راهنمای اخذ ویزای کشورها با پاسپورت ایرانی – قاره اروپا
هرچند با پاسپورت ایرانی توی آسیا نسبتا خوب میشه سفر رفت، اما در اروپا بجز چند کشور همسایه، اوضاع چندان تعریفی نداره. البته بر خلاف تصور عمومی همه راه ها به شینگن ختم نمیشه و کشورهایی هستند که ویزای خودشون رو دارند و سختگیری کمتر از شینگن دارند. لیست زیر ممکنه صد درصد درست نباشه ولی سعی کردم با استفاده از منابع انگلیسی و اطلاعات سفارت خانه ها تا...
هرچند با پاسپورت ایرانی توی آسیا نسبتا خوب میشه سفر رفت، اما در اروپا بجز چند کشور همسایه، اوضاع چندان تعریفی نداره. البته بر خلاف تصور عمومی همه راه ها به شینگن ختم نمیشه و کشورهایی هستند که ویزای خودشون رو دارند و سختگیری کمتر از شینگن دارند.
لیست زیر ممکنه صد درصد درست نباشه ولی سعی کردم با استفاده از منابع انگلیسی و اطلاعات سفارت خانه ها تا جایی که میتونم بدون اشتباه باشه. ضمنا لیست این کشورها ممکنه هر از گاهی و با مرور زمان تغییر کنه، تلاشم رو می کنم هر تغییری دیدم اینجا اعمال کنم. در آخر هم دوباره روشی که خودتون بتونید آخرین شرایط نیاز داشتن یا نداشتن ویزا برای یک کشور رو چک کنید نوشتم.
کشورهای اروپایی بدون ویزا برای دارندگان پاسپورت ایرانی
۱. ترکیه ( Turkey )
کشور زیبای همسایمون که هم زمینی میشه بهش سفر کرد، هم پروازهای لحظه آخری ارزونی از ایران به استانبول و آنتالیا پیدا میشه، به ایرانی ها اجازه سفر بدون ویزا به مدت ۹۰ روز رو میده. ترکیه برای یک گردشگر هیچ چیز کم نداره: غذاهای خوشمزه حلال، طبیعت زیبا از سواحل شنی دریای سیاه تا سواحل ماسه ای دریای مدیترانه، آثار تاریخی، شهرهای دوست داشتنی و استانبول فوق العاده زیبا که از نظر من اولین یا دومین شهر زیبای دنیاست و در آخر گستره وسیعی از اقامت گاه های بسیار ارزان تا هتل های سوپرلوکس.
تنها مساله اینه که ترکیه در حال حاضر کمی از نظر امنیتی مشکل داره و باید در سفر به مناطق شرقی اون و همچین شهر های نزدیک سوریه بسیار مراقب بود.
ترکیه در تقسیم بندی های سیاسی جزو اروپاست ولی از نظر جغرافیایی در هر دو قاره اروپا و آسیا قرار گرفته.
۲. ارمنستان ( Armenia )
کشور ارمنستان در مرزهای شمالی ایران برای سالیان دراز به راحتی در بدو ورود ویزای ۱۰ دلاری برای ایرانی ها صادر می کرد. به تازگی همون رو هم حذف کرده و دارندگان پاسپورت ایرانی می تونند به مدت ۹۰ روز بدون ویزا به ارمنستان سفر کنند.
مردم این کشور به زبان ارمنی صحبت می کنند ولی دانستن کمی زبان روسی میتونه توی سفر به ارمنستان خیلی راهگشا باشه، خصوصا که زبان انگلیسی اونجا خیلی خریدار نداره. علاوه بر پایتخت زیباش ایروان، طبیعت این کشور خیلی حرف برای زدن داره و به دریاچه سوان و منطقه دلیجان هم خلاصه نمیشه.
ارمنستان در تقسیم بندی های سیاسی جزو اروپاست ولی از نظر جغرافیایی بخشی از آسیا حساب میشه.
