آنچه باید در مورد قرص دیازپام و عوارض آن بدانید

منبع خبر / آرگا / سلامت / ۰۷-۰۹-۱۳۹۶

قرص دیازپام یکی از انواع قرص خواب آور است که برای برطرف کردن اضطراب و شل کرن ماهیچه و عضلات، همینطور به منظور ضد تشنج و دیگر مواردی که ما در ادامه ذکر کرده ایم کاربرد دارد. همچنین در این مقاله ما از اطلاعات جامع قرص دیازپام و موارد مصرف و اثر آن هم می گوییم. همراهمان باشید. اشکال دارویی قرص...

اشتراک گذاری در Facebook اشتراک گذاری در Twitter اشتراک گذاری در Google+ اشتراک گذاری در Reddit اشتراک گذاری در Pinterest اشتراک گذاری در Linkedin

قرص دیازپام را برای تسکین اضطراب، اختلالات خواب و اختلالات هراس تجویز می کنند و همچنین از این قرص به عنوان شل کننده عضلات و ماهیچه ها و ضد تشنج هم استفاده می شود.

قرص دیازپام یکی از انواع قرص خواب آور است که برای برطرف کردن اضطراب و شل کرن ماهیچه و عضلات، همینطور به منظور ضد تشنج و دیگر مواردی که ما در ادامه ذکر کرده ایم کاربرد دارد. همچنین در این مقاله ما از اطلاعات جامع قرص دیازپام و موارد مصرف و اثر آن هم می گوییم. همراهمان باشید.

اشکال دارویی قرص دیازپام:

قرص دیازپام در اندازه های مختلف ۲، ۵ و ۱۰ میلی گرم در بسته های ۱۰۰ عددی و به شکل مایع و آمپول در بازار برای مصرف عموم موجود می باشند.



آنچه باید در مورد قرص دیازپام و عوارض آن بدانید

آنچه باید در مورد قرص دیازپام و عوارض آن بدانید


مکانیزم اثر این دارو:

این قرص با اثر برگیرنده اختصاصی در غشای سلولی عصبی تاثیر مهاری گاماآمینوبوتریک اسید را که در تمام نواحی CNS سبب مهار پیش سیناپسی و پس سیناپسی و تسهیل و یا افزایش می گردد.

فارماکونتینک این قرص:

از طریق دهان و خوراکی به خوب و به سرعت جذب می شود و از طریق عضلانی بسته به محل تزریق امکان دارد آهسته و نامنظم اتفاق بیفتد. اگر این دارو را به عضله دلوتوئید تزریق کنند به سرعت و به خوبی جذب می شود. اتصال پلاسمایی قرص دیازپام به پروتئین ۹۹ درصد می باشد. این دارو در کبد متابولیزه می شود و به متابولیت دزمتیل دیازپام و اگزازپام تبدیل می گردد. نیمه عمر قرص دیازپام در پلاسما یک تا دو روز است، این در حالی می باشد که نیمه متوسط عمر دزمتیل دیازپام تقریبا یک ساعت می باشد و متابولیت دارو از طریق کلیه ها دفع می شود.

موارد مصرف این قرص:

از قرص دیازپام برای استرس و اضطراب، قطع مصرف سندروم الکل، اختلالات تشنجی، درمان اضافه صرع مکنولیک، درمان ترس و وحشت بیش از حد و فوبیا، اسپاسم عضلات اسکلتی، سر درد و تکان و لرزش های عیر اردای و ناطبیعی استفاده می کنند. همچنین در کوتاه مدت برای درمان اضطراب و بی خوابی، به عنوان یک نوع داروی کمکی در درمان نشانه های حاد قطع مصرف برخی داروها، حملات مداوم صرعی و تشنج هایی که به خاطر مسمومیت و تب رخ می دهد، گرفتگی عضلات اسکلتی و قبل از جراحی به عنوان داروی بیهوشی نیز کاربرد دارد.

مقدار مصرف مجاز این قرص دارویی به شکل خوراکی:

در بزرگسالان برای درمان اضطراب دو میلی گرم در سه نوبت در روز و در صورت نیاز پانزده تا سی میلی گرم در روز در مقادیر تقسیم شده هم می توان استفاده نمود. در اشخاص کهن سال نصف این مقدار ذکر شده را می توان مصرف کرد و برای درمان بی خوابی همراه با استرس و اضطراب پنج تا پانزده میلی گرم در هنگام خواب مصرف می شود. توجه داشته باشید مقدار مجاز مصرق قرص دیازپام در افراد مسن نصف همان مقدار در افراد بالغ می باشد.

در کودکان برای درمان ترس و در خواب راه رفتن بچه ها یک تا پنج میلی گرم در موقع خواب استفاده می کنند.

