یادی از سوپراسپرتهای ۱۶ سیلندر آئودی و بنتلی، پیش درآمدی برای بوگاتی ویرون
پیش از آنکه بوگاتی ویرون با پیشرانهٔ W۱۶ رونمایی شود، گروه فولکسواگن این موتور را ابتدا در دو سوپراسپرت کانسپت بنتلی و آئودی معرفی کرد. فهرست محتوا طرح جسورانهٔ فردیناند پچ برای فولکسواگن بنتلی هانادیرس، پیش درآمدی برای ویرون گام...
پیش از آنکه بوگاتی ویرون با پیشرانهٔ W۱۶ رونمایی شود، گروه فولکسواگن این موتور را ابتدا در دو سوپراسپرت کانسپت بنتلی و آئودی معرفی کرد.
همهٔ ما نیروگاه جذاب W۱۶ گروه فولکسواگن را با بوگاتی ویرون میشناسیم. هایپرکاری که دنیا را شگفتزده کرد و با عبور از مرز ۴۰۰ کیلومتر بر ساعت به سریعترین خودروی تولیدی جهان تبدیل شد. بااینحال، ویرون اولین هایپرکاری نبود که به این پیشرانه مجهز شد زیرا در آن سالها، گروه فولکسواگن در حال بررسی برندها و کانسپتهای مختلفی بود تا ببیند کدامیک میتوانند لایق نیروگاه W۱۶ باشند. این فرایند منجر به ساخت سوپرکارهای کانسپت جذابی شد که امروز فراموش شدهاند.
همچنین بخوانید: پیشرانه ۱۸ سیلندر فولکسواگن، شاهکاری که موتور W۱۶ بوگاتی را خلق کرد
طرح جسورانهٔ فردیناند پچ برای فولکسواگن
رئیس گروه فولکسواگن «فردیناند پچ» از اینکه فولکسواگن صرفاً سازندهٔ خودروهای اقتصادی معمولی باشد راضی نبود و برنامههای بلندپروازانهای برای این شرکت داشت که شامل ساخت سوپرکارها و خودروهای لوکس میشد. پچ اما میدانست که نمیتواند همهٔ این خودروها را با برند فولکسواگن عرضه کند و به همین دلیل، در سال ۱۹۹۸ در عرض چند ماه سه برند بوگاتی، بنتلی و لامبورگینی را خرید. وی از طریق این برندها میتوانست توانایی مهندسی فولکسواگن را به نمایش بگذارد و خودروهای جدیدی را با قیمتهای بالایی به فروش برساند. بااینحال، فولکسواگن در ابتدا تصمیم نگرفته بود که از کدام برند برای چه هدفی استفاده کند. آیا بوگاتی برندی برای کوپهها و سدانهای لوکس و بنتلی برای سوپراسپرتها باشد یا برعکس؟
قبل از خرید این برندها، پچ ایدهٔ ساخت یک پیشرانهٔ دیوانهوار را مطرح کرده بود. یک نیروگاه W۱۸ که از ترکیب سه موتور VR۶ ساخته شده بود. این موتور که قرار بود در سینهٔ خودرویی خاص قرار گیرد، اولین بار در نمایشگاه خودروی پاریس ۱۹۹۸ در کانسپت بوگاتی EB۱۱۸ معرفی شد. این یک کوپهٔ لوکس و بزرگ با طرحی جوجارو بود. کمتر یک سال بعد در نمایشگاه خودروی ژنو ۱۹۹۹، دو کانسپت فوقالعادهٔ دیگر توسط گروه فولکسواگن رونمایی شد. یکی از این کانسپتها، بوگاتی EB۲۱۸ بود که در اصل نسخهٔ سدان EB۲۱۸ محسوب میشد و از همان پیشرانهٔ W۱۸ استفاده میکرد. کانسپت دیگر هم بنتلی هانادیرس نام داشت. یک سوپراسپرت موتور وسط جذاب که برای اولین بار موتور W۱۶ گروه فولکسواگن را معرفی کرد.
با توجه به این کانسپتها، به نظر میرسد گروه فولکسواگن ابتدا در نظر داشت بنتلی برندی برای سوپراسپرتهای سریع و بوگاتی برای سدانهای لوکس و قدرتمند باشد. بااینحال، میدانیم که این اتفاق رخ نداد و هیئتمدیرهٔ گروه فولکسواگن تصمیم گرفت بوگاتی برند هایپرکار آیندهٔ این گروه باشد و بنتلی به تولید کوپهها و سدانهای لوکس بپردازد.