۳. گرجستان ( Georgia )
این کشور اروپایی که از نظر من بیشتر به آسیا میخوره مدام نظرش رو در مورد اجازه ورود بدون روادید به ایرانی ها عوض میکنه. در حال حاضر با پاسپورت ایرانی میشه ۴۵ روز بدون ویزا به گرجستان سفر کرد. شهر تفلیس پایتختش اونقدر زیبا هست که بعد از چندین بار سفر به اونجا هنوز ازش خسته نشدم. شهر ساحلی باتومی ( Batumi ) در سواحل دریای سیاه که زمانی تفرجگاه اصلی مردم شوروی بود، تاکستان های شرق کشور و طبیعت زیبای منطقه کازبگی ( Kazbegi ) در شمال و غذاهای لذیذ گرجی همگی نوید یک سفر متفاوت به گرجستان رو به شما میده.
در گرجستان هم مثل ارمنستان دانستن کمی زبان روسی خیلی کاربردی تر از دانش انگلیسی هست.
گرجستان هم در تقسیم بندی های سیاسی جزو اروپاست ولی از نظر جغرافیایی در هر دو قاره اروپا و آسیا قرار گرفته.
۴. قبرس شمالی ( Northern Cyprus )
سرزمین شمالی جزیره قبرس در آب های مدیترانه که فقط توسط ترکیه استقلالش به رسمیت شناخته میشه. شرایطش مشابه ترکیه هست و ایرانی ها می تونند بدون ویزا به مدت ۹۰ روز به قبرس شمالی سفر کنند. پول این کشور هم لیره ترکیه هست. بعضی وقت ها تورهای بسیار ارزانی از ایران به مقصد قبرس شمالی و شهر نیکوزیا ( Nicosia ) میشه پیدا کرد.
۵. آندورا ( Andorra )
کشور کوچک و کوهستانی آندورا بین فرانسه و اسپانیا قرار گرفته و نه تنها ایرانی ها بلکه شهروندان هیچ کشوری برای ورود به آندورا نیاز به ویزا ندارند. البته از اونجایی که دسترسی به این کشور فقط زمینی و از طریق فرانسه و اسپانیا میسره، قاعدتا بدون ویزای شینگن نمیتونیم به این کشور بدون ویزا بریم.
کشورهای اروپایی با شرایط ویزا در بدو ورود یا ویزای فرودگاهی برای ایرانیان
۱. نخجوان ( Nakhchivan )
جمهوری خودمختار نخجوان کشور نیست و در حقیقت بخشی جدا افتاده از کشور آذربایجان و هم مرز با ایران هست. ایرانی ها فقط برای سفر به این قسمت از آذربایجان می تونند در بدو ورود ویزا به قیمت ۱۰ یورو و مدت ۱۵ روز دریافت کنند که مسلما با این ویزا به سرزمین اصلی آذربایجان و باکو نمیشه رفت.
کشورهای اروپایی که ویزای اون ها سخت و پیچیده نیست
۱. آذربایجان ( Azerbaijan )
کشور شمالی ایران که در تقسیم بندی های سیاسی جزو اروپاست ولی از نظر جغرافیایی جزو هر دو قاره اروپا و آسیا هست، توی ایران سفارت داره و خیلی راحت میشه از طریق مراجعه به سفارت یا آژانس ویزاش رو تهیه کرد. آذربایجان ویزای الکترونیکی هم برای ایرانی ها صادر میکنه و با مراجعه به وبسایت evisa.gov.az/en پر کردن فرم ها و پرداخت ۲۰ دلار، به راحتی و در عرض ۳ روز کاری میشه ویزای ۳۰ روزه آذربایجان رو دریافت کرد.
۲. قزاقستان ( Kazakhstan )
سفارت قزاقستان در تهران نه وبسیات داره نه به تلفن جواب میده ولی آژانس ها مراحل دریافت ویزای قزاقستان رو به راحتی و البته گرون انجام میدند. قزاقستان هم جزو اون کشورهایی هست که در هر دو قاره آسیا و اروپا قرار گرفته ولی از نظر سیاسی جزو اروپا هست.