آنچه باید در مورد قرص دیازپام و عوارض آن بدانید

مقدار مجاز مصرف این دارو به شکل تزریقی:

در بزرگسالان برای حملات مداوم صرعی از راه تزریق وریدی به اندازه ده تا بیست میلی گرم با سرعت پنج دهم میلی متر طی مدت زمان سی ثانیه تجویز می شود و در صورتی که لازم باشد نیم ساعت تا یک ساعت بعد دوباره تکرار می شود. همچنین برای درمان اضطراب های حاد و مزمن و شدید، کنترل حملات پانیک شدید، درمان نشانه های حاد قطع مصرف دارو، مقدار ده میلی گرم استفاده می شود که اگر نیاز باشد چهار ساعت بعد می توان آن را مجددا تکرار کرد.

در کودکان اندازه یک میلی گرم به ازای هر سال سن تجویز می شود.

موارد منع مصرف این دارو:

اگر به هریک از عارضه های ذکر شده در زیر دچار هستید از مصرف این دارو بپرهیزید:

ضعف تنفسی نارسایی حاد ریوی حالات فوبیک نارسایی های کبدی سایکوز مزمن دپرسیون و اضطراب همراه با آن هشدار های مهم در مصرف این دارو:

هشدارهای ذکر شده در ذیل را قبل از شروع به مصرف قرص دیازپام جدی بگیرید:

در بیماری تنفسی، ضعف عضلانی، بیماران با پیشینه مصرف نادرست دارو، افراد با اختلال شخصیتی این دارو باید با احتیاط مصرف شود. در افراد مسن و نارسایی های کبدی و کلیوی دوز دارو را باید کاهش داد. از قرص دیازپام به مدت طولانی مصرف نکنید. دارو را یک باره قطع نکنید و به تدریج کاهش دهید. اگر از شکل تزریقی این دارو استفاده می کنید باید وسایل برگرداندن نفس و تهویه مکانیکی در دسترس باشد. انفوزیون وریدی دیازپام را باید در بخش مراقبت های ویژه تزریق کرد. تزریق هر پنج میلی گرم دارو باید یک دقیقه طول بکشد وگرنه اگر به سرعت انجام شود امکان دارد موجب ایست قلبی، کاهش فشار خون و آپنه شود. دیازپام را نباید در قسمت های کوچک و داخل شریانات تزریق کرد. وقتی می توان از تزریق وریدی استفاده کرد که شکل خوراکی آن تاثیر گذار نباشد. در افراد مسن با احتیاط مصرف کنید و مقدار مجاز مصرف دارو بر اساس کارکرد کبد و کلیه تنظیم می شود.آنچه باید در مورد قرص دیازپام و عوارض آن بدانید تداخل دارویی این قرص با دیگر داروها:

قرص دیازپام را با موارد زیر به طور همزمان مصرف نکنید:

داروهای مضعف CNS ضد دردهای مخدر بیهوش کننده های عمومی مهار کننده های منوآمینواکسیداز ضد افسردگی های سه حلقه ای داروهای پایین آورنده فشار خون آنتیاسیدها که جذب را به تاخیر می اندازد تریمتافان قبل از عمل جراحی کاربامازپین سایمتیدین ایزونیازید عوارض جانبی این دارو:

عارضه های جانبی زیر را بعد از مصرف قرص دیازپام تجربه می کنید:

خواب آلودگی در روز بعد از مصرف احساس گیجی و فراموشی وابستگی تحریک پذیری غیر طبیعی سردرد سرگیجه کاهش فشارخون افزایش ترشحات بزاق دهان درد در ناحیه شکم و کرامپ بثورات جلدی اختلال بینایی تغییرات میل جنسی حبس ادرار اختلالات خونی یرقان نحوه مصرف این قرص:

شکل و نحوه و اندازه مصرف دیازپام در اشخاص مختلف بنا بر شرایط مختلف فقط به دستور پزشک انجام می شود و هیچگاه اجازه افزایش و یا کاهش دوز دستوری پزشک را به طور سرخود ندارید. شکل مایع دیازپام را می توانید با غذاهای مایع و نیمه جامد ترکیب کرده و استفاده نمایید، فقط به یاد داشته باشید که شکل مایع نباید دچار یخ زدگی شود.

اگر مصرف دارو در وقت معین را فراموش کردید بلافاصله بعد از یادآوری آن را استفاده کنید اما اگر به وقت بعدی مصرف نزدیک بودید از مصرف دارو و دو برابر کردن آن بپرهیزید و همانند برنامه مصرفی خود در ساعات معین پیش بروید.

