حیدرعلی عابدی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان در گفت‌وگو با طبنا(خبرگزاری سلامت) با بیان این مطلب افزود: موفقیت و شکست طرح تحول سلامت بسته به یک نفر، یک نهاد و یک سازمان نیست و نیازمند مجموعه‌ای از عوامل در این زمینه دخیل هستند و اولین موضوعی را که در این طرح باید در نظر بگیریم این است که این طرح بدون زیرساخت‌ها اجرا شد.

وی ادامه داد: یکی از زیرساخت‌ها پرونده الکترونیک است که برای جلوگیری از سوءاستفاده‌های متعدد در مباحث دارو، تجهیزات پزشکی و مراجعه به پزشکان متخصص متعدد، مورد نیاز است.

عابدی اضافه کرد: بخش دوم این زیرساخت، عدم وجود سیستم‌های راهنماست که باعث شده تا خدمات درمانی غیرضروری و هزینه‌بر برای بیماران که نیازی هم به آن ندارند، تجویز شود.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان گفت: در کمیسیون بهداشت و درمان مشخص شده که برای حداقل ۵۰ خدمت پزشکی راهنما باید مشخص باشد، در دسترسی به خدمات گران قیمت پزشکی برخی از مراکز دقت لازم را ندارند.

وی با بیان اینکه نگهداری بیماران در بیمارستان‌های آموزشی هزینه‌بر است، تصریح کرد: اول باید سیستم پزشک خانواده، پرونده الکترونیک و ارجاع طراحی می‌شد و بعد طرح آغاز به کار می‌کرد. بیمار در بیمارستان‌های آموزشی مثل کتاب است و برای همین بیمار را بیشتر نگه می‌دارند و اتفاقا نسبت به بیمارستان‌های دیگر هزینه‌های بیشتری دارد.

عابدی ادامه داد: این اقدامات بخشی از کار است که به آن مدیریت هزینه گفته می‌شود که این مدیریت هزینه‌ها در این طرح طراحی نشد و نکته بعد هم به بیمه‌ها برمی گردد.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان تصریح کرد: ما دو بیمه بزرگ تامین اجتماعی و سلامت ایرانیان و یکسری بیمه‌های کوچک‌تر مثل نیروهای مسلح داریم که خیلی آمار بالایی ندارند، عمده مساله ما بیمه‌های سلامت است، وزارت رفاه بنا داشت عده‌ای را بیمه کند اما به افراد فقط دفترچه بیمه داده و بیمه نکرده است، باید منابع اینها مشخص باشد که از کجا داده می‌شود.

وی اضافه کرد: این در واقع بدهی دولت به بیمه‌هاست که عدد قابل توجهی است و سازمان مدیریت باید برنامه ریزی می‌کرد. البته در مورد وزارت رفاه که دفترچه صادر کرده خودش باید منابع آن را هم پیش‌بینی کند.

عابدی بابیان اینکه بیمه سلامت ایرانیان پولی ندارد که بتواند با بیمارستان‌ها تسویه حساب کند، افزود: اگر از بیمه‌ها سوال شود که چرا بدهی خود را نمی‌دهید خواهند گفت دولت به ما پولی نداده است. بودجه‌هایی در قانون مثل یک درصد ارزش افزوده، درصدی از مالیات‌ها یا مالیات‌های دخانیات و امثال آن مشخص شده است که باید مقدار تخصیص آن از سوی سازمان مدیریت مشخص و پرداخت شود.

نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بیمه سلامت ایرانیان در وزارت بهداشت ادغام شد، گفت: این سیکل به هم پیوسته باعث شده تا سیستم خوب کار نکند. هیچ راهی هم برای بازسازی وجود ندارد که تا بتوانند طرحی تکمیلی و اصلاحی بگذارند تا این سیستم‌ها را عملی کنند.

وی با اشاره به اینکه فشارهای زیادی روی دولت است، اظهارداشت: وضعیت نامشخصی بوجود آمده است که نمی‌توان همه مشکلات را به گردن یک شخص انداخت و باید همه همکاری کنند تا این مساله حل شود. همین امروز باید درباره این طرح، مدیریت هزینه‌ها، مدیریت منابع جذب و تامین هزینه‌ها فکر و برنامه ریزی صورت گیرد.