۳. روسیه ( Russia )
این کشور اینقدر بزرگه که بخش اعظمی از آسیا و اروپا رو به خودش اختصاص داده و از نظر سیاسی جزو اروپا هست. مراجعه به سفارت روسیه برای دریافت ویزا دردسر داره ولی از طریق آژانس مسافرتی راحت میشه ویزای روسیه رو دریافت کرد. یکی دو سال هست که شایعات لغو ویزای روسیه برای ایرانی ها سر زبون ها هست ولی تا الان که فقط حرف بوده.
یادتون باشه زبان انگلیسی در شهرهای بزرگی مثل مسکو و سنت پترزبورگ هم به کارتون نمیاد چه برسه به شهرهای کوچکتر و مناطق روستایی. یادگیری الفبای سیریلیک که کمتر از ۱ ساعت طول میکشه رو شدیدا توصیه می کنم. چند ساعت وقت گذاشتن و یک سری لغات و جملات اولیه روسی رو یاد گرفتن میتونه خیلی توی سفر کمکتون کنه.
سایر کشورهای اروپایی
۲۶ تا کشور اروپایی جزو معاهده شینگن هستند که با داشتن ویزای یکی از اونها میتونید به راحتی به ۲۵ تا کشور دیگه هم سفر کنید. این ۲۶ تا خیلی هاشون توی ایران سفارت دارند و با کمی سختگیری (بعضی هاشون هم زیادی سختگیری می کنند) برای ایرانی ها ویزا صادر می کنند. مطلب بعدی مفصل راجع به ویزای شینگن می نویسم.
چهار کشور کرواسی، قبرس، رومانی و بلغارستان همگی در ایران سفارت دارند و جزو شینگن هم نیستند، چون قصد پیوستن به محدوده شینگن رو دارند متاسفانه سختگیری هاشون رو زیاد کردند. با داشتن ویزای یکی از این چهار تا یا نوع خاصی از ویزای شینگن میشه به سه تای دیگه هم سفر کرد. سفارت قبرس و سفارت بلغارستان وبسایت هم دارند که اطلاعات لازم برای ویزا رو نوشته.
دو کشور بوسنی و هرزگوین و صربستان که در منطقه بالکان هستند توی تهران سفارت دارند و با اینکه موفق نشدم کسی رو پیدا کنم که از این دو کشور ویزا گرفته باشه ولی حدس میزنم ویزاشون سخت نباشه. این دو کشور جزو محدوده شینگن نیستند ولی با ویزای شینگن میشه بهشون سفر کرد که در مطلب ویزای شینگن در موردشون خواهم نوشت.
کشورهای بلاروس و اوکراین توی ایران سفارت دارند ولی گرفتن ویزا از طریق سفارت بلاروس و سفارت اوکراین کار ساده ای نیست. آژانس های مسافرتی مراحل دریافت ویزای بلاروس و اوکراین رو انجام میدند، البته با قیمت های بسیار زیاد! حدود ۳۵۰ دلار برای هر کدام.
انگلستان هم که راه خودش رو میره و فقط گرفتن نوبت سفارت انگلستان در تهران کلی دردسر داره چه برسه به ویزای انگلستان.
اگر قصد دارید خودتون اطلاعات به روز از ویزا و ملزومات پزشکی کشوری که قصد سفر دارید به دست بیارید، وبسایت یاتا ( IATA ) یا همون انجمن بین المللی حمل و نقل هوایی، بهترینه که قاعدتا هرچند ساعت باید اطلاعاتش به روز رسانی بشه. فقط کافیه به قسمت پاسپورت و ویزای سایت یاتا برید، مقصدتون، اطلاعات پاسپورت و یک سری مشخصات دیگه رو وارد کنید و اون بهتون میگه برای سفر به ویزا نیاز دارید یا در فرودگاه میتونید اون رو دریافت کنید یا نه.
شما هم اگر تجربه ای در زمینه کشورهای بالا یا بقیه کشورهای اروپایی دارید با من و مخاطبان سفرنوشت از طریق کامنت های پایین صفحه به اشتراک بزارید.
اسفند ۱۳۹۵