بنتلی هانادیرس، پیش درآمدی برای ویرون
هانادیرس نام قسمتی از پیست مشهور مسابقه لمان است یعنی جایی که چند دهه قبل «سر تیم بیرکین» پشت فرمان یک بنتلی بلاور از یک مرسدس SSK با سرعت ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت با دو چرخ روی چمنها سبقت گرفت. همانطور که گفتیم، کانسپت بنتلی هانادیرس برای اولین بار پیشرانهٔ W۱۶ گروه فولکسواگن را معرفی کرد. این موتور که از ترکیب دو پیشرانهٔ W۸ ساخته شده بود، درنهایت جایگزین موتور W۱۸ موردنظر فردیناند پچ شد و در بوگاتی ویرون مورداستفاده قرار گرفت. همچنین اگر این کانسپت را در کنار بوگاتی ویرون قرار دهیم، متوجه شباهت فرم کلی دو خودرو هم میشویم بهگونهای که فرم محدب سقف و بخش انتهایی هانادیرس در ویرون هم دیده میشود.
گام دوم با آئودی رزمایر
یک سال پس از هانادیرس، نوبت به معرفی دومین سوپرکار کانسپت با موتور W۱۶ رسید که در نمایشگاه خودروی ژنو ۲۰۰۰ رونمایی شد. این خودرو بدنهٔ آلومینیومی صیقلی و جلوپنجرهٔ نعل اسبی داشت که از خودروهای مسابقهای اتویونیون دههٔ ۳۰ الهام گرفته بود. نام این سوپراسپرت هم از یکی از رانندگان فوقالعادهٔ آن دوران یعنی «برند رزمایر» گرفته شده بود که در ژانویهٔ ۱۹۳۸ در جریان تلاش برای شکستن رکورد سرعت در اتوبان جدید فرانکفورت جان باخت. آئودی رزمایر هم به همان پیشرانهٔ ۸ لیتری W۱۶ مجهز شده بود که پشت صندلیها قرار داشت ولی این سوپرکار هم مثل هانادیرس تولید نشد و آئودی تصمیم به ساخت سوپراسپرت معمولیتر R۸ گرفت.
نیروگاه قدرتمند W۱۶
ستارهٔ اصلی دو کانسپت بنتلی هانادیرس و آئودی رزمایر، نیروگاه W۱۶ با ۸ لیتری حجم و ۶۴ سوپاپ بود. هرچند فردیناند پچ ابتدا پیشرانهٔ W۱۸ را در نظر گرفته بود که سه سرسیلندر داشت اما بعداً به دلیل مشکلات این موتور مثل اندازهٔ بزرگ، تصمیم بر ساخت موتور کوچکتر W۱۶ با دو سرسیلندر گرفته شد. این موتور در هانادیرس بهصورت تنفس طبیعی و بدون هیچ توربوشارژری معرفی شد و ۶۳۰ اسب بخار قدرت و ۷۶۰ نیوتن متر گشتاور تولید میکرد. این پیشرانه در رزمایر هم به شکل تنفس طبیعی استفاده شد ولی حالا قدرت موتور به ۷۱۰ اسب بخار افزایش یافته بود هرچند که گشتاور تغییری نداشت. نسخهٔ نهایی و چهار توربوی این موتور در کانسپت بوگاتی ویرون ۱۶/۴ در سال ۲۰۰۰ معرفی شد و خروجی خارقالعادهٔ ۱۰۰۰ اسب بخار قدرت و ۱۲۵۰ نیوتن متر گشتاور را به نمایش گذاشت.
سخن پایانی
اتفاقاتی که مرور کردیم داستان جالب تصمیمات درست گروه فولکسواگن را نشان میدهد. شرکتی که تصمیم ساخت هایپرکاری جنجالی را داشت ولی نمیدانست این کار را با کدام برند انجام دهد. هرچند لامبورگینی میتوانست در این ماجرا انتخاب اول باشد اما بوگاتی و بنتلی هم هردو برندهایی باسابقه و با میراث مسابقهای پربار بودند. درنهایت، گروه فولکسواگن بهترین تصمیمات را گرفت و هانادیرس و رزمایر هرچند هیچکدام تولید نشدند ولی راه را برای ویرون همراه کردند و بهموقع کنار کشیدند.