جشن تولد در دنیا ریشه ای تاریخی دارد و در گذر زمان با تغییر نگرش ها و سبک زندگی دستخوش تغییرات زیادی شده است. در ادامه با اشاره مختصری به تاریخچه جشن تولد در دنیا ، به شما نشان خواهیم داد مراسم امروزی جشن تولد از چه مراحل تاریخی عبور کرده است.
اولین جشن های تولد تاریخ
در دوران باستان و حتی پس از اختراع تقویمهای گوناگون در بین اغلب اقوام قدیمی، به ثبت تاریخ تولد افراد اهمیتی داده نمیشد و فقط تاریخ مرگ پادشاهان یا اشخاصِ مهم بود که تا حدی ثبت میگردید و تنها برای برخی مردان مقتدر در اولین سالگرد درگذشتشان به اصطلاح امروزی مراسم یادبودی ترتیب داده میشد.
به طور کلی در ایام باستان، تاریخ تولد افراد به طور دقیق ثبت نمیشد، حتی تا همین چند دهه پیش هم برخی از پیرمردان در کشور خودمان تاریخ تولد نوادگانشان را فقط در پشت جلد قرآن کریم ثبت میکردند که در زمانهای بسیار دور همین مقدار ثبت تاریخ تولد نیز کمتر وجود داشت یا اصلاً انجام نمیگردید!
طبق نظر برخی مورخان، نخستین بار این قوم بابل بود که شروع به ثبت تاریخ تولد فرزندان ذکور(مرد) پادشاهان خود نمود و سالروز آن را بر طبق تقویم رایج در آن زمان، گرامی داشت.
همچنین، طبق قدیمیترین اسناد موجود تاریخی، نخستین جشن تولد در جهان، ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح برای یکی از فراعنهی مصر باستان برگزار شده است! حتی بردهها نیز در مراسم جشن تولد شرکت داده میشدند و برای برخی از محکومان و زندانیان در چنین روزی فرمان عفو صادر میشده است!
طبق نظر برخی از مورخان، برگزاری جشن تولد از جانب مصریان و ایرانیان آغاز شده و سپس به یونانیان انتقال یافته است! پیش از ظهور مسیح روز تولد پادشاه روم (سزار) طبق حکم مجلس سنای رومیان جزو اعیاد ملی امپراتوری رم اعلام و جشن گرفته میشد!
کمرنگ شدن جشن تولد با ظهور مسیحیت
با ظهور مسیحیت، آداب و رسوم جشن تولد کمرنگ شد و سپس تا مدتها از بین رفت!
مسیحیان اولیه به خاطر عذاب زیادی که از طرف مخالفانشان متحمل میشدند روز مرگ را روز تولد واقعی خود میدانستند و در حقیقت امکان دارد بسیاری از اعیاد مربوط به تولد قدیسین مسیحی مربوط به سالروز مرگ آنها باشد!
عمومی شدن برگزاری جشن تولد و برگزاری آن برای زنان و کودکان حدوداً از ۸۰۰ سال پیش آغاز شده است. در قرن ۱۲ میلادی نخستین بار توسط آلمانیها مجدداً به برگزاری جشن تولد رغبت نشان داده شد و این جشن، جهت خانمها نیز برگزار گردید!
کلیسای مسیحی رسم جشن تولد را متعلق به بتپرستان و مذموم دانست، اما از قرن چهارم میلادی به بعد، کم کم این طرز تفکر شروع به تغییر یافتن کرد و ۲۵ دسامبر، توسط کلیسا به عنوان روز تولد حضرت عیسی پذیرفته شد و از همینجا بود که جشن “کریسمس” آغاز گردید!
جشن تولد برای زنان و کودکان
نکتهی دیگر اینکه، عمومی شدن برگزاری جشن تولد و برگزاری آن برای زنان و کودکان حدوداً از ۸۰۰ سال پیش آغاز شده است. در قرن ۱۲ میلادی نخستین بار توسط آلمانیها مجدداً به برگزاری جشن تولد رغبت نشان داده شد و این جشن، جهت خانمها نیز برگزار گردید!
کیک و شمع برای جشن تولد
آلمانیها از قرن ۱۳ میلادی در جشن تولد کودکان خود اقدام به بریدن کیک تولد نمودند. همچنین در رسوم آنان شمعهای کیک تولد، یکی بیشتر از تعداد سن شخص روشن میشد و شمعها از طلوع آفتاب تا شامگاه روشن نگه داشته میشدند!
تاریخچه جشن تولد در ایران
“هرودوت” مورخ یونان باستان به صراحت از برگزاری جشن تولد توسط ایرانیان مینویسد و به برپایی جشن و پوشیدن لباسهای نو و کشتن حیوانات و برگزاری میهمانی د رچنین روزی اشاره میکند. همچنین در کتاب “برهان قاطع” جلد سوم، صفحهی ۱۳۱۶ به موضوعی به نام تولد “داراب” و جشن گرفتن آن توسط “مغان” در ایام باستان اشاره میشود.
آهنگ های جشن تولد
نکتهی دیگری که با تاریخ جشن تولد پیوند خورده است سرگذشت آهنگهایی است که برای این جشن ساخته شده.
در دوران معاصر، نخستین آهنگها برای جشن تولد بیش از ۱۰۰ سال پیش توسط دو آهنگساز آمریکایی ساخته شد و پس از آن در دیگر کشورهای جهان نیز اقدام به ساختن آهنگهایی برای جشن تولد کردند.
در ایران نیز مشهورترین آهنگ برای جشن تولد، در حدود سال ۱۳۵۰ با شعری از “نوذرپرنگ” و آهنگ “انوشیروان روحانی” و با همکاری چند نفر از کارکنان شرکت “فاکوپا” ساخته شد که با این ابیات شروع میشد:“تولد، تولد، تولدت مبارک…!”