادامه داد: صدوقی از جهت شخصی، محقق است و با دقت به عمق مطالب میپردازد و هم از نسبی منتسب به علامه جعفری هستند و برای ما عزت و ارزشی دارند. از حیث تلاشها و کوششهای خودشان که چندین اثر را انجمن آثار و مفاخر منتشر کرده است و ترجمههای فصیحی و عاری از نواقص داشتهاند.
شالویی اظهار کرد: از بزرگواریهای جناب صدوقی این است که خود از سخنرانان محفل و مجلس بودند. بخاطر همین بیان شیرین و شیوا دارند.
در ادامه آیت الله محقق داماد گفت: تمدن اسلامی دارای ستارههای پر فروغی است که در اثر کاستیها نامشان کمتر شنیده شده است.
وی ادامه داد: دغدغه این نویسنده این است که اگر زندگینامه ننویسیم و معرفی نکنیم یاد بزرگان حکمت فراموش میشود.
وی ادامه داد: عده زیادی از بزرگان اگر مورخان نبودند، فراموش میشدند.کسی که تاریخ فلسفه مینویسد باید فیلسوف باشد. نه تنها باید رشته علما و فیلسوفان را بداند بلکه تاریخ را هم خوب بداند.
محقق داماد افزود: آنچه که استاد صدوقی سها برای بنده از روز نخست تجلی کرد زنده کردن آثار قدما بود. ایشان زنده کردن حکمای گذشته را رقم زد. من با اثر «حکمای متاخر بر صدرالمتالهین» بسیار ارتباط برقرار کردم.
رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم گفت: استاد صدوقی زندگینامه حکیمان را خوب نوشته بود و متون زیادی را تصحیح کرده است. تصحیح متون خیلی مشکل و سخت است و تحقیق و تصحیح خوب بسیار رنج دارد و لذا قدر این زحمات بسیار باید دانسته شود.
در ادامه این نشست غلامرضا اعوانی گفت: ما وارث تمدنی هستیم که آنطور که باید ارزش آن را نمیدانیم. ابن خلدون نقل میکند که علمای عقلی و نقلی از ایران هستند. هر علمی حکمت بوده است و هر چیزی که انسان را از جهل نجات دهد حکمت است.
وی با اشاره به اینکه از حکمت به خیر کثیر یاد شده است، گفت: معنای آیه را همه نمیتوانند درک کنند و حکمت، دیدن هر چیزی از نگاه خداوند است. یکی از معجزات قرآن جهانی کردن حکمت است که در هیچ کتاب مقدس دیگری دیده نمیشود. این باعث شد تا بزرگان به یادگیری حکمت و علم بروند.
تعریف حکمت علم به باطن اشیا به قدر طاقت بشری است. حکمت خداگونه شدن است.
اعوانی با تاکید بر اینکه برای شناخت صدوقی باید به نکاتی توجه کرد، گفت: یک اثر ۶۹ ساله ایشان در زمینه حکمت است. پیام من به جوانان این است که نوشتن و پژوهش و تقریب بین حکمت و دین را دست کم نگیرند.
اعوانی افزود: صدوقی در دو کتاب بهترین کوششها که فلاسفه اسلامی برای تقریب بین حکمت و فلسفه بوده است را گردآوری کردند. تصحیحها اجر مادی ندارد بلکه یک کار بزرگ در زمینه فرهنگ کشور است.
در ادامه این مراسم از مجموعه چهار جلدی فلسفه اسلامی رونمایی شد.