آنچه باید در مورد قرص دیازپام و عوارض آن بدانید

عوارض مصرفی و هشدارهایی که باید جدی گرفته شوند:

اگر هر یک از علائم زیر را بعد از مصرف قرص دیازپام مشاهده کردید، مصرف را قطع کنید و فورا به پزشک خود اطلاع دهید:

افت قوای ذهنی خواب آلودگی شدید تکلم نامفهوم کند شدن ضربان قلب احساس تنگی نفس تعادل نداشتن بثورات جلدی گلو درد تب لرز خونریزی و یا کبودی های غیر طبیعی زخم های دهانی زرد شدن پوست و چشم ها از دست دادن حافظه بی خوابی اضطراب تحریک پذیری نشانه های قطع مصرف دارو:

دارو و قرص دیازپام می تواند اعتیادآور باشد و در صورت قطع ناگهانی دارو علائم زیر به وجود بیاید:

احساس گیجی کاهش قوای ذهنی دردهای شکمی افزایش تعرق حالت تهوع استفراغ حساس شدن به صدا و نور احساس سوزن سوزن شدن و گزگز

این چند علامت ذکر شده در ذیل را اگر برایتان مشکل ساز شد به پزشک اطلاع دهید:

سرگیجه خواب آلودگی خشکی دهان سردرد تهوع یبوست اسهال ضربان قلب تند و شدید لرزشآنچه باید در مورد قرص دیازپام و عوارض آن بدانید مواردی که در مصرف دیازپام به احتیاط نیاز دارند:

اگر هریک از موارد گفته شده در زیر را دارا هستید، قبل از شروع به مصرف قرص دیازپام پزشک خد را مطلع کنید:

حساسیت به دیازپام حساسیت به بنزودیازپین ها حساسیت به هرگونه ماده غذایی حساسیت به هرگونه رنگ خوراکی حساسیت به نگه دارنده ها بارداری شیردهی مصرف داروهای دیگر مصرف الکل مصرف آرامبخش ها مصرف داروهای ضد افسردگی مصرف داروهای ضد تشنج سابقه اعتیاد به مواد مخدر و الکل گاوکرم یا افزایش فشار داخل چشم میاستنی گراویس بیماری انسدادی ریوی مزمن و حاد آمفی زمآنچه باید در مورد قرص دیازپام و عوارض آن بدانید توصیه های ضروری در هنگام مصرف دیازپام:

در صورتی که دیازپام مصرف می کنید به توصیه های زیر عمل کنید:

تحت نظر پزشک خود باشید تا روند بهبود شما را زیر نظر داشته باشد. چون این دارو خواب آلودگی و افت فشار به همراه دارد در صورت استفاده از کار با وسایلی که دقت و هوشیاری نیاز دارند و همچنین رانندگی اجتناب کنید. اگر بیش از اندازه مجاز از این دارو استفاده کردید حتما به پزشک مراجعه کنید. یک برگه پزشکی به منظور اعلام و تایید مصرف دارو دیازپام از سمت پزشک نزد خود داشته باشید. در زمانی که از دیازپام استفاده می کنید از مصرف دیگر داروهای آرامبخش جدا خودداری کنید. استفاده و مصرف الکل را با دیازپام به طور همزمان قطع کنید. از قرص دیازپام به عنوان قرص خواب آور مصرف نکنید.آنچه باید در مورد قرص دیازپام و عوارض آن بدانید مصرف این دارو در بارداری و شیردهی:

مصرف این دارو در حاملگی مخصوصا سه ماهه اول و شیردهی ممنوع می باشد، مگر در موارد خاص و بنا بر تشخیص پزشک.

شرایط نگهداری این دارو:

قرص دیازپام را در درجه حرارت کمتر از ۳۰ درجه سانتی گراد، به دور از دسترس اطفال و به دور از رطوبت و نور و گرما مستقیم نگهداری کنید و داروهای تاریخ مصرف گذشته را حتما دور بریزید.

نکات مهم در مصرف دیازپام:

به این نکات در هنگام مصرف قرص دیازپام توجه فرمایید:

چون این دارو ایجاد وابستگی می کند از مصرف بیش از اندازه مجاز آن خودداری کنید. اگر بعد از گذشت چند هفته اثر درمانی دارو کاهش یافت به پزشک اطلاع دهید. اگر از دیازپام به عنوان یک داروی ضد تشنج استفاده می کنید باید به طور کامل و مرتب استفاده شود.آنچه باید در مورد قرص دیازپام و عوارض آن بدانید

نکات ذکر شده در این مقاله را در رابطه با اطلاعات دارویی دیازپام را جدی بگیرید و بدون دستور پزشک از این قرص مخصوصا به عنوان قرص خواب مصرف نفرمایید.




بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

آی یو دی هورمونی چیست؟ مزایا و معایب این روش جلوگیری