حذف ایران از صنعت نفت سوریه/ ترکیه یکهتاز نفتی دمشق شد؟
یک کارشناس حوزه بینالملل انرژی گفت: ما در حال حاضر امکان و توانمندی لازم برای توسعه و یا سرمایهگذاری در میادین پرریسک سوریه را نداریم اما به لحاظ صدور دانش فنی و خدمات فنی و مهندسی میتوانیم به سوریه ورود کنیم.
محمود خاقانی کارشناس حوزه بینالملل انرژی،در مورد برنامه ترکیه، عربستان و قطر برای حضور در پروژههای نفتی سوریه و جایگاه ایران در این بازار اظهار داشت: در حال حاضر، سوریه پول و سرمایه کافی برای توسعه میادین نفتی و گازی خود را ندارد و آنچه مسلم است برخی کشورها از جمله ترکیه در نظر دارد طرح احداث خط گاز قطر، عربستان، ترکیه از طریق سوریه را پیش ببرد و در تلاش است به قطب اصلی انرژی منطقه تبدیل شود.
وی افزود: اگرچه سوریه ذخایر انرژی محدودی دارد اما موقعیت جغرافیایی ویژه این کشور را در حوزه ترانزیت و توزیع انرژی متمایز میکند، چنانکه میتواند بهعنوان یک گذرگاه استراتژیک، هزینههای انتقال انرژی از کشورهای منطقه به مدیترانه را کاهش دهد و در این رابطه ترکیه به دنبال احیای پروژههای انرژی خود، بهویژه خط انتقال گاز از قطر است. بنابراین باوجود خطرات در مسیرهایی مانند عراق، روی مسیر سوریه تمرکز کرده است.
این کارشناس حوزه انرژی با اشاره به برنامه احیای پروژه خط لوله از سوریه توسط ترکیه گفت: ایجاد مسیری زمینی از سوریه به ترکیه، گزینهای مقرونبهصرفه است بنابراین برقراری ثبات در سوریه میتواند به احیای پروژه خط لوله قطر-ترکیه از طریق عربستان، اردن و سوریه کمک کند.
وی با اشاره به پیشبینی هزینه ۱۰ میلیارد دلاری برای خط لوله گاز قطر-ترکیه افزود: این خط لوله گاز طبیعی را از میدان گازی شمالی قطر به کشورهایی مانند اسپانیا، ایتالیا و لهستان منتقل میکند. بعبارت دیگر ترکیه با ارائه راهحلهای عملی در زمینه تأمین برق و نفت، به تقویت موقعیت خود به عنوان یک بازیگر کلیدی در بازسازی سوریه میپردازد.
خاقانی بیان کرد: در حال حاضر ترکیه با قدرت نظامی بزرگی که دارد در این کشور حضور دارد اسرائیل نیز برای حل مشکلات سرزمینهای اشغالی به دنبال سرمایهگذاری در بخش نفت و گاز سوریه است، ضمن اینکه بدنبال این هستند که ایران را از این کشور دور نگه دارند.
وی با بیان اینکه ما باید در حال حاضر بیش از هر چیز دیپلماسی انرژی و اقتصادی کشور را برای حضور در دیگر کشورها فعال کنیم، خاطرنشان کرد: ما باید به دیپلماسی حرفهای، صلح و اقتصاد میدان دهیم، باید رویکرد انرژی برای صلح و تنشزدایی را دنبال کنیم چراکه هرچه بیشتر تنش ایجاد شود فرصت بیشتری به نفع دشمن ایجاد میشود و در این رابطه توجه به نیروی انسانی برای ارائه خدمات فنی و مهندسی در کشور سوریه میتواند در اولویت برنامهها قرار گیرد.
این کارشناس حوزه بینالملل انرژی گفت: ما در حال حاضر امکان و توانمندی لازم برای توسعه و یا سرمایهگذاری در میادین پرریسک سوریه را نداریم اما به لحاظ صدور دانش فنی و خدمات فنی و مهندسی میتوانیم به سوریه ورود کنیم.
وی یادآور شد: سوریه به تنهایی امکان توسعه ندارد، چون از منابع کافی برخوردار نیست. ایران هم فعلا منابع لازم برای سرمایهگذاری در دیگر کشورها را ندارد اما ما فعلا بهعنوان پیمانکار توسعهای امکان حضور داریم.