کاندوم وسیله مؤثر در پیشگیری از حاملگی
یک وسیله پیشگیری از حاملگی مؤثر ، قابل برگشت، سالم و بدون عوارض است و بدون مشاوره پزشکی می تواند مورد استفاده قرار گیرد. این وسیله کم خرج است و در بیشتر شهرها و بخشها بسهولت در دسترس می باشد.
میزان حاملگی برای هر ۱۰۰ عدد مصرغ سالیانه در حدود ۸/۰ تا ۸/۶ گزارش شده است. در حال حاضر در سراسر دنیا متجاوز از ۶ میلیارد عدد کاندوم استفاده می شود. در کشور ما نیز این وسیله طرفداران زیادی دارد و ۲۳ درصد از استفاده کنندگان روشهای پیشگیری در بخش دولتی، از این وسیله استفاده می کنند.
کاندوم پوشش پلاستیکی نرمی است که قابلیت ارتجاعی زیادی دارد و توسط مرد هنگام نزدیکی استفاده می شود به این صورت که قبل از شروع نزدیکی بر روی آلت تناسلی در حالت نعوض Erection) ) کشیده شده و بدین ترتیب از ریخته شدن مایع منی که حاوی اسپرم ( سلول های جنسی مرد) است به داخل دستگاه تناسلی زن (واژن و رحم ) جلوگیری می کند . اگر اسپرم مرد با تخمک (سلول جنسی زن) ترکیب شود حاملگی رخ می دهد و کاندوم از این امر جلوگیری می کند.
انواع کاندوم
انواع کاندوم-کاندوم ها در دو نوع مردانه و زنانه وجود دارند. کاندوم ها یکسان و یک اندازه نیستند و از نظر اندازه ٬ ضخامت ٬ وجود ماده اسپرم کش ویا ماده نرم کننده (لوبریکنت) متفاوت می باشند و برخی از کاندوم ها ماده اسپرم کش ندارند . کاندوم های محتوی ماده اسپرم کش موثرتر از انواع بدون اسپرم کش هستند . لوبریکانت ها یی که در کاندوم استفاده می شود باید برپایه آب (Water based) باشند نه پایه روغن(Oil based) در غیر این صورت ممکن است به لاتکس کاندوم آسیب بزنند و باعث پارگی کاندوم شوند.
کاندوم ها در رنگ ها و طرح های مختلف ساخته و در بسته های کوچک بسته بندی می شود . ۵۰ میلیون مرد در دنیا از کاندوم استفاده می کنند و بیشترین کشوری که از کاندوم برای جلوگیری از بارداری استفاده می کند ژاپن می باشد.درصد شکست کاندوم اگر درست استفاده شود ۳ درصد است ولی اگر در هنگام استفاده دقت لازم نشود تا ۱۴ درصد نیز ممکن است شکست داشته باشد.اما بطور متوسط میران شکست ان ۱۰ درصد است . البته باید توجه داشت که در بیشتر روشهای پیشگیری از بارداری میزان شکست در سال اول استفاده بیشتر است.