درحالیکه از چند ماه پیش شایعاتی منبنی بر برنامه انویدیا برای ورود به بازار پردازندههای دسکتاپ میشنیدیم، برای اولین بار این حرکت حالت رسمی به خود گرفته است. در همین زمینه جنسن هوانگ مدیرعامل انویدیا، برای نخستینبار بهطور عمومی به توسعه یک پردازنده دسکتاپ اشاره کرد که قرار است با همکاری شرکت مدیاتک طراحی شود. با این اوصاف شایعاتی که مدتی است در حال انتشار بودند، اکنون رنگ واقعیت به خود گرفتهاند.
پردازنده دسکتاپ انویدیا: حقیقت یا تاکتیک تبلیغاتی؟
سالها است که گمانهزنیهایی مبنی بر ورود انویدیا به بازار پردازندههای دسکتاپ مطرح شده است. به نظر میرسد این پروژه اکنون به مرحله عملیاتی نزدیک شده است. پیرامون همین موضوع، جنسن هوانگ در یک ارائه برای سرمایهگذاران شرکت اعلام کرد که انویدیا برنامههای مربوط به این حوزه را دنبال میکند. البته هوانگ جزئیات زیادی در این زمینه ارائه نداده و تنها با اظهارنظری مبهم بیان کرده است:
بدیهی است که برنامههایی داریم.
گزارشی که رویترز از این برنامه منتشر کرده هم نشان میدهد که ظاهراً شرکت مدیاتک نقشی کلیدی در این پروژه ایفا خواهد کرد. این شرکت تایوانی که به ارائه راهکارهای کارآمد سیستم-روی-چیپ (SoC) شهرت دارد، بهنظر میرسد در پروژهای با نام DIGITS بهطور نزدیک با انویدیا همکاری میکند.این رویکرد میتواند به توسعه معماری جدید مبتنی بر ARM و استفاده از فرآیند پیشرفته ۳ نانومتری TSMC اشاره داشته باشد.
تشکیل اضلاع جدید قدرت برای رقابت در بازار پردازنده دسکتاپ
اگر انویدیا بتواند پردازنده دسکتاپ خود را به بازار عرضه کند، میتواند تحولی اساسی در بازار پردازندهها ایجاد کند. در حال حاضر، اینتل و AMD تسلط کاملی بر این حوزه دارند، در حالی که کوالکام نیز با پردازندههای اسنپدراگون در بخش لپتاپ و ARM سهمی به دست آورده است.
با توجه به هماهنگسازی نسخههای قابل قبول ویندوز برای ARM و حرکات جدید شرکتهای انویدیا و کوالکام میتوان گفت شاید تا 5 سال آینده دیگر انتخابهای کاربران به اینتل و AMD محدود نباشد و بتوان از بین محصولات کوالکام و انویدیا نیز بهترین پردازنده دسکتاپ را انتخاب کرد.
مزایای همکاری انویدیا و مدیاتک
همکاری احتمالی انویدیا و مدیاتک دارای مزایای متعددی است:
- تجربه در معماری ARM: مدیاتک یکی از ارائهدهندگان پیشرو SoCهای مبتنی بر ARM است و تجربه گستردهای در بهینهسازی مصرف انرژی و عملکرد دارد.
- توسع هر چه بیشتر گرافیک مجتمع: انویدیا با دههها تجربه در توسعه GPU، ترکیبی ایدهآل برای بارهای کاری گرافیکی و مبتنی بر هوش مصنوعی ارائه میدهد.
- فرآیند ۳ نانومتری: استفاده از فرآیند پیشرفته TSMC میتواند به تولید پردازندهای با عملکرد بالا و مصرف انرژی کم منجر شود.
رقابت جدید: فرصتها و چالشها
در بخش قبلی عنوان کردیم که ورود انویدیا به بازار پردازندهها میتواند به افزایش رقابت منجر شود. در حالی که اینتل هنوز رهبر بازار به شمار میرود، در سالهای اخیر بخشی از موقعیت خود را از دست داده است. از سوی دیگر، AMD توانسته با نوآوریهایی مانند جدیدترین نسلهای معماری Zen جایگاه قابل توجهی را در این بازار کسب کند و سم خود از سیستمهای جدید را روز به روز افزایش دهد.
معرفی پردازنده انویدیا میتواند فشار بر تولیدکنندگان موجود را افزایش دهد؛ این مورد به صورت ویژه در حوزه پردازندههای بهینهشده برای هوش مصنوعی و مصرف انرژی اثرات خود را خواهد گذاشت.
همچنین حضور شرکتی قدر میتواند استانداردهای جدیدی را برای پردازندههای کلاس دسکتاپ تعیین کند. تخصص انویدیا در هوش مصنوعی میتواند به ماژولهای شتابدهنده خاص منجر شود؛ مشابه تلاشهای اینتل با VPU یا تمرکز AMD بر FPGAها.
در نهایت باید گفت که بارزترین خروجی، تأثیر بر قیمتهای بازار CPU دسکتاپ ARM خواهد بود. تنوع بیشتر در انتخاب پردازندهها میتواند در بلندمدت به نسبت قیمت/عملکرد بهتری منجر شود.
زمانبندی احتمالی عرضه CPU انویدیا
طبق شایعات موجود، انویدیا قصد دارد پردازنده جدید خود را در نیمه نخست سال ۲۰۲۵ رونمایی کند و در صورت پیشرفت مطابق برنامه، عرضه آن تا پایان همان سال آغاز خواهد شد. ورود به حوزه پردازندههای دسکتاپ، انویدیا را وارد قلمرویی جدید میکند. همکاری با مدیاتک میتواند بهویژه با توجه به اهمیت فزاینده هوش مصنوعی و کاربردهای گرافیکی، اقدامی هوشمندانه باشد.
اما این پردازنده چگونه در برابر رقبا عمل خواهد کرد؟ انویدیا تا چه اندازه میتواند سهم بازار را به خود اختصاص دهد؟ تنها چیزی که مشخص است، رقابت در بازار پردازندهها بهزودی جدیتر خواهد شد.