کارشناس ایرانی: روابط نزدیک‌تر میان ایران و روسیه به تغییر موازنه قدرت در منطقه منجر میشود


کارشناس ایرانی: روابط نزدیک‌تر میان ایران و روسیه به تغییر موازنه قدرت در منطقه منجر میشود

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه فدراسیون روسیه روز گذشته طی سفر یک روزه به تهران با همتای ایرانی خود و رئیس جمهور ایران دیدار و گفتگو کرد؛ بر اساس گزارش‌ها در این دیدارها پیرامون تفاهمنامه جامع همکاری‌های مشترک میان ایران و روسیه که به تازگی به امضا رسیده بود، مسائل منطقه‌ای، موضوعات بین‌المللی و موضوع برجام گفتگو شد.

اشکان ممبینی، کارشناس مسائل بین الملل، در خصوص اهمیت سفر وزیر خارجه روسیه به ایران و گسترش و تقویت روابط مسکو و تهران به شیوا آبشناس، خبرنگار اسپوتنیک در تهران گفت: سفر سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، به ایران به‌عنوان یک رویداد دیپلماتیک مهم در سطح روابط بین‌الملل و منطقه‌ای ارزیابی می‌شود. این سفر نه تنها نمایانگر تقویت روابط دوجانبه بین دو کشور، بلکه حامل پیام‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی مهمی است که می‌تواند تأثیرات گسترده‌ای بر تحولات منطقه‌ای و جهانی داشته باشد.
وی در ادامه تقویت روابط ایران و روسیه در شرایط فشار های شدید بین المللی را یکی از مهمترین رویکرد های این سفر عنوان کرد و اظهار داشت: یکی از جنبه‌های مهم سفر لاوروف، تقویت روابط ایران و روسیه در شرایطی است که هر دو کشور تحت فشارهای سنگین اقتصادی و سیاسی از سوی غرب به ‌ویژه ایالات‌متحده و اتحادیه اروپا قرار دارند. تحریم‌ها و سیاست‌های یکجانبه‌گرایانه غربی‌ها علیه دو کشور، موجب شده تا ایران و روسیه به‌طور فزاینده‌ای به یکدیگر به‌عنوان شرکای استراتژیک نگاه کنند؛ این سفر فرصتی برای رایزنی در خصوص تقویت همکاری‌ها در زمینه‌های مختلف، از جمله انرژی، تجارت، فناوری و امنیت است.
اشکان ممبینی همچنین روسیه و ایران را در مسائل امنیتی و نظامی، به‌ویژه در بحران‌های منطقه‌ای همچون جنگ سوریه، همکار‌هایی نزدیک دانست و بیان کرد: سفر لاوروف می‌تواند به‌عنوان فرصتی برای تقویت این همکاری‌ها و ادامه مشورت‌های مشترک در خصوص مسائل منطقه‌ای و مقابله با تهدیدات امنیتی از جمله تروریسم و بی‌ثباتی در خاورمیانه مطرح شود. همچنین، روابط نظامی میان دو کشور می‌تواند در زمینه‌های تجهیزاتی، آموزشی و مشاوره‌های استراتژیک گسترش یابد.
این کارشناس مسائل بین الملل بحث‌های هسته‌ای و توافق برجام را یکی از مسائل کلیدی در گفتگو ها توصیف کرد و گفت: یکی از مسائل کلیدی که در سفر لاوروف به ایران مورد بحث قرار گرفت، آینده برجام و وضعیت مذاکرات هسته‌ای بود. روسیه یکی از طرف‌های اصلی توافق هسته‌ای ایران (برجام) است و در این چارچوب همواره از حقوق هسته‌ای ایران حمایت کرده است. سفر لاوروف فرصتی برای رایزنی در خصوص راه‌های بازگشت به برجام و حل و فصل بحران‌های موجود در این توافق به شمار می‌رود. همچنین، روسیه می‌تواند در تقویت موقعیت ایران در مذاکرات هسته‌ای و مقابله با فشارهای بین‌المللی نقش مؤثری ایفا کند.
وی در ادامه از افزایش همکاری‌های اقتصادی میان دو کشور با توجه به تحریم‌های اقتصادی غرب علیه ایران و روسیه سخن گفت و‌تاکید کرد: این سفر می‌تواند به‌عنوان فرصتی برای بررسی پروژه‌های مشترک اقتصادی، به‌ویژه در زمینه انرژی، حمل و نقل و زیرساخت‌ها باشد. ایران و روسیه می‌توانند در زمینه‌های صادرات نفت و گاز، احداث پالایشگاه‌ها، توسعه شبکه‌های انرژی و همکاری‌های تجاری در برابر تحریم‌ها، همکاری‌های نزدیک‌تری داشته باشند.
اشکان ممبینی، کارشناس مسائل بین الملل، همچنین از تأثیر این سفر بر معادلات منطقه‌ای و جهانی گفت:
روسیه و ایران به‌عنوان دو قدرت مهم منطقه‌ای، در معادلات خاورمیانه و حتی در عرصه جهانی تأثیر زیادی دارند. روابط نزدیک‌تر میان این دو کشور می‌تواند به تغییر در موازنه قدرت در منطقه و به‌ویژه در مقابله با سیاست‌های غربی‌ها، به‌ویژه ایالات‌متحده، منجر شود؛ همکاری‌های روسیه و ایران می‌تواند به‌ویژه در مسائل مربوط به سوریه، عراق، یمن و دیگر نقاط بحرانی خاورمیانه تأثیرگذار باشد. این سفر همچنین ممکن است بر روابط ایران با کشورهای دیگر همچون چین و ترکیه تأثیر داشته باشد.
وی در ادامه به نقش ایران و روسیه در مقابله با یکجانبه‌گرایی غرب و آمریکا اشاره کرد و اظهار داشت:
روسیه و ایران هر دو مخالف سیاست‌های یکجانبه‌گرایانه و تحریم‌های ایالات‌متحده و دیگر کشورهای غربی هستند. سفر لاوروف به تهران می‌تواند به‌عنوان بیانیه‌ای در حمایت از چندجانبه‌گرایی و نظم جهانی مبتنی بر حقوق بین‌الملل و احترام به حاکمیت ملی کشورها تلقی شود. این دو کشور می‌توانند در خصوص مقابله با یکجانبه‌گرایی غرب و ترویج همکاری‌های متقابل در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی همچون سازمان ملل، سازمان شانگهای و گروه بیست (G۲۰) رایزنی های گسترده تری انجام دهند.
وی در پایان تاکید کرد: سفر وزیر خارجه روسیه به ایران در شرایط کنونی نه‌تنها اهمیت دیپلماتیک ویژه ای دارد، بلکه نشان‌دهنده اراده دو کشور برای تقویت روابط استراتژیک و مقابله با فشارهای بین‌المللی است. این سفر می‌تواند به‌ویژه در زمینه‌های امنیتی، اقتصادی و هسته‌ای نقشی کلیدی ایفا کند و به تحولات منطقه‌ای و جهانی جهت‌دهی کند. روابط ایران و روسیه در حال تبدیل شدن به یک محور مهم در سیاست‌های منطقه‌ای و بین‌المللی است و این سفر، گامی در راستای تقویت این همکاری‌ها محسوب میشود.


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

تصویری نوستالژی از خانه مادربزرگ که حالتان را خوب می‌کند+